Kotimaa

Uu­tis­suo­ma­lai­nen: Itä- ja Pohjois-Suomen työttömät saavat EU-rahaa vii­sin­ker­tai­sen määrän länteen ja etelään verrattuna

Uutissuomalaisen selvityksessä työllistämiseen tarkoitetut tukisummat jaettiin työttömien määrällä. Kuvituskuva. KUVA: Jukka Leinonen
Kotimaa 20.8.2019 6:58
STT

Maakuntien välillä on erimielisyyttä kriteerien muuttamisesta.

Itä- ja pohjoissuomalaista työtöntä tuetaan EU:n rakennerahastoista yli viisi kertaa enemmän kuin länsi- ja eteläsuomalaista työtöntä, kertoo Uutissuomalainen.

Uutissuomalaisen selvityksessä työllistämiseen tarkoitetut tukisummat jaettiin työttömien määrällä. Luvuista on poistettu harvan asutuksen alueitten lisätuet.

Maakuntien välille onkin syntynyt kiistaa ensi vuonna alkavan seitsenvuotiskauden rahoista. Kaikki Länsi- ja Etelä-Suomen maakuntajohtajat muuttaisivat rahanjakokriteerejä, Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntien johtajat taas pitäisivät perusteet ennallaan. Kyselyyn vastasi 14 maakuntajohtajaa 18:sta.

Muutosta haluavat ehdottavat erilaisia malleja.

–  Kriteereinä tulee jatkossa olla paitsi asukasluku myös bruttokansantuote, ilmastonmuutokseen ja muuttoliikkeeseen liittyvät kriteerit, ja epäedulliset kriteerit kuten työttömyys, nuorisotyöttömyys, alhainen koulutustaso ja syrjäytyminen, sanoo Kymenlaakson maakuntajohtaja Jaakko Mikkola.

Etelä-Suomeen kuuluvassa Kymenlaaksossa on yksi Suomen korkeimmista työttömyysprosenteista, 9,1.

Itä- ja Pohjois-Suomesta muistutetaan, että länsi ja etelä ovat tulevalla kaudella kasvattamassa tukipottejaan.

Rahoituskaudella 2014–2020 Itä- ja Pohjois-Suomi saavat tuista kaksi kolmasosaa, vaikka alueella asuu vain neljännes suomalaisista. Työtöntä kohti Itä- ja Pohjois-Suomi saivat 9  688 euroa, kun Länsi- ja Etelä-Suomessa vastaava lukema on 1  875 euroa.

MAINOS

Kommentoi

Harhaanjohtava otsikko, tai ainakin moni ymmärtää tai haluaa ymmärtää sen väärin. Työttömät eivät saa yhtään sen enempää rahaa kuin muuallakaan. Nimenomaan rahat menevät projekteihin, virkailijoille ja tarpeettoman suuria palkkioita suurelta osin tarpeettomia ja ei-palkallisiin töihin johtavia kursseja järjestäville yrityksille, jotka saavat suuret rahat oppilasta kohti, mutta työttömän saama koulutus on järjestetty vähän sivubisneksenä vasemmalla kädellä. Työvoimakoulutuksen tarjoajissa on suuria eroja. Jotkut kouluttajat ilmeisesti laittavat mahdollisimman paljon omaan taskuunsa ja tarjoavat vain pakollisen koulutussopimuksessa määrätyn, vaikka löysää rahaa varmaan on annettu koulutuksen aikana tulevia tarpeita varten. Toisissa rahaa käytetään opiskelijoiden hyväksi esimerkiksi tarjoamalla tarpeellisia kirjoja, joustavastaa ohjelmien opetusta tarpeen mukaan, opiskelijoiden tarpeen mukaan muokattua koulutusohjelmaa, tutustumiskäyntejä ym. Ammattikorkeakoulu on ollut huomattavasti parempi työvoimakoulutuksen tarjoaja kuin Arffmanit, Avartumit ym.

Eniten työtöntä hyödyttäisi palkkatuki, jolloin työtön saisi palkkaa ja kertyisi lomapäiviä ja eläketta, mutta koska työvoimapula on on useimmilla aloilla ihan joutavaa höpinää, yritykset eivät halua ottaa palkkatukilaisia, koska joutuisivat osallistumaan palkanmaksuun eivätkä saisi ilmaista työvoimaa niin kuin työkokeilijoista, harjoittelijoista ja työssäoppijoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä näytä Uutissuomalaisen toimittajalla olevan ammatillista tietotaitoa eikä työmoraalia uutisoinneissaan. Uskon, että parhaansa ovat kuitenkin yrittäneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hohhoijaa ei oikein tunne systeemiä, kun luulee, että työtön saisi nuo tukirahat.
Tukirahat menevät nimittäin pääasiassa erilaisten projektien ja ns. hankkeiden suunnitteluun ja eri virkaportaiden rahoitukseen, samoin kuin työttömäin kyykytystapoja kehittävien konsulttien palkkioihin. Työtön saa jokapuolella suomea täsmälleen samat korvaukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei ihme jos ei Itä- ja Pohjois-Suomessa työnteko maistu kun saavat melkein kymppitonnin enemmän avustusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maistu vaan silti joka arki aamu töihin lähden ja työni teen niin on niitä meitäkin jotka ei avustuksilla elele vaikkei maistuiskaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eivät muuten saa! Menevät etupäässä yrittäjille, jottei heidän tarvitse maksella palkkaa! Lisäksi konsultit vievät osan ja yhteiskunta loput!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:36
Pärmäkoski onnistui kiertueen päätöskilpailussa, nousi seitsemänneksi
13:28
Norwegianin koneita Kanarian hiekkamyrskyn silmässä – koneet pitää tarkastaa ennen kuin niillä voi lentää
12:57
Henkilöauto ajautui ulos tieltä Siikalatvalla, ajokeli voi olla huono
11:35
Sairaalaklovneilla on sairaalassa tärkeä tehtävä tuoda päiviin leikkiä ja hassuttelua –  mutta pitääkö klovnin olla aina iloinen?
11:00
Italian liigan pelejä siirretään koronaviruksen pelossa - Milanon ja Venetsian matkailu vaarassa: "Tämä ei ole Italian Wuhan", sanoo matkailujohtaja
10:51
Käsittämätön tapaus NHL:ssä: Carolinan maalille nousi kesken pelin jääkoneen kuljettaja, joka torjui sensaatiomaisen voiton – Sebastian Ahon pisteputki jatkuu yhä
10:50
42-vuotias Dave Ayres torjui voiton Torontosta, ilman minkäänlaista ammattilaitaustaa
72
Loppuko hiihto ilmastonmuutokseen? Professori: "Eteläisen Suomen koululaisille luminen talviloma on muisto vain"
29
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
24
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
22
Koulumaailmassa lastensuojeluilmoituksen oltava viimeinen toimenpide Lukijalta
15
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
12
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
11
HS: Kaksi lentokenttää suljettiin Kanariansaarilla hiekkamyrskyn vuoksi, myös Suomen-lentoja peruttu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aluksi huono Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Salla lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Ajokeli on aluksi huono Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Salla lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä tai aamulla Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

253 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mikset ole osakkeen omistaja?

Myyntiä tavoittelevalle nyt on tosiaankin hyvä aika myydä. Näin on tosin sanottu jo pian 10 vuotta. Niinä vuosina kun ei... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image