Kotimaa

Va­sem­mis­to­lii­ton Li Andersson uskoo Kemiin kaavaillun bio­tuo­te­teh­taan vaikeuttavan hal­li­tus­neu­vot­te­lui­ta – "­Pää­tök­sen­te­ki­jöil­lä pitää olla täysi ymmärrys hankkeen vaikutuksista il­mas­to­ta­voit­teil­le"

Li Anderssonin johtamassa vasemmistoliitossa on linjattu, että tarvitaan kokonaisvaltainen arviointi siitä, miten Metsä Groupin kaavailema biotuotetehdas toteutuessaan vaikuttaisi Suomen ilmastotavoitteisiin.
Kotimaa 29.4.2019 14:08
STT

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoo, että Kemiin kaavailtu biotuotetehdas on varmasti esillä hallitusneuvotteluissa. Hän uskoo sen nousevan neuvotteluiden näkökulmasta vaikeaksi asiaksi.

–  Sillä on selkeitä hiilinieluja pienentäviä vaikutuksia suhteessa Suomen ilmastotavoitteisiin, mutta toisaalta tässä on kyse myös työllisyyden kannalta erittäin tärkeästä hankkeesta, Andersson sanoo.

Hänen mukaansa vasemmistoliitossa on linjattu, että tarvitaan kokonaisvaltainen arviointi siitä, miten Metsä Groupin kaavailema biotuotetehdas toteutuessaan vaikuttaisi Suomen ilmastotavoitteisiin. Puolue haluaa myös arvion siitä, ovatko nieluja pienentävät vaikutukset mahdollista kompensoida muilla sektoreilla päästövähennyksinä, ja mitä se siinä tapauksessa maksaisi.

Jos hallitusohjelmaan halutaan asiasta linjauksia, selvitys pitäisi Anderssonin mielestä olla tehtynä ensin. Toinen vaihtoehto on, että päätökset jäävät myöhempään vaiheeseen.

–  Arvio pitäisi saada ennen kuin pystytään tekemään mitään päätöksiä suuntaan tai toiseen siitä yksittäisestä hankkeesta. Päätöksentekijöillä pitää olla täysi ymmärrys siitä, mitä se tarkoittaa ilmastotavoitteiden ja ilmastopolitiikan näkökulmasta.

Hallitustunnustelija Antti Rinne (sd.) sanoi lauantaina Ylellä olevansa valmis hallituskaudellaan satsaamaan infrastruktuuriin tehdashankkeen tukemiseksi. Hän kertoi uskovansa, että Suomen metsien hakkuutaso kestää uuden tehtaan tuoman kysynnän.

"Kaikki hankkeet eivät voi toteutua"

Anderssonin mielestä hallitusohjelmaan pitäisi ottaa käyttöön yleisemminkin ilmastovaikutusten arviointi silloin, kun puhutaan isoista teollisista hankkeista.

Hän uskoo, että hallitusneuvotteluissa joudutaan ottamaan kantaa myös siihen, että Suomeen on kaavailtu useita isoja metsäteollisuuden tehdashankkeita, eivätkä kaikki voi toteutua.

–  Senkin voi sanoa, että jos tämä Kemin tehdas toteutuisi, se lisäisi metsähakkuita siinä määrin Suomessa, että käytännössä ei olisi enää tilaa muille. Siinä pitäisi pystyä myös vertaamaan näitä kaavailtuja tehdashankkeita toisiinsa ja tehdä jonkunlaisia linjauksia.

Hallitusneuvotteluihin osallistuvien puolueiden sitoutumista ilmastotavoitteisiin mitataan Anderssonin mielestä siinä vaiheessa, jos arvioinnin perusteella hankkeella on selvästi heikentävä vaikutus Suomen tavoitteisiin.

–  Meidän mielestämme on ehkä liian ennenaikaista nyt ottaa kantaa siihen kysymykseen. Ensin pitäisi saada tiedot vaikutuksista ja mahdollisista kompensaatiokeinoista.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (227)

Nyt minäkin ymmärrän lopettaa Vasemmistoliiton äänestämisen.
Kun Kuopion biotuotetehdas kaadettiin, niin lopetan täysin äänestämisen, sillä vasemmistopuolueet ovat kovimpia veimään työläisiltä työpaikkoja ja porvaripuolueet ovat kovimpia teettämään työläisillä 9 euroa päivä pakkotöitä, kuten Sipilän hallitus sai aikaan.
Kumpikaan ei ole järkevä ratkaisu, joten antaa noiden politikkojen pelleillä keskenään.
Anderssonilla ei ole tietoa siitä, että työtä tekemällä tulee leipä työläisen suuhun, kun on politikkona elämäntyönsä tehnyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Anterssoni junailee ilmastokomppensaatioita joilla rahoitettaisiin ilmasto ministeriön palkat joihin valitaan poliittisin perustein
Ilmasto soten maakunta kolhoosit tutkivat hiilinielua ja laskevat päästöjä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On täysin oikeassa. Ympäristövaikutusten kompensaatiot on selvitettävä ja niiden hinta ja maksaja on oltava selvillä. Sen jälkeen sovitusti Kemiin rakennetaan biotuotetehdas, vähintään korkeamman teknologian lupauksella.
Olisi todella tyhmää jättää ilmastovaikutukset huomioimatta, kun niistä kuitenkin ollaan valtiotasolla vastuussa.
Lisäksi, jos Metsä Groupin tarkoituksena on tuottaa vain vessapaperin raaka-ainetta eli perussellua, niin tehdasta ei kannata rakentaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ei Vasemmistoliiton kanta muutu tässä asiassa jämäkän myönteiseksi, punaisessa Kemissä Vasemmistoliiton kannatus romahtaa alle viiden prosentin, täällä Kemissä uumoillaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

niin, kaikin keinoin yritetään lopettaa tuotanto ja yrittäminen suomesta. Mitäs niistä työpaikoista, raha tulee taikaseinästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Andersson taiteilee mestarillisesti. Peittoaa taidoillaan niin Rinteen, Orpon kuin Sipilän saati Henriksonin. Mutta aina on muistettava kommunistien ja sosdemien aikaansaama Kemin veritorstai. Eivät ottaneet siihen aikaan puoluejohdot vastuuta kiihotuksestaan, Helsingissä oli helppo viinan voimalla juhlia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos puunhankinta tehdään vaikeaksi, niin Kemistä on kohtuullisen hyvät yhteydet Ruotsiin ja Venäjälle, jossa puun käyttöä suositaan. Koko pohjois-Venäjä on yhtä metsää, joten ei sieltä mitään palaa nieluun nouse toisin kuin Suomessa. Ja jos hiilenkäyttö on jatkossa sallittu vain ruskohiileen tukeutuvassa Saksassa, niin onhan meillä Sosnovyj Bor- josta kait sähkökaapeli voidaan vetää vaikka Kotkaan, jos Venäjän verkko ei jaksa siirtää Pietarin kautta. Mutta onhan se "hienoa", kun 0,1% maailman väestöstä (= Suomi) kurittaa itseään ja luulee, että muu maailma seuraa perässä. Ei miinakieltommekaan saanut Venäjää luopumaan miinoista. Mutta ei heillä Suomen miinakieltoa vastaan mitään ollut..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja tehdä selvitykset ennen kuin päätetään. Jos tulos on ok niin sitten vain rakentamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksityinen yritys haluaa rakentaa sellutehtaan.
Yksityiset metsänomistajat haluavat myydä puuta sellutehtaalle.
Li Andersson haluaa valtion osallistuvat tähän prosessiin, ja jopa ohjaavan sitä, minne sellutehtaita rakennetaan.

Poliitikot ja virkamiehet ovat kilvan osallistumassa tähän hankkeeseen, ja ohjeistavat kansalaisia ja yrityksiä asiassa. Kun kansalaiset eivät osaa elää elmäänsä ja yritykset tehdä bisnestään ilman näitä ohjeistuksia.

Valtio omistaa Suomen puustosta noin 20%. https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_mets%C3%A4t

Valtio voi tietysti kokonaisuudessaan suojella tämän omistamansa metsäomaisuuden. Kuitenkin, virkamiestukiyhteiskunnan pyörittäminen vaatii kovasti rahaa, ja käytännössä Metsähallitukselle on asetettu kovasti kasvavia tavoitteita tulouttaa rahaa valtion juokseviin kuluihin. Tämä on johtanut siihen, että hakkuiden ohella on myös metsämaata myyty.

Vai tarkoittaako hiilinielukeskustelu sitä, että yksityisiä metsänomistajia velvoitetaan johonkin erityiseen, vihervasemmistoa miellyttävään metsänkäyttöpolitiikkaan...?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käsittääkseni se oli kokoomus, joka julistautui suomalaiseksi työväen puolueeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurin osa kommentoijista ei näytä edes lukeneen mitä Li Andersson sanoo, vai onko vika luetun ymmärtämisessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta, ettei Andersson sanonut mitään mistä voisi jäädä kiinni. Antoipahan vain ymmärtää, että Vasemmistoliitto ei ehkä lähde hallitukseen, joka kannattaa Kemin sellutehtaan rakentamista. Minusta jos siinä on ihan kylliksi syytä ymmärtää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oletteko Te arvon kommentoijat ollenkaan lukeneet, mitä Li oikeasti sanoi:"Sillä on selkeitä hiilinieluja pienentäviä vaikutuksia suhteessa Suomen ilmastotavoitteisiin, mutta toisaalta tässä on kyse myös työllisyyden kannalta erittäin tärkeästä hankkeesta, Andersson sanoo" Kyse työllisyyden kannalta erittäin tärkeästä hankkeesta, hän sanoo, ei se ole vastustamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan, mutta nämä olivat ilmastovaalit, joten tuollaisilla sekundäärisillä, tai jopa tertiäänisillä aspekteilla ei ole silloin merkitystä, kun sentään maapalloa ollaan juuri nyt punavihrein voimin pelastamassa. Ja kyllähän jo ajokoirakin oivaltaa, että lisääntynyt työllisyys ja vauraus lisää kuluttamista, saastuttamista ja muovipussien mereen heittelyä ja suomalaiset käyttävät siten aina vain enemmän niitä maapalloja.

Vai alkaako maailmanpelastajienkin selkäranka ja mielipiteet Husseinin tavoin joustamaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eläköön poliittisen broilerien pehmeä vallankumous sohvalla valkkaria siemaillen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Suomi pääsee omissa tavoitteissaan hiilineutraaliksi, niin pelastaako se koko maailman.
Höpö höpö, tämä on sitä aivopesua. Vihervassareille on tärkeämpää huolehtia hiilinieluista kuin
köyhien toimeentulosta ja teollisten työpaikkojen syntymisestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ilmastonmuutosta ei hoideta, ei ole elinkelpoista maapalloa eikä elinmahdollisuuksia kenelläkään. Ilmastonmuutoksen torjuminen on ykkösasia, siihen sitten sovitetaan mahdolliset tehtaat, jos hiilinielu kestää sen.

Ilmastonmuutos on totta ja se on ihmisen aiheuttama. Näin sanoo tiede. Tieteellinen tieto jyrää koska tahansa ilmastoänkyröiden henkilökohtaisen mielipiteen ja mutu-tuntuman.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (227)

Uutisvirta

20:21
Aerobic-mestari Tuuli Matinsalolla riittää yhä kysyntää – fyysisestikin rankka Selviytyjät oli mieleenpainuva kokemus
19:20
Aalto hyppäsi maailmancup-kauden parhaan sijoituksensa – Puolan Kubacki voitti kireän kärkikamppailun
19:15
Lämpötila sahaa ensi viikollakin nollan molemmin puolin – maanantai-iltana Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa myrskyää
19:10
Suomen kahtiajako talven osalta syvenee – Utsjoella tehtiin pakkasennätys, etelässä tarvotaan marraskuisessa harmaudessa
19:00
Rakennukset aiheuttavat kolmanneksen kasvihuonepäästöistä, talopaketin ostajatkin kaipaavat ekologisia ratkaisuja – "Hiilijalanjäljessä suurin merkitys on käytön ajalla" Tilaajille
18:41
Haukkuminen, halventaminen ja nöyryyttäminen valmennuskeinoina raastavat – henkistä väkivaltaa käyttävä valmentaja voi aiheuttaa nuorelle ongelmia aikuisikään asti
18:28
Tero Mäntykangas nosti Sky Ounasvaaran ravintolan huipputasolle, nyt hän johtaa Laplands Hotelsin keittiöitä – "Inttikaverit lähtivät juhlimaan, mutta minä menin Pohjanhoviin kysymään, olisiko hommia" Tilaajille
152
Kysyimme, onko työaika Suomessa liian lyhyt – "Vastaus riippuu paljon siitä, minkälaisesta työstä puhutaan"
68
Pimeät katuvalot ovat kulkijoiden riesana Oulussa – ledeissä ongelmia aiheuttaa lamppujen huolto
37
Oululaiset eivät ole ottaneet kultuuripääkaupunkihanketta omakseen Lukijalta
26
Mikko Rautalin opettaa nuoria sairaalakoulussa – Aknestikin ex-rumpali antaa kaikille perheille yhden vinkin: "Voisi olla ihan hyvä, että kotona keitetään pottuja neljän aikaan"
20
Kärpät palasi voittojen tielle, mutta Ässät järjesti Porissa hikisen ja stressitasoja nostaneen puhteen – ykkösnyrkki piti vieraat pelissä mukana, Kristof ja Koblizek voittolaukauskilpailun sankarit
20
Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää valtion varoja – Kuningatar Elisabet: "Tuen heidän toivettaan itsenäisemmästä elämästä"
20
Suomessa rekisteröitiin joulukuussa uusia henkilöautoja 33,2 prosenttia edellisvuotta enemmän

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus suunnittelee uutta aktiivimallia

140 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei ihan normaali nainen, enkä sellaista kaipaa

Tuskin susta on miehetkään kiinnostuneet. Lue lisää...
Late vanahana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image