Kotimaa

Tutkimus: Mikromuovia päätyy ihmisten elimistöön pankkikortin verran viikossa

Kotimaa 12.6.2019 7:30 | Päivitetty 12.6.2019 9:33
Katri Keskitalo

WWF:n raportin mukaan mikromuovia päätyy ihmisen elimistöön noin viisi grammaa viikossa, mikä vastaa määrältään yhtä pankkikorttia.

Tänään julkaistun raportin mukaan kuukausittain mikromuovia päätyy yksittäisen ihmisen elimistöön noin 21 grammaa ja vuodessa jopa 250 grammaa. Suurin yksittäinen mikromuovien lähde juomavesi. Mikromuovia kertyy sekä pullo- että hanavedestä.

Alueelliset erot mikromuovin määrissä ovat kuitenkin suuria. Esimerkiksi Yhdysvaltojen ja Intian juomavedestä löytyi kaksinkertaiset määrät mikromuovia verrattuna Euroopan ja Indonesian juomavesiin. Tutkituista elintarvikkeista merenelävät, oluet ja suola sisälsivät suurimmat mikromuovijäämät, raportissa.

Raportti perustuu WWF:n tilaamaan tutkimukseen Newcastlen yliopistosta. No Plastic in Nature: Assessing Plastic Ingestion from Nature to People -raportti kokoaa yhteen yli 50 muovitutkimuksen tulokset. Raportti vaatii hallituksia ottamaan vastuun tilanteesta ja koko ketjusta valmistajista kuluttajiin.

– On selvää, että muovin päätyminen ihmisiin ja luontoon täytyy pysäyttää ongelman alkujuurille. WWF vaatii maailman päättäjiä solmimaan kansainvälisen muoviroskasopimuksen, joka lopettaisi muovin päätymisen meriin vuoteen 2030 mennessä, WWF Suomen meriasiantuntija Anna Soirinsuo kertoo tiedotteessa.

– Suomessa ovat Itämeren muoviroskaisimmat rannat, joiden roska on peräisin kuluttajien ja rakennusten käyttämästä muovista. Myös järvivesistä, joista juomavetemme valmistetaan, on löydetty mikromuoveja yhtä paljon kuin Itämerestä. Vesilaitosten valmistaman juomaveden muovipitoisuutta tutkitaan parhaillaan. On tärkeää, että Suomi yhdessä EU:n kanssa näyttää esimerkkiä muoviroskan vähentämisestä ja sen nykyistä paremmasta kierrätyksestä, Soirinsuo muistuttaa.

Juttua korjattu klo 09:33: mikromuovi päätyy, ei kerry. 

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (108)

Jore lopetti jo kahdeksan vuotta sitten pontikan pullotuksen muoviastioihin, vain lasinen kelpaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyisin, kun moni ihminen tuskailee liikojen kilojen kanssa, niin voiko olla niin, että ovat nielleet mikromuovia ja lihominen johtuukin muovin syömisestä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäpä tuo haittaa. Kyllä se tuloo toisesta päästä ulos. Taasko yritetään saada ihmisiä huolestumaan, kuten ilmastonmuutosvouhotuksellakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kesämökkinaapuri, toimittaja, valisti, että pierujen määrä on suoraan verrannollinen sisällä olevan muovin määrään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missäkähän se minun sisältämä mikromuovi on? Laskelmien mukaan nelikymppisessä pitäis olla 10kg muovia, mutta painoa kun on 65 ja pituutta 175 niin varmaan se 10kg on sitte vaikka varpaissa....tai sitten ne on tuossa hyvin reenatussa 8packissa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä pyyhin kerran Intiassa 100k€ amexilla ja nakkasin koloon...ei ollu nii justiisa vaikka luotto oli nollassa...reissuilla vaan palaa rahaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä se on jotain koppuraistakin syödä, kuluu vähän hampaat eivätkä jää rosoisiksi kuten Kalliovuoret Yhdysjenkeissä. Leukakin vahvistuu bridgemäisemmäksi. Appalakkimaisissa hampaissa ei oo nii paljo koloja kuissa ruuantähde voismädätä kiillettä syöväksi hapoksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aina kun WWF (tai Griinpiss) on tutkimuksen teettäjä ja maksaja, tutkimustuloksia ja johtopäätöksiä on syytä epäillä liioitellusta viherpainotteisuudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Annatko yhden esimerkin missä on liioiteltu tai vääristelty tutkimustuloksia? Ei tuu itsellä mieleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Esimerkiksi ihmisten tekojen vaikutusta ilmastonmuutokseen. Yksikään tiedemies ei ole kyennyt näyttämään toteen, että ihmisen toimet vaikuttaisi ilmastonmuutokseen. Siinä oli heti yksi esimerkki, jonka varjolla vääristellään asioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos elämäni alusta lähtien olis kertynyt muovia pankkikortin verran viikossa, mulla olisi jo 4732 muovikorttia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkäpä se muovi tulee pois jostain päästä? Ei kai kukaan väitä että kaikki mikromuovi jää ihmiseen sisälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tutkijat ovat rakenteeltaan kuin muumit, eli poistoaukko puuttuu. Ja tästä syystä ovat myös samannäköisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pankkikorteista on luovuttava, onneksi tulee tunnuslukulaitteet käyttöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se minussa oleva muovi on sentään onneksi yhdessä pisteessä, jossa siitä on vielä hyötyäkin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikromuoviongelmaa ei tule vähätellä, mutta toisaalta on hyödyllistä huomioida, että tämän tutkimiksen tilaaja on WWF, jonka intresseissä on kauhistella pelkästään mikromuovin määrällä. Niinpä tutkimatta on jätetty se, mikä määrä mikromuovista jää pysyvästi eläinten ja ihmistön elimistöön ja miten se vaikuttaa niiden terveyteen ja hyvinvointiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (108)

Uutisvirta

8:39
Yli 60 kuoli hääjuhlissa tapahtuneessa itsemurhapommituksessa Afganistanissa
8:15
Museossa voi käydä "ilmaiseksi" Museokortilla tai liittymällä ystäväyhdistykseen – Ateneumin ystävät täyttää jo 100 vuotta Tilaajille
8:14
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
8:06
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"
8:05
Äärioikeistolaiset ja fasismin vastustajat kahakoivat mielenosoituksissa Portlandissa – Kuusi loukkaantui, yksi sairaalaan
8:00
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
7:12
MM-mestaruuden vuonna 1995 tuonut vauhti puuttuu Jutin ja Antsan muisteluista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Hävytöntä. Puoluetukeen, joka pitäisi kokonaan poistaa ehdotetaan SDP:n toimesta korotusta 20%. Erilaisia avustajia pa... Lue lisää...
seppä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image