Kotimaa

Ukko-Pekka sytytti kolme maastopaloa reitillään Ylä-Savossa  –  samanlaisia tilanteita on ollut aiemminkin

Höyryjuna Ukko-Pekka liikennöi Oulun seudulla keskiviikkona ja torstaina.
Kotimaa 15.6.2019 14:48
STT

Museojuna Ukko-Pekka aiheutti perjantaina kolme maastopaloa ja parin tunnin viivytyksen kaukojunaliikenteeseen Ylä-Savossa liikkuessaan. Sonkajärven palomestari Antero Oikarinen kertoo STT:lle, että alustavan tiedon mukaan palot sytyttäneet kipinät olivat peräisin jossakin vaunussa olleesta laakeriviasta.

Maastopalot syttyivät puolenpäivän aikaan Sukevan ja Iisalmen välisen rataosuuden varrella sen jälkeen, kun Ukko-Pekka oli ajanut alueen läpi. Oikarisen mukaan paloista kaksi oli pieniä, yksi vähän isompi. Sammutustöihin kului kaikkiaan parisen tuntia, ja apuun hälytettiin Sukevan ja Vieremän sammutusyksiköt. Palot sijaitsivat noin 15 kilometrin matkalla.

–  Isomman palon sammutuksessa meidän piti katkaista raideliikenne, mikä sitten vaikutti kaukojuniin. Katkos kesti parisen tuntia, Oikarinen arvioi.

Pohjois-Savossa oli perjantaina voimassa metsäpalovaroitus.

Asiasta kertoi aiemmin Savon Sanomat. Lehden mukaan Ukko-Pekan aiheuttamat maastopalot viivästyttivät Oulusta Helsinkiin matkalla ollutta Intercityä kaksi ja puoli tuntia. Lisäksi Helsingistä Ouluun kulkenut Intercity myöhästyi reilun tunnin.

Höyryveturit ja maastopalot liitetään usein yhteen

Ukko-Pekka on yhdistetty maastopaloihin aiemminkin. Muun muassa kesällä 2015 Heinolan keskustassa paloi parisataa neliömetriä junaradan viereistä nurmikkoa. Hetki ennen paloa Heinolan asemalta oli lähtenyt Lahtea kohti museojuna Ukko-Pekka.

Palo saatiin nopeasti sammumaan, mutta päivystävä palomestari Petteri Haverinen sanoi tuolloin, että ratapenkan syttyminen höyryveturin kipinästä on jokakesäinen ilmiö.

– Piipusta lentää aika paljon nokea ja kipinöitä. Aikoinaan, kun höyryvetureita oli enemmän, maastopalot olivat hyvin yleisiä, hän kertoi.

Raskas pikajunaveturi Hr1 eli tuttavallisemmin Ukko-Pekka oli Valtion rautateiden voimakkain henkilöliikenteen höyryveturi. Tyyppiä on rakennettu kaiken kaikkiaan 22 kappaletta Lokomon ja Tampellan konepajoilla vuosina 1937–1957.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (37)

Nuo maastopalot viivästyttivät vielä illalla Helsingistä Kajaaniin 22:20 aikataulun mukaan tullutta pendolinoa muutaman minuutin kun joutui odottelemaan muita junia tullessaan hiukan kauemmin. Hyvä että selvisi mistä maastopalot olivat alkaneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos syynä oli sen heti veturin perässä ensimmäisenä olleen vaunun pyörälaakeri niin se savusi voimakkaasti jo silloin kun juna saapui Tornion asemalle keskiviikkona.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaunun ylikuumennut laakeri sytyttää metsäpalon, toimittaja otsikoi haverin veturin syyksi ja kukkahatut tuomitsevat koko teknologian asiasta mitään ymmärtämättä.

Mitä jos vain jättäisitte tekniset kysymykset asiaan perehtyneille, kiitos?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viisikymmentä luvulla oli jatkuvasti metsäpaloja, kun junat kulki, joka paikasa tuoksui metsäpalo, eihän se mukava ole mutta lapsena se oli aika jännää. Silloin ei tainnut olla punkkejakaan kun kulotettiin ojanpientareet ja raivaukset. Vanhat hyvät ajat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä tuolla kannattaisi ajella soraisella veturipihalla jossa lähimmät puut ovat 100 metrin päässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö höyryveturin kipinä ole aiheuttanut aikoinaan myös Oulun Tervahovin palon, jossa on menetetty yli 10 000 tynnyriä tervaa sekä rakennuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menkääpä viherpiipertäjät katsomaan millainen juna se Kiinassa tai Afrikassa puksuttaa. Ei taida olla luontoa säästävä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vetihän tuo Iinatissa nykyaikaisen junankin seisauksiin. Kyllä kai siinäkin tulee kipinöitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höyryvetureissa on usein paksu piippu sitä varten, että kipinät sammuu siellä, Ukko-Pekassa ei näytä olevan? Ensi vuonna on saatavilla bio-kivihiiltä, joka ei kipinöi ja lämpöarvo on yli 30 MJ/kg.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotain miehekästä tässä. Muutama viherpiipertäjä mukaan kipinän sammutusmieheksi jalkautumaan keskelle korpea. Samalla tulisi tutuksi kaskipoltto ym. Poltetulla maalla voisi sitten viljellä vaikka hamppua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jatkossa Ukko-Pekan liikennöinti pitää sallia vain jos metsäpalo-varoitus ei ole voimassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole tahallaan saastuttaminen ja metsän tuhoaminen mitenkään perusteltavissa nykyaikana. Valtion ylläpitämällä rautatiellä. Millaista kuvaa haluatte antaa itsestänne jälkipolville ? Laittakaa nyt vielä Stalinin kuva siihen savuuttimen keulaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ukko-Pekka palvelee uutta fiksua sukupolvea, joka osaa antaa arvon veturivanhukselle. Ukko-Pekka on monen ikäihmisen elinaikana höyryvoimalla vetänyt vaunuletkaa perässään ja siten tarjonnut kyydin matkalaisille. Historia kiehtoo!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höyryveturi käyttää uusiutuvaa biopolttoainetta,joten sen käyttö on hyvinkin suotavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurin osa piipusta tulevasta lie höyryä Outi hyvä.. Höyryveturi.. vähän kuin höyrykattila

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti tämän tuhoisan harrastuksen hiilipäästöt kompensoidaan myös. Puuhaväki eliniläiselle vegaanidietille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hiilipäästöistä höyrytään liikaa. Metsien hiilinielut kunnossa. Metsäpalot ovat hyödyllisiä biodiversiteetin kannalta: kulottunut metsä kasveineen ja eliöineen herää uuteen kasvukauteen energisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (37)

Uutisvirta

15:29
Tällaisia ovat Oulun vuoden 2025 asuntomessujen suunnittelukilpailun ehdotukset
15:25
Oulun vuoden 2025 asuntomessujen suunnittelukilpailun työt valmistuivat
14:34
Kuumalle liedelle jäänyt muoviastia aiheutti palohälytyksen Limingassa
13:59
Postin työntekijät osoittivat mieltään Postin pääkonttorilla Helsingissä – "Emme hyväksy, että meitä kohdellaan kuin orjia Suomessa"
13:50
Oulun kaupunginhallitus hyväksyi Lyseon peruskorjauksen äänestyksen jälkeen – lopullinen tieto rahoituksesta joulukuussa
13:33
Lasten päivähoidon ja kotihoidon stressaavuudessa ei ole suurta eroa, kertoo tuore tutkimus – päivähoito ei aiheuta ainakaan kotia enempää stressiä
13:32
Henkilöauto ja traktori kolaroivat Oulun Vasankankaalla – ensihoito vei yhden henkilön tarkistettavaksi
101
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
79
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
45
Yksityistieuudistus herätti kysymyksiä Oulun valtuustossa – "Vähimmäisvaatimus sille, että reuna-alueilla pystytään asumaan, on että tiet ovat auki"
41
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
39
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
37
Kellosta pohjoiseen päin avautuu torstaina kahdeksan kilometrin pätkä uutta moottoritietä – Nelostien työt edenneet aikataulussa
23
Oulun kaupunginhallitus hyväksyi Lyseon peruskorjauksen äänestyksen jälkeen – lopullinen tieto rahoituksesta joulukuussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

235 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image