Kotimaa

Viidesosa nuorista aikuisista käyttää re­sep­ti­lääk­kei­tä jaksaakseen työssä

Reseptilääkkeiden käyttö työelämässä on yleisempää 18-29-vuotiailla kuin muilla ikäluokilla. KUVA: Laura Vuoma
Kotimaa 6.6.2017 10:50 | Päivitetty 6.6.2017 19:32
STT

Noin joka viides työelämässä oleva nuori aikuinen käyttää reseptilääkkeitä jaksaakseen työelämässä tai parantaakseen työsuoritustaan, tuore kysely paljastaa. Nuoret aikuiset käyttävät sekä psyyken- että kipulääkkeitä työssä jaksaakseen.

Reseptilääkkeiden käyttö työelämässä on yleisempää 18-29-vuotiailla kuin muilla ikäluokilla.

- Onko niin, että nuoret kokevat esimerkiksi työpaikan jatkuvuudesta entistä enemmän epävarmuutta? Ja osataanko työpaikoilla ottaa nuorten haasteet huomioon, pohtii aikuistyön päällikkö Antti Hytti Ehkäisevä päihdetyö Ehyt ry:stä.

Työelämässä olevista suomalaisista 15 prosenttia käyttää reseptilääkkeitä jaksaakseen työssä. Päivittäin reseptilääkkeitä syö heistä noin kolmannes. Naiset, johtavat toimihenkilöt, johtoasemissa toimivat, ylemmät toimihenkilöt ja asiantuntijat kokivat lääkkeiden käytön tarpeellisemmaksi kuin muut kyselyyn vastanneet ryhmät.

Lääkkeet huumeita suurempi huoli

Yleisimmin käytetään reseptillä saatavia mietoja kipulääkkeitä. Niitä käytti reilu puolet lääkkeitä käyttävistä. Myös masennus- ja ahdistuslääkkeitä käytetään paljon, niitä käytti yli kolmannes eli 36 prosenttia.

- Aikaisemmin rentoutumiskeino oli se, että lähdetään yksille. Tulos kertoo siitä, että valitettavasti joukkoon on tullut myös muita aineita, joista jaksamista haetaan.

Antti Hytti on huolissaan siitä, että varsinkin nuoret käyttävät lääkkeitä työssä jaksamiseen. Tutkimuksesta löytyi kuitenkin myös hyviä uutisia. Suomeen ei näytä merkittävästi rantautuneen ilmiö, jossa nuoret hakevat työssä jaksamiseen apua myös huumausaineista.

- Siitä voi olla tyytyväinen.

Tiedot perustuvat Ehyt-yhdistyksen Taloustutkimuksella teettämään kyselyyn, johon vastasi tuhat 18-63-vuotiasta suomalaista toukokuussa 2017. Tutkimuksessa selvitettiin lääkkeiden ja huumeiden käyttöä työelämässä.

--

Uutista korjattu klo 13.29: Mietoja kipulääkkeitä käytti reilu puolet lääkkeitä käyttävistä, ei kaikista vastaajista.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (24)

Työterveyslääkärit kirjoittavat sellaisen reseptin kuin asiakas haluaa. "Tulisiko vielä muuta?" kysyvät vielä loppuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalainen yhteiskunta on nykyään vähän sellainen, että yhden on tienattava rahaa jotta joku toinen voi istua patiolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käytetään "muita aineita" ja ollaan pahoillaan, ettei juoda kaljaa. Reseptilääkkeet on kyseessä ja niiden käyttöä leimataan ikävään sävyyn tässä jutussa. Psyykelääkkeiden stigmaa pitäisi pyrkiä vähentämään. Ehkä syihin pitäisi enemmän kiinnittää huomiota ja pyrkiä tekemään asialle jotain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kauan eläköön kiky. - loikkamiehet. Muuten yllättävän hiljaista pääministeritaholla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"valitettavasti joukkoon on tullut myös muita aineita, joista jaksamista haetaan". En ymmärtänyt tuota, koska useimmat lääkkeet ovat terveellisempiä kuin vähänkään alkoholia päivittäin käytettynä. Mistä tämä alkoholin ihannointi on pesiytynyt kulttuuriin ? Miksi alkoholia, liuotinta, luullaan lääkkeeksi ? Miksi sitä verrataan lääkkeiden käyttöön tässä artikkelissa ? Kuka oli tämä taho, joka lausahteli artikkelissa mielipiteitään ? Lääkkeet ovat myös selvästi halvempia kuin 1-2 oluttuoppia, joka maksaa 5-10 euroa. Mikään lääke ei ole niin kallis. Kyseenalaistan artikkelissa esitetyt mielipiteet. Uskomatonta, että kukaan väittää alkoholin olevan lääkitystä parempi vaihtoehto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Terveysasemat antavat THL:lle tiedot jokaisesta terveyskeskuskäynnistä ja myy/luovuttaa tietoja yksityisille terveysalan yrityksille. Asia sinänsä ei ole salaisuus mutta ei siitä myöskään media kirjoita eikä YLE tiedota. Kenelle muulle THL antaa tietoja terveyskeskuskäynneistäsi ja lääkityksestäsi? Pankit, vakuutusyhtiöt jne?? Eilen oli uutisissa, että sote-uudistuksen myötä terveystietosi ovat kauppatavaraa eniten maksavalle.
Lääkärissäkäynti ja reseptit pitäisi olla sinun yksyityistietojasi, mutta eivätpä enää ole.
Voittajia ovat ne terveysyritykset, jotka tarjoavat anonyymeja lääkärissäkäyntejä ja verikokeita. Käynti tehdään täysin nimettömänä, vain asiakasnumeroa käyttäen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on karmea totuus. Moni nuori käyttää nukahtamislääkettä nukahtaakseen ja varmistaakseen riittävät yöunet ennen heräämistä ja töihin kiiruhtamista. Moni käyttää masennuslääkkeitä, joilla saadaan myös uni nopeasti. Kolmas ryhmä ovat nämä ns. työtehoa kohentavat stimulantit. Olisikin jännä nähdä tämmöisen tutkimuksen tuloksia, jossa kerrottaisiin suoraan, millä alalla eniten käytetään työtehoa parantavia lääkkeitä. Totuus voisi olla melkoinen yllätys!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinpä näin. Sipilä haluaa pidentää työaikaa entisestään, leikata perälaudan turvaa ja heikentää terveyspalveluiden saatavuutta ja laatua sekä leikata entisestään koulutuksesta ja hyvinvoinnista jotta ulkomaiset pörssiyhtiöt olisivat kiinnostuneempia meidän työvoimasta joka voi pahoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kai kyse on lääkärin määräämistä lääkkeistä, sillä puhuttiin reseptilääkkeistä. Laittomista lähteistä hankituille lääkkeille tuskin kenelläkään on reseptiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hämmästyttävää, että "Ehkäisevä päihdetyö Ehyt ry" suosittaa artikkelissa masennuslääkkeiden sijaan alkoholia. Alkoholin kun tiedetään aiheuttavan masennusta. Vaikea uskoa, onkohan jutussa virhe? Tuntuu menevän puoskaroinnin puolelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa tahtoo noi Irti huumesita RY, Ehyt ja muut raittiusporukat olla välillä pahimpia puoksareita ja valehtelijoita.
Vanhat Trumiolan Tommi - sadut uppoaa edelleen vanhempaan väestöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ottakee niskasta kiinni itseänne jotka käytätte tabletteja sillä monille se on tarpeetonta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jaa sie tiiät sen hyvinkin. Tämä ajatusmalli kuulostaa hyvinkin oikeistolaiselta jossa jokainen on oman onnensa seppä toisten terveyden ja rahojen kustannuksella. Otetaanhan me selekään ja annetaan mielellään toinenkin poski notta herrat pääsee Malediiveille. Sitten vaikka parin pillerin voimin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Melkein kaikille se on tarpeetonta ja tuosta työnteosta- minulle on 50 työvuodn aikana tullut vastaan vain muutama joka oikeasti tekee töitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä en tarvinnut nuorena mitään lääkkeitä jaksaakseni työssä, vaikka esimiesten jatkuvasti kiusaamana elinkin ja työni tunnollisesti ja ammattitaidolla tein, mikä heitä viimeisen päälle v-utti. Viimeiset 10-15 v sitten menikin unilääkkeen ja psyykenlääkkeen voimin, vaikka en oikeasti uskonut jaksavani sittenkään. Kyllä oli mahtava tunne viimeisenä työpäivänä: Mieleen tuli tahtomattani Jeesuksen viimeiset sanat ristillä: "SE ON TÄYTETTY".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jep ja kaltaistesi tarinoita ei nykysukupolvi halua elää uudelleen joten lääkkeisiin tartutaan heti kun siltä tuntuu ja vaihdetaan duunia heti kun voidaan. Onneksi talous on elpymässä joten eiköhän ovet työpaikoilla ala käydä vinhaa vauhtia tämän tutkimustuloksen siivittämänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (24)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sipilä eroaa.

257 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkeikä

Köyhät ulisee jostain työeläkemaksuista. Hoitakaa elämänne ja tienestinne niin, että tulot tulee sieltä, mistä ei työelä... Lue lisää...
Kyllästynyt tuohon i...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image