Kotimaa

Vähän tutkittu Z-sukupolvi on joukko sosiaalisen median natiiveja, jotka eivät tiedä mitään elämästä ennen Facebookia

epa06487521 A close-up image showing the Facebook app on an iPhone in Kaarst, Germany, 08 November 2017 (reissued 31 January 2018). Facebook is to release their 4th quarter 2017 earnings report on 31 January 2018. EPA-EFE/SASCHA STEINBACH KUVA: Sascha Steinbach/EPA-EFE / EPA
Kotimaa 11.3.2018 11:00 | Päivitetty 11.3.2018 11:50
Ida Roivainen

Vuosituhannen vaihteessa syntyneet "zetat" ovat siirtymässä jatko-opintoihin ja työelämään.

Ensin tuli X, sitten Y ja lopulta Z.

Vuosituhannen vaihteessa syntyneiden sukupolvi on edeltäjiinsä verrattuna täysin poikkeuksellinen. Z-sukupolvella ei nimittäin ole käsitystä elämästä ilman sosiaalista mediaa.

Tutkimusten mukaan "zetat" myös viettävät enemmän aikaan median parissa kuin minkään muun aktiviteetin.

Joka minuutti noin 2,5 miljoonaa kuvaa, päivitystä tai muuta sisältöä jaetaan Facebookissa. Joka minuutti lähetetään noin 100 000 tviittiä, ja YouTubeen ladataan noin 48 tuntia videomateriaalia.

Nyt tämä zetojen sukupolvi on siirtymässä työelämään ja jatko-opintoihin.

Saadakseen lisää tietoa amerikkalaiset mediatutkijat Corey Seemiller ja Meghan Grace keräsivät vuonna 2013 dataa yli 1 200:lta yliopiston fuksilta saadakseen käsityksen siitä, millaisia zetat oikein ovat.

Syntyi tutkimus Generation Z Goes to College (2014), joka valottaa sitä, mitä sosiaalisen median sukupolvi elämästä ajattelee.

Koska tutkimusta zetoista on edelleen hyvin vähän – Suomessa ei juuri ollenkaan – Seemiller ja Grace ovat jatkaneet työtään yhdistämällä omiin tutkimustuloksiinsa tietoa muista nuoriso- ja markkinatutkimuksista.

Mitä Z-sukupolvesta tiedetään?

Ainakin sen että zetat ovat jatkuvasti verkossa ja yhteydessä muuhun maailmaan, sillä heitä vaivaa ulkopuolelle jäämisen pelko, eli FOMO (fear of missing out).

Älypuhelimet käsissään kasvaneet zetat myös kohtaavat aikaisempia sukupolvia enemmän väkivaltaa ja ilkeilyä, koska netissä ja sosiaalisessa mediassa vaara vaanii joka kulman takana.

Hakkereilta, nettikiusaajilta tai järkyttävältä kuvamateriaalilta on lähes mahdotonta välttyä.

Z-sukupolvea huolettaa myös epävakaa taloustilanne sekä vaihtelevat työmarkkinat. Nyt parikymppiset nuoret ovat tietoisia siitä, että töiden saaminen voi olla hankalaa.

Toisaalta zetat näkevät sosiaalisen median myös mahdollisuutena menestyä. He haluavat itse olla omia pomojaan, ja siksi useat nuoret haaveilevat start-up-yrittäjyydestä ja mahdollisuudesta muuttaa maailmaa omalla työllään.

Useat heistä ovat myös kasvaneet maailmassa, jossa on mahdollista mennä naimisiin samaa sukupuolta olevan kanssa. Zetojen työyhteisöissä naisia ja tummaihoisia ihmisiä on johtavissa asemissa enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Z-sukupolvi myös kantaa huolta rasismista, ympäristöstä ja epäoikeudenmukaisuudesta. Heillä on suhteellisen positiivinen käsitys tulevaisuudesta, vaikka he samalla ovat paljon edellistä sukupolvea skeptisempiä.

Siinä missä Z-sukupolven edustajat itse uskovat mahdollisuuksiinsa ja ovat realistisia, heidän vanhempansa ovat tutkimusten mukaan zetoista huolissaan.

Erityisesti siitä, miten sosiaalisen median käyttö vaikuttaa heidän terveyteensä.

Brittiläisen kansanterveysyhdistyksen (The Royal Society for Public Health) teettämän kyselyn mukaan Instagram-kuvapalvelu on nuorten mielenterveyden kannalta pahin sosiaalisen median alusta, kertoo BBC Health.

Kyselyssä pyydettiin 1 479:ää 14–24-vuotiasta nuorta pisteyttämään suosittuja aplikaatioita sen mukaan, miten ne vaikuttavat ahdistukseen, masennukseen, yksinäisyyteen, kiusaamiseen ja kehonkuvaan.

Parhaimmat pisteet saivat YouTube, Twitter ja Facebook, kun kysyttiin sosiaalisen median positiivisia vaikutuksia. Huonoimmin pärjäsivät Snapchat ja Instagram.

Jutussa on käytetty lähteenä mm. tutkimusta Generation Z Goes to College (2014) sekä artikkelia Get your campus ready for Generation Z (2016).

MAINOS

Kommentoi

Ennen x-sukupolvea syntyneet edustavat ö-sukupolvea. Kyselevät koko ajan "öö" missä mennään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseinen tutkimus on amerikkalaista perua, ja näinollen tulokset eivät ole suoraan siirrettävissä suomalaiseen yhteiskuntaan kuten kirjoituksessa viitattiinkin. Joten uskaltaisin väittää omiin kokemuksiini perustuen, että suomalaiset nuoret ovat yleisesti ottaen fiksumpia kuin mitä kyseinen tutkimus viestii tästä Z-sukupolvesta. Mielestäni tästä on turha nostaa sen suurempaa hälyä täällä Suomessa, on vain luotettava siihen, että elämä kantaa ja itse kukin nuorista löytää jossakin vaiheessa oman paikkansa tämän yhteiskunnan täysipainoisena jäsenenä. Näin on aina ollut ja näin tulee mitä luultavammin olemaankin huolimatta siitä, että niin yhteiskunta kuin siinä elävät ihmisetkin muuttuvat ajan saatossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka tuo somessa notkuminen huolestuttavaa onkin. Niin kyllä nuorissa piilee tulevaisuus joka pelastaa maailman. Vanhat jäärät jotka ei ajattele muuta kuin itseään ja rahaa, joutaa pois vallasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

niin, missä muussa se tulevaisuus on kuin nuorissa. Itseltä jää näkemättä minkälainen tuo tulevaisuus on.
Ehkä tulevaisuudessa kaikkien aika menee somettamiseen, eikä mitään muuta sitten tapahdukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hukkaan mennyt sukupolvi. Ainoa taito on että osaa somettaa ja chättäillä. Perusasiat ihan hukassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Zetoille sometus ja chättäily ovat niitä perusasioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sometan töissä ja kun pääsen kotiin.
Ei ole paljion muuta tekemistä.
Riittää minulle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä suuri muutos on tapahtunut tosiaan muutamassa vuodessa ja muuttanut hyvin paljon nuorten ajatusmailmaa ja tapaa tehdä ja toimia. Lisäksi lasten leikkiminen ja ulkoilu puuttuu lähes täysin. Leikki opettaa monia taitoja. Sosiaalisen kohtaamisen taidot jää kehittymättä kun kaikki tapahtuu netissä...Iltaisin ulkona ei lapsia näy, he istuvat somettamassa ja pelaamassa, kaupungissa ja maaseudulla pihat ja tienvarret ovat iltaisin autiona. Käytännön työtaidot joita kuitenkin pitäisi jokaisella olla jää somessa oppimatta. Liikunta monilla vähentynyt, ei voi olla näkymättä terveydessä. Kaikki nämä muutokset tulee jossain vaiheessa näkyviin mm työ elämässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Iltaisin ulkona ei lapsia näy, he istuvat somettamassa ja pelaamassa, kaupungissa ja maaseudulla pihat ja tienvarret ovat iltaisin autiona."

Iltaisin lasten kuuluukin olla sisätiloissa valmistautumassa nukkumaanmenoon.

"Käytännön työtaidot joita kuitenkin pitäisi jokaisella olla jää somessa oppimatta."

Riippuu ihan kuule kasvatustyylistä, että opetetaanko ne käytännön taidot kotona vaiko ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sellainen sukupolvi tulossa, että eivät osaa tehdä konkreettista työtä. Näkyy nykyperheiden kodeissa, jossa kaaos on muuttunut hyväksytyksi olomuodoksi. Toistaiseksi robotit eivät tee kotitöitä tai hoida lapsia yötä päivää. Pelottava tulevaisuus tulevilla vanhuksilla, työntekijöitä ei ole, koska eivät osaa perinteistä ihmissuhde- ja hoitotyötä. Todennäköisesti vanhuksia ja lapsia hoitaa tulevaisuudessa ihmisrobotit, jotta tavisihmiset saavat taas olla vain koneilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minun isovanhempani olivat huolissaan että miten ikäluokkani pysyy ruuassa kun kukaan ei osaa lypsää lehmiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Positiivinen tulevaisuus kun jäärät kuten sinä ymmärtävät teknologian merkityksen ja mahdollisuudet. Robotit pystyvät kaikkeen, ja enempäänkin ihminen. Oletko edes lukenut, että jo nyt rekatkin kulkevat ilman kuljettajaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko olemassa luotettavaa tutkimusta paljonko työtekijän päivittäisestä työajasta kuluu netissä?Ei taida montakaan tuntia kulua tehokkaaseen työhön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Riippuu vähän mitä/missä tekee tekee töitä. Itse raksaduunari, jolla peruspuhelin. Urakkatyö myös kannustaa olennaiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyajan ”työ” toimistoissa on muutenkin sellaista silppusontaa, ettei sitä vanhempi ihminen työksi edes tunnistaisi. Kaikki pitää olla niin digiä ja agilea, käynnissä on jatkuvasti pari ihan turhaa organisaation muutos/kehitysprojektia ja vuosittaiset YT:t siinä sivussa. Ei mikään ihme, että some ja kissavideot kiinnostaa enemmän :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:48
Oulun torihotellin työmaan suuri torninosturi rikkoutui ja puretaan – nosturi tarkoitus saada töihin taas keskiviikkona
15:39
Riikka Moilanen valittiin hallintojohtajan viransijaiseksi Oulaisiin
15:29
Kokoomus vaatii tiukennuksia terrorismilakeihin – syyttää keskustaa kahden lakimuutoksen pysäyttämisen hyväksymisestä
14:29
THL päivitti ohjeet terveydenhuollolle ja riskialueille matkustaneille – koronan leviäminen lisää painetta myös poliitikoille
14:11
"Egyptiä ja minua ei eroteta ennen kuin makaan hänen mullassaan" – Egyptin ex-presidentti Hosni Mubarak on kuollut: Nousi valtaan vahingossa ja piti siitä kiinni 30 vuotta
13:50
Talviriehassa riitti ohjelmaa Oulun Pikkaralassa
13:45
Posti ostaa uusia lajittelukoneita, osa sijoitetaan Ouluun ja osa Helsinkiin – kone lajittelee lähetykset jakelujärjestykseen
42
Tervahiihto peruttiin hätiköidysti – Oulun seudulla mitä parhaimmat lumi- ja latuolot Lukijalta
31
Oululaisen lähiöpubin omistajat myivät alkoholia ohi kassan eivätkä merkinneet omia juomia kirjanpitoon – käräjäoikeus tuomitsi ehdolliseen vankeuteen
22
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
20
Suuret lumimäärät voivat johtaa poikkeuksellisiin tulviin Lapissa – viimeksi suurtulva koetteli 15 vuotta sitten
18
Seitsemän ihmistä on kuollut koronavirukseen Italiassa – pelätään miljardimenetyksiä matkailussa, naapurimaiden terveysministerit hätäkokoukseen.
17
Korona saavutti Teneriffan ja leviää yhä Italiassa – virus masensi pörssejä maanantaina, miten käy tänään?
17
Pohjois-Pohjanmaalla enemmän työttömiä kuin viime vuonna, maakunnan suurin työttömyysaste Taivalkoskella

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

200 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ihminen on loppupeleissä aina yksin

Oletko itse iloinen ja onnellinen toisten ihmisten hyvästä tuurista ja menestyksestä? Miten ilmaiset sen? Oletko itse hy... Lue lisää...
Väärät ystävät sinul...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image