Kotimaa

Ter­vey­den­huol­lon lakiesitysten käsittely alkoi eduskunnassa – hallituksen nähtiin suosivan yksityisiä nukutusta vaativissa leikkauksissa

Ministeri Annika Saarikko sai kovaa kritiikkiä eduskunnan lähetekeskustelussa keskiviikkona. Arkistokuva on vuodelta 2018. KUVA: Markku Jokela
Kotimaa 9.1.2019 21:18
Elina Melamies

Lakiesitys tähtää siihen, että kiireetöntä leikkaustoimintaa voidaan tehdä myös yksikössä jossa ei ole ympärivuorokautista päivystystä. Samalla perusteella lakkautettiin leikkaustoimintaa vuonna 2016.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk) esittelemä hallituksen esitys laiksi terveydenhuoltolain muuttamisesta sai kovaa kritiikkiä värikkäin sanankääntein eduskunnan lähetekeskustelussa keskiviikkona.

Esityksessä ehdotetaan terveydenhuoltolakiin uutta säännöstä, jonka mukaan sairaanhoitopiiri voisi järjestää nukutuksessa tapahtuvia leikkauksia toimintayksikössä, jossa on varmistettu riittävä päivystysvalmius ja potilasturvallisuus, ilman että yksikössä on kuntalaisille avoin ympärivuorokautinen yhteispäivystys.

Esityksessä on kriteerinä, että paikan, jossa nukutuksessa tehtävä leikkaus tehdään, on sijaittava alle 30 minuutin päässä päivystävästä sairaalasta. Tämä siltä varalta, jos leikkauksessa tapahtuisi jotakin odottamatonta.

Moni puheenvuoron käyttäneistä kansanedustajista muistutti, että vuonna 2016 terveydenhuoltolain uudistuksen myötä leikkaustoiminta lopetettiin useassa sairaalassa, jossa ei ole ympärivuorokautista päivystystä. He epäilivät lain tarkoitusperiä.

Johanna Ojala-Niemelä (sd) epäili, että esitys on räätälöity yksityisille toimijoille.

Antti Lindtman (sd) nimitti lakiesitystä kaverikapitalismin huipentumaksi. Hän myös huomautti, ettei kukaan edustajista ole puolustanut lakiesitystä.

Outi Alanko-Kahiluoto (vihr) ihmetteli, eikö esitys ole rusinat pullasta -politiikkaa. Peter Östmanin (kd) mukaan hallituksen esitys on paitsi rusinat pullasta -politiikkaa, myös kerman kuorintaa, eikä anna aitoa valinnanvapautta pienille paikkakunnille.

Erkki Tuomioja (sd) nimitti lakia Lex Terveystaloksi.

Lakiesitys näytti kirvoittavan kritiikkiä myös hallituspuolueiden edustajilta.

– Mikä kato tulee terveydenhuollon ammattilaisista yksityiselle sektorille, kun siellä ei tarvitse edes päivystää, Sirkka-Liisa Anttila (kesk) kysyi.

Ministeri Saarikko korosti, että lakiesityksen tarkoitus on selkeyttää roolia, joka yksityisillä toimijoilla on jo olemassa. Hänen mukaan julkisilla ja yksityisillä palveluntuottajilla on samat velvoitteet potilasturvallisuuden ja laadun säilyttämisestä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Mikä ihme yksityisen puolen parsimo se julkinen terveydenhoito on?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kumma häly. Eihän tuo koske kuin pientä osaa leikkauksista. Toiminta tukee julkista sektoria. Tässähän on kumpikin sektori samalla viivalla sekä julkinen sairaala että privaattisairaala. Tyhmää on se että sekä julkinen että yksityinen leikkaustoimintaan ajetaan alas maakunnista molemmilta sektoreilta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Esityksellä kriteeninä/ehtona, että paikan, jossa nukutuksessa tehtävä leikkaus on sijaittava alle 30 min. päässä päivystävästä sairaalasta, mitä?
Toisin sanoen leikkaavassa paikassa tulee ongelma, jota ei pystytä ratkaisemaan, niin eikun nukutuksessa ja mahdollisesti elimet kehon ulkopuolella oleva kiidätetään päivystävään sairaalaan, mikä lopputulos?
No, matka onnistui, mutta potilas kuoli eli näin siiä tulee käymään, täysin naurettavaa ja todella pöyristyttävää edes esittää tälläisiä ehtoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällä hetkellä monet nuoret lääkärit eivät halua erikoistumisen jälkeen mennä päivystyksien/työaikojen/palkan takia sairaalaan töihin. Olen kuulut usean opiskelevan lääkärin sanovan näin. Tulevaisuus mietityttää kustannuksien nousun takia..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei tämä ole muuta kuin Sipilän hallituksen suurta puhallusoperaatiota mikä on jatkunut nyt kohta 4 vuotta. Ei näy ministeriä herättävän rahanhimoissa mikään järkiperustelu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

30 minuutin vaatimus joka on vain politikointia leikkaus paikan määrittelyssä. Pois ja justiin. Se sääntö on tehty siksi, että kaikki leikkaukset keskitetään vain suuriin kaupunkeihin. Tämä 30 min. sääntö on politiikan teko nappula. Tällä tyhjennetään maaseutua ja koko suomea, että saataisiin asutus vain suuriin kaupunkeihin ja yksityis yrityksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk). Onko niin että julkinen terveydenhuolto romutetaan totaalisesti ja rahastavat bulvaaniyhtiöt ja yksityiset tahot tulevat tilalle. Tuotot kuitenkin valuvat ulkomaille veroparatiisiin piiloon , suomalaisilta veronmaksajilta josta kansa ei pääse nauttimaan.
Ei olisi uskonut että tuosta jutusta saa lukea "NIIN" selvästi kuin mahdollista on.
Pienituloisilla ei ole varaa mennä yksityiselle, kun julkinen terveydenhuolto ajetaan alas "hinnalla" millä hyväänsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitus on valintansa tehnyt, se suosii suomalaisten potilaiden sijaan terveysfirmojen osakkeenomistajia. Leikkausten keskittäminen keskussairaaloihin ja siitä edelleen terveysfirmoille on uskomaton vedätys. Yksityissairaaloille ei päivystysvelvoitetta ja komplikaatiotapauksissa julkinen puoli hoitakoon sotkut. No, vaaleissa nähdään. Opposition tulee pitää tämä skandaali näkyvästi esillä vaalipaneeleissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallinto on erittäin surkea järjestämään kansan terveyteen liittyviä asioita. Ai haluatko todisteita? No miltäs tämä nyt näyttää kun poliitikot ja tuhannet virkamiehet säätävät sotea sun muuta, niin tuleeko hyvä? Onko edullista maksattaa kansalla kaikkien näiden virastojen ja virkamiesten palkat? Kyllä tuo on niin tehoton ja kallista puuhaa kuin olla ja voi.
Terveydenhuollon tulee olla täysi kansan oma asia hoitaa ja järjestää. Vapaassa yhteiskunnassa syntyy sairaaloita ja lääkäriasemia juuri niin paljon kuin pitää ja jos joku alkaa ottamaan ylihintaa, niin ihmiset eivät mene sinne ja ylihintainen ajautuu konkurssiin. Se on luonnollista. Luonnotonta puolestaan on se, että hallinto asettaa sääntöjä vaikkapas sille kuinka monta sairaalaa saa olla ja kenelle annetaan lisenssi niitä pyörittää. Siinä käy niin, että lopulta monikansalliset ahneet yritykset ovat vieneet nämä lisenssit ja pitävät huolen, että muut eivät markkinoille pääse. Sellaista systeemiä nimitetään riistosysteemiksi joka on pilattu säännöillä ja sosialismilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki loput lait annettava uuden eduskunnan päätettäväksi, kunhan Sipila Berner ja Orpo ei oo enää päättämässä ja jakelemassa rahoja rikkaille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Länsi-Pohjassa yksityistivät keskussairaalan. Mehiläinen uunotti kuntia ja sairaanhoitopiiriä oikein kunnolla. Veronmaksajat maksavat sotkun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitten jos julkisella ei enää näitä leikkauksia tehtäisi enään, missä töpit korjattaisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

'Terveydenhuolto'lain toinen puoli: Suunniteltu terveyskeskusmaksun katon poisto tarkoittaisi vähävaraisille sairaille 3-5% lisäveroa vuosituloista, edellisten vastaavien päätösten 15% taakan lisäksi. Muutamassa vuodessa on leikattu jo viidennes käyttörahoista maksuluonteisten verojen kautta. Yhä useammalle ei ole mahdollisuutta päästä hoitoon ja/tai on pakko säästä ruoasta ja lääkkeistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkähänlaisen baletin se Antin porukka tästä saisi, kun noin jo Keskustaa ja Kokoomusta täällä haukutaan. No tottakait jonoja ja rahat pois muilta, paitsi itseltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Just. Ei varmaan terveysmenot laske. Onko Sipilällä ja kumppaneilla Terveystalon osakkeita taskussa. Miksi meidän hyvää ja toimivaa terveydenhuoltoa ajetaan alas. Jälleen suositaan rikkaita. Tähän asiaan ei saisi politikkoja sotkea vaan alan ammattilaisten tulisi asia hoitaa. Nyt on hyvä aika laittaa nämä asiat muistiin kun eduskuntavaalit on tiedossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Terveydenhoitomenoihin kuluvat rahat on tarkoitus siirtää kaikki yksityisille ja siten Suomen verottajan ulottumattomiin. Katsokaa nyt lakeja joita on viimevuosina säädetty. Ne suojelevat kaikki rahojen kavaltamista ulos Suomesta. Ei nämä ole sattumaa, vaan Sipilän ja kokoomuksen suunniteltua politiikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinkahan moni kansanedustaja saa palkkioksi hyväpalkkaisen viran noista yksityisistä terveysfirmoista, kun heidän etujaan ajetaan noinkin kovasti. Saakohan Saarikkokin jonkun hyvän paikan vaivanpalkaksi ja kovat bonuspalkkiot siihen lisäksi. Taitaa tavallisten kansalaisten kannattaa yrittää pysyä terveenä, sairastamiseen kun ei ole vara tässä meiningissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksityispuolelta poliitikot saavat lahjusta julkiselta puolelta eivät. tästähän tässä on perimiltään kysymys. Ja potilas maksaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen menisin leikkaukseen melkein mihin vain, kun kuolisin julkisen sairaanhoidon jonoon esim. Oys:ssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä luotan enemmän yliopistosairaalaan kuin virka-aikana auki olevaan yksityisfirmaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

177
"Sotkun munkkeja" myynyt yrittäjä Vesa Mustakangas: "Tavoitteena oli myydä puhdasta lähiruokaa" – Savilaakson leipomo lopetti munkkien toimituksen
45
Puola ja Unkari pääsivät Suomen EU-kokouksessa helpolla – Suomi ja EU-komissio haluavat tulevaisuudessa sulkea demokratiaa halveksivien maiden rahahanat
36
Sarjakärki oli liian kova Lipolle – pesisleiri ja ilmaiskampanja täyttivät Raksilan lehterit
29
Liikenneministeri Sanna Marin Helsingin Sanomissa: "Tampereen ja Turun tunnin juniin on suhtauduttu aivan liian optimistisesti"
22
Kaakkurissa juostaan portaita ja poljetaan maastossa – Liikuntamaassa riittää treenaajia, vaikka alue ei ole vielä läheskään valmis
20
Qstockin rakentaminen alkaa viikonloppuna – katso kartasta, miten festivaali muuttaa liikennejärjestelyjä
19
The Guardian: Persianlahden tilanne kiristyi dramaattisesti – Pidätetyn brittitankkerin miehistö on nyt Iranissa satamassa ja yhä laivassa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Vihaan juttutupaa, tai sitten en

87 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Pienellä paikkakunnalla kykenee toimia vaikka sahayrityksessä ym. ammateissa, mutta miten on toiminta hieman laajemmin k... Lue lisää...
Hakkarainen on äijä,...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image