Kotimaa

WHO: Juomaveden mikromuovit vain pieni riski ihmiselle – asiassa kaivataan li­sä­tut­ki­mus­ta

WWF:n raportissa kerrotaan mikromuovia päätyvän ihmiseen sekä pullo- että hanavedestä. Suomen talousveden laadun kerrotaan olevan hyvä. KUVA: Mikko Halvari
Kotimaa 22.8.2019 10:43
Ilkka Timonen, Reuters

Maailman terveysjärjestö WHO sanoo asiassa tarvittavan kuitenkin lisätutkimusta.

Juomaveden sisältämät mikromuovit ovat vähäinen riski ihmisen terveydelle nykyisellä tasollaan, mutta aihe vaatii lisätutkimuksia, kertoi Maailman terveysjärjestö WHO torstaina.

Kraanavedestä ja pullotetusta vedestä löydetyt mikromuovin palat ovat aiheuttaneet huolta suuren yleisön keskuudessa. Nykyiset tiedot asiasta ovat kuitenkin rauhoittavia, kertoi YK:n alainen järjestö ensimmäisessä raportissaan aiheesta.

Todisteiden mukaan pullotetusta vedestä löytyneet mikromuovit ovat ainakin osittain peräisin pullotusprosessista ja/tai pakkaamisesta muovikorkeilla.

– Pääviesti on vakuuttaa vettä juovia kuluttajia ympäri maailmaa, että meidän arviomme mukaan riski on pieni, sanoi Bruce Gordon, joka johtaa WHO:n yleisen terveyden, ympäristön ja terveyden sosiaalisten vaikutusten osastoa.

Mitä mikromuoveille tapahtuu ihmisen elimistössä?

WHO ei suosittanut juomaveden mikromuovien rutiininomaista seuraamista. Tutkimuksen pitäisi kuitenkin keskittyä muun muassa siihen, mitä mikromuovin kemiallisille osille tapahtuu kun ne joutuvat ihmisen ruoansulatukseen.

Suurin osa vedessä olevista mikromuovin palasista ovat suurempia kuin 150 mikrometriä (metrin miljoonasosaa) ja ne poistuvat ruumiista ulostamisen myötä. Pienemmät palat voivat todennäköisemmin siirtyä suolen seinämän läpi ja siirtyä muihin elimiin.

Terveyshuolet ovat keskittyneet pienempiin mikromuovin palasiin, sanoi Jennifer De France, joka on WHO:n tekninen asiantuntija ja yksi raportin kirjoittajista.

– Näiden pienempikokoisten palasten osalta on näyttöä hyvin rajoitetusti. Meidän pitää tietää enemmän mitä imeytyy, leviää ja niiden vaikutuksesta, hän sanoi.

Tarvitaan enemmän tutkimusta mikromuovin vaikutuksesta kautta koko ympäristön, ihmisten juomavedessä, ilmassa ja ruoassa, hän lisäsi.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (28)

Selkeästi asiasta ei ole tutkimuksia on vain 80 vuotta + käytetty ihmisiä ja eläimiä koe kaniineina.
Tässä artikkelissa tausta vaikuttajat haluavat rauhoittaa ja hiljentää korvauksien hakua.
Tutkimusta on tehty mutta niitä ei voida käyttää jos ei ole toista ns. maksettua tutkimusta tehtyä asiaa varten.
Tässä tapauksessa ei haluta tuoda totuuksia esille vaan ns. estää totuuden tulo esille.
Muovi on jo pitkään tiedetty aiheuttavan ihmisille ja eläimille erilaisia tauteja ja sairauksia sekä ennen aikaisia kuolemia.
Raha aina puhuu näissä asioissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elämä menee vaikeaksi, kun kaikkea on pelättävä. Perinteisin pelonaihe, jumala pudottaa kuuman kiven niskaan, on edelleen paras vaihtoehto. Sen rinnalla ilmastohihhulointi ja muoviahdistus ovat muoti pelkästään pitkästyttäviä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muovi vaikuttaa pääasiassa kolmella tavalla:
- muovi kerää itseensä ympäristömyrkkyjä, eli siitä mikromuovista jalostuu ns. myrkkypilleri
- etenkin muovin pehmittimet sisältävät hormoneita matkivia kelikaaleja, näistä on tunnistettu pääasiassa naishormoneja. Joku saatta myös muista a bisfenoli A:n. Näitä on silloin luonnollisesti myös mikromuovissa.
- Muovia kerääntyy elimistöön. Mikromuovin osalta tällä on käytännössä vaikutusta lähinnä planktonia syöviin pieneliöihin, ja saattaa näkyä myös niiden värin muuttumisena.

Pitkäaikasivaikutuset näkyvät sitten jos ei ensin kuole muuhun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki?? Miten niin kaikki? Tunnen paljon ihmisiä jotka eivät ole sarastuneet syöpään. Ja kyllä, mikromuovi juomapullossa ei aiheuta syöpää, eikä muovi ylensäkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän ne Teflon pannutkaan olleet vaarallisia, meilläkin syötiin pinnoite jo ensimmäisen viikon aikana. Kun muovin haitta-aineet (joita on satoja) aiheuttavat syöpää, niin mihin ne häipyvät mikromuoveista, kun ne imevät itseensä myös ympäristömyrkyt. Syöpätapaukset lisääntyvät maailmassa, syy on kuulemma ihmisten pidentyneet eliniät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johan on mielenvikainen lausunto. Tällä myrkyllä on 'vain' pieni merkitys terveydelle. Lisätkäämme siis muitakin myrkkyjä varsinkin juomaveteen siitä ne leviävät kaikkiin ihmisiin. Hyvä ehdokas ensimmäiseksi lisättäväksi aineeksi on lyijy, joka aiheuttaa sopivasti aivovaurioita varsinkin pieneille lapsille, joiden aivot ovat vasta kovassa kasvuvaiheessa. Ja aivovauriohan ei edes tapa - ainakaan heti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja sinä kuvittelet olevasi turvassa, kun juot oman kaivosi vettä?
Sinun kaivossasi sitä lyijyä voi oikeasti olla myös radonia ym. erittäin terveellisä ihmiselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syövän siitä saa. Urheilijoilla erityinen riski kun muovipulloista hörpitään liemiä lapseata saakka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tietenkään ole mitään haittaa, no problem ihmisille mutta sen me tiedämme kuinka eläimistöä on kuollut muoviin .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on kyse mikromuovista juomavedessä ei muovilautoista valtamerissä. Miten onnistuitkin taas?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

aiheesta löytyy ainakin norjalaista,tanskalaista,venäläistä tutkimusta.. ja mikromuovin lähteet on autonrenkaat...
suht helppo tehtävä montako ratasta myydään vuodessa ja mikä o lakisääteinen urasyvyys... johonki se "pinnote" katuaa siitä renkaasta.... minkä takia niitä uusia kumeja ostellaan... muovilautat valtamerissä hyvä jos tuottavat rosentin niistä mikromuoveista...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mestaripelkurit tuota usko. Muovia täytyy pelätä ilmastonmuutoksen, atomipommin ja oman varjonsa ohella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkihan sen älyää, että muovi on itseasiassa terveellistä, suositeltu päiväannos on muovikassi/vrk.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä tutkimusta. Johan tässä on täysimittainen ihmistutkimus käynnissä. Elinikä vain pitenee joten ei tässä vissii hirveätä huolta ole. Suurempi ongelma on ihmisten syömä epäterveellinen ruoka ja täydellinen liikkumattomuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On hyvä pitää matalaa profiilia muuten joudutaan olut hanat panemaan kiinni ja muut juomat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on mennyt viranomaisiin niin luotto täysin näitten Talvivaara ja fennovoima sekoilujen vuoksi että nauran pitkään tällekkin sekoilulle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tietenkään ole, ettei nyt tarvis asialle mittää tehdä. Eihän säteilykkää Suomen viranomaisten mukaan ole vaarallista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (28)

Uutisvirta

19:15
Tupoksen ABC:n pihalla voi olla yöllä parkissa jopa 70 rekkaa – hyville taukopaikoille on Oulun seudulla kysyntää: "Kuljettajat ajavat koko ajan kelloa vastaan" Tilaajille
19:13
Kerrostalon kellarissa syttyi tulipalo Kuhmossa – asukkaita jouduttu evakuoimaan
18:58
Migrin ylijohtaja: Välimereltä tulevilla turvapaikanhakijoilla räätälöidään apua – yksin tuleville lapsille tarvitaan riittävästi ohjaajia
18:53
Ettan tuska kasvaa, viikon sisään jo toinen tyly 0–3-tappio kotipelissä – kapteeni Markus Väisänen vaatii joukkueeltaan parempaa valmistautumista peliin
18:43
Kulkuväylät ja pihat ovat nyt peilijäällä – lähetä kuvia talvisateen tekemästä liukkaudesta
18:07
Osallistu kyselyyn: Mitä laitat laskiaispullan täytteeksi – vihreitä kuulia, mantelimassaa, hilloa vai salmiakkia?
18:00
Timo Reinikka näyttelee Oulussa muistisairaan isän roolin – Sir Anthony Hopkins esittää saman roolin Florian Zellerin näytelmästään itse ohjaamassa The Father -elokuvassa Tilaajille
160
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
71
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
65
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
55
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
28
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

242 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Vähän väliä joku välittää ettei eläkerahat riitä. Kuitenkin sen jälkeen kun taitettu indeksi tuli vuonna 1995 ovat eläke... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image