Kotimaa

Val­tion­va­rain­mi­nis­te­riön virkamiehet: Julkista taloutta sopeutettava nopeasti kahdella miljardilla eurolla

Valtiosihteeri Martti Hetemäen mukaan virkamiespuheenvuoro on keskustelun avaus seuraavan vaalikauden aikana tehtäville linjauksille. KUVA: Silja Viitala
Kotimaa 4.2.2019 9:33
Aki Taponen

Valtiovarainministeriön virkamiespuheenvuoro: Sote-uudistuksen säästöjen lisäksi tarvitaan rakenteellisia uudistuksia, joilla työllisyysaste saadaan 75 prosenttiin vuonna 2025.

Julkista taloutta tulisi vahvistaa suorin sopeutustoimin yhteensä vähintään 2 miljardilla eurolla vuoteen 2023 mennessä, valtiovarainministeriön virkamiehet neuvovat seuraavaa hallitusta maanantaina julkistamassaan puheenvuorossa.

Se tarkoittaa etenkin menojen leikkauksia, koska verotusta on virkamiesten arvion mukaan mahdollista kiristää vain hyvin rajoitetusti.

Julkista taloutta nopeasti vahvistavat toimet ovat valtiovarainministeriön virkamiesten mukaan tärkeitä, jotta ehditään kerätä puskureita seuraavan taantuman varalle. Lisäksi väestön ikääntyminen kasvattaa automaattisesti vuosittain julkisia menoja, joten ilman nopeavaikutteisia toimia julkinen talous heikkenee.

Tulevalla vaalikaudella finanssipolitiikan lähtökohdaksi tulisi ottaa julkisen talouden 0,5 prosentin ylijäämä suhteessa bruttokansantuotteeseen (BKT:hen) vuonna 2023.

Valtiovarainministeriön virkamiehet kannustavat seuraavaa hallitusta myös jatkamaan rakenteellisten uudistusten toteuttamista. Niiden avulla tulisi tavoitella 2020-luvun loppuun mennessä julkisen talouden vahvistamista yhteensä noin 5 miljardilla eurolla.

Tähän tavoitteeseen voidaan päästä, jos ensinnäkin varmistetaan, että maakunta- ja sote-uudistus hillitsee kustannusten kasvua tavoitellut 3 miljardia euroa.

Sen lisäksi pitää päättää toimista, joiden avulla työllisyysaste voi nousta 75 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä. Kolmen prosenttiyksikön kasvu työllisyysasteessa edellyttäisi noin 100 000 työllisen lisäystä nykyisestä.

Kaikkien tavoitteiden myötä julkinen talous vahvistuisi yhteensä 7 miljardia euroa 2020-luvun loppuun mennessä verrattuna siihen, että mitään ei tehdä. Julkisen talouden velkasuhde laskisi nykyisestä 60 prosentista noin 55 prosenttiin vuoteen 2023 mennessä ja noin 50 prosenttiin 2020-luvun loppuun mennessä.

Valtiovarainministeriö julkaisi maanantaina virkamiespuheenvuoron "Uudistuva, vakaa ja kestävä yhteiskunta", jossa käsitellään tulevan vaalikauden talous- ja hallintopolitiikan lähtökohtia. Ministeriö haluaa julkaisussaan arvioida tulevan vaalikauden näkymiä ja tuoda julkiseen keskusteluun ratkaisuvaihtoehtoja.

Taantumaan heikot eväät

Pitkään alijäämäisenä jatkunut julkinen talous on tasapainottumassa vahvan suhdannenousun ja toteutettujen sopeutustoimien ansiosta. Talouskasvu on kuitenkin hidastumassa eikä seuraavan taantumankaan mahdollisuutta tulevalla vaalikaudella voi sulkea pois.

Julkinen talous on huomattavasti heikommassa tilanteessa kohtaamaan seuraavan taantuman kuin ennen vuonna 2008 alkanutta finanssikriisiä. Valtiovarainministeriön virkamiehet arvioivatkin, että jo keskikokoinen taantuma ajaisi Suomen julkisen talouden alijäämän EU:n vakaus- ja kasvusopimuksen kolmen prosentin alijäämärajan yli.

Valtiovarainministeriön viime joulukuussa laaditun arvion mukaan julkisen talouden kestävyysvaje on lähes 4 prosenttia suhteessa BKT:hen eli 10 miljardia euroa vuoden 2023 tasossa. Laskelmassa ei ole huomioitu esimerkiksi maakunta- ja sote-uudistusta, jonka toteutuminen ei ole varmaa.

Alennetut alvit ylös?

Julkista taloutta voidaan vahvistaa nopeasti menoja leikkaamalla ja verotusta kiristämällä. Virkamiespuheenvuorossa kehotetaan kohdistamaan menoleikkaukset mahdollisuuksien mukaan niin, että ne eivät heikennä talouskasvun edellytyksiä.

Verotusta on virkamiesarvion mukaan mahdollista kiristää vain hyvin rajallisesti, jotta ei heikennetä talouskasvua ja työllisyyttä. Vähiten haitallista olisi kohdistaa veronkorotukset kuluttamisen ja kiinteistöjen verotukseen. Verotuloja voidaan lisätä myös karsimalla tehottomia verotukia.

Kulutusverojen kasvattaminen voitaisiin valtiovarainministeriön virkamiesten mukaan tehdä esimerkiksi korottamalla alennettuja arvonlisäverokantoja.

Työn verotuksessa kireän marginaaliverotuksen lieventäminen kannustaisi osaamisen hankkimiseen ja purkaisi kannustimia muuntaa ansiotuloja pääomatuloiksi. Lisäksi osinkoverotusta olisi uudistettava siihen liittyvien ongelmien korjaamiseksi.

Kestävyysvajeen vuoksi verotusta ei tule nettomääräisesti keventää, virkamiespuheenvuorossa neuvotaan.

Työllisyyttä voidaan kohentaa uudistamalla sosiaaliturvan, verotuksen ja palvelujärjestelmän muodostamaa kokonaisuutta, joka vaikuttaa työnteon kannustimiin. Ikääntyneiden työllisyyttä olisi mahdollista edelleen nostaa tukemalla työelämässä pysymistä ja rajoittamalla varhaisen työelämästä poistumisen reittejä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (121)

Siis lisää veroja ja Suomi tai paremminkin, virkamiehiä lukuun ottamatta, suomalaiset todettiin juuri huonoimmilla nettotuloilla eläjiksi. Siis veroja ts.
virkamiesten elatusmaksuja joille ei Suomessa saa enää minkäänlaista vastetta vv-ministeriö esittää lisättäviksi. Kun ei tarvitse aivojaan käyttää niin
mennään sieltä missä aita on matalin eli pannaan kansa lisäverolle. Tuon sortin virkamiehet olisi pantava heti kilometritehtaallle oikeisiin töihin ja työttömän ehdoin töitä hakemaan,tulis miljardisäästöt nopeasti eikä haittais menoa tipan vertaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt yritys-ja maataloustukia leikkaamaan urakalla ja kevennetään pienituloisten verotusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa valtaan tulevan vasemmiston hymyt hyytyä ja puoluetoimistot kirjoittelevat jo selittelyille tarinoita. Ei olisi kannattanut elvistellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikähän siin on, että virkamiehet eivät tehneet näitä ulostuloja esimerkiksi silloin, kun hallintarekisteri-lakiesitys vei verotuottoja. Kokoomus-taustako syynä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo kahden miljardin euron leikkaus onnistuu yllättävän helposti, jos vain halua on. Yrityksille maksetaa vuosittain kaikki huomioiden yrittäjien keskinäistä kilpailua vääristävää yritystukea yhteensä peräti yli kahdeksan miljardia euroa. Ei pitäisi olla ylivoimainen tehtävä millekään hallitukselle, vaikka se oli sitä tälle nyt valtaa pitävälle oikeistohallitukselle, joka onkin keskittynyt lähes pelkästään huonoihin päätöksiin tai tekemättömiin päätöksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parlamentaarinen työryhmä sai kasaan kokonaiset 60 milj. säästettävää. Antti Rinne(kin) on sitä mieltä, ettei esim. paperiteollisuuden tuista leikata, koska voidaan menettää vientiteollisuuden työpaikkoja.

Jos syyttää haluat niin parempi syyttää kaikkia kansanedustajia ja kaikkia puolueita.

Siltikin olen sitä mieltä, että yritystuet ovat a)liian suuret b) huonosti kohdistetut c)huonosti tuottavat

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kataisen hallituksessa Urpilaisen talouspoliittinen yhdistelmä puolet verojen ja maksujen korotuksia + toinen puoli menoleikkauksia oli karmea Suomen talouden kannalta, lama vain syveni. Hetemäellä ei ollut kanttia laittaa luokanopettajaa kuriin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Arvonlisävero kaikkien hyödykkeiden ja palveluiden osalta 25 %, niin on asia kunnossa. Siis rehut, lannoitteet, elintarvikkeet ja majoitus ainakin. Olisi tasapuolinen ratkaisu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten niitä säästöjä syntyy ?? Laitetaan kiinni koulut ja terveyskeskukset ja joka viikko palkataan kunnantalolle pari uutta joutilasta johtajaa ja niitä virkoja ei lakkauteta!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entä jos lentokerosiini pistetään verolle? Osa 2 miljardista tulisi sitä kautta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansainvälisiin sopimuksiin Suomi on sitoutunut, eikä niistä voi imagosyistäkään tinkiä, sehän meille päivittäin joka tuutista kerran tunnissa kerrataan, joten jospa vain huononnetaan paikallisille tarjottavaa palvelutasoa, koska sitä on tehty vuosikausia, mutta silti meillä on maailman onnellisimmat ihmiset wirallisen tositiedon mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työttömyysturvasta joutaa miljardi euroa helposti pois. Miksi pitää olla 400 vrk, kyllä 300 vrk on riittävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aloitetaan kansanedustajien tuplaeläkkeistä ja yritysjohtajien raharikkaiden ylisuurista eläkkeistä. Meiltä duunari eläkeläisiltä ei tipu enää latiakaan pipilä on pussit tyhjentänyt jo! Kansalaisaloiteen paikka tuo eduskunnan edustajien nykyisten sekä entisten eläkkeiden etujen purkaminen. Työmiehen on maksettava kaikesta ja eläke on pieni siitä ei ole enää ylimääräistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

VM ei vaadi leikkaamaan; voidaan korottaa veroa hyvätuloisilta 2 mrdilla ja lainata 5 mrd, koska nyt Suomi saa luottoa lähes ilman korkoa. Nyt on mahdollisuus toimia myös oikeudenmukaisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (121)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

239 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Husu persuihin

Se on joukkoomme liian älykäs, ei oteta. Me erottuisimme muut tolloina. Lue lisää...
PERSU

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.11.

Fingerpori

13.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image