Kotimaa

Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei jouk­ko­lii­ken­net­tä, jollain tavalla pitää kompensoida"

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo haluaa 16-vuotiaille äänioikeuden ja nuoret päättämään ilmastopolitiikasta. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 22.2.2020 13:26 | Päivitetty 22.2.2020 22:08
Pekka Mauno

Maria Ohisalo myöntää, että eteneminen ilmastoasioissa on ollut tuskallisen hidasta. Hän kuitenkin puolustaa Vuosaari-kokouksen saavutuksia.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo sanoo vihreiden olevan valmis korvamaan maaseudun autoilijoille bensiinin hinnan korotukset, jos hallitus sellaisiin ilmastotoimissaan päätyy.

– Mikä se malli sitten onkaan, mutta jos ei ole joukkoliikennettä tarjolla, jollain tavalla polttoaineen hinnan korotukset pitää kompensoida, sanoo Ohisalo.

Asia sisältyy huomenna vihreiden puoluevaltuuskunnassa esiteltyyn reilun siirtymän ohjelmapaperiin. Siinä vihreät listaa toimia, joilla ilmastonmuutosta pitäisi hidastaa.

Polttoaineverojen palautusta koskeva kohta on kirjattu seuraavasti:

"Selvitetään mahdollisuus kompensoida polttoaineverojen korotuksia suorina palautuksina niille, jotka asuvat kaukana joukkoliikenteen reiteistä".

Vihreiden puheenjohtaja esittää myös, että äänioikeusikäraja pudotettaisiin 16-vuoteen ja nuoret otettaisiin mukaan ilmastopolitiikan päätösten valmisteluun.

– He ovat ensimmäinen sukupolvi, joka joutuu elämään koko ikänsä ilmastokriisin varjossa, Ohisalo perusteli.

Puheessaan hän palasi myös hallituksen Vuosaaren ilmastokokoukseen, joka on jäänyt hiertämään vihreiden eduskuntaryhmää. Vihreiden mielestä hallituksen Vuosaaressa asettamat tavoitteet ovat liian vaatimattomia.

– Eteneminen tuntuu välillä tuskallisen hitaalta. Olen ylpeä siitä, että kukaan meistä ei ole lyönyt hanskoja tiskiin, sanoi Ohisalo.

Helsingin Sanomien tällä viikolla julkaiseman jutun mukaan vihreiden edustajat marssivat ulos hallituksen Vuosaari-kokouksen valmisteluistunnosta. Eduskuntaryhmä pui sen jälkeen puolueen jatkamista hallituksessa.

Ohisalo puolusti Vuosaari-kokouksen saavutuksia.

– Keskeisin tulos ovat eri sektoreille jaetut päästövähennystavoitteet. Niitä tullaan käymään läpi ensi vuonna hallituksen puoliväliriihessä.

Samalla Ohisalo tuli kertoneeksi hallituksen ilmastopolitiikan uudesta valmisteluelimestä.

– Hallitus asettaa jo ensi kuussa ilmastopolitiikan pyöreän pöydän. Se käsittelee hallituksen toimien valmistelua, sanoo Ohisalo.

Pyöreän pöydän puheenjohtajistoon tulevat myös nuorten edustajat, joiden roolista ilmastopolitiikan tekijöinä vihreiden puheenjohtaja puhui pitkään.

– Otetaan nuoret mukaan eikä jätetä portaille värjöttelemään, sanoi Ohisalo.

Jutun kommentointimahdollisuus on päättynyt.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentointi on lukittu.

Näytä kaikki kommentit (189)

Siinä saa olla aikamoinen matemaatikkojonglööri, joka keksii laskukaavan millä perusteella veronkorotuksia kompensoidaan oikeudenmukaisesti (ja KENELLE)... Kuka asuu "maaseudulla"? Ja miksi kaupungeissa tai niiden välittömässä läheisyydessä asuvat eivät saa korvauksia, jos heidän on pakko käyttää autoa? Puhumattakaan, että kaikki nämä kuvitelmat ovat totaalisesti Suomen perustuslain yhdenvertaisuusperiaatteen vastaisia. Tämä on niin totaalisen kuolleena syntynyt ajatus kuin vain voi olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitus keksinyt ikiliikkujan? Maksa autoilusta enemmän, työnteolla ansaitsemastasi rahapalkkiosta maksat enemmän veroja (että hallitus voi tuoda porukkaa Suomeen) ja hallitus maksaa maksamistasi veroista sinulle avustuksia, jos autoilet. Pääasia, että hallituksen tytöt voi tuoda porukkaa Suomeen ja suomalainen maksaa ylläpidon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Auttaako lasten ottaminen äänestämään - ilmastoa paremmaksi? Vai vain vihreille kannatusta nousuun?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun konsensuspolitiikka ei onnistu, otetaan käyttöön nuoleskelupolitiikka. Vihreät ehdottelevat lehmänkauppoja Keskustan pitämiseksi hallitusrivistössä.
Veikkaan, että muutaman kuukauden sisällä maassamme on hallituskriisi, jota on hyvin vaikeaa ratkaista PS:n suuren kannatuksen vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Silläkö nämä vihreät ratkaisevat maailman ilmasto-ongelmat, että rankaisevat maaseudun ja pohjoisen ihmisiä. Ihmisten on edelleen pakko liikkua töihin ja harrastuksiin joten tämä on suora tulonsiirto kaupunkikeskuksissa asuville ja työskenteleville. Muistakaapa kaikki että seuraavissa vaaleissa tätä punavihreää kööriä kannattaa karttaa. Erityisen surullinen olen siitä, että myös keskusta on lähtenyt tähän järjettömyyteen mukaan. Aikaisemmin pitivät kehä kolmosen ulkopuolisten hyvinvointia tärkeänä, eivät enään... Toiveissa toki on että tämä hallitus menee vielä kevään mittaan nurin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juurihan Vihreiden puheenjohtaja sanoi, että maaseudun asukkaille korvataan mahdollinen polttoaineen hinnannousu. Heti otsikosta käy tämä ilmi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työmatkakuluthan on ennenkin voinut vähentää verotuksessa, mikä tässä nyt tulisi uutta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin työmatkakulut on voinut vähentää julkisen liikenteen mukaan. Omaa autoa ei juuri missään tilanteessa ole hyväksytty verovähennyksiin, ei vaikka sitä töissä tarvitseekin.
Tämä polttoaineen hinnan korotus tulee osumaan koviten juuri niihin autoilijoihin, jotka tarvitsevat autoa töissä, ja asuvat julkisen liikenteen alueella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työmatkakulut on saanut aina vähentää halvimman taksan mukaan. Kun ei ole mahdollisuutta työmatkaan julkisella kulkuneuvolla, niin sen jälkeen oma-auto on halvin kulkuneuvo. Työ ajat, esim. vuorotyö otetaan huomioon. Minulla ei ollut päivävuoroonkaan mahdollisuutta julkisella, kun siinä ei voinut mennä töihin ennen klo 07:00. Eli myös aikataulut huomioiden. Työmatka vähennys tehtiin siis oman auton mukaan. Kilometrihinta oli määrätty verottajan toimesta ja omavastuu Vennamon Pekan aloitteesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä lupaukset on vain kansalaisten hämäystä varten. Realitodellisuudessa homma menee kuin hallitus haluaa. Vähäväkisiä päästään nyt viimein kurittamaan. Miten keskusta kuvittelee saavansa kannatuksen nousuun näillä puhalluksilla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

vihreät voisi ensiksi sulkea Vuosaaren hiilivoimalan hallitsemassaan Helsingissä.
Ydinvoimaa vastustamalla vihreät saivat ajettua koko euroopan täyteen noita hiilidioksiidin lähteitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näitä kommentteja lukiessa huomaa, että paljon jäi oikesti omilla aivoilla ajattelevia eduskunnan ulkopuolelle. Herätys realismiin siellä Helsingissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hiilivoimala on Hanasaaressa ja se suljetaan 2024. Vuosaaressa on enimmäkseen kaasua poltteleva kombivoimala ja sinne on tulossa Hanasaaren korvaajaksi biovoimala. Eli nyt kun ensimmäinen asia on pois päiväjärjestyksestä niin voinemme jatkaa aiheesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entä ne jotka asuvat cityssä ja käyvä huitsin jeerassa töisä??
Esim minä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin maalikkona tuntuu, että verotuksella ei päästöongelmaa ratkaista ja maapallon lämpenemistä korjata. Tämä on aivan liian lyhytnäköistä. Tavoiteaikataulu pitää olla riitävän pitkä, jotta voidaan löytää ja kehittää uusia vaihtoehtoisia energiammuotoja ja teknologioita asian ratkaisemiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ja ilmastotoimet pitäisi aloitta isoista kaupungeista jotka sijaitsevat vesistöjen läheisyydessä koska ne saastuttavat eniten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täsähän voi käyvä niin jos ei viheriänpillin mukaan tanssita,että avautuu perussuomalaisillekin hallitusvastuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (189)

Uutisvirta

31.3.
Urpiaisia ruokinnalla Lukijalta
31.3.
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
31.3.
Haukiputaan yli 40-vuotias Jatulin liikuntakeskus kaipaa kipeästi isoa remonttia – vajaan yhdeksän miljoonan peruskorjaushanke on paraikaa selvityksessä
31.3.
Messi piikitteli Barcelonan seurajohtoa – "Olemme aina olleet ensimmäisinä auttamassa seuraa, kun on ollut tarve"
31.3.
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat
31.3.
Maaliskuun lukijakuva: Enkun tunti sujuu Iidalla kotona Kiimingissä pappakoiran kanssa
31.3.
MTV Uutiset selvitti että enemmistö suurimmista pörssiyhtiöistä aikoo maksaa osinkoa koronaviruksen keskellä

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image