Kotimaa

Tullimaksu voi kak­sin­ker­tais­taa net­tios­tok­se­si hinnan – pol­ku­myyn­ti­tul­lia menee kiinalaisista au­rin­ko­pa­nee­leis­ta ja polkupyöristä

Jos olet tilaamassa aurinkopaneelia EU:n ulkopuolelta, tee ensin taric- eli tullinimikekysely, peritäänkö paneelista polkumyynti- tai tasoitustullia. KUVA: Sari Pelttari-Heikka
Kotimaa 3.3.2018 18:39
Riku Lavia

Polkumyyntitullia peritään muun muassa Kiinassa valmistetuista aurinkopaneeleista ja aasialaisista polkupyöristä.

EU:n asettamat polkumyynti- ja tasoitustullit voivat nostaa huomattavasti EU:n ulkopuolelta tilatun kuluttajatuotteen hintaa.

Tullin omassa esimerkkilaskelmassa Kiinasta tilattu aurinkopaneeli maksaa 200 euroa ja postituskulut ovat 30 euroa, yhteensä siis 230 euroa.

Kyseisen aurinkopaneelin valmistajalle on määrätty 46,7 prosentin polkumyyntitulli ja 11,5 prosentin tasoitustulli. Kun tulli lisäksi kerää vielä arvonlisäveron 24 prosenttia, aurinkopaneelin hinnaksi tulee lopulta 451 euroa. Se on lähes kaksi kertaa niin paljon kuin pelkkä tuotteen hinta ja postikulut.

Polkumyynti- ja tasoitustullit ovat EU:n kauppapolitiikan aseita raskaimmasta päästä.

Polkumyyntitulli voidaan asettaa tuotteelle, jota myydään polkuhintaan, ja jonka tuonti aiheuttaa EU:ssa vahinkoa teollisuudelle ja yrityksille.

Hinnalla ja vaikutuksilla pitää olla syy-yhteys, ja asiaa tarkastellaan kokonaisuutena, tulliylitarkastaja Minna Raitanen Tullista kertoo.

– Halpojen jalkineiden tuominen voi olla haitaksi jalkineteollisuudelle, mutta kuluttajasta on kiva juttu saada edullisia kenkiä. Vastaavasti jonkin tuotteen tuominen voi olla saman tuotteen valmistajalle EU:ssa epätoivottavaa, mutta toiselle yritykselle EU:ssa sama tavara on halpaa raaka-ainetta. 

Tasoitustulli voidaan puolestaan asettaa tuotteelle, jonka valmistaja on saanut valtion tukea tuotteen lähtömaassa.

Samalla tuotteella voi olla polkumyynti- tai tasoitustulli, tai molemmat.

Polkumyyntitullia peritään yleensä teollisuuden käyttämistä tuotteista, kuten teräs- ja kemiantuotteista.

Yleensä tuotteen lähtömaa on Aasiassa. Hyvin usein se on Kiina.

Kuluttajatuotteista polkumyyntitullia peritään tällä hetkellä kiinalaisten aurinkopaneelien lisäksi muun muassa polkupyöristä, jotka on valmistettu Kiinassa, tai jotka on lähetetty Indonesiasta, Sri Lankasta, Filippiineiltä, Pakistanista, Kambodzhasta ja Tunisiasta.

Myös kiinalaisilta keraamisilla pöytä- ja keittiöesineillä on polkumyyntitulli.

Aiemmin polkumyyntitullia on peritty myös Aasiassa valmistetuista jalkineista ja norjalaisesta lohesta.

Aikoinaan norjalaisesta lohesta ei tarvinnut maksaa polkumyyntitullia, jos hinta oli riittävän korkea. Tällä hetkellä polkumyyntitullia ei peritä ollenkaan. KUVA: Jussi Saarela

Polkumyyntitulli on yleensä tietty prosenttimäärä tullausarvosta. Tulli voi määräytyä myös tavaran painon mukaan.

Joskus tullia on peritty vain, jos hinta on tietyn rajan alapuolella.

– Norjasta tuodulla lohella oli aikoinaan tällainen minimi. Jos hinta ylitti minimin, ei joutunut maksamaan tullia, mutta jos hinta oli halpa, polkumyyntitulli perittiin, Raitanen kertoo.

Polkumyynti- ja tasoitustullin asettamiselle tulee olla erittäin hyvä syy.

Tulliylitarkastaja Raitasen mukaan tullin asettamista edeltävä tutkimus kestää noin vuoden ja se on niin raskas prosessi, ettei siihen ryhdytä heppoisin perustein.

– Yleensä tulli myös asetetaan, sillä tutkimuksen aloittamiseen pitää olla painavat syyt.

Tulli on voimassa viisi vuotta kerrallaan. Se voi koskea kaikkia maassa valmistettuja tuotteita tai vain tiettyjen valmistajien tuotteita. Se voi olla sama kaikille maan valmistajayrityksille, tai osalla yrityksiä on oma, alempi tulli.

Valmistaja voi tehdä EU:n kanssa sopimuksen, jossa se sitoutuu siihen, ettei myy tuotteita EU:hun polkumyytyyn hintaan. Silloin maahantuoja voi välttyä polkumyyntitullin maksamisesta kokonaan.

Selvitä jo etukäteen, peritäänkö tullia

  • Jos olet tilaamassa tuotetta EU:n ulkopuolelta ja epäilet, että siitä joutuu maksamaan polkumyynti- tai tasoitustullia, tee Taric- eli tullinimikekysely Tullin verkkosivuilta löytyvän linkin kautta.
  • Kyselyä varten tarvitset tuotteen tullinimikkeen ja alkuperämaan.
  • Taric-kysely on hyvä tehdä ennen kuin tilaa tuotteen.
  • Lisäksi kannattaa laskea tullilaskurilla tuotteesta perittävät tullit.
  • Laskurin tulos on vain suuntaa antava. Sillä ei voi laskea alkoholista perittävää valmisteveroa, eikä se ilmoita polkumyynti- tai tasoitustulleja.
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (57)

Hyvä. Ja näin pitää ollakin. Kiina pärjää tällä hetkellä kopioinnilla, orjapalkalla ja ympäristöstä huolehtimattomuudellaan.

Jokainen Kiinan "halpa"ostos on väärin. Sori vaan, kiinaintoilijat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä se tilanne siitä parane vaikka ostat sen saman kiinassa valmistetun tuotteen suomesta kolme tai neljä kertaa kalliimmalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinalainen aurinkopaneeli maksaa ebayssa postikuluineen 80 euroa, saksalainen paneeli(kiinassa valmistettu) 80 euroa + postimaksut.
Ei ihme että ostin kiinalaisen jotta rahat menevät täysin sille valmistajalle eikä välikäsille Eu:ssa!
Saksa ja muut pienemmät EU ydinvaltiot rahoittavat omaa taloutta myymällä meille kiina tavaraa tuplahinnalla ja sitten lopullinen myyjä Suomessa veloittaa nelinkertaisen hinnan..ei ihme että ollaan ihan PEEAAA kaikki täällä ja raha ei riitä näillä tonnityö palkoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä juttu , kuka nyt kiinalaisella polokupyärällä ajais , ajetaan mieluummin saksalaisella autolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

5 kW aurinkopaneelijärjestelmä maksaa noin 9,000€ josta eurooppalaiset paneelien hinta on 5,500€. Hinnasta on EU:n polkumyyntitullia, alv-veroja, työn lakisääteisiä maksuja ja tuloveroja arvioilta 5,000 - 6,000 euroa. Aurinkopaneelit maksaisivat itsensä takaisin noin 16 vuodessa joka on aivan liian pitkä. Käytännössä EU ja julkisen talouden menot estävät aurinkoenergian hyödyntämisen koska hinta pidetään veroilla ja maksuilla niin kalliina että aurinkoenergia ei ole taloudellisesti houkuttelevaa.

Ilmastomuutoksen kynnyksellä EU:n poliitiikka on hölmöä koska miljoonat ihmiset varmasti osallistuisivat co2 päästöjen vähentämiseen jos se olisi taloudellisesti järkevää. Järkevä politikka olisi että Eurooppalaiset paneelit olisivat samanhintaisia kuin kiinalaisten, tämä onnistuisi helposti aurinkosähkötuella ja verojen keventämisellä. Tuki pitäisi olla niin suuri että takaisinmaksuaika lyhentyisi 5-10 vuoteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sähkönhinnan pitäisi kaksinkertaistua jotta takaisinmaksuaika puoliintuisi. Kotitaloudet kuluttavat noin 20TWh sähköä josta maksetaan veroineen noin 2 mrd€. Sähkönhinnan kaksinkertaistuessa niin samalla ostovoima vähentyisi tämän 2 mrd€ verran joka olisi kansantaloudelle tuhoisaa, vielä kun sähkönhinta nostaisi inflaatiota rajusti. Käytännössä sähköveron nosto ei ratkaisisi yhtään mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä vain kertoo, että miten heikko eu-alueen talouspohja oikeasti on. Mm. tekniikan kehittämisen sijasta rahat menevät järjestetyn pakolaisvirran kuluihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaahas ja toisaalla parjataan Trumppia tulleista, mutta itse vinhutaan aasialaisista aurinkopaneeleista. Suomestakin kengän valmistus on lähes loppu, mutta EU:n tulleja pitää maksella. Kai nyt noilla lenkkareilla on se haittatulli, kun ovat todella halvalla pohjat tehneet, eikä kestä lenkkeilyä. EU on oikein emätullari.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuluttaja saa ostaa ainoastaan Kiinassa valmistettuja, eurooppalaisten yritysten tuotteita eurooppalaisella hinnalla.

Globalismin ideahan on, että pääoma voi kilpailuttaa itselleen edullisimman verotuksen, raaka-aineen ja työvoiman maan ja tämän jälkeen periä tuotteestaan saman hinnan kuin jos se olisi valmistettu Suomessa.

Jos kuluttaja pääsisi hyötymään globalisaatiosta, pääoman alati kasvavat voitot olisivat vaarassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täsmälleen tästä on kysymys. Ympäristönsuojelu, ilmastotalkoot ja kannustaminen puhtaaseen energiaan ovat vain juhlapuheissa kuultavaa löpinää. Globaalin pääoman suojelu menee ympäristön edelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä Eun keskusvaltioiden aikaansaama halpatuontitullimaksu taisi kalahtaa pahiten omaan nilkkaan, varsinkin Saksalle. Saksa on merkittävä eurooppalaisten autojen valmistaja ja Yhdysvallat on eurooppalaisten autojen suurin vientimarkkina. Jos Globalisaatio ahdistee eurooppalaisia Aasian puolelta niin nyt se tekee sitä myös Amerikan puolelta. Dollari vahvistuu ja euro heikkenee mutta vienti taitaa silti ainakin Amerikkaan tyrehtyä Trumpin asetellessa tullisuojia eurooppalaisille autoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole perehtynyt näihin kaikkiin Kiinan ns.krääsään mutta tilasin koe mielessä moottorisahaan mäntä-sylinteri sarjan ja pakoputken hintaan 43e,täsmälleen saman valmistajan sarja maksaa täällä 141e joten ero on kohtuullinen.Onhan nuo kestänyt jo n.50 kuutiota sahata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulla ainakin nousi kulutus ja haju paheni. Pakoputki syöpy murusiksi 1.5 vuodessa jopa kuivassa varastoituna.
Että siinä se laatu oli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

200 tilhin pakoputki on alumiinivalua ja valmistja farmtec

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Euroopan Unioni on vastarannankiiskinä jatkuvasti missä tahansa asiassa vastaan panemassa, mutta muilta mailta vaaditaan nuhteetonta toimintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU:n co2 päästöjen vähentämistavoite on nurinkurista koska aurinkopaneelien polkumyyntitullit estävät uusituvan energian käyttöönottoa. Käytännössä EU polkumyyntitullit ovat pelkkää veroahneutta ja EU:n sisäistä korruptiota jossa EU kansalaisilta kerätään miljardien ylimääräiset maksut. Euroopan oman teollisuuden suojelu on pelkkää potaskaa. EU:n toiminta on jo niin mätää että EU voisi hajota vaikka samantien.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU on niin hyvä rahasampo niille 600 000:lle eliitti byrokraatille, jotka saavat aiitä elantonsa, että siitä ei tappelematta luovuta. Myös yritykset kuppaavat kaikenlaisia etuja ja tukiaisia, joten yksittäiset kansalaiset taistelevat aikamoista tuulimyllyä vastaan. Suurin osa eu virkamiehistä ja mepeistä on vain hyödyllisiä hölmöjä mutta hillotolpasta riippuvaisia hekin. Niinpä veroja revitään mistä keksitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Polkumyyntitullin voi kiertää ostamalla sellaisen nettikaupan kautta joka toimii Eu alueella.
Tosin näiden Kiinassa valmistettujen ja myös saksalaisten aurinkokeräinten toimitus Suomeen on vastikaan kielletty mm ebay.de sivuostojen nettimyjien sivustoilla. Näin ei ollut edellisenä vuotena.
Keräimet pitänee noutaa suoraan Saksasta ja vieläpä käytettyinä. Suomesta on tulossa käytetyn elektroniikan hautausmaa, kuten aiemmin kävi vanhojen mersujen kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (57)

Uutisvirta

89
Oulun poliisilaitoksen sisäilmaongelmat jatkuvat, osa väestä välttelee Hiukkavaaran tiloja – Työsuojeluvaltuutettu: "Kyllä siellä aika tyhjää on"
29
Iran: Diplomatian tie on suljettu Yhdysvaltain pakotteiden takia
28
Matkanjärjestäjä TUI Finland lopettaa punaisen lihan tarjoamisen yhtiön omilla lennoilla
26
Ennätysmäärä Ferrareja saapuu Nallikariin – roomalainen Ferrari Club Passione Rossa vierailee Oulussa
23
Oulun kaupunginhallitus myönsi Torihotellille jatkoajan tiukoilla ehdoilla – kaupungille 800 000 euron vakuus
23
Biologi kouluttautuu nyt 12 viikossa koodariksi, kun oman alan töitä ei löytynyt – pikakoulutuksista toivotaan apua ohjelmistoalalle
18
Qstockin kahden päivän liput myyty loppuun kuukausi ennen festivaalia – tältä kesältä odotetaan uutta kävijäennätystä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

173 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image