Kotimaa

Ukko-Pekka sytytti kolme maastopaloa reitillään Ylä-Savossa  –  samanlaisia tilanteita on ollut aiemminkin

Höyryjuna Ukko-Pekka liikennöi Oulun seudulla keskiviikkona ja torstaina.
Kotimaa 15.6.2019 14:48
STT

Museojuna Ukko-Pekka aiheutti perjantaina kolme maastopaloa ja parin tunnin viivytyksen kaukojunaliikenteeseen Ylä-Savossa liikkuessaan. Sonkajärven palomestari Antero Oikarinen kertoo STT:lle, että alustavan tiedon mukaan palot sytyttäneet kipinät olivat peräisin jossakin vaunussa olleesta laakeriviasta.

Maastopalot syttyivät puolenpäivän aikaan Sukevan ja Iisalmen välisen rataosuuden varrella sen jälkeen, kun Ukko-Pekka oli ajanut alueen läpi. Oikarisen mukaan paloista kaksi oli pieniä, yksi vähän isompi. Sammutustöihin kului kaikkiaan parisen tuntia, ja apuun hälytettiin Sukevan ja Vieremän sammutusyksiköt. Palot sijaitsivat noin 15 kilometrin matkalla.

–  Isomman palon sammutuksessa meidän piti katkaista raideliikenne, mikä sitten vaikutti kaukojuniin. Katkos kesti parisen tuntia, Oikarinen arvioi.

Pohjois-Savossa oli perjantaina voimassa metsäpalovaroitus.

Asiasta kertoi aiemmin Savon Sanomat. Lehden mukaan Ukko-Pekan aiheuttamat maastopalot viivästyttivät Oulusta Helsinkiin matkalla ollutta Intercityä kaksi ja puoli tuntia. Lisäksi Helsingistä Ouluun kulkenut Intercity myöhästyi reilun tunnin.

Höyryveturit ja maastopalot liitetään usein yhteen

Ukko-Pekka on yhdistetty maastopaloihin aiemminkin. Muun muassa kesällä 2015 Heinolan keskustassa paloi parisataa neliömetriä junaradan viereistä nurmikkoa. Hetki ennen paloa Heinolan asemalta oli lähtenyt Lahtea kohti museojuna Ukko-Pekka.

Palo saatiin nopeasti sammumaan, mutta päivystävä palomestari Petteri Haverinen sanoi tuolloin, että ratapenkan syttyminen höyryveturin kipinästä on jokakesäinen ilmiö.

– Piipusta lentää aika paljon nokea ja kipinöitä. Aikoinaan, kun höyryvetureita oli enemmän, maastopalot olivat hyvin yleisiä, hän kertoi.

Raskas pikajunaveturi Hr1 eli tuttavallisemmin Ukko-Pekka oli Valtion rautateiden voimakkain henkilöliikenteen höyryveturi. Tyyppiä on rakennettu kaiken kaikkiaan 22 kappaletta Lokomon ja Tampellan konepajoilla vuosina 1937–1957.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (37)

Nuo maastopalot viivästyttivät vielä illalla Helsingistä Kajaaniin 22:20 aikataulun mukaan tullutta pendolinoa muutaman minuutin kun joutui odottelemaan muita junia tullessaan hiukan kauemmin. Hyvä että selvisi mistä maastopalot olivat alkaneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos syynä oli sen heti veturin perässä ensimmäisenä olleen vaunun pyörälaakeri niin se savusi voimakkaasti jo silloin kun juna saapui Tornion asemalle keskiviikkona.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaunun ylikuumennut laakeri sytyttää metsäpalon, toimittaja otsikoi haverin veturin syyksi ja kukkahatut tuomitsevat koko teknologian asiasta mitään ymmärtämättä.

Mitä jos vain jättäisitte tekniset kysymykset asiaan perehtyneille, kiitos?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viisikymmentä luvulla oli jatkuvasti metsäpaloja, kun junat kulki, joka paikasa tuoksui metsäpalo, eihän se mukava ole mutta lapsena se oli aika jännää. Silloin ei tainnut olla punkkejakaan kun kulotettiin ojanpientareet ja raivaukset. Vanhat hyvät ajat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä tuolla kannattaisi ajella soraisella veturipihalla jossa lähimmät puut ovat 100 metrin päässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö höyryveturin kipinä ole aiheuttanut aikoinaan myös Oulun Tervahovin palon, jossa on menetetty yli 10 000 tynnyriä tervaa sekä rakennuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menkääpä viherpiipertäjät katsomaan millainen juna se Kiinassa tai Afrikassa puksuttaa. Ei taida olla luontoa säästävä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vetihän tuo Iinatissa nykyaikaisen junankin seisauksiin. Kyllä kai siinäkin tulee kipinöitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höyryvetureissa on usein paksu piippu sitä varten, että kipinät sammuu siellä, Ukko-Pekassa ei näytä olevan? Ensi vuonna on saatavilla bio-kivihiiltä, joka ei kipinöi ja lämpöarvo on yli 30 MJ/kg.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotain miehekästä tässä. Muutama viherpiipertäjä mukaan kipinän sammutusmieheksi jalkautumaan keskelle korpea. Samalla tulisi tutuksi kaskipoltto ym. Poltetulla maalla voisi sitten viljellä vaikka hamppua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jatkossa Ukko-Pekan liikennöinti pitää sallia vain jos metsäpalo-varoitus ei ole voimassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole tahallaan saastuttaminen ja metsän tuhoaminen mitenkään perusteltavissa nykyaikana. Valtion ylläpitämällä rautatiellä. Millaista kuvaa haluatte antaa itsestänne jälkipolville ? Laittakaa nyt vielä Stalinin kuva siihen savuuttimen keulaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ukko-Pekka palvelee uutta fiksua sukupolvea, joka osaa antaa arvon veturivanhukselle. Ukko-Pekka on monen ikäihmisen elinaikana höyryvoimalla vetänyt vaunuletkaa perässään ja siten tarjonnut kyydin matkalaisille. Historia kiehtoo!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höyryveturi käyttää uusiutuvaa biopolttoainetta,joten sen käyttö on hyvinkin suotavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurin osa piipusta tulevasta lie höyryä Outi hyvä.. Höyryveturi.. vähän kuin höyrykattila

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti tämän tuhoisan harrastuksen hiilipäästöt kompensoidaan myös. Puuhaväki eliniläiselle vegaanidietille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hiilipäästöistä höyrytään liikaa. Metsien hiilinielut kunnossa. Metsäpalot ovat hyödyllisiä biodiversiteetin kannalta: kulottunut metsä kasveineen ja eliöineen herää uuteen kasvukauteen energisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (37)

Uutisvirta

171
"Sotkun munkkeja" myynyt yrittäjä Vesa Mustakangas: "Tavoitteena oli myydä puhdasta lähiruokaa" – Savilaakson leipomo lopetti munkkien toimituksen
35
Puola ja Unkari pääsivät Suomen EU-kokouksessa helpolla – Suomi ja EU-komissio haluavat tulevaisuudessa sulkea demokratiaa halveksivien maiden rahahanat
35
Sarjakärki oli liian kova Lipolle – pesisleiri ja ilmaiskampanja täyttivät Raksilan lehterit
25
Liikenneministeri Sanna Marin Helsingin Sanomissa: "Tampereen ja Turun tunnin juniin on suhtauduttu aivan liian optimistisesti"
20
Qstockin rakentaminen alkaa viikonloppuna – katso kartasta, miten festivaali muuttaa liikennejärjestelyjä
19
The Guardian: Persianlahden tilanne kiristyi dramaattisesti – Pidätetyn brittitankkerin miehistö on nyt Iranissa satamassa ja yhä laivassa
17
Kaakkurissa juostaan portaita ja poljetaan maastossa – Liikuntamaassa riittää treenaajia, vaikka alue ei ole vielä läheskään valmis

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Vihaan juttutupaa, tai sitten en

87 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Pienellä paikkakunnalla kykenee toimia vaikka sahayrityksessä ym. ammateissa, mutta miten on toiminta hieman laajemmin k... Lue lisää...
Hakkarainen on äijä,...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image