Kotimaa

Tur­va­pai­kan­ha­ki­joi­den jalkapanta kummastuttaa jär­jes­tö­joh­ta­jaa: "Toi­vot­ta­vas­ti hal­li­tusoh­jel­ma ei sisällä tällaisia hullutteluja"

Jalkapantaa esitetään säilöönoton tilalle niille kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille, jotka voivat olla uhka turvallisuudelle.
Kotimaa 30.5.2019 19:05
Joonas Kuikka

Turvapaikanhakijoiden tuki ry:n puheenjohtaja Sanna Valtonen ei pidä esityksestä laittaa jalkapanta joillekin kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille. Hallitusneuvotteluiden linjaus yllätti hänet täysin.

Turvapaikanhakijoiden tuki ry:n puheenjohtaja Sanna Valtonen pitää pahimpana ongelmana viallista ja pitkittynyttä turvapaikkaprosessia. Se ei korjaannu jalkapannan kaltaisilla ehdotuksilla.

Sdp:n Antti Rinteen tuleva hallitus aikoo Helsingin Sanomien tietojen mukaan mahdollistaa jalkapannan laittamisen joillekin kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille.

Kyseessä olisi ainakin turvapaikanhakijan uhka syyllistyä rikokseen tai uhka kansalliselle turvallisuudelle. Jalkapannalla vältettäisiin kalliimpi säilöönotto, mutta pystyttäisiin seuraamaan henkilön liikkeitä.

"Poliisi arvioi tehon heikoksi"

Valtosen mukaan jalkapantaesitys ei ratkaise kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden tilannetta.

– Poliisi itse arvioi jalkapannan tehon heikoksi. Kurikäytäntöjen aika on sitten, kun turvapaikkaprosessi on kunnossa, sanoo Valtonen.

Lauantaina on tulossa voimaan laki, joka helpottaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen henkilön karkottamista. Valtosen mukaan lain viranomaisohjeistus on kuitenkin puutteellista, eikä karkotusongelma ratkea Suomen päätöksillä.

– Ymmärrän, että paperittomuus ei ole kenenkään etu, mutta ei heitä voi palauttaa, kun Irak ei ota vastaan, hän muistuttaa.

Väärinkäytökset yksittäistapauksia

Valtonen arvioi, että turvapaikkaprosessin väärinkäytökset ovat yksittäistapauksia. Kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden turvallisuusriskiä on hänen mukaansa vaikea sanoa.

– Mietin, mikä on suurin riski. Mielestäni se on pitkittynyt prosessi ja epäoikeudenmukaisesti kohdelluksi tulemisen tunne, sanoo Valtonen.

Kuitenkin, jos on valittava kalliin säilöönoton ja jalkapannan välillä, Valtonen pitää jalkapantaa vähemmän haitallisena. Silloin perusteiden pitää olla laissa yhdenvertaiset. Hän kuitenkin vastustaa jalkapantalakia.

Hallitusneuvottelujen karu yllätys

Valtonen pöyristyi luettuaan hallitusneuvottelujen esityksestä. Hallituksessa ovat kuitenkin mukana inhimillisempää turvapaikkapolitiikkaa ajaneet vasemmistoliitto, vihreät ja rkp.

– Tänään ensi töikseni laitoin sekä neuvottelijoille että kansanedustajille viestiä. Toivottavasti hallitusohjelma ei sisällä tällaisia hullutteluja.

Jalkapannoista turvapaikanhakijoille on keskusteltu eri maissa. Niitä on myös käytetty muun muassa Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin hallinnon aikana. Myös Saksassa laki mahdollistaa jalkapannan käytön, jos kielteisen päätöksen saanut turvapaikanhakija on riski turvallisuudelle.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (65)

Kyllä suomessakin monella on pallo,jalassa tup panta on hyvä vaikka se on olemassa monelle ihmiselle jo todellista,mutta vain henkisesti,jos syrjäytyy yhteiskunnasta se tuntuu kuin olisi tuollainen panta josta ei pääse irti. Pitää vain tehostaa menettelytapoja jos ei kuulu tänne niin sitten ei kuulu. Elämä ei ole reilua muutenkaan. Vaikka tehtäs sata lakia niin aina joku ontuu.ja joku kiusaa. Sitä minäkin olen ihmetellyt että miksi suomalaiset yleensäkin ovat toisten asioissa nenä kiinni,mutta omat jää hoitamata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olin häätöuhan alla amerikoissa, kun viisumin aika päättyi, ei muuta kuin kiireesti kotimaahan. Sama käytäntö voi olla oikea ja kohtuullinen maahantulleille, joilla ei ole oleskeluoikeutta maassamme. Näin olisi oikein ja hyvä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokainen voi käydä katselemassa mm. ulkomaalaislakia ja muita asetuksia jne. joissa on suhteellisen selkeästi käyty läpi mm. ulkomaalaisen tai kielteisen päätöksen saaneiden oikeuksia liikkua tai oleskella maassa. Kielteisen päätöksen saaneet on palautettava päätösten jälkeen, lait on olemassa, toteutus on heikko, miksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pantaa vastustavat pitävät ilmeisesti parempana vaihtoehtona sitä, että ilman turvapaikkaa olevat nuoret miehet häärivät hallitsemattomasti eri puolilla maata. Mahdollisuus aina vaan valittaa uudelleen kielteisestä turvapaikkapäätöksestä aiheuttaa hakijoiden useita vuosia kestävän maassaoleskelun, joka ei ole viranomaisten kontrollissa ja mahdollistaa ennenpitkää monenlaiset ongelmat joutenolon myötä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tässä jalkapannassa ole mitään järkeä. Jos turvapaikkapäätös on hylätty, se tarkoittaa sitä, että maassa oleskeluun ei ole perusteita, jolloin kielteisen päätöksen saanut pitäisi välittömästi kuljettaa Suomen (ehkä koko Schengenin) ulkorajalle ja poistaa maasta. Verratkaa vaikka tilanteeseen, jossa paperiton henkilö saapuu raja-asemalle ja haluaa päästä maahan. Eihän häntä päästetä ilman asianmukaisia dokumentteja. Hylätty turvapaikkapäätöshän tarkoittaa, että asianmukaista oikeutta maahan jäämiseen ei ole.

Jos jollekin se jalkapanta halutaan, niin niille, jota odottavat päätöstä turvapaikkahakemukseen. Helpottaisi kummasti hakijoiden löytymistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisikohan niille jotka ei ole saaneet oleskelulupaa suonessa niin parin kuukauden muurauskurssilla ja sen jälkeen lähetetään etukomennuskuntana korjaanaan niitä rakennuksia lähi-itään niin olisi heistä hyötyä omalle kansalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jalkapanta on huomaamaton väline. Taas on meillä yksi sinisilmäinen Valtonen, joka ei ymmärrä turvallisuudesta mitään. Eikö edes Docventures -dokumentti avannut silmiä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilman muuta pitää olla seuranta mahdollisuus, että tiedetään , missä karkurit luuraa ! Kyllä nyt aletaan olla jo jonkinverran oikealla suunnalla , mutta aina olis parempi , että tyypit ajetaan heti ulos maasta !!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täälaset Sanna Valtosen kaltaiset ihmisetovat suomen tuho. Oisko mahdollista perustaa näille monikulttuurisuuden ihannoijille ja vastaaville omat maat ja me jotka haluamme itsenäisyyttä ja oman maan kansalaisia niin me jäädään suomeen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli Valtonen on sitä mieltä että kielteisen päätöksen saanut pitää laskea vapaasti suunnittelemaan ties mitä tekoja. Ja varmaankin täydellä taloudellisella tuella ja ilmaisella terveydenhoidolla? Mistä näitä kukkahattutätejä oikein tulee?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"ei voi palauttaa, kun Irak ei ota vastaan"
Ja mitähän se meille kuuluu, mihin menevät? Vapaat ihmiset saa olla vaikka missä, minne vaan huolitaan - eikö?
Riittää kun siirtyy pois tästä valtiosta, jonne ei ole tervetullut

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

hulluttelua tuo on, siitä samaa mieltä.
leikkaa nauhan irti ja jatkaa oleiluaan
täysin tehoton keino ja tarkoitettu hämäämään veronmaksajia

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksittäis tapaus on menettänyt merkityksensä perusteluna.Uusi normaali on parempi .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hullutusta on antaa paperittomien hillua täällä täysin vapaana tekemässä rikoksia. Kyllä jalkapanta niille, mieluusti vaikka jollekkin leirille. Tulisi halu lähtä pois täältä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei riitä. Suljettuihin palautuskeskuksiin joista ei pääse koskaan muun väestön sekaan niin pitkäksi aikaa kunnen palautus onnistuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan tuo hyvä alku ei tiedä vaikka joku saisi tarpeekseen loikoilusta ja lähtisi maasta, kun pelkäisi että seuraava temppu voisi olla Antilta vieläkin kovempi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Silloin kun on hätä niin auttaa pitää. Kun hätä menee ohi niin kiitetään avusta ja mahdollisesti korvataan rahallisesti tai muutoin mikäli aihetta on.

Esimerkki: minä herään yöllä palovaroittimen ääneen, talo tulessa. Ihmiset ehtivät turvaan, talo paloi kivijalkaan. Naapuri päästi meidän perheen omaan kotiinsa pakkasesta, tarjosi ruokaa, pesupaikan ja puhtaat vaatteet päälle. Seuraako tästä se, että meidän perhe muuttaa loppuelämäksi naapurin taloon, syömään naapurin ruoat ja käyttämään heidän vaatteita? Auttaako asiaa se, että teen naapurin lumityöt ja kesällä leikkaan ruohon? Että kyllä voisi vähän järkeä käyttää näissä maailmanpelastustalkoissa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (65)

Uutisvirta

23:03
30 vuotta teatterissa työskennellyt Erja Kärkkäinen aloitti uuden uran kuvataiteilijana – 5-vuotisnäyttely esillä Valveella
23:01
Mökki tuhoutui palossa Enontekiöillä – sisällä ollut henkilö pääsi pois vahingoittumattomana
22:01
Tuoreet miehet heti ratkaisuroolissa Kärppien vierasottelussa Tampereella: "Paljon paremmin ei olisi voinut alkaa"
21:47
Taivalkoskelta löytyi kaksi hirvenruhoa, asiaa tutkitaan metsästysrikoksena – kansalaisilta pyydetään havaintoja
21:44
Jukka Keskitalo teki uransa ensimmäisen piispantarkastuksen Karjasillalla – satoja vuosia vanha perinne saa uutta väriä ilmastoasioista
21:11
Hirsimökki tuhoutui tulipalossa Kittilässä – tilanteessa ei henkilövahinkoja
20:54
Kärpät päihitti Ilveksen Tampereella lukemin 1–3, maalintekijöinä Pesonen, Karvinen ja Koskenkorva, katso videot maaleista
88
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
74
Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa – Pohjois-Suomi saa osansa historiallisesta investoinnista
69
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
54
Sitran yliasiamiehestä dramaattinen äänestys – Jyrki Katainen voitti kilpailijansa vain yhden äänen erolla
47
Paikoin jäätyneet tienpinnat vaikeuttivat aamun liikennettä Pohjois-Pohjanmaalla, suola-autoja hälytettiin liikkeelle
37
Stora Enso sai yt-neuvottelut valmiiksi, yhteensä 365 irtisanotaan – paperin valmistus Oulussa jatkuu syksyyn 2020 saakka
36
Google jättikaupoilla Suomessa – yksi kohteista Pyhännän ja Kajaanin välillä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivällä Keski-Pohjanmaan maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Iiris Suomela uskaltaa sanoa

Niin, haluaa feministinä lain, ettei raiskauksesta tuomitsemiseen tarvitse enään olla vedenpitävää näyttöä, vaan naisen ... Lue lisää...
Sairasta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image