Kotimaa

Väyrynen ei luovuta, vaikka vanha kan­sa­lais­aloi­te tyssähti eduskunnassa – vaatii nyt la­kia­loit­teel­la kan­sa­nää­nes­tys­tä Suomen euro- ja EU-jäsenyydestä

Kansaedustaja Paavo Väyrynen jätti lakialoitteen, jossa vaaditaan kansanäänestystä Suomen EU-jäsenyydestä. Arkistokuva. KUVA: Pentti Vuosaari
Kotimaa 14.9.2018 12:31 | Päivitetty 14.9.2018 13:32
Markku Uhari

Kansanedustaja Paavo Väyrynen (kapu.) jätti eduskuntaan lakialoitteen, jossa vaaditaan kansanäänestystä paitsi Suomen Euroopan unionin jäsenyydestä myös Suomen jäsenyydestä Euroopan talous- ja rahaliitossa. Väyrysen mielestä äänestys on tarpeen EU:n kehityssuunnan vuoksi.

Helsinki

Kansanedustaja Paavo Väyrynen (kapu.) on jättänyt perjantaina eduskuntaan Suomen EU-jäsenyyttä koskevaa kansanäänestystä vaativan lakialoitteen.

Lakialoitteessa esitetään lisäksi, että kansanäänestyksessä kysyttäisiin myös mielipidettä Suomen jäsenyydestä Euroopan talous- ja rahaliitossa. Käytännössä tämä siis tarkoittaa kansanäänestystä euro-valuutasta.

Lakialoitteen mukaan kansanäänestys olisi luonteeltaan neuvoa-antava, kuten Suomen perustuslaissa määritetään.

– Suomi liittyi Euroopan unionin jäseneksi tavalla, joka on perustuslain valossa hyvin kyseenalainen, lakialoitteen perustelut alkavat.

Kansanäänestys voitaisiin pitää aloitteen mukaan vuoden 2019 Euroopan parlamentin vaalien yhteydessä.

Taustalla kansalaisaloite

Väyrynen on aiemmin vaatinut kansanäänestystä Suomen euro-jäsenyydestä. Europarlamentaarikkoaikanaan hän perusti kansanäänestystä vaativan kansalaisaloitteen, joka päätyi eduskuntaan 2015. Aloite ei kuitenkaan menestynyt eduskunnassa.

Eduskunnassa pitämässään tiedotustilaisuudessa Väyrynen kertoi, että nyt tehty aloite perustuu pitkälti aiempaan kansalaisaloitteeseen, tosin vaatimus EU-jäsenyyttä koskevasta äänestyksestä on uutta.

– Kun nyt olen kansanedustaja, niin voin tehdä kansanedustajana lakialoitteen, kesällä eduskuntaan palannut Väyrynen sanoi.

Hänen mukaansa kansanäänestys on tarpeen, koska Euroopan unioni on kehittynyt entistä "ylikansallisemmaksi".

– Nyt EU:n yhteistä puolustuspolitiikkaa ja puolustusta ollaan kehittämässä siihen suuntaan, että unionista tulisi sotilasliitto ja lopulta sotilaallinen suurvalta. Suomihan on ryhtynyt Ranskan rinnalla ajamaan tätä kehitystä.

Kehitys vaatii hänestä sitä, että kansalaisilta kysytään mielipidettä. Hän toivoo aloitteensa saavan kollegoiden keskuudessa kannatusta.

Kansanäänestys tulisi siis pidettäväksi kevät-kesällä, samoihin aikoihin, kun Suomesta on tulossa Eurooppa-neuvoston puheenjohtajavaltio.

Millaisen viestin tämä välittäisi?

– Sehän osoittaisi, että Suomi on samankaltainen kuin muutkin EU-jäsenmaat. Hyvin monessa maassa on nyt aika vahvaa mielialaa ylikansallista yhdentymistä kohtaan, Väyrynen vastasi.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (44)

Paavo on Paavo, vaikka voissa paistaisi, niin sanotaan myös eräästä kansakunnasta, liekkö niillä samat pullat uunissa. Suomelle on elinehto EU kuuluminen, varsinkin euroon, tämä on näpeille lyönti pelureille ja sekö niitä kismittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä nyt taitaa olla myöhäistä nikotella.Keskustahan olisi halunnut kansanäänestyksen mutta se ei LipposPatelle käynyt
kun arvasi ettei kansa suostuisi.
Nyt kun vain työväki alkaisi jo vähitellen ymmärtää että eletään eri maailmassa kuin markan aikaan ja työelämän
joustoja pitäisi tulla.
Ruotsi on ajat sitten sopeutunut näihin nykymaailman tarpeisiin vaikka ei eurossa olekaan ja heillä kelluva
valuutakin auttaa asiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

samaa mieltä. Finexit pitää tehdä heti, jotta pääsemme EU:n määräysvallasta pois. Kansallisvaltio Suomi olkoon tavoitteemme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä oman arvonsa tunteva yhteistyö on pienen valtion ja sen kansan tulevaisuudelle parempi, kuin jatkuva pelkkä yksin repiminen ja reuhaaminen olisi.
Valitettavasti en ole enää Paavon "viisauksista" lainkaan vakuuttunut.
Kuka tietää minkälaisissa inflaatio, valuuttakurssi- ja korkohisseissä heiluisimme ja meitä heiluteltaisiin, jos emme olisi EU:n jäsen ja mukana Euro valuutassa. Ja kuinka moni kansainvälisessä kilpailussa toimivista suuryrityksistämme olisi esimerkiksi jo paennut pääkonttoreineen maasta jonnekin Euro maahan, jos eläisimme vielä markka-aikaa?
Ja, jos eurooppa ei itse pidä itsestään yhdessä huolta, niin eivät Euroopan kanssa kilpailevat, Amerikka, Venäjä, kuin Kiina tule avuksi, vaan pikku hiljaa ostavat koko Euroopan. Suomessa vieraillut ranskalainen tulevaisuudentutkijahan pelkäsi, että onko tulevaisuudessa koko Eurooppaa ja sen kulttuuria, jos eurooppalaiset eivät kykene yhteistyöhön ja itse puolustamaan etujaan ja olemassolonsa kulttuuria?
Tasavallan presidentin viime aikaiset esiintymiset vaikuttavat jokseenkin viisailta ja rauhoittavilta, verrattuna "kemijoenneron" irtiottoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomestahan on Eu ja euroaikana paennut jo teollisuutta hirveä määrä ulkomaille, sehän tässä suurin ongelma on ollutkin. Katsokaa Ruotsia jolla on oma valuutta, ei siellä ole käynyt kuin hyvin Suomeen nähden ja Tanska sekä Norja.
Ei ole korot sen korkeampia kuin Suomessakaan. Valtion budjettikin on Ruotsissa ylijäämäinen kun vienti vetää ja työtä riittää. Täällä ei synnymitkään kuin tempputyöllisyyttä jolla kukaan ei elä.
Avatkaa jo vihdoin silmänne tosiasioille turhan pelottelun sijaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU:lla ei ole paljoa toivoa nykyisellä kehityssuunnalla. Aikansa kestää kun yksi jos toinen jäsenvaltio hermostuu EU:n mielivaltaan ja rahan käyttöön. Jossain vaiheessa EU:n eläkejärjestelmä alkaa rasittamaan niin paljon että jäsenvaltioiden rahoitustarve kasvaa yli sietokyvyn. Lisäksi näyttää siltä että demokratia ei toimi EU:ssa koska EU:sta johtaa hyvin pieni ryhmä poliitikkoja ja virkamiehiä. Mepitkin ovat pelkkiä napinpainajia joilla ei ole mitään sananvaltaa EU:ssa.

Ehkäpä Väyrynen on oikeassa että EU:sta kannattaisi erota. Oikeasti pitäisi luoda uusi EU2.0 jossa demokratia toimii paremmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomelle on liian kallista erota EU:sta omilleen. Erovaiheessa olisi pakko liittyä johonkin, joka antaa turvan. Ainoa voisi olla Venäjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se mukavaa, kun Paavo näitä esityksiään tekee. Piristää viikkoa mukavasti, kun näitä lukee. Paavo pelaa varman päälle ja ehdottaa asioita, jotka eivät taatusti mene läpi. Myöhemmin voi sitten palata ehdotuksiin ja jälkiviisastella omista kuningasajatuksistaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eurosta ja edusta eroon ja liitto norjan kanssa pystyyn tuotti ja Tanska seuraisi perässä ja Norja nyt on taloudellisesti paremmassa jamassa yksinäänkin kuin koko eu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieman jäi viesti epäselväksi, mutta Norjalla on oljyä - Suomella ei. Pieni ero lähtökohdissa ja kuka maksaa ne erokustannukset?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Norjahan on EU:n sisämarkkinoilla (ETA sopimus), ja maksaa EU:n maksuja henkeä kohti yhtä paljon kuin Britannia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi Paavo ku nyt on kansa ihan väärässä. Eivät moukat ymmärrä, että Paavon mielipide on se oikea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äänestys olisi hyvä pitää, näitä EU -erohaihattelijoita on häviävän pieni prosentti, saisivat kerralla köniin äänestyskynällä! Mutta eiväthän he demokraattista äänestystä hyväksy, ehei

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on luopui itsenäisyydestään kun liitettiin viekkaudella EUhun.
Nykyisin Merkel johtaa Suomea Saksasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höyläpuuta höpötät. Ei ole Angelaa isommin näkynyt, kyllä se on Sipilä joka täällä sählää. Mihinkäs tuommoisen mielipiteen oikein perustat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saksa EUn suurin talousmahti.
Johtaa liittovaltiota.
Meidän pikkujohtajat tekee mitä käsketään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (44)

Uutisvirta

15:49
Kuhmon Jonkerissa keskisuuri maastopalo
15:21
Nordea kertoo mediayhtiön kuvanneen pääkonttorin tiloja luvatta – drone lensi vain metrien päässä ikkunoista
15:20
Vaihtoehtomusiikin tapahtuma siirtyy lähemmäksi Oulun keskustaa – lauantain Pikipop havittelee nyt urbaania henkeä
15:11
Oulussa poliisien murhan yrityksestä syytetyn miehen tuomio lieveni edelleen hovioikeudessa
15:00
Limingan työllisyystilanne parantunut – kunnassa 5,1 prosenttia työttömiä, koko Pohjois-Pohjanmaalla 9,4 prosenttia
14:59
Epäilys harvinaisesta vieraasta sai muoniolaisen luontoharrastajan kulkemaan metsässä viikkoja – lopulta riistakamera tallensi kuviin mäyrän
14:44
Pääministeri Rinne painotti EU:n globaalia ilmastojohtajuutta esitellessään Suomen puheenjohtajakauden tavoitteita
59
Työministeri Timo Harakka tarjoaa lempiveroaan vaihtoehdoksi, jos julkista taloutta tarvitsee vaalikauden lopulla tasapainottaa
34
Poliisi tehnyt virka-apupyynnön Luonnonvarakeskukselle Kuusamon Rautakarhusta: "Ensin selvitetään Luonnonvarakeskuksen kanssa, onko karhun auttaminen mahdollista"
32
Kaikkonen sai haastajan – elinkeinoministeri Katri Kulmuni hakee keskustan puheenjohtajaksi
27
19-vuotias sotki Rotuaarilla tussin kanssa – poliisi tutkii vahingontekona
26
Katuruokafestivaali täyttää Oulun torin kansainvälisillä mauilla – kolmannen kesän uutuudet tulevat Italiasta ja Ranskasta
23
Paloauto suistui ojaan Suviseura-alueella Muhoksella
21
Apulaisoikeusasiamies pitää kaupunginvaltuutettu Moilasen ihmisroskapuheenvuoroa "epäasiallisena, epäkunnioittavana ja loukkaavana"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

128 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image