Kotimaa

"Vi­ha­mo­tii­vil­la olevaa rasistista häiriköintiä ja uhkailua" –  Poliisi epäilee, että "Husu" Husseinia on vainottu pidempään

Kuvassa toimittaja Abdirahim " Husu " Hussein. Pakolaiset. Mahanmuuttaja. Oleskelulupa. Sodat. Helsinki 07. Lokakuu 2013. COM.PIC / MAURI RATILAINEN KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 13.11.2019 17:32
STT

Poliisin pöydällä ovat myös ainakin yhden taksimatkan tapahtumat.

Helsinkiläisen kaupunginvaltuutetun Abdirahim "Husu" Husseinin aiemmin tänä vuonna saama hirttoköysi ja uhkauskirje ovat poliisin tutkinnassa.

Hussein kertoi elokuussa Twitterissä saaneensa vihapostia Helsingin valtuustoon. Valtuustoon oli saapunut Husseinille osoitettu kirje, jonka sisällä oli uhkaava viestilappu ja köysi. Viestissä viitattiin Husseinin etniseen taustaan, käytettiin rasistista kieltä ja varoitettiin häntä puuttumasta suomalaisten poliitikkojen tekemisiin.

Hussein kertoi julkisuudessa tekevänsä asiasta rikosilmoituksen, ja poliisin mukaan näin myös tapahtui. Epäillystä rikoksesta ilmoitettiin poliisille 29. elokuuta eli tviittiä seuranneena päivänä.

–  Asia on meillä tutkinnassa, ja siinä on näyttöä, joka tukee uhrin kertomusta. Tällaista selkeästi vihamotiivilla olevaa rasistista häiriköintiä ja uhkailuakin on jatkunut pidempään, vahvisti rikoskomisario Pekka Hätönen STT:lle keskiviikkona.

Hirttoköysitutkinnasta uutisoi aiemmin Helsingin Sanomat.

Poliisi epäilee asiassa muun muassa vainoamista.

–  Vainoaminen ja laiton uhkaus ovat ne päänimikkeet. On siinä myös kunnianloukkauksen piirteitä, Hätönen sanoi.

Toiminnan epäillään jatkuneen melkein vuoden.

–  Epäilynä on, että sama henkilö on toistuvasti ottanut yhteyttä ja häiriköinyt tätä poliitikkoa, Hätönen kertoi.

Taksitarina muuttui alkuperäisestä

Hussein on ollut viime päivinä otsikoissa, kun kävi ilmi, ettei hänen tarinansa rasistisen taksiasiakkaan jättämisestä moottoritielle pitänyt paikkaansa.

Hussein väitti noin puolitoista viikkoa sitten Twitterissä pysäyttäneensä ajamansa taksin moottoritiellä ja pyytäneensä asiakasta poistumaan kyydistä. Toisessa tviitissä hän sanoi jättäneensä henkilön moottoritien varrella olevalle bussipysäkille.

Taksi Helsinki kertoi myöhään sunnuntai-iltana Twitterissä, että selvitysten perusteella asiakasta ei todellisuudessa poistettu taksin kyydistä. Hussein pyysi maanantaina Twitterissä anteeksi toimintaansa ja sitä, että oli valehdellut.

– Pysäytin auton hetkeksi ja kun asiakas rauhoittui, jatkettiin matkaa ja vein hänet kotiin, Hussein kirjoitti Facebookissa maanantaina.

Hussein on kertonut eri viestimissä vaihtelevia versioita siitä, minkä yön taksimatkasta on ollut kyse. Helsingin poliisista kerrottiin maanantaina STT:lle, että poliisille on tehty rikosilmoitus, jonka mukaan kuljettaja olisi joutunut rasistisen nimittelyn kohteeksi taksimatkan aikana 3. marraskuuta eli sunnuntaina.

Facebook-kirjoituksessaan maanantaina Hussein kertoi, että kyseisenä viikonloppuna tapahtui kolme eri tilannetta, joissa esiintyi rasistista haukkumista. Myöhemmin samassa kirjoituksessa hän puhui useista rikosilmoituksista.

–  Olen tehnyt useita rikosilmoituksia solvauksista, myös Tuusulanväylän tapahtumista.

Lisäksi Hussein mainitsi tehneensä poliisille rikosilmoituksen perussuomalaisten puheenjohtajasta Jussi Halla-ahosta, koska tämä oli Husseinin näkemyksen mukaan yhdistänyt hänet solvaavalla tavalla toisen taksinkuljettajan tekemisiin.

Hussein ei vastannut keskiviikkona STT:n yhteydenottopyyntöihin. Helsingin poliisin viestinnästä sanottiin, ettei poliisi ota kantaa mahdollisiin muihin ilmoituksiin kuin jo aiemmin kerrottuun ilmoitukseen taksimatkasta.

Taksi Helsingin laatutoimikunta pohtii seuraamuksia

Taksi Helsingin laatutoimikunta selvittää Husseinin toimintaa ja sitä, mitä mahdollisia jatkotoimia totuudenvastaisesta tarinasta seuraa. Ratkaisuja asiaan odotetaan ensi viikolla.

–  Ja onhan tällainen erittäin huonoa asiakaspalvelumainetta, kun ihmiset ovat kääntäneet sen sillä tavalla, että mitä tuo kuljettaja keksii minunkin kyydistäni, sanoo Taksi Helsingin toimitusjohtaja Jari Kantonen.

Hänen mukaansa seuraamukset voivat yleisesti ottaen vaihdella huomautuksesta ajovälityskieltoon. Kantonen ei lähde ennakoimaan, miten tässä tapauksessa voi käydä.

SDP:n valtuustoryhmä päätti jo aiemmin erottaa Husseinin ryhmästä määräajaksi valehtelun ja siitä johtuvan luottamuspulan vuoksi. Erottaminen jatkuu ensi vuoden kesäkuun loppuun asti.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Uutisvirta

15:10
Siilien elinolot kapenevat – samaan aikaan vapaaehtoisten auttajien määrä on kuitenkin lisääntynyt
13:27
Poliisi: Rovaniemellä kadonnut 75-vuotias mies on löytynyt
12:56
Rattijuoppoja jäi poliisin haaviin Torniossa – törkeän lukemat puhaltanut kertoi juoneensa "muutaman lonkeron"
12:36
Ville Leskisen HIFK-debyytti sähköistää tunnelman Raksilassa – HIFK ja Tappara olleet pahoja peikkoja Kärpille syyskaudella
11:42
Nainen pa­hoin­pi­del­tiin yk­si­tyis­asun­nos­sa Ke­min­maas­sa – uhrin mukaan häntä lyö­tiin, pot­kit­tiin ja re­vit­tiin hiuk­sis­ta
11:40
Mies hyök­kä­si autossa is­tu­neen tun­te­mat­to­man miehen kimp­puun Ter­vo­las­sa
11:35
Oululaisen Jesse Kangasniemen kokoelmissa on satoja nukkeja, joita hän hoitaa ja pukee tekemiinsä vaatteisiin
64
Eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen mielestä epäluottamuksen vuoksi eronnut Rinne voi jatkaa uuden hallituksen ministerinä – "Ei hän tässä mikään hylkiö ole"
48
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
32
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
31
Itsenäisyyspäivän marsseihin varaudutaan satojen poliisien voimin – Keskiviikkona poliisi kielsi uusnatsien mielenosoituksen, torstaina ilmoitettiin toisesta vastaavasta
19
Ville Leskisen HIFK-debyytti sähköistää tunnelman Raksilassa – HIFK ja Tappara olleet pahoja peikkoja Kärpille syyskaudella
13
Tällainen oli pukuloisto 102-vuotiaan Suomen juhlissa – katso kuvakooste illan kiinnostavimmista puvuista
12
Kolumni: Arjen hyvät teot elävät kilvan juhlapuheissa, mutta arkitodellisuudessa ihmisen annetaan olla syvässä omassa rauhassa ja pärjätä omin voimin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ylen gallup: Perussuomalaiset 24,3%

237 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Perustoimeentulotuella elävä suomalainen kuuluu maailman 20% eliittiin, kun yhteiskunnan palvelutkin huomioidaan. Sietäi... Lue lisää...
Naurettavaa nillitys...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image