Kotimaa

WHO: Juomaveden mikromuovit vain pieni riski ihmiselle – asiassa kaivataan li­sä­tut­ki­mus­ta

WWF:n raportissa kerrotaan mikromuovia päätyvän ihmiseen sekä pullo- että hanavedestä. Suomen talousveden laadun kerrotaan olevan hyvä. KUVA: Mikko Halvari
Kotimaa 22.8.2019 10:43
Ilkka Timonen, Reuters

Maailman terveysjärjestö WHO sanoo asiassa tarvittavan kuitenkin lisätutkimusta.

Juomaveden sisältämät mikromuovit ovat vähäinen riski ihmisen terveydelle nykyisellä tasollaan, mutta aihe vaatii lisätutkimuksia, kertoi Maailman terveysjärjestö WHO torstaina.

Kraanavedestä ja pullotetusta vedestä löydetyt mikromuovin palat ovat aiheuttaneet huolta suuren yleisön keskuudessa. Nykyiset tiedot asiasta ovat kuitenkin rauhoittavia, kertoi YK:n alainen järjestö ensimmäisessä raportissaan aiheesta.

Todisteiden mukaan pullotetusta vedestä löytyneet mikromuovit ovat ainakin osittain peräisin pullotusprosessista ja/tai pakkaamisesta muovikorkeilla.

– Pääviesti on vakuuttaa vettä juovia kuluttajia ympäri maailmaa, että meidän arviomme mukaan riski on pieni, sanoi Bruce Gordon, joka johtaa WHO:n yleisen terveyden, ympäristön ja terveyden sosiaalisten vaikutusten osastoa.

Mitä mikromuoveille tapahtuu ihmisen elimistössä?

WHO ei suosittanut juomaveden mikromuovien rutiininomaista seuraamista. Tutkimuksen pitäisi kuitenkin keskittyä muun muassa siihen, mitä mikromuovin kemiallisille osille tapahtuu kun ne joutuvat ihmisen ruoansulatukseen.

Suurin osa vedessä olevista mikromuovin palasista ovat suurempia kuin 150 mikrometriä (metrin miljoonasosaa) ja ne poistuvat ruumiista ulostamisen myötä. Pienemmät palat voivat todennäköisemmin siirtyä suolen seinämän läpi ja siirtyä muihin elimiin.

Terveyshuolet ovat keskittyneet pienempiin mikromuovin palasiin, sanoi Jennifer De France, joka on WHO:n tekninen asiantuntija ja yksi raportin kirjoittajista.

– Näiden pienempikokoisten palasten osalta on näyttöä hyvin rajoitetusti. Meidän pitää tietää enemmän mitä imeytyy, leviää ja niiden vaikutuksesta, hän sanoi.

Tarvitaan enemmän tutkimusta mikromuovin vaikutuksesta kautta koko ympäristön, ihmisten juomavedessä, ilmassa ja ruoassa, hän lisäsi.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (27)

Elämä menee vaikeaksi, kun kaikkea on pelättävä. Perinteisin pelonaihe, jumala pudottaa kuuman kiven niskaan, on edelleen paras vaihtoehto. Sen rinnalla ilmastohihhulointi ja muoviahdistus ovat muoti pelkästään pitkästyttäviä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muovi vaikuttaa pääasiassa kolmella tavalla:
- muovi kerää itseensä ympäristömyrkkyjä, eli siitä mikromuovista jalostuu ns. myrkkypilleri
- etenkin muovin pehmittimet sisältävät hormoneita matkivia kelikaaleja, näistä on tunnistettu pääasiassa naishormoneja. Joku saatta myös muista a bisfenoli A:n. Näitä on silloin luonnollisesti myös mikromuovissa.
- Muovia kerääntyy elimistöön. Mikromuovin osalta tällä on käytännössä vaikutusta lähinnä planktonia syöviin pieneliöihin, ja saattaa näkyä myös niiden värin muuttumisena.

Pitkäaikasivaikutuset näkyvät sitten jos ei ensin kuole muuhun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki?? Miten niin kaikki? Tunnen paljon ihmisiä jotka eivät ole sarastuneet syöpään. Ja kyllä, mikromuovi juomapullossa ei aiheuta syöpää, eikä muovi ylensäkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän ne Teflon pannutkaan olleet vaarallisia, meilläkin syötiin pinnoite jo ensimmäisen viikon aikana. Kun muovin haitta-aineet (joita on satoja) aiheuttavat syöpää, niin mihin ne häipyvät mikromuoveista, kun ne imevät itseensä myös ympäristömyrkyt. Syöpätapaukset lisääntyvät maailmassa, syy on kuulemma ihmisten pidentyneet eliniät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johan on mielenvikainen lausunto. Tällä myrkyllä on 'vain' pieni merkitys terveydelle. Lisätkäämme siis muitakin myrkkyjä varsinkin juomaveteen siitä ne leviävät kaikkiin ihmisiin. Hyvä ehdokas ensimmäiseksi lisättäväksi aineeksi on lyijy, joka aiheuttaa sopivasti aivovaurioita varsinkin pieneille lapsille, joiden aivot ovat vasta kovassa kasvuvaiheessa. Ja aivovauriohan ei edes tapa - ainakaan heti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja sinä kuvittelet olevasi turvassa, kun juot oman kaivosi vettä?
Sinun kaivossasi sitä lyijyä voi oikeasti olla myös radonia ym. erittäin terveellisä ihmiselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syövän siitä saa. Urheilijoilla erityinen riski kun muovipulloista hörpitään liemiä lapseata saakka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tietenkään ole mitään haittaa, no problem ihmisille mutta sen me tiedämme kuinka eläimistöä on kuollut muoviin .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on kyse mikromuovista juomavedessä ei muovilautoista valtamerissä. Miten onnistuitkin taas?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

aiheesta löytyy ainakin norjalaista,tanskalaista,venäläistä tutkimusta.. ja mikromuovin lähteet on autonrenkaat...
suht helppo tehtävä montako ratasta myydään vuodessa ja mikä o lakisääteinen urasyvyys... johonki se "pinnote" katuaa siitä renkaasta.... minkä takia niitä uusia kumeja ostellaan... muovilautat valtamerissä hyvä jos tuottavat rosentin niistä mikromuoveista...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mestaripelkurit tuota usko. Muovia täytyy pelätä ilmastonmuutoksen, atomipommin ja oman varjonsa ohella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkihan sen älyää, että muovi on itseasiassa terveellistä, suositeltu päiväannos on muovikassi/vrk.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä tutkimusta. Johan tässä on täysimittainen ihmistutkimus käynnissä. Elinikä vain pitenee joten ei tässä vissii hirveätä huolta ole. Suurempi ongelma on ihmisten syömä epäterveellinen ruoka ja täydellinen liikkumattomuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On hyvä pitää matalaa profiilia muuten joudutaan olut hanat panemaan kiinni ja muut juomat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on mennyt viranomaisiin niin luotto täysin näitten Talvivaara ja fennovoima sekoilujen vuoksi että nauran pitkään tällekkin sekoilulle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tietenkään ole, ettei nyt tarvis asialle mittää tehdä. Eihän säteilykkää Suomen viranomaisten mukaan ole vaarallista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On tietenkin vaarallisempaa olla juomatta vettä, mutta vielä vaarallisempaa antaa muoville synninpäästö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (27)

Uutisvirta

15:39
Journalisti: Toimittaja-kirjailija Johanna Vehkoo sai valitusluvan hovista – käräjäoikeus katsoi hänen loukanneen Junes Lokan kunniaa
15:25
Ihmiskauppiaan tuomio lieveni hovissa – rangaistus neljä vuotta vankeutta
15:01
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
14:57
Sitran yliasiamiehestä dramaattinen äänestys – Jyrki Katainen voitti kilpailijansa vain yhden äänen erolla
14:39
Kolmen auton peräänajokolari hidasti liikennettä Pohjantiellä Oulussa – pyöräilijä ajoi moottoritiellä
14:31
Kokoomus syyttää hallitusta lupausten pettämisestä: "Lipposlaiset demarit ymmärsivät, että vahva valtiontalous on köyhän paras ystävä"
14:16
KRP:n tutkimassa Pohjanmaan haaran seksuaalirikosvyyhdissä nostettiin syytteitä
52
Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa – Pohjois-Suomi saa osansa historiallisesta investoinnista
39
Paikoin jäätyneet tienpinnat vaikeuttivat aamun liikennettä Pohjois-Pohjanmaalla, suola-autoja hälytettiin liikkeelle
25
Google jättikaupoilla Suomessa – yksi kohteista Pyhännän ja Kajaanin välillä
21
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
21
Jukka Jalonen avautuu IS:lle liigavalmentajille asennettavista mikrofoneista: ”SM-liiga ei saisi olla mikään BB-talo!” – Kirosanoja kuultiin jo Kärppien pelissä
20
"Moottoritie ihan jäässä" – Henkilöauto pyörähti aamulla kaiteeseen liukkaalla Pohjantiellä Tupoksen kohdalla
19
Nykykoulun tragikoomiset funktiot Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivällä Keski-Pohjanmaan maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image