Kotimaa

Uudet lii­ken­ne­mer­kit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen

Muun muassa nämä merkit tulevat teiden varsille. KUVA: Väylä
Kotimaa 19.2.2020 13:16
Heikki Uusitalo

Uusi tieliikennelaki astuu voimaan 1. kesäkuuta. Uuden lain myötä Suomessa otetaan käyttöön noin viisikymmentä uutta liikennemerkkiä. Myös useiden vanhojen merkkien ulkoasua päivitetään ja tiemerkintöihin tulee muutoksia.

Kesäkuusta lähtien Suomen teillä voi näkyä uudenlaisia liikennemerkkejä. Syynä tähän on uusi tieliikennelaki. Muutoksen tarkoituksena on parantaa merkkien selkeyttä ja näkyvyyttä. Uudistetut ja uudet merkit vastaavat myös paremmin nykyisen liikenteen tarpeisiin.

Kokonaan uusia merkkejä tulee käyttöön noin 50 kappaletta. Näihin lukeutuvat muun muassa kauriseläinvaroitus, ajokaistojen yhdistyminen (ns. vetoketjuperiaate), jalankulun, pyöräilyn ja mopoilun kielto ja pyöräkaista.

Kesäkuusta eteenpäin liikenteessä voi havaita muun muassa nämä merkit.

Tieliikenteen ohjauksen asiantuntija Jukka Hopeavuori Väylästä uskoo, että kokonaan uusia merkkejä näkyy liikenteessä aluksi vain harvakseltaan.

– Ajokaistojen yhdistymismerkkiä aletaan kokeilla paikoissa, joissa on liikenteellisesti järkevää käyttää olemassa olevat kaistat loppuun asti mahdollisimman tehokkaasti, Hopeavuori sanoo.

Monien liikennemerkkien ulkonäköä muutetaan hieman

Kokonaan uusien liikennemerkkien ohella monien vanhojen liikennemerkkien ulkonäköä päivitetään.

– Niissä on muutettu esimerkiksi nuolenkärkiä, symboleita ja reunanauhoja. Tarkoituksena on ollut tehdä merkeistä nykyistä luettavampia, kertoo Hopeavuori.

Useisiin liikennemerkkeihin tulee pieniä muutoksia. KUVA: Väylä

Monet muutoksista ovat niin pieniä, että tienkäyttäjät eivät niitä välttämättä edes huomaa. Useita merkkejä on muutettu vähän enemmän selkeyden ja helpomman luettavuuden vuoksi. Esimerkiksi polkupyöräilijöistä varoittavasta merkistä on jätetty henkilö pois ja pyörän kuvaakin on yksinkertaistettu.

Vanhoista merkeistä katoaa kokonaan vain yksi merkki: tukkitien lisäkilpi. Kyseessä on ollut kenties Suomen harvinaisin liikennemerkki.

Keltaiset sulkuviivat valkoisiksi

Uuden tieliikennelain myötä myös tiemerkinnät muuttuvat. Keltaiset sulkuviivat muutetaan valkoisiksi.

– Värinmuutoksen syynä on se, että Suomi on ollut viimeinen EU-maa, joka on käyttänyt keltaisia sulkuviivoja. Nyt mennään samaan käytäntöön kuin muualla, Hopeavuori sanoo.

Uusien liikennemerkkien siirtymäaika on pääosin 10 vuotta. Näin ollen liikenteessä näkyy useiden vuosien ajan sekä uusia että vanhoja liikennemerkkejä.

Vanhoja liikennemerkkejä ei vaihdeta suoraan uusiin, vaan niitä uusitaan sitä mukaa, kun merkit tulevat käyttöikänsä päähän. Keltaiset sulkuviivat ja sulkualueet muutetaan valkoisiksi hieman lyhyemmällä siirtymäajalla. Niiden on oltava valkoisia 31.5.2023 mennessä.

– Vain pieni osa merkeistä pitää vaihtaa käytännössä heti lain voimaantulon jälkeen väärinymmärrysten välttämiseksi. Tällaisia ovat esimerkiksi muutamat kävelyn, mopoilun ja pyöräilyn kieltomerkit, Hopeavuori kertoo.

 

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (104)

Kyllä keltainen viiva olisi ollut parempi sulkuviivana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muutamat ovat päätyneet johtopäätökseen, että kyseessä on EU:sta johdettu muutos. "Suomi on ollut viimeinen EU-maa, joka on käyttänyt keltaisia sulkuviivoja. Nyt mennään samaan käytäntöön kuin muualla..". Tuosta ei mielestäni pysty eksplikoimaan, onko kyseessä uusi EU-direktiivi, vaikka todellisuudessa asia saattaakin olla näin. Onko sanamuoto valittu tarkoituksella siten että jätetään pois tarkka muutoksen alkuperä, vai tarkoituksella epätarkka 'uskon loikan' vaativa negatiivinen implikaatio?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo yksi, missä rinnakkain kulkevat punaiset viivat yhdistyvät ylhäällä nuolen merkitsemään "hot-spottiin" on nätti :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tunnu oululaiset oikein ymmärtävän valkoisen viivan merkitystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osa muutoksista täysin merkityksettömiä, mutta vaativat paljon kustannuksia, jos kaikki olemassa olevat merkit uudistetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo tässä artikkelissa kerrotaan, että kaikkia ei vaihdeta kerralla. 10 vuoden aikana, kun miutenkin uusimisen tarvetta on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhat liikennemerkit ovat vakintuneet jo osaksi suomalaista kulttuuria! Niitä ei tulisi noin vaan lähteä uudistamaan miten sattuu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta kuka hoksaisi laittaa noille teiden varsilla olevilla 10 m2 mainostauluille pakolliseksi himmeän yövalaistuksen?
Semmoisen mikä ihan kaikissa navigaattoreissa on ollut automaattisesti aina.

Jokseenkin jännittävää kun säkkipimeässä ajaa autolla, ja yhtäkkiä leimahtaa naamalle kymmenen auringon kirkkaus. Sokaisee täydellisesti pitkäksi aikaa. Että sellaista liikenneturvallisuuden ylläpitoa Suomessa.

Sitä luulisi että tuokin kuuluisi jonkun viranomaisen toimialaan, mutta näköjään ei.
Joidenkin sukupuolineutraalien liikennemerkkien väkertämiseen sen sijaan näyttää olevan rajattomasti aikaa ja rahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erittäin hyvin sanottu siellä perällä. Jostain kumman syystä noita valosaastemainoksia saa viritellä juuri sinne, mistä niistä on eniten vaaraa, eli risteyksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipa jo korkea aikakin muuttaa tuo valitettavan ilmiselvästi toksista maskuliinisuutta ilmentävä suojatien merkki sukupuolineutraaliksi.

Jäljelle jää vielä tosin vielä korjattavaa: nimittäin väritys. Sini-valkoinen väritys yhdistyy ikävästi tunkkaiseen Suomi-nimiseen kansallisvaltioon ja ääri-oikeistolaiseen nationalismiin. Historiasta muistamme mihin tuollainen voi johtaa. Ehkäpä väriä voisi vielä vaihtaa esim. ruskea-peesi -värien suuntaan.

Uudessa pyörä-varoitusmerkissä oli myös onnistuneesti hävitetty toksinen maskuliinisuus.

Hyvä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sateenkaaren väritkö pitäisi laittaa suojatien merkkiinkin jotta olisit tyytyväinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muutama viikko sitten ajelin Oulusta Espooseen pimeässä ja (suola-)vesisateessa. Kaistaviivoista keltaiset sulkuviivat näkyi todella surkeasti. Valkoinen sulkuviiva heijastaa kaiken valon ja näkyy tietenkin kirkkaammin, kuin minkään muun värinen. Lumen alle tarvitaan röntgenkatsetta. Valkoistakaan sulkuviivaa ei saa ylittää, joten mitä ihmettä täällä itkupillit raivoaa. Vetoketjua tämä porukka tuskin osaa käyttää muuten kuin soutuveneen perästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kuitenkin että olet itse etevä. Tosin näkemykseni perustuu omaan kertomaasi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu, kyllä valkoinen viiva varmasti näkyy monen sentin jääpolanteen ja 10 senttisen lumikerroksen alta. Hällä väliä, ainakin yhdelle autoilijalle keltaiset tuplasulkuviivat ja risteysalue tarkoittaa ohituksen suorittamista, ainakin kantatie 79:llä Tapionkylän kohdalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On ihmisiä jotka eivät ole oppineet vanhojakaan merkkejä niin miksi eu määrää uudistukset? Voi meitä pässejä narussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

vanha viiva uusitaan uudella viivalla ? paljonko palaa rahaa ? pitikö meidän säästää ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (104)

Uutisvirta

7.4.
Britannian koronavauhti kiihtyy, lähes 800 kuoli vuorokaudessa – tuoreen tutkimuksen maassa voi kuolla jopa 66 000 ihmistä pandemian ensimmäisessä aallossa
7.4.
Muuttolinnut saapuivat Rommakonselälle Lukijalta
7.4.
Suomalaiset luottavat televisioon ja sanomalehtiin koronauutisissa – sanomalehtien suosio vahvaa etenkin nuorten aikuisten keskuudessa
7.4.
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
7.4.
Päivän kotoiluvinkki: Pienet asiat pitävät yllä kodin siisteyttä – hommia kannattaa jakaa eri päiville
7.4.
Eurooppaa kiertävä kilpaesteratsastaja Mirella Lesonen-Hakola on kaaoksen hallinnasta nauttiva ison perheen äiti – "Karanteeni ei meillä juuri vaikuttanut, koska normaalistikin ehditään hädin tuskin käydä kaupassa" Tilaajille
7.4.
Suomen hoivakodeissa tapahtunut jo ainakin 20 koronakuolemaa – yhdessä yksikössä kahdeksan virukseen menehtynyttä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

168 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Siitä vain lisää veroja. Loppuu sitten maksajat, sillä köyhemmätkin kuin Wahlroos muuttavat pois Suomesta. 43% nollasta ... Lue lisää...
pääomatulojakin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image