Kotimaa

Ve­ron­mak­sa­jien keskusliiton laskelmat: Bensan ja dieselin hintaan 6,5 sentin korotus ensi vuoden elokuussa

Bensiinin ja dieselin hinta nousee veronkorotuksen takia ensi vuoden elokuussa. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 14.8.2019 18:34 | Päivitetty 14.8.2019 20:50
Aki Taponen

Veronmaksajain keskusliitto arvioi, että valtiovarainministeriön budjettiehdotus korottaa bensiinin ja dieselin litrahintaa ensi vuoden elokuussa 6,5 senttiä.

Se tietää 17 000 kilometriä vuodessa bensiiniautolla ajavalle lisäkustannuksia noin 77 euroa vuodessa. Dieselautolla ajava selviää pulittamalla lisää 66 euroa vuodessa. Laskelman lähtökohtana on bensiiniauton keskikulutus 7 litraa ja dieselauton 6 litraa sataa kilometriä kohti.

Tupakka-askin hinta nousee 45 sentillä ja sokeroidun puolentoista litran virvoitusjuomapullon kymmenellä sentillä.

Alkoholin verotus sen sijaan pysyy ensi vuonna ennallaan.

Asuntolainan koroista ensi vuonna vähennyskelpoista on 15 prosenttia nykyisen 25 prosentin sijaan. Sadantuhannen euron asuntolainassa, jonka korko yksi prosentti, veronmaksaja menettää 30 euroa vuodessa.

Kotitalousvähennys pienenee siten, että kun ostaa yritykseltä tuhannen euron työsuorituksen, siitä hyötyy verotuksessa sata euroa vähemmän kuin tänä vuonna. Jos työn osuus on 2 200 euroa, menetys on 220 euroa verrattuna siihen, että työ teetettäisiin tänä vuonna.

Perusturvan etuuskorotukset sekä ansiotuloverotuksen kevennykset korvaavat polttoaineverotuksen nousua pienituloisille.

– Oletuksena on, ettei tällä kevennyksellä ole keskituloisille palkansaajille juurikaan vaikutusta veroprosenttiin, sanoo Veronmaksajien pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola.

Ansiotulojen tuloverotus on ensi vuonna kiristymässä Veronmaksajien mukaan jopa puolella miljardilla eurolla. Syynä on se, että kilpailukykysopimuksen mukaiset sosiaalivakuutusmaksujen korotukset nostavat palkansaajan tuloveroprosenttia noin 0,5–0,6 prosenttiyksiköllä. Työttömyysvakuutusmaksun aleneminen todennäköisesti kuitenkin laskee sitä 0,2 prosenttiyksiköllä.

Juttua muokattu kello 20.50: Virvoitusjuomapullon hinta nousee kymmenellä sentillä, ei yhdellä sentillä, kuten jutussa aiemmin virheellisesti mainittiin. 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (113)

Ruuhkat vähenee, kun köyhemmät autoilijat ajavat vähemmän tai siirtyvät apostolinkyytiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Autoilijan kurjistamiset ei tähän lopu. Kaikkea moskaa ei kerralla kaadeta päälle. Vihreiden ajamat tietullit pamahtaa seuraavaksi ilmastomuutoksen vuoksi. Näin on saatu muutettua tämä ilmastopupulismi veroeuroiksi. Ja vihreä matkustaa autoilijoilta revittyjen verovaroin tuetuissa busseissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä mukaa kun polttoaineen kulutus litroissa vähenee niin veroa nostetaan. Missään tapauksessa autoilija maksutaakka ei saa koskaan keventyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin pienikulutukiseta autot, hybridit, sähköautot ovat kaiken syy. Kyllä kohta tulee akkuvero, sähkön siirtomaksu autoon - on muuten mahtava oivallus,akusta moottoriin-verotetaan sitä, luonnollisesti akun hävittämisen maksu, luultavasti myös sähöautoista aiheutuu jotain "sähkökenttäoireilua" joten sille maksu, hiljaisen kulkuneuvon haittamaksu yms. Kyllä näitä kohteita riittää tulevillekin hallituksille. Persut voi sitten vastuuseen päästessään lisätä tuulimyllyn käytön haittaveron lepakkojen kuolemistapausten vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas jälleen kerran autonomistajaa verotettiin . Taas tuli työmatkalle lisää hintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin saadaa myös ruuan hintaa hinattua ylöspäin. Kun kuljetuskustannukset nousevat. Näin vihervasemmisto kansan asialla. Tämä on vasta alkua, kansan kurjistamisen tiellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millä muuten joku muu hallitus olisi asiat hoitanut? Kehitysavun korotus ei tätä aiheuttanut, mutta tuntuu monen kommentoijan mielestä olevan se ainoa syy korotuksiin. Olipa hallitus mikä hyvänsä, niin pääosin samat kortotukset olisi tulleet. Talous on siinä jamassa, että ministeriö sitä ohjaa ja poliitikot saavat pienen puumerkin, jolla voi sitten kehua kentällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinteeltä suora kehoitus. Muuttakaa Espanjaan. Siellä on kesä ja autot halpoja. Suomalaisista veroista ette kuitenkaan pääse. Ja sosialisteja äänestetetään jatkossakin koska isäukin mummikin oli sosialisti. Ja sateenkaarikirkossakin käydään koska niin on aina tehty. Eikö joku proffa voisi jo vääntää rautalangasta mitä jatkuva energiaveron korotus tekee käytännössä ? Tämä kansa katoaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Korotukset tupakalle ja alkoholille pitäisi olla 99%, mutta autolla pääsee töihin joten polttoaineiden veronkorotusta en ymmärrä varsinkaan kun julkista liikennettä tahi sähköautomyönteisyyttä ei konkretian tasolla vieläkään näy. Puhetta kyllä piisaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antti Rinne ja SDP tiedettiin jo vaaleja ennen himoverottajaksi, jolle tärkeintä on näyttää valtaa välittämättä seurauksista. Polttoaineveron korotus on mieletön temppu. Verotus on sen jälkeen maailmanennätystasolla ja rokottaa vanhan autokannan vuoksi erityisesti pienituloisimpia autoilijoita. Kiristää työssäkäyntikuluja ja vipuaa osaltaan kustannuksia ylös. Talouden toimeliaisuus ei tällä tavalla lisäänny. Suomella ei tähän ole varaa.
Minua ja niitä, joilla on varaa hankkia uusi lataushybridi. Tankkaus kolmen kuukauden välein bensan kulutuksen ollessa 2 litraa sadalle. Valtaosa ajosta sähköllä. Ymmärrän, että polttoainehinta saa ihmiset ohjautumaan lataushybrideihin lopulta. Se saattaa olla tarkoituskin, mutta miten Antti sitten aikoo ryöstää autoilijoita? Antti ei oikeasti ole vallassa enää silloin. Ei euroopan romuautomaa hetkessä muutu moderniksi. Vrt. Norja.

Taantuman uhatessa maassa, joka ei kunnolla ehtinyt edes erityiseen noususuhdanteeseen, liikenteen kustannusten nostaminen on hulluutta. Ainoa tapa jarruttaa hidastuvaa taloutta ja edistää työllisyyttä on se, että lasketaan hintoja. Pidetään pyörät pyörimässä ja liikenneväylät liukkaina. Vain työssäkäyvä voi joskus ostaa lopulta sen vähänkuluttavan, vähäpäästöisen hybridin tai täyssähköauton.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kova korotus, koska kuluvan vuoden aikana polttoaineisiin tullut jo n. 4 - 8 sentiä/l lisää asemilla kuin asemilla ja lisätään siihen nyt uusi korotus 6,5 sentiä eli todella kylmä lisä autoilijan kukkaroon ja syrjäseuduilla asuville, joille auton käyttö välttämätön asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinne sanoi aikaisemmin, että poltoaineen korotus ei tule kerralla voimaan. Elikkä koko neljän vuoden aikana elikka sentti vuodessa. No tämäkin puhe on niitä Rinteen päästämiä sammakkoja joita häneltä tulee solkenaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

polttoainevero nousee = kaikki nousee. koska te tanelit tämän tajuatte ????? ette ikinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mä lopetin jo töissä käymisen. Auto on myynnissä. Raha ei riitä minimipalkalla ajelemiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet oiva esimerkki ja jos noin toimit, niin lisää korotuksia on tiedossa. Työllisyysastettahan piti nostaa ei laskea, mutta se on toki jokaisen oma valinta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

" Raha ei riitä minimipalkalla ajelemiseen."

Autolla ei pidä ajalla huvikseen, vain pakolliset reissut voi ajaa. Siis vain ajamista, ei ajelua!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on kansalle täysin oikein. Itse olette äänestäneet ja tuloksesta voidaan nyt nauttia. Jokainen tiesi, ettei tätä hallitus ja nämä puolueet pysty taloutta hoitamaan kuin hirveällä verotuksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (113)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työeläkkeisiin on myös puututtava

231 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Itsensä peukuttavat ja itsensä kanssa keskustelut

Minäpä nostanki molemmat peukut pystyyn kun keksin hyvän jutun jonka sitte jaan muiden kans. Mitäpä kyttääjänä olet siit... Lue lisää...
Mitäs siihen sanot, ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image