Kotimaa

Va­rus­mies­liit­to on puo­lus­tus­mi­nis­te­ri Kaikkosen kanssa samaa mieltä: Kutsunnat pitäisi kohdistaa koko ikäluokkaan

Kutsuntoihin osallistuu nykyään kyseisen ikäluokan nuoret miehet. Arkistokuva. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Kotimaa 19.1.2020 20:47
Anna Leinonen

Varusmiesliitto suhtautuu myönteisesti puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) esitykseen siitä, että kutsunnat kattaisivat jatkossa koko ikäluokan ja niihin osallistuisivat myös naiset. Kaikkonen nosti asian esille MTV Uutisten haastattelussa lauantaina.

Ministerin mukaan uudenlaiset kutsunnat voisivat kasvattaa maanpuolustustahtoa sekä naisten määrää asepalveluksessa. Varusmiesliitto kertoo julkaisemassaan tiedotteessa, että se on ministerin kanssa samoilla linjoilla.

– Paras keino kehittää naisten asemaa armeijassa on saada lisää naisia asepalvelukseen ja ensimmäinen askel siihen olisi kaikkia velvoittavat kutsunnat, sanoo Varusmiesliiton hallituksen jäsen Iina Palonen.

Varusmiesliitto ei kuitenkaan innostu Kaikkosen esittämästä naisille suunnatusta, armeijaa kevyemmästä 2–3 kuukauden kansalaispalveluksesta.

– Nykyinen järjestelmä on hyvä, vaikka siinä kehitettävää onkin. Koko ikäluokkaa koskevat kutsunnat ja maanpuolustusrekisteri ovat oikea askel tähän suuntaan, sanoo liiton puheenjohtaja Topi Korpinen.

Antti Kaikkonen sanoi MTV Uutisten haastattelussa, että lähiaikoina nimitetään eduskuntapuolueiden yhteinen parlamentaarinen komitea miettimään asevelvollisuusjärjestelmää.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (40)

Tämä Kaikkonen se taitaa muutamassa kuukaudessa hävittää Suomen armeijan ja palvelusmotivaation. Aivan turhia esityksiä, jolla kalastellaan kepun kannatuksen nousua. Ei turhempaa esitystä taas ole ollut pitkään aikaan. Jaa, muuten olihan se majoitus, jossa Kaikkonen lupasi laittaa miehet ja naiset samaan tupaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luulen, että nuoret miehenalut kärsii systeemistä eniten. Monella ei välttämättä ole vielä mieluisaa opiskelupaikkaa ja sitten tulee tämmöinen "ajantuhlausvuosi". Vastaava vuosi pitäisi ihan tasa-arvon nimissä saada naisillekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinulla tuntuu olevan taas aivan turha ja väärä kuva varusmiespalveluksesta. Jos tuolla asenteella sinne meneekin, voihan se tuntua tuolta mitä kerroit.

Mietippä pikkuisen laajemmin asioita, että miksi varusmiespalvelus meillä on. Voisiko se olla niin, että jos ei olisi varusmiespalvelusta, ei myös olisi opiskelupaikkaakaan? Menisikö se näin päin?

Armeija ei ole tasa-arvokysymys, ei sitten ollenkaan. Taistelulinjassa oleminen tasa-arvokysymys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viime vuosisadan sodat ovat osoittaneet, että nainen osaa tappaa käytössä olevilla välineillä ihan yhtä hyvin kuin mieskin. Suuresta ruumin koosta on itseasiassa ampuma-asetaistelussa haittaa. Lisäksi ollaan kokoajan menossa kehityksen myötä enemmän ja enemmän etä-taisteluun. Tässä on nimenomaan kysymys tasa-arvosta. Armeijasta voi olla hyötyä tai haittaa ja tämä tulisi ulottaa molempiin sukupuoliin, koska meillä pitäisi olla yhtälaiset oikeudet ja vastuut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naisten ja äitien paikka on sota tilanteessa kotirintaman hoito ja esim. vanhushuolto ym. sellaiset tehtävät.
Heitä sotatilanteessa vain rintamalle lotiksi ja sairaanhoitoon.
Siinä on kunniakasta tehtävää heille.
Tasa-arvoa ei ole etulihjassa taistelu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

sitten miesten pitäis sitten alkaa lapsia synnyttää myös eiks ole se sitä tasa.-arvoa.eiköhän lääketiede ole kohta ole niin viisas että miehetki voisi alkaa synnyttää..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka sitten toimitaan, jos nainen on äiti? Muutamakin kuukausi pois lasten luota on vähän ongelmallinen juttu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kutsuntaikä on 18 vuotta, äitejä on tuossa ikäluokassa sen verran vähän, että heidät voitaneen vapauttaa kutsuntavelvoitteesta - tosin tasa-arvon vuoksi saman on tietysti koskettava myöskin isiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen sitä mieltä että naisia nyt ei juuri armeijassa tarvita. Mutta nykyajan tasa-arvo ja feministivänkytykseen kyllästyneenä haluan todellakin nähdä naiset rämpimässä tasa-arvon nimissä samoissa rapaojissa kuin miehet. Mikä tasa-arvo se sellainen on joka koskee vain miesten asioihin puuttumista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tottahan se on että ei armeija oikeasti tee naisilla muuta kuin huollossa, Lämäreinä ja Spade-osastolla. Sitten kun tullaan siihen oikeaan sotimis-osastoon ja tappamiseen, siinä ei naisilla, niiden fyysisellä heikkoudella ja hysteerisyydellä ole oikeasti mitään tekoa. Vain haittaa ja jaloissa haitoilla pyörimistä. Mutta tasa-arvon nimissä se on tasan oikein että naisetkin käyvät vähintään sen 180 vrk. tetsaamassa, kuten kaikki miehetkin joutuvat tekemään. Tähän asti suomessa tasa-arvo on tarkoittanut yhden sukupuolen 100% velvollisuutta ja toisen sukupuolen valikoivia velvollisuuksia, etuuksiahan näillä sitten onkin pyöreät 100%. On korkea aika saada tasa-arvo tarkoittamaan sitä miten se lausutaankin ja lopettaa naisten rusinoiden pullasta ronkkiminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aloitetaan nyt siitä, että varusmiespalvelus koskisi kaikkia suomalaisia miehiä, myös ahvenanmaalaisia.

Ahvenanmaa on toki ollut demilitarisoitu jo siitä Oolannin kauheasta sodasta saakka, mutta ei demilitarisointi estä ahvenanmaalaisten suorittamasta palvelustaan Dragsvikissä.

Maarianhaminasta Dragsvikiin on reilusti lyhempi matka kuin Oulusta Sodankylään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naistene elämällä parempiakin tarkoituksia. Heikentäisi yhä enemmän suuren osan perheiden eteenpäin menoa ja taloutta. Jos naisia tarvitaan maatapuolustamaan, uskon että ilman asepalvelustakin naiset venyvät oikeisiin tehtäviin, niinkuin edellinen sota on todistanut. Naiset olivat sekä sotarintamalla, että kotirintamalla täyttämässä paikkansa. Ei ollut maanpuolustus koulutuksia, mutta täyttivät paikkansa. Pitääkö vielä enemmän sotkea sukupuolirooleja, että ihmisten päät menevät sekaisin, onko mies vai nainen.
Ne naiset jotka haluavat suorittaa asepalveluksen, olkoot siihen vapaita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kannata haaskata ihmisten aikaa. Sen voi käyttää paremmin opiskellen oikeita asioita tulevaa uraa varten.

Armeijan käymisestä tulee elämään hukkavuosi, joka pitäisi korvata täysimääräisenä kunnon palkalla, reilulla 40000 eurolla täydestä 347 päivästä, miinus verot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varusmiesliitolla ja puolustusministerillä lienee myös rahaa tuplata Puolustusvoimien resurssit kouluttaa väkeä. Äkkiseltään ajateltuna kouluttajahenkilöstön määrää on nostettava puolella ja muun koulutusta tukevan organisaation henkilöstöä kasvatettava ainakin jossain määrin. Majoitus-, vaatetus-, ruokailukustannukset ja ampumatarvikkeiden kulutus kasvaisivat vastaavasti huomattavasti.

Sinänsä kaunis ajatus, mutta tämä saisi todellisuudessa enemmän haittaa aikaan, kuin hyötyä, koska en usko resurssien kasvavan vaadittavalla tavalla. Se puolestaan aiheuttaa maanpuolustuskyvyn heikkenemisen kasvamisen sijaan, kun alimitoitetuilla resursseilla joudutaan tekemään puolet enemmän työtä, kuin ennen.

Ehkä tämä pitkässä juoksussa jopa heikentäisi maanpuolustustahtoa, kun Puolustusvoimat kouluttaisivat koko ikäluokan, mutta kertaamaan ja sodanajan vahvuuteen hyväksyttäisiin vain pieni osa ikäluokasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vasta sitten naisille pakolliseksi kun miehet kantavat 9kk lasta mahassaan ja myös hoitavat ne!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (40)

Uutisvirta

24.2.
Janne Kuokkanen joutui kauppatavaraksi – Oulunsalon kasvatti vaihtaa maisemaa päittäin Sami Vatasen kanssa
24.2.
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
24.2.
Tshernobyl näkyy yhä Perämeren pohjassa: raskasmetallien pitoisuudet ovat laskeneet jo montakymmentä vuotta – "Jotakin ollaan merialueilla tehty oikein" Tilaajille
24.2.
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
24.2.
Hildur Larsson ikuisti Lappia upeisiin kuviin yli sata vuotta sitten – tekoälyn ansiosta ne loistavat nyt myös väreissä Tilaajille
24.2.
Jesse Puljujärven esimerkki houkuttaa – jääpallo ja jääkiekko sopivat yhteen ja tekivät yhteistyötä Oulussa pidetyssä turnauksessa Tilaajille
24.2.
Sodankylässä on kolmannes koko maan malminetsinnästä – etsintäinvestoinnit ovat 20–25 miljoonaa euroa ja maanomistajakorvaukset yli miljoona euroa Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

212 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lentoaseman vastuu koronaviruksen tarttumisessa

tuo korona virus hysteria ampuu yli ja kovasti enemmän tappaa normaali infulenssa kausi ihmisiä.pitäs kävellä suojain s... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image