Kotimaa

Yhä useampi alle 40-vuotias saa täyttä kan­sa­ne­lä­ket­tä – saajien määrä alkoi nousta yli 30 vuoden jälkeen

Noin kaksi kolmesta täyden kansaneläkkeen saajasta sai eläkkeensaajan asumistukea. KUVA: Ari-Matti Ruuska
Kotimaa 15.11.2018 9:22
Elina Melamies

Täyden kansaneläkkeen saajien määrä on lisääntynyt selvästi nuorissa ikäryhmissä.

Kansaneläkeläitos Kela kertoo, että 16–39-vuotiaiden saajien määrä kasvoi kymmenessä vuodessa 20 prosenttia, ja heitä oli viime vuoden lopussa 26 000.

70 vuotta täyttäneiden täyden kansaneläkkeen saajien määrä taas on vähentynyt kymmenessä vuodessa peräti 43 prosenttia. Suomessa asui 70 vuotta täyttäneitä täyden kansaneläkkeen saajia viime vuoden lopussa enää 13 400.

Kolme neljästä täyden kansaneläkkeen saajasta työkyvyttömyyseläkkeellä

Täyden kansaneläkkeen saajista työkyvyttömyyseläkkeellä oli 56 000 henkilöä eli 74 prosenttia. Heistä miehiä oli 56 prosenttia. Kymmenessä vuodessa saajien määrä on kasvanut 7 prosenttia.

– Kahdeksan kymmenestä täyden kansaneläkkeen saajasta sai työkyvyttömyyseläkettä mielenterveyden tai käyttäytymisen häiriön perusteella. Osuus on suurempi kuin muilla Kelasta työkyvyttömyyseläkettä saavilla, suunnittelija Reeta Pösö Kelan tilasto- ja tietovarastoryhmästä kertoo.

Täyden kansaneläkkeen saajien määrä kasvoi viime vuonna ensimmäisen kerran sitten vuoden 1985.

Vuonna 2017 täyden kansaneläkkeen saajamäärä alkoi nousta. Sitä ennen saajien määrä oli vähentynyt joka vuosi yli 30 vuoden ajan.

Kaikkiaan Suomessa asuvia kansaneläkkeen saajia oli viime vuoden lopussa 572 000. Heistä kansaneläkkeen sai vähennettynä 495 000 ja täytenä 76 000 henkilöä.

– Kymmenessä vuodessa kansaneläkkeen saajien määrä on vähentynyt yli 10 prosenttia eli noin 66 000 henkilöllä. Keskimäärin kansaneläkkeiden saajien määrä on vähentynyt vuosittain 7 300 eläkeläisellä, reeta Pösö kertoo.

Täyttä kansaneläkettä voi saada henkilö, jonka työeläke on enintään 55,54 euroa kuukaudessa. Tänä vuonna kansaneläkkeen täysi määrä yksin asuvalla on 628,85 euroa kuukaudessa.

Yhä harvempi nainen joutuu turvautumaan kansaneläkkeeseen

Vanhuuseläkkeellä täyden kansaneläkkeen saajista oli 20 000 henkilö eli 26 prosenttia. Heistä selvä enemmistö, yli 70 prosenttia, oli naisia. Vanhuuseläkkeellä olevien määrä on vähentynyt vuodesta 2008 vajaan kolmanneksen.

Kymmenessä vuodessa täyttä kansaneläkettä saavien naisten määrä on vähentynyt 18 prosenttia. Vähennystä on erityisesti 70 vuotta täyttäneiden ikäryhmissä.

– Yhä useammalla naisella on työeläketuloja, jolloin kansaneläkettä ei jää maksettavaksi tai se maksetaan vähennettynä, Pösö sanoo.

Täyttä kansaneläkettä saavien miesten määrä on sen sijaan kasvanut kymmenessä vuodessa kymmenen prosenttia. Lisäystä on sekä nuorten että keski-ikäisten ryhmissä.

Toimeentulotukea sai 15 prosenttia täyden kansaneläkkeen saajista.

Lähes kaikki täyden kansaneläkkeen saajat saivat myös takuueläkettä. Työeläkettä ja täyttä kansaneläkettä sai 9 600 eläkeläistä. Noin kaksi kolmesta täyden kansaneläkkeen saajasta sai eläkkeensaajan asumistukea ja noin puolet hoitotukea.

Perustoimeentulotukea sai vuoden 2017 aikana 15 prosenttia täyden kansaneläkkeen saajista. Toimeentulotukea saavien osuus oli selvästi suurempi 16–39-vuotiaiden ikäryhmässä verrattuna 70 vuotta täyttäneisiin.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (43)

Kansaneläke tulee maksajille paljon edullisemmaksi, kuin jokin julkiselle sektorille jollekin jostain "saavutuksista" palkkioksi perustettu täysin tarpeeton suojatyövirka. Omat kansalaisemme meidän ehkä pitää elättää, mutta koko maapalloa emme vaan kykene.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuulostaa kyllä tosi pahalta suuntaukselta, kun ajattelee, että tarvittaisiin tulevaisuudessakin veroeuroja ja tekeviä käsiä. Mutta ajatellaanpa nyky yhteiskuntaa. Ei ole työtä tarjolla vähemmän koulutetuille. Edelleenkin on iso-osa nuorista, jotka eivät hallitse tietokoneen käyttöä, jota taitoa tarvitaan monella alalla. Heillä ei ole esim. pankkitunnuksia.
Yksi asia on, mikä myös sairastuttaa nuoria on, että esim. lähipiirissä tapahtuu raumaattisia asioita ja tapahtumia, josta nuorimieli ei selviä. Kyllä täytyy olla jokin toimeentulolähde kaikille nuorillekin, jotka eivät yksinkertaisesti kykene työelämään.
Ajatelkaapa mitä on nykyään työelämä ja mitä se vaatii. Ei ole mitään helppoa työtä missään, että selviäisi vähällä koulutuksella. Jokaisessa työssä tarvitsee olla nopea, kuulla ja nähdä hyvin. Ei ole paniikkikohtauksille aikaan. Meidän hyvinvointiyhteiskunta on kumminkin hyvin puutteellinen maailma. Kukaan ei oikeasti kanna huolta mistään asiasta niin kuin tulisi tehdä. Asenteet ovat kylmiä ja kalseita.
Täällä ei parane kukaan, jos vaan itse antautuu sairaudelle. Kovaa luonnetta tarvitaan, jos taistelee sairaana ja vaivojensa kanssa tässä elämän hurinassa eteenpäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on monet kulmahousumiehet alle 30 vuotiaana eläkkeellä. Näin on aina ollut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nähtäisiin myös valtava rikosten määrän lisääntyminen.

Oletko sinä valmis mm. siihen että kaikki viedään mikä vaan irti lähtee?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuskin rikokset siitä lisääntyisi, vaan nähtäisiin kuinka hyvin työttömyyskorvauksella oikeasti tullaan toimeen kunhan hiukan järkeillään mitä ostetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työttömyysturva on sosiaaliturvan osa, joka nähdäkseni alkuperäisen kommentoijan mukaan sekin "pitäisi poistaa".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väärin. Työttömyykorvaus ei ole sosiaaliturvaa, vaan ainoastaan väliaikainen avustus joutuessasi työttömäksi. Työttömyyskorvausta ei ole tarkoitettu ammattimaiseksi tulonhankinnaksi.
Vastikkeettomat ylimääräiset tuet tulisi poistaa, jolloin työtönkin huomaisi, miten hyvin korvauksella tulee toimeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yritystuet joutas poistaa, niin nähtäs palkanmaksuhaluttomat yritykset..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko kuitenkin parempi, että työttömät ohjattaisiin kursseille jossa opetetaan rahan käyttöä, niin oppisivat tulemaan toimeen ilmaisella rahalla.
Lisäksi voitaisiin järjestää joka kuukausi kursseja missä muistutetaan mitä työttömän tulee tehdä ja huolehtia itsestään, eikä vaiv vonkua eläkkeelle tekosyillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisiköhän hiukan hillitä tätä yhteiskunnan paapomista. Sen seurauksena osa nuorista ei opi koskaan ottaamaan vastuuta elämästään ja mukaan tulevat päänsekoitusaineet. Suurin syy kurjaan olotilaan löytyy yleensä peilistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kommentoit vakavaa asiaa. Uskon, että eläkkeelle jääneet nuoret ovat ammattitaitoiset lääkärit todenneet työkyvyttömiksi.
Myönnetyt eläkkeet voivat olla myös määräaikaisia.
En kadehdi nuoria eläkeläisiä. Jokainen eläkkeelle jäävä on menetys yhteiskunnalle. Toivottavasti usea kuntoutuu tähän oravanpyörään.
Minulla on yli 40-vuotta työuraa takana...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On suorastaan käsittämätöntä, että Suomessa alle 40-vuotiaiden työkyvyttömyyseläkeläisten määrä on jälleen kasvussa ja lähinnä mielenterveydellisistä syistä. Kuitenkin kuvittelisi, että meillä on enemmän terapeutteja ja parempia lääkkeitä kuin aiemmin. Kestääkö nuoremmat polvet huonommin "tuulia ja tuiskuja" kuin aiemmat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enemmän terapeutteja, hahaha! Terapeutien paljoudesta tai vähyydestäkö se toivotomuus ja näköalattomuus tulevaisuuden ja toimeentulon suhteen johtuukin? Leikatkaa ja aktivoikaa vaan lisää niin loputkin eläköityy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä oli itselläni ja on vieläkin tunne että menen kohta lääkäriin ja sanon että pää ei kestä. Jatkuvasti haet töitä, soitellaan oletko hakenut, sentään te- toimisto tietää että ikä on este työnsaannille mutta kela leikka vähästäkin. Siinäpä leikatkoon, mutta jatkuvaa painostusta en jaksa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Terapiaa täytyy osata vaatia ja se edellyttää tietoa. Monilla ei ole sitä tietoa eikä sitä noin vain anneta. Helpompaa on jäädä eläkkeelle.
Terapeutit taas ovat enimmäkseen pääkaupunkiseudulla ja eteläisessä Suomessa. Luulisin, että Pohjois-Suomessa ja Itä-Suomessa jäädään mielenterveyssyistä eläkkeelle, ei niinkään käydä terapiassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun nuori joutuu tai pääsee eläkkeelle, hänestä yhteiskunnan ei enää tarvitse välittää. Saa olla omillansa lopun elämää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toki useammat ovat todella sairaita, mutta laisuus on yhtä suuri syy. Nykyajan nuoret on opetettu ruokittavaksi suoraan petiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikäs tässä 35 vuotiaana viettää eläkepäiviä Portugalissa surffaten. Diagnoosi työkyvyttömyyseläkkeeseen oli masennus, mutta kyllä se näin valosassa paremmin voi :) Suosittelen muillekkin eläkeläisille halvempaa ja valoisampaa maata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (43)

Uutisvirta

15:00
Limingan työllisyystilanne parantunut – kunnassa 5,1 prosenttia työttömiä, koko Pohjois-Pohjanmaalla 9,4 prosenttia
14:59
Epäilys harvinaisesta vieraasta sai muoniolaisen luontoharrastajan kulkemaan metsässä viikkoja – lopulta riistakamera tallensi kuviin mäyrän
14:44
Pääministeri Rinne painotti EU:n globaalia ilmastojohtajuutta esitellessään Suomen puheenjohtajakauden tavoitteita
14:16
Puheenjohtaja Mika Kari: Tiedusteluvalvontavaliokunnassa ei ole mystiikkaa - me valvomme, emme tiedustele
13:41
Yhdysvaltojen rajavartiolaitoksen johtajan vaihtuminen ei takaa parannusta rajalla jumissa olevien lasten elinoloihin
13:38
Suviseuralaiset jonottivat Muhoksen Matokorpeen jo ennen alueen aukeamista ­– pahimpien ruuhkahuippujen ennustetaan ajoittuvan iltoihin
13:04
Mies tuomittiin törkeästä pahoinpitelystä vankeuteen – puukotti Oulussa leipäveitsellä
51
Työministeri Timo Harakka tarjoaa lempiveroaan vaihtoehdoksi, jos julkista taloutta tarvitsee vaalikauden lopulla tasapainottaa
30
Kaikkonen sai haastajan – elinkeinoministeri Katri Kulmuni hakee keskustan puheenjohtajaksi
29
Poliisi tehnyt virka-apupyynnön Luonnonvarakeskukselle Kuusamon Rautakarhusta: "Ensin selvitetään Luonnonvarakeskuksen kanssa, onko karhun auttaminen mahdollista"
26
19-vuotias sotki Rotuaarilla tussin kanssa – poliisi tutkii vahingontekona
24
Katuruokafestivaali täyttää Oulun torin kansainvälisillä mauilla – kolmannen kesän uutuudet tulevat Italiasta ja Ranskasta
23
Paloauto suistui ojaan Suviseura-alueella Muhoksella
21
Apulaisoikeusasiamies pitää kaupunginvaltuutettu Moilasen ihmisroskapuheenvuoroa "epäasiallisena, epäkunnioittavana ja loukkaavana"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

152 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image