Kotimaa

Tutkimus: Suomalaiset kärsivät unet­to­muu­des­ta muita enemmän

Nukahtamisvaikeudet, heräily, unen huono laatu ja erilaiset unenaikaiset hengitysongelmat ovat varsin yleisiä vaivoja. KUVA: Sarviaho Heikki
Kotimaa 3.2.2014 6:11
Jaana Mattila

Tutkimusten mukaan joka kolmas aikuinen nukkuu huonosti. Nukahtamisvaikeudet, heräily, unen huono laatu ja erilaiset unenaikaiset hengitysongelmat ovat varsin yleisiä vaivoja.

Stanfordin yliopiston teettämän tutkimuksen mukaan unettomuus on Suomessa jopa kaksi kertaa yleisempää kuin esimerkiksi Ranskassa, Englannissa, Saksassa ja Italiassa.

Suomalaisista vastaajista 37 prosenttia kertoi kärsivänsä unettomuudesta vähintään kolmena yönä viikossa. Joka kymmenes kärsi nukahtamisvaikeuksista tai heräsi liian aikaisin, ja joka kolmannella oli vaikeuksia pysyä unessa.

Unettomuus koskettaa yli miljoonaa suomalaista.

Suomessa käytetäänkin unilääkkeitä enemmän kuin muualla Euroopassa.

Unettomuuden voi aiheuttaa sairaus, mutta siihen vaikuttavat myös nukkujan ominaisuudet, tottumukset ja elämäntilanne. Tutkimuksissa unettomuuteen on löydetty yhteys muun muassa lapsuuden ajan traumaattisista tapahtumista, työstressistä ja epäsäännöllisistä työajoista.

30 vuoden aikana nukutun unen pituus on vähentynyt 18 minuuttia.

Lue lisää 03.02.2014 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Oletteko huomanneet sellaista,jos yksin nukut taatusti heräät ainakin kerran yössä,mutta jos nukut jossakin ,vaikka ystäväsi luona ,nukut koko yön.Tämä voi johtua juuri siitä lapsuuden aikaisesta turvattomuudesta,jolloin aivot on jollaintavoin virittynee kuviteltuun vaaraa ,joka aikuisellakin saattaa alitauntaan tulla.Vanhuksethan puhuu yleensä turvattomuudesta,vaikka kuinka yritä vakuttaa hänelle, että ei ole mitään aihetta yöllä pelätä ,se menee kuin kuuroille korville,joten onko nämäkin vanhuksen pelot jo sieltä lapsuudesta lähtöisin,veikkaa että on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vähemmän "virikkeellistä" elämää ilta 8-9 jälkeen. Enemmän ulkoilua. Vähemmän "virikkeellistä" iltaruokailua ilta 7-9 jälkeen. Kun henkinen ja fyysinen väsymys ovat tasapainossa, voi nukkumisestaan kirjoittaa ihan uuden sivun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisilla työpaikoilla on tahti vedetty äärimmilleen ja yhä pienenevästä henkilökunnasta otetaan kaikki irti viimeiseen pisaraan. Lisääntynyt stressi ja epävarmuus esim. työn jatkuvuudesta piinaavat ihmisiä, jolloin seurauksena on työpaikkojen painostavan huono ilmapiiri. Toisaalla taas työttömyys luo huolta tulevaisuudesta ja pärjäämisestä. Oravanpyörä on valmis ja ei tarvitse yhtään ihmetellä, kun yöunet jäävät vähiin ja unettomuus vaivaa yhä suurempaa osaa kansalaisista..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Unihäiriöitä on tutkittu ja suurin osa häiriöistä on klo 21 - 08 välisenä aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaiken lisäksi tuo jokakeväinen ja -syksyinen vekslaaminen kellonaikojen kans. Olikohan tutkimuksissa huomioitu, mihin aikoihin vuodesta unihäiriöitä esiintyy paljon?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mitäpä tuohon voisi sanoa,noh,eipä tarvinu kauaa miettiä,jos kannabis laillistettas niin sillä korvattas myös unilääkkeet

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

1) Kesän valo yötä päivää ja huonosti pimennetyt nukkumatilat 2) Alkoholi. Suomalaiselle maistuu, huonoa unta. 3) Lihavuus ja sen sairaudet voivat vaikuttaa unenlaatuun, kuorsaus jne. Kohdat 1 ja 2 vie suomalaiset jo tavoittamattomaan johtoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun uni ei tule, tai heräät liian aikaisin, niin kokeile juoda iso mukillinen lämmintä maitoa. On tehokasta ja ei ole sivuvaikutuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä sen huomaa että sinä et tiedä oikeasta unettomuudesta yhtään mitään kun tämmöisiä viisauksia jakelet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

KariK Täysin samaa mieltä! Mulla täydellinen sisäinen raivo puhkeaa, kun joku kehtaa, viitsii puhua LÄMPIMÄSTÄ MAIDOSTA!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei yllätä. Mitä muuta voisi odottaa. Moni asia suomessa menossa päin seiniä. Kiitos tehostamisen. Ei ihme jos normiväestö ei nuku hyvin. Asiat painaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arvioni mukaan ehkä puolet kansaa ei liiku lainkaan ja 80% kansaa syö mitä sattuu. Kaikki kaupassa ruokana myytävä ei ole terveellistä, tai sanoisinko jopa että ei ihmisen ruokaa. Tupakoijia on kolmannes ja ja alkoholia käyttää ehkä sama 80%.
Noilla elämäntavoilla ei ole ihmekään jos uni on huonoa eräillä. Kannattais tehdä asialle jotain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moni kärsii unettomuutta sen takia, kun tuli annetuksi äänensä yhdelle niistä surkimuksista, jotka ovat saattaneet tämän valtion perikadon partaalle niin rikollisten paapomisen kuin myös muuta epäjärjestystä aiheuttaman lepsuuden takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa tehdään vanhoista länsimaista myös eniten vuorotöitä. Suomalaiset ovat myös pahasti ylipainoisia, käyttävät liikaa alkoholia ja harrastavat liian vähän liikuntaa. Ihminen pystyy omilla elämäntavoilla välttämään suurimman osan uniongelmista jos niin haluaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on asiat niin huonosti että kansalaiset eivät saa kunnon unta kun on jatkuva huoli toimeentulosta, jokapäiväisestä elämästä sekä sen huonosta laadusta joka huononee päivä päivältä/yö yöltä:(

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21.8.
Kerrostaloasunnossa tulipalo Rovaniemellä – ei henkilövahinkoja
21.8.
Syyttäjä: Omakotitaloista vietiin yli 50 000 euron edestä tavaraa – Kohteisiin päästiin löytämällä vara-avaimet
21.8.
Lippo löi itsensä pääsarjan portille – Ulvilan kentästä peräti 24 juoksua
21.8.
Sulava Arktis houkuttelee rahakkaita turisteja: Suomessa rakennettu alus matkaa parhaillaan Koillisväylän läpi, ja lipun hinta oli lähes 40 000 euroa
21.8.
"Hallituspuolueilla on myös palkansaajanäkökulmaa" – SAK:n Eloranta kehuu joitain kokoomuksen työllisyyshuomioita, mutta kritisoi leikkauksia
21.8.
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
21.8.
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image