Kotimaa

Väyrynen harkitsee paluuta keskustan jä­se­nek­si – ­Jos Väyrynen palaa, Kärnä harkitsee puolueesta eroamista ja oman "uus­kek­kos­lai­sen" edus­kun­ta­ryh­män perustamista

Paavo Väyrynen sanoo harkitsevansa keskustan jäseneksi palaamista. Arkistokuva. KUVA: Eriika Ahopelto
Kotimaa 29.1.2020 15:11 | Päivitetty 29.1.2020 17:50
Heikki Uusitalo

Keskustan pitkäaikainen kansanedustaja, ministeri, moninkertainen presidenttiehdokas ja entinen puheenjohtaja Paavo Väyrynen kertoo blogissaan, että hän harkitsee keskustan jäseneksi palaamista.

Väyrynen lähti keskustasta vuonna 2018. Hän perusti viime vuosikymmenen jälkipuolella myös kaksi omaa puoluetta: kansalaispuolueen ja seitsemän tähden liikkeen. Hän ei ole enää niistä kummankaan jäsen.

Väyrynen aikoo kertoa mahdollisesta keskustaan palaamisestaan ensi maanantaina uuden kirjansa julkaisun yhteydessä. Konkaripoliitikko sanoo, että hän on saanut runsaasti pyyntöjä palata puolueeseen. Väyrysen mukaan keskustan nykyinen puheenjohtaja Katri Kulmunikin on pyytänyt häntä liittymään takaisin keskustaan.

Kirjansa kirjoitustyön aikana Väyrynen sanoo saaneensa vahvistusta sille, että nykymenolla keskusta ei voi nousta takaisin suurten puolueiden joukkoon.

– Toisaalta olen alkanut uskoa siihen, että keskustan aatteelliseen ja poliittiseen linjaan on ehkä sittenkin mahdollista vaikuttaa. Katastrofaalisen tappion jälkeen puolueessa on pakko suorastaan rohkaista avointa aatteellista ja poliittista keskustelua. Yksinvaltaista johtamistapaa ei enää siedetä, Väyrynen kirjoittaa blogissaan.

Keskustan riveissä Väyrysen harkinta ei ole aiheuttanut ainakaan pelkästään iloisia tuntemuksia. Lappilainen kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) kertoo harkitsevansa puolueesta eroamista, jos Väyrynen palaa.

– Keskustalla ei ole mitään tarvetta tällaiselle pelurille, joka edustaa vain ja ainoastaan itseään. Väyrynen on oman elämänsä supersankari ja olemme kaikki nähneet, millaisen tuloksen tuollaisella toiminnalla saa vaaleissa: nollatuloksen. Hän on myös viimeisinä vuosina aiheuttanut keskustalle mittaamatonta haittaa. En itse todellakaan toivota Väyrystä avosylin takaisin, vaan hänet tulisi käännyttää ovelta, Kärnä kirjoittaa mediatiedotteessaan.

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) ei sulata ajatusta Paavo Väyrysen paluusta keskustaan. Arkistokuva.

Kärnä toteaa, että puolueella pitäisi olla mahdollisuus valita omat jäsenensä ja tarvittaessa estää jäsenyys.

– On vakava ongelma, jos puolue ei voi valita omia jäseniään, tai jos se ei kykene suoraan erottamaan henkilöitä. Jos Väyrynen otetaan takaisin tekemään politiikkaa keskustan riveissä, ei se tule tuomaan meille yhtään lisää kannatusta. Päinvastoin, se romahduttaa jäljellä olevankin lopullisesti. Kyse on myös uskottavuudesta ja jos puolueen uskottavuus menee, ei paljoa jää enää jäljelle, Kärnä sanoo.

Jos Kärnä päätyy eroamaan puolueestaan, hän aikoo perustaa eduskuntaan oman "uuskekkoslaisen" eduskuntaryhmän.

Kaleva tavoitti Mikko Kärnän tuoreeltaan kommentoimaan asiaa tarkemmin. Hän sanoo, että jos Väyrynen todella liittyy takaisin keskustapuolueeseen, hänelle ei ainakaan pitäisi antaa minkäänlaisia vastuutehtäviä eikä hyväksyä edes vaaliehdokkaaksi.

– Jos hän nyt rivijäsenenä on, ehkä sen asian kanssa pystyy elämään.

Kärnä oli viime vaalikaudella varakansanedustaja ja istui eduskunnassa siihen asti, kun Väyrynen palasi vaalikauden lopussa europarlamentista eduskuntaan. Kärnän mukaan miehet eivät ole vuosiin keskustelleet keskenään.

Väyrynen on arvostellut vuosien ajan muun muassa keskustan toimintaa, Juha Sipilän (kesk.) hallituksen pohjaa, ohjelmaa ja kevään vaalien jälkeen keskustan menemistä demarijohtoiseen hallitukseen.

Kärnä myöntää, että Väyrysen kritiikissä on osaltaan oikeitakin elementtejä. Esimerkiksi kilpailevien puolueiden perustaminen on kuitenkin lappilaisedustajalle liikaa.

– Minkälaiseen touhuiluun kritiikki on johtanut, sitä en voi hyväksyä.

Kaleva tavoitteli myös Paavo Väyrystä lisäkysymyksiä varten, mutta hän ei halunnut kommentoida aihetta enempää.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmunia ei tavoitettu kommentoimaan uutista.

Uutista päivitetty kello 15.49: Lisätty Mikko Kärnän Kalevalle antamat lisäkommentit.

Uutista päivitetty kello 16.21: Lisätty maininta, että Paavo Väyrynen ei halunnut kommentoida aihetta enempää.

Uutista päivitetty kello 17.50: Lisätty maininta, että Katri Kulmunia ei tavoitettu.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (148)

Vaikka en ole Väyrysen fani, vielä vähemmän ymmärrän Kärnää. Häntä ei pitäisi valita yhteenkään merkittävään tehtävään puolueessa. Sen verran heiveröinen on miehen sitoutuminen keskustaan, että on jo kertonut julkisuuteen nimen uudelle puolueelle jota suunnittelee perustavansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paavo toisi puolueen kannatukseen 6 -7 prosenttiyksikön lisäyksen. Sipilän poistuessa puolueesta kannatus nousisi lisää 3 - 4 prosettiyksikköä.
Puolue-elimet herätys!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uudellamaalla ehdolla olleelle Paavo Väyryselle oli laskettu vain 712 ääntä eduskuntavaaleissa ja koko liikkeen äänisaalis oli 0,4 prosenttia. Vertailuksi Sipilä sai yli 16 000 ääntä ja puolueen kannatus 13,8 %.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivotan "Duracel"- Paavolle menestystä. Täytyyhän valtakunnassa olla ainakin yksi herättelijä ja ravistelija.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kärnä on oikeassa. Väyrynen on toiminnallaan ja varsinkin puheillaan ärsyttänyt äänestäjät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Keskustaan aina yksi peluri sopii ,kun Keskusta on peluri-puolue , puolue on pelannut itsensä ulos peruskannattakunnasta .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustan peruskannattaja kunta on pienentynyt maan kaupungistuessa. Kasvukeskusten ihmiset eivät tarvitse Keskustapuoluetta.
Maatilojen määrä vähenee tällä hetkellä 4000-5000 yksikön vuosivauhtia. Nyt niitä on yhteensä noin 47 000. Jotenpuolueen kiinnostus vähenee siitäkin syystä vielä vuosia.
Alkiolaisuus on nykyään jo tuntematon käsite.
Lkeskusta on auringonlaskun puolue.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On tietenkin selvää, ettei kaksi noin itsekästä ja suurta Egoa voi sopia saman puolueeseen. Keskustan kannalta olisi välttämätöntä, ettei sillä olisi taakkana kumpaakaan. Mutta, miten se onnistuisi?- On muuten käsittämätöntä, että Kulmuni on pyytänyt Väyrystä palaamaan Kepuun, kuten uutisoidaan.! Tämä osoittaa , ettei Kulmunilla ole tarpeeksi ymmärrystä johtaa puoluetta.Kutsuu yhden riitapukarin hämmentämään puolueensa jo nyt heikkoa yhtenäisyyttä! - Olen Kepun tulevaisuudesta todella huolissani.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paavo Väyrynen luopui Keskustan jäsenkirjasta vapaaehtoisesti itse, jos haluaa liittyä takaisin ei sillä pitäisi olla mitään estettä.
Nykyinen johto on erittäin hyvä Keskustassa ja aikoinaan 30 prosentin kannatuksen ja aluepolitiikan kunniapuheenjohtaja tervetullut mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyse on myös uskottavuudesta ja jos puolueen uskottavuus menee, ei paljoa jää enää jäljelle, Kärnä sanoo....
Eiköhän se uskottavuus ole jo kadonnut, joten sen suhteen ei pitäisi olla mitään huolta....kannatuskin tippuu alle 10 % ilman Väyrysen apuakin, joten Kärnä voi perustaa ihan oman puolueen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Vaikka Pate nostaisi kannatusta 5 prosenttiyksikköä - niinkö. Minusta olisi hyvä asia, jos Juha saisi sen potkun. Ei muuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanha Isäntä palaa. Kulmunti - Vanhanen ei hänen paluuta pysty estämään kun kolmen keskustalaisittain vahvan piirin piirijohtajat, Pohjoinen Savo, Oulu ja Lappi, pyytävät Paavon takaisin. Miksi eivät ottaisi? Ei ole mitään menetettävää koska kannatusta ei enää saada nousemaan vaan puolue vajoaa 7-8 % takiaiseksi kunnes kuihtuu kokonaan pois. Ei ole mitään hävittävää. Vaan mistä ihmeestä näitä Väyrynen-Korhonen-Kärnä tyyppejä löytyy Keskustan porukoihin aina vaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paavo varoitti, aivan oikein, uskonnollisten intressipiirien vaikutusvallan kasvun vaaroista Keskusta puolueelle. Väyrystä ei tuolloin kuunneltu, niinkuin ei kuunnella nytkään, ja lopputuloksen voi jokainen lukea Keskustan nykyisestä kannatuksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väyrysestä koulutettiin Keskustan avulla puolueeseen merkittävä politikko, josta Väyrysen menestys alkoi.
Puolueen ansioitahan Väyrysen nosto on.
Itse Väyrynen on tekonsa jälkeenpäin tehnyt ja kannatuksensa menettänyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paavolla järki toimii, vaikkei sitä "tietyt sektorit" edes hyväksyisi. Paavoa yritetty kampikkaa moneen kertaan vaan nousee kuin "feniks lintu". Miksi "tietyty sektorit" ehdoin tahdoin jatkuvasti luutaa käyttävät häntä poistamaan. Aivan kuin eivät haluaisi koko nimeä edes kuulla.
Paavo: sopivaa malttia ja tapaamme eduskunnassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (148)

Uutisvirta

24.2.
Janne Kuokkanen joutui kauppatavaraksi – Oulunsalon kasvatti vaihtaa maisemaa päittäin Sami Vatasen kanssa
24.2.
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
24.2.
Tshernobyl näkyy yhä Perämeren pohjassa: raskasmetallien pitoisuudet ovat laskeneet jo montakymmentä vuotta – "Jotakin ollaan merialueilla tehty oikein" Tilaajille
24.2.
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
24.2.
Hildur Larsson ikuisti Lappia upeisiin kuviin yli sata vuotta sitten – tekoälyn ansiosta ne loistavat nyt myös väreissä Tilaajille
24.2.
Jesse Puljujärven esimerkki houkuttaa – jääpallo ja jääkiekko sopivat yhteen ja tekivät yhteistyötä Oulussa pidetyssä turnauksessa Tilaajille
24.2.
Sodankylässä on kolmannes koko maan malminetsinnästä – etsintäinvestoinnit ovat 20–25 miljoonaa euroa ja maanomistajakorvaukset yli miljoona euroa Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

212 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lentoaseman vastuu koronaviruksen tarttumisessa

tuo korona virus hysteria ampuu yli ja kovasti enemmän tappaa normaali infulenssa kausi ihmisiä.pitäs kävellä suojain s... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image