Kotimaa

Ulkomailla opis­ke­lu­paik­ka voi irrota helpommin kuin Suomessa – esimerkiksi Riian lää­ke­tie­teel­li­seen haetaan pelkällä yli­op­pi­las­to­dis­tuk­sel­la

Tietyt alat ovat Suomessa erittäin suosittuja ja niitä on vaikea päästä opiskelemaan. KUVA: Handout
Kotimaa 11.3.2019 7:58
Anniina Rimpiläinen

Opiskelu ulkomailla on yhä suositumpaa. Suomesta suunnataan nyt Viron ja Ruotsin lisäksi lääketieteelliseen Romaniaan, kauppatieteisiin Englantiin ja urheilutieteelliseen Espanjaan.

Opetushallituksen tilastot kertovat, että Britannia ja Ruotsi ovat olleet suomalaisten opiskelijoiden ykköskohdemaita jo pitkään. Vuonna 2006 ulkomailla opiskelevia suomalaisia oli noin 4 000, vuonna 2016 heitä oli jo 8 000.

Ilmiö on kasvanut kymmenessä vuodessa, toteaa myös opintoneuvoja Sini Suomi Valmennustiimi Eximia Oy:ltä. Eximia myy hakijoille opintoneuvontaa yhteistyöyliopistoihin, joita yrityksellä on listoillaan 14.

Eximian suosituimpiin kohteisiin kuuluvat Englannissa ja Espanjassa sijaitsevat yliopistot. Ylivoimainen ykköskohde on kuitenkin Riga Stradiņš Universityn lääketieteen koulutusohjelma.

– Lääkis on hakijamääriltään isoin. Myös hammaslääketiede kiinnostaa samoin kuin bisnes­alat ja psykologia, Suomi luettelee.

Lääketieteellisen pääsykoe on yleisesti yksi vaikeimpina pidetyistä pääsykokeista Suomessa. Ulkomaille hakeutuvan ei välttämättä tarvitse päntätä pääsykokeisiin yötä päivää. Esimerkiksi Riian lääketieteelliseen haetaan pelkällä ylioppilastodistuksella.

Riian lisäksi lääketieteelliseen haetaan muun muassa Romaniaan. Romaniaan valmennuskursseja järjestävän Lääkisvalmennuksen päävalmentaja Sampo Tiensuun mukaan Romania on uusi, mutta hakijamäärissä kasvava maa. Lääkisvalmennuksen koostamien tilastojen mukaan Romaniassa opiskelisi tällä hetkellä 139 suomalaista opiskelijaa lääketieteellisessä koulutusohjelmassa. Lukema perustuu Kelan tietoihin siitä, moniko opiskelija saa opintotukea Romaniassa suoritettavia lääketieteellisen opintoja varten.

Tiensuun mukaan sisäänpääsyn helppous on suurin syy, miksi ulkomailla suoritettavat opinnot houkuttavat.

– Romanian pääsykoe on helpompi kuin Suomen. Koe on suullinen ja kysymykset koskevat ihmisen anatomiaa. Kemiaa ja fysiikkaa ei tarvita, Tiensuu toteaa.

Valmennuskurssien ja opintoneuvontapalveluiden hinnoissa on eroa. Romaniaan tähtäävä valmennuskurssi maksaa lähes 3 000 euroa, kun taas Eximian opintoneuvontapalvelut maksavat 250 euroa.

MAINOS

Kommentoi

Missäs tasa-arvo? Koulu rakennetaan tytöille sopivaksi, pänttäämiseen, ei ymmärtämiseen ja tulokset ovat mitä ovat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä ole koskaan kunnanlääkärin kanssa tullut puheeksi Pythagoraan lauselma tai kvanttimekaniikka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä on Romaniassa valmistuneen lääkärin taito- ja tietotaso verrattuna Suomesta valmistuneeseen lääkäriin? Epäilen, ettei ihan samalla viivalla.

Ilmiössä on jäänyt pää vetävän käteen, kun lääkäriliitto on vastustanut jo vuosia lääkärikoulutuksen aloituspaikkojen lisäämistä suomalaisissa yliopistoissa. Onhan se tapa pitää lääkäreiden palkat korkeina, kun tekijäpula on ilmeinen. Lieveilmiönä on sitten tämä ulkomailla koulutettujen lääkäreiden tulo Suomeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi tämä Lääkäriliitto-kortti pitää vetää jok'ikisessä lääkäreitä koskevassa uutisessa. Lääkäriliitto ei ole onnistunut pitämään lääkäreiden koulutusmääriä kurissa alkuunkaan. 20 vuodessa lääkärien koulutusmäärät ovat yli tuplaantuneet. Ensimmäiset jättikurssit valmistuvat ensi vuonna, ja lääkäreitä suorastaan tulvii markkinoille. Lääkärien koulutusmäärä ei vaikuta terveyskeskusjonoihin, jos lääkäreitä ei palkata yhtään lisää. Ja mitä palkkaan tuleen: Tienaan hieman päälle 3 t€ / kk virka-ajan työllä ja kovilla vastuilla. Sairaanhoitajakollegani jäävät tästä muutaman sata euroa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huippu teoriitikko on hyvin usein onneton käytännön työn tekijä, keskitason lahjakkuuksilla ja käytännön työnteko kokemuksella voi kehittyä erittäin hyvinmestyvä ,työnsäosaava lääkäri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko järkevää pistää ihmisten elämä tauolle niin vaikean pääsykokeen kanssa, että se´voi kaatua yhdestä laskuvirheestä tai siitä, että edeltävä yö meni stressatessa huonosti nukkuen?

Lääkikseen päästäkseen on keskityttävä lukiossa pelkästään matematiikkaan, fysiikkaan ja biologiaan, jos ei jo tässä vaiheessa ole suorittaja jolle kaikki menee kuin leikki vain. Biologiassa ainakin aikanaan tarvi osata lähinnä genetiikka, eli siitäkin laskut.

Lääkärihän selvittelee työssään yhtälöitä ja laskeskelee banaanikärpästen silmien värejä, että nämä ovat eritoten tärkeä osata.

(Lääkäriliiton sekaantuminen tähän touhuun pitäisi selvittää, tai olisi pitänyt selvittää jo aikanaan)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti ko. maiden yliopistoista valmistuvien lääkäräreiden taitotaso ei korreloi samansuuntaisesti pääsykokeen tason kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Riika on vaativa yliopisto. Sisäänpääsy on vaivatonta mut sisällä pysyminen vaatii kovasti töitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lääkäreissä ammattikuntana tuntuisi välillä näkyvän huomattavasti enemmän autismin kirjon piirteitä, kuin muiden ammattien edustajissa. Epäilen pääsykokeiden olevan syy tähän eli läpi pääsevät tietynlaiset informaatiota ahmivat ihmiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näkyyhän se näissä terveyskeskuksissa tuo lääkäreitten ammattitaso ,osalla ei ole sosiaalisia taitoja ihmissuhde työssä, käytännön työtehtävissä tökerö ,tarvitaan tietoa ja käytännön työnteko taitoja, potilaana ,sairaalla ihmisellä korostuu kaikki hoitokohtaamistilanteet ,vuorovaikutustaidot ja luottamuksen saaminen, löytyy hyvin ammatissa kehittyneitä ja alalle sopivia lääkäreitä ,potilas saa hyvää ja asiallista hoitoa,on iso asia potilaan toipumiseen ja hyvinvointiin,omaisten jaksamiseen.ei kaikista lääkäriksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perinteisesti lääkikseen ja oikeustieteelliseen pääsevät huipputankkaajat. Ja jälki sitten työelämässä näkyy hyvinkin erikoisena. Useilla ei ole otetta elämään asiakaskäsittelyssään, vaikka sitäkin on jo useamman vuosikymmenen ajan opetettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitten kun tämä tankkaaja on muutaman vuoden tk-jakson jälkeen huomannut, että uraputki ei jatku yksityisellä puolella, on meillä loppuunpalanut yhden tempun "osaaja" tekemässä hoitovirheitä. Missään ei ole ranking-listaa yksittäisten lääkärien laadusta, laatua valvoo vain hyvä veli. Autoasentajiakin valvotaan paremmin. Kun laatukontrolli puuttuu, kaaos rehottaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Terveydenhuollon ammattihenkilöiden toimintaa valvovat mm. Valvira ja aluehallintovirastot. Miten rankkaisit lääkärit? Hoitovirheet on helppo välttää palvelemalla vain helppoja ja yksinkertaisia tapauksia, mutta monisairailla vanhuksilla ja suuren riskin leikkauspotilailla juttu on aivan eri. Vaikka lääketieteellinen suoritus olisi ensiluokkaista ja laajaan tutkimukseen perustuvien hoitosuositusten mukaista, voi potilas olla tyytymätön, koska ei saakaan Panacodeja ja unilääkkeitä tahi Kelan hyväksyvään päätökseen johtavia "eläkepapereita". Toisaalta lääkäri voi olla hirvittävän mukava ja potilas saamastaan huomiosta aivan lumoutunut, mutta hoito on lähinnä homeopatiaa.

Mitä tarkoitat yhden tempun osaajalla? Terveyskeskustyössä ei pärjää vuosien ajan osaamalla yhden tempun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.10.
Virallista tai ei, Annunen on ennätysmies – "Ehkä ihan hyvä, että se maali tuli, niin asiaa ei tarvitse enää miettiä" Tilaajille
23.10.
Kärpät löysi vihdoin tehoja myös ykkösketjun takaa – Liigan vatulointi Annusen ennätysuutisoinnissa ihmetytti Manneria: ”Henkilökohtainen ennätys on nyt Justuksen, se on fakta”
23.10.
Huippuhetket: Kärpät-Pelicans
23.10.
Kärpät otti kotivoiton Raksilassa vaiherikkaan pelin jälkeen – katso kuvia ottelusta
23.10.
KuPSin mestariluotsi Jani Honkavaara valitsi potkuherkän SJK:n seuraavaksi osoitteekseen
23.10.
Kainuun ely-keskus: Nuasjärven ekologinen tila on hyvä, eikä happikato uhkaa järveä – "Laaja seuranta-aineisto ei tue Helsingin yliopiston tutkijoiden käsitystä"
23.10.
Julius Junttila iskee ottelun voittomaalin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

112 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

En käy töissä!

Ja sinun käytöskö on aikuismaista? Hoh hoijaa. Myötähäpeä. Lue lisää...
Heikki89

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

24.10.

Fingerpori

24.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image