Kotimaa

Urpilainen saa tehtäväkseen kehittää Afrikan taloutta, ympäristöä ja sosiaalisia oloja: "Olen siitä todella innostunut"

Jutta Urpilainen (sd.) vastaa EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista komissiossa. Salkun painopiste on Afrikan kehittämisessä. EU-parlamentin pitää vielä hyväksyä komissaarit. KUVA: JULIEN WARNAND
Kotimaa 10.9.2019 17:28
Joonas Kuikka

Kansainvälisten kumppanuuksien komissaari Jutta Urpilainen (sd.) voi kaudellaan päästä jopa solmimaan yhteistyökuvioita EU:sta eronneen Britannian kanssa. Oppositiosta tuli ivaa salkun keveydestä.

Jutta Urpilainen (sd.) ottaa innostuneena vastaan kansainvälisistä kumppanuuksista vastaavan komissaarin tehtävät.

Tehtävänanto kattaa Euroopan kumppanit ympäri maailman, mutta painopiste on kehityspolitiikassa, maantieteellisesti Afrikassa ja kehittyvissä markkinoissa. Kyse ei ole kuitenkaan pelkästä kehitysavusta.

– Perinteisen kehitysyhteistyön puhtaan veden, köyhyyden poiston ja koulutuksen ohella EU investoi Afrikkaan ja yrityksiin, Urpilainen kertoo Lännen Medialle.

Tarkoitus on saada Afrikka vakaammaksi ja vauraammaksi sekä suojella maanosan ympäristöä esimerkiksi viemällä ympäristöystävällistä teknologiaa Euroopasta.

Rauha ja talouskasvu auttavat myös pakolaisuuden ja siirtolaisuuden hillitsemisessä. Myös sukupuolten tasa-arvon ja tyttöjen oikeuksien edistäminen kuuluvat salkkuun.

Suurin pääosasto komissiossa

Käytössään Urpilaisella on komission ulkosuhdepääosasto, joka on komission suurin. Siellä työskentelee joka kymmenes komission virkamiehistä.

Tähän pääosastoon kuuluu muitakin ulkopolitiikan komissaareja. EU:n ulkopolitiikan korkea edustaja on Espanjan Josep Borrell, joka on myös komission varapuheenjohtaja

EU:n budjetissa Urpilaisen tehtävään liittyvä kokonaisrahoitus on ollut kuluvalla rahoituskaudella 80 miljardia euroa. Sen odotetaan nousevan seuraavalla kaudella 100 miljardiin euroon. Urpilaisen käytettävissä olisi osa tästä rahasta.

Urpilaisen salkku pitää sisällään talous- ja ulkopolitiikkaa. Hän saattaa joutua tekemisiin myös Britannian kanssa, mikäli maa eroaa EU:sta. Myös Venäjä-suhteet voivat nousta esille osana EU:n ulkopoliittista tiimiä.

Tehtävänä Afrikka-strategia

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen antoi Jutta Urpilaiselle tehtäväksi luoda Afrikka-strategian.

Sattumalta EU:n Afrikka-strategian luominen kuuluu myös Antti Rinteen (sd.) hallitusohjelman tavoitteisiin, joten linja on hyvin samankaltainen Suomen ulkopoliittisten tavoitteiden kanssa.

– Koen tehtävän mielekkääksi. Olen siitä todella innostunut, Urpilainen kuvaa vaikutusmahdollisuuksiaan.

Vielä Urpilainen ei mennyt yksityiskohtiin, mitä EU:n Afrikka-strategia voisi pitää sisällään. Selvää kuitenkin on, että siinä pitää olla suuntaviivoja suurten kysymysten kuten ilmastonmuutoksen ja siirtolaisuuden hillitsemiseksi.

Von der Leyen haluaa Euroopan ja Afrikan välille kestävän kumppanuuden.

Piikkiä oppositiosta, kiitosta hallituskumppanilta

Oppositiojohtaja Jussi Halla-aho (ps.) ei jättänyt käyttämättä tilaisuutta nälväistä Urpilaiselle annettua tehtävää.

– Euroviisuissa Suomelle povataan aina kärkisijoja – lopputuloksena zero puäng. Komissaarivalinnoissa Suomelle povataan taloussalkkua – lopputuloksena Afrikka-salkku, kirjoitti Halla-aho Twitterissä.

Hallituspuolue vihreiden linjaan salkku taas sopi. Urpilainen sai onnittelut meppi Ville Niinistöltä (vihr.) Twitterissä:

– Ehdotus salkuksi kiinnostava kestävän kehityksen kannalta ja edistää tärkeitä arvoja maailmalla. Kehitysyhteistyö, naisten ja tyttöjen asema ja Afrikka-politiikka ratkaisevia maailman tulevaisuudelle. Osa myös Suomen ulkopoliittisen profiilin nostoa.

Työministeri Timo Harakka (sd.) piti Twitterissä Urpilaisen tehtävää toivesalkkuna ja mahdollisuutena parantaa EU:n ja muun maailman suhteita.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (65)

Ensimmäisenä tulisi CFA-frangi päästää kellumaan eurosta Ranskan vastusteluista huolimatta.

Jos jo Kreikan kilpailukyky on huono valuutastaan johtuen, niin ajatteleeko kukaan kuinka paha se on CFA-frangia (=euroa) käyttäville 14 Länsi- ja Keski-Afrikan maalle?

Tottakai tämä järjestely turvaa alueen diktaattorien Luxemburgin tilien ostovoiman, mutta itse maille ja niiden tuotannon ja viennin kehittymiselle valuutan joustavuus olisi ehdottoman tärkeää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meille tulee Hailuodon silta paikalliseksi hyödykkeeksi niin eiköhän Jutta voisi Afrikkakomissaarina polkaista käyntiin siltahankkeen Afrikasta Eurooppaan. Saadaan helpommin osaavaa ja ennen kaikkea kansainvälistä työvoimaa myös Suomen yrityksille. Eikä ehkä tarvitse edes maksaa täyttä palkkaa kun keksitään siihen joku kotouttamispykälä, jolla pari ensimmäistä sukupolvea tekee puolella palkalla pitkää päivää. Taas me tienataan tällä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskon Urpilaisen saavan varsin nopeasti Afrikan asiat kuntoon. Tehtävä on tosin haasteellinen monien maiden osalta, mutta Jutta löytää kyllä keinot siihen kuinka diktaattorit eri maissa luopuvat vallasta, läntinen demokratia voittaa vanhat tavat, talous ja koulutus saadaan kuntoon ja valtioiden vakautumisen myötä esim. Malin, Somalian ja Zimbabwen kaltaisiin maihin virtaa läntistä investointirahaa. Odotamme innolla pikaisia tuloksia!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtaa demareita nyt nolottaa tuo jutan mahtavan painava salkku ja pesti jossa voi vaikuttaa kaikkiin tekemisiin ja on lähes kaiken ytimessä.
Voiko enää nolommin käydä? Ei voi, mutta demareille tuo sössiminen on jo niin rutiinia, että tuota pestiä pidetään jopa ylivertaisena jonka kaikki komissaarit olisi halunneet itselleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkä salkun Perussuomalaiset saivat..? Mepeistäkin Huhtasaari poistettiin varapuheenjohtajista osaamattomuuden vuoksi. Hakkaraisesta ei tarvitse edes sanoa mitään. Kaikki tietävät tapauksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

vasuri ei ilmeisesti käsitä, että nyt ei käsitellä Perussuomalaisten asioita, vaan demarien. Kyllä tuo Jutan salkku on niin nöyryyttävä Suomelle, mutta demareille voitto. Ohhoh taas teitä lapsukaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä nyt meni oikeaan osoitteeseen. Urpilainen ei tuolla voi paljoa vahinkoa saada aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä asettaa EU:n paikoista päättäjät uuteen valoon, nimittäin varmistivat ettei Urpilainen ainakaan voi enää ko. maanosan taloutta tässä toimessaan romahduttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomenko pitää kehittää Afrikkaa? Kuka maksaa Afrikan kehitykseen tarvittavat rahat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietysti vain Suomen pitää kehittää Afrikkaa, jos asian haluaa niin nähdä. Toisessa lauseessa halutaan lyödä rajat kiinni, mutta eikö tämä pesti juuri pyri siihen, että maahanmuutto saadaa hallintaan? Kehitetään olosuhteita Afrikassa, jolloin ei tarvitse pyrkiä Eurooppaan. Väärin vissiin taas tehty ja ajateltu,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Afriikkaan on pumpattu niin kauan rahaa, kun minä muistan eli useita kymmeniä vuosia ainakin ja mitään siellä ei ole muuta saatu aikaan kuin heimosotia ja viimeksi Arabikevät mellakoineen ja sisällissodat. Luulenpa, että ei sitä saada edelleenkään ainakaan Euroopan toimenpitein. Kiina on nykyään vallannut kaikki Afrikan bisnekset ja vie muita kuin "pässiä narussa". Eurooppa on suurin Afrikan tukija, mutta mihin meidän rahat oikein menevät, sitä ei tiedä kukaan ja ei tiedä tulevaisuudessakaan. Sinne ne vain uppoavat ja perään ei saa kysellä!

Miten se menikään, että Suomi on Euroopan ytimessä päättämässä isoista asioista - niinkö todella? Euroopan tulevaisuudesta päättävät ne, joilla on "budjettivelvoite"-salkku, ja jotka pääsevät päättämään Euroopan lainsäädännöstä. Tämä Urpilaisen "Afriikka käsilaukku" ei ole minkään arvoinen tässä mielessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noo, palkka lienee ainakin kunnossa. Ja sopeutumiseläkkeet yms... Ei tartte peruskoulussa enää ikinä opettaa tyhmiä suomalaispenikoita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Urpilaisen tehtävä on hommata ns. Halpatyövoimaa Afriikasta Eurooppaan ja etenkin suomeen . Vapiskaa Suomen työläiset palkan alennuksia tarjoaa kohta kaikki työnantajat työehtosopimus neuvotteluissa . Suuri kikytys on alkamassa ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luokanopettaja Kokkolasta lähtee kehittämään kokonaisen maanosan taloutta. Onko tämä joku vitsi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika lähellähän se on hyvää vitsiä, mutta tätä se politiikka on. Yhdessä yössä sinusta tulee koko maanosan vastaava kehittäjä. Käsittämätöntähän se on. Olihan siellä toinenkin luokanopettaja aikanaan Suomesta ja lähinnä Namibiassa muistaakseni. No, katsotaan, että mitä Jutta saa aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliittinen virkanimitys pahimmasta päästä. Miksi meillä opetetaan taloustiedettä, kun musiikkia ja tanssia opettelemalla valmistuu omnipotentiksi? Toisaalta Afrikassa lyödään paljon rumpua, tanssitaan ja lauletaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotakin suomalaisesta opettajakoulutuksesta. Ei taida muualta valmistuakaan tälläisiä opettajia. Yksi koulutus antaa mahdollisuuden jopa tälläiseen kokonaisen maanosan haltuunottamiseen kuin Jutta nyt suorittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomelta uusi ja rohkea avaus. Huippuosaaja asialla, sdp: n ehdotonta huippua. - Muuten paljonko onkaan Kreikka lyhentänyt korkoineen velkaansa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (65)

Uutisvirta

15:29
Tällaisia ovat Oulun vuoden 2025 asuntomessujen suunnittelukilpailun ehdotukset
15:25
Oulun vuoden 2025 asuntomessujen suunnittelukilpailun työt valmistuivat
14:34
Kuumalle liedelle jäänyt muoviastia aiheutti palohälytyksen Limingassa
13:59
Postin työntekijät osoittivat mieltään Postin pääkonttorilla Helsingissä – "Emme hyväksy, että meitä kohdellaan kuin orjia Suomessa"
13:50
Oulun kaupunginhallitus hyväksyi Lyseon peruskorjauksen äänestyksen jälkeen – lopullinen tieto rahoituksesta joulukuussa
13:33
Lasten päivähoidon ja kotihoidon stressaavuudessa ei ole suurta eroa, kertoo tuore tutkimus – päivähoito ei aiheuta ainakaan kotia enempää stressiä
13:32
Henkilöauto ja traktori kolaroivat Oulun Vasankankaalla – ensihoito vei yhden henkilön tarkistettavaksi
101
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
79
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
45
Yksityistieuudistus herätti kysymyksiä Oulun valtuustossa – "Vähimmäisvaatimus sille, että reuna-alueilla pystytään asumaan, on että tiet ovat auki"
41
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
39
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
37
Kellosta pohjoiseen päin avautuu torstaina kahdeksan kilometrin pätkä uutta moottoritietä – Nelostien työt edenneet aikataulussa
23
Oulun kaupunginhallitus hyväksyi Lyseon peruskorjauksen äänestyksen jälkeen – lopullinen tieto rahoituksesta joulukuussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

235 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image