
Suuri enemmistö TE-toimistojen asiantuntijoista lakkauttaisi aktiivimallin kokonaan.
Aktiivimalli on leikannut työttömyysturvaa useammalta kuin joka kolmannelta työttömältä.
Tämä selviää Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ja Turun yliopiston selvityksestä, jonka on tilannut työ- ja elinkeinoministeriö.
– Työttömyysturva pienentyi yli puolelta, jos katsotaan niitä, jotka olivat vuoden 2018 alussa kokonaan työttöminä, sanoo yksi raportin tekijöistä, julkistalouden professori Roope Uusitalo.
Aktiivimallin leikkuri on osunut selvästi useammin miehiin kuin naisiin. Samoin vanhempien työttömien etuuksia on leikattu paljon useammin kuin nuorten.
Uusitalo arvioi syyksi sen, että vanhempien työttömien työttömyysjaksot ovat pidempiä kuin nuorten.
– Jos työttömyysjakso on lyhyt, aktiivimalli ei pääse vaikuttamaan niin voimakkaasti.
Alueelliset erot leikkuriin joutuneiden välillä ovat sen sijaan pienempiä kuin ennalta odotettiin.
Ennalta arvioitiin, että alueelliset erot työvoimapalveluiden tarjonnassa vaikuttavat niin, että leikkuri osuu kovemmin alueille, joilla työvoimapalveluja on tarjolla vähemmän.
Nousukausi vai aktiivimalli?
Aktiivimalli on lisännyt selvityksen mukaan työttömyysjaksojen aikaista työskentelyä, mutta nyt käytössä olevan aineiston perusteella ei ole mahdollista arvioida tarkkoja lukuja.
Raportissa korostetaan, ettei aktiivimallin vaikutusta työllisyyteen kyetä erottamaan noususuhdanteen positiivisesta vaikutuksesta suhdanteeseen.
– Tarkempi arviointi on mahdotonta, mutta on varsin selvää, että kaikki vuodessa tulleet yli 100 000 uutta työpaikkaa eivät voi olla aktiivimallin ansiota, Uusitalo toteaa.
Selvityksestä nähdään myös, että työllistymistä edistäviin palveluihin osallistui aktiivimallin käyttöönoton jälkeen aiempaa useampi henkilö.
Enemmistö lakkauttaisi aktiivimallin
Yli 62 prosenttia työ- ja elinkeinotoimistojen (TE-toimistot) asiantuntijoista ja esimiehistä lakkauttaisi aktiivimallin, selviää raportin osana tehdystä kyselystä.
Mallin lakkauttamisen kannalla olleet vastaajat eivät kyselyn perusteella pidä sitä tehokkaana keinona työllistämiseen.
Vastaajat katsovat, että työttömien välillä on merkittäviä eroja mahdollisuuksissa täyttää mallin aktiivisuusehdot.
Kielteisessä valossa nostettiin erityisesti esiin se, että työttömyysturvan alentaminen kohdentuu samalla tavoin niin aktiivisesti työtä hakeviin ja TE-toimiston näkökulmasta tunnollisiin työnhakijoihin kuin täysin passiivisiin ja yhteistyöhaluttomiin työttömiin.
Vastaajat kritisoivat etenkin sitä, että työttömyysturvan leikkuri kohdistuu yhtä lailla "aktiivisesti työtä hakeviin ja TE-toimistojen näkökulmasta tunnollisiin työnhakijoihin" kuin "täysin passiivisiin ja yhteistyöhaluttomiin työttömiin".
Väliraportin tulokset ovat alustavia. Hankkeen loppuraportti ilmestyy lokakuun 2019 lopussa.
Mallin säännöt
Vuoden 2018 alussa voimaan astunut aktiivimalli leikkaa työttömyysturvaa 4,65 prosenttia, jos työttömän aktiivisuusehto ei täyty.
Työttömyysturvaa leikataan tällöin 65 maksupäivän ajalta.
Aktiivisuusehto täyttyy, jos työtön tekee noin kolmen kuukauden tarkastelujakson aikana vähintään 18 tuntia palkkatyötä tai ansaitsee yrittäjänä työssäoloehtoon vaaditusta kuukausiansiosta yhteensä vähintään 23 prosenttia eli noin 250 euroa.
Ehdon voi täyttää myös osallistumalla vähintään viiden päivän ajan esimerkiksi työnhakuvalmennukseen tai ammatinvalintaohjaukseen.
Viiden päivän opiskelu TE-toimiston kanssa sovittuun opintoon riittää myös ehdon täyttämiseen.
Hallituksen esityksen mukaan aktiivimallin tavoitteena on kannustaa työttömiä ottamaan vastaan lyhyitäkin työpätkiä ja osallistumaan työllistymistä edistäviin koulutuksiin.
Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n ja Turun yliopiston selvitys tehtiin rekisteritietojen ja TE-toimistojen henkilöstölle tehdyn kyselyn avulla.
Kyse on väliraportista, jonka tulokset ovat alustavia. Loppuraportti ilmestyy lokakuussa 2019.
Kommentoi ()
Hallituksen päätavoite on ollut rangaista syytöntä työtöntä. Mitään todellista työhön johtavaa koulutusta ei ole ollut edes tarjolla. Kikkailut työttömien määrällä on ollut vain peitetarina epäonnistuneen hallituksen toimille. Aktiivimalli oli susi jo syntyessään, se ei millään selittelyillä tai korjauksilla parane. Nyt on mudostettavan hallituksen tehtävä pitää Rinteen lupaus aktiivimallin perumisesta. Kepuunhan ei voi luottaa, se pettää aina.
Aktiivimalli on parantanut yksityisten konsulttiyritysten tulosta, kun työvoimatoimistoista on ohjattu työttömät työnhakijat "kursseille" noihin konsulttiyrityksien järjestämille "ohjaustapahtumiin". Kursseista ei ole todellista hyötyä. Valtion määrärahoista nuo kurssit on maksettu! Älytöntä tuhlausta yksityiseen yrittäjyyteen!
Aktiivimalli juoksuttaa meitä vanhempia kausityöttömiä turhaan kun on työpaikka ilmoituksia joissa ei heti työtä ole vaan kaikki hakee sesonkiin. Itsellä limautus ja työsopimus toiseenkin virmaan mutta työtä ei vielä ole. Työnantajat joutuu turhaan maksaan työterveys tarkastuksia kun vain yhteen voi mennä kerrallaan. Tässä saattaa myös palaa työntekijän maine kun ei olekkaan saatavilla kaikille.
Suurin osa suomalaisista tahtoo tiukempaa aktiivimallia. Laakereillaan lepääminen tulee estää kokonaan. Niin kauan kuin ihminen on työtön, hänen ainoa tavoitteensa ja tehtävänsä elämässä tulee olla palkkatyön hankkiminen, ja jos omassa olemuksessa, persoonassa tai osaamisessa on jotakin sellaista vikaa ettei töihin tunnu kelpaavan, tulee sille vaatia tehtävän jotakin. Ei enää vapaamatkalaisia!
2 virmaa työpaikaksi olen saanut kummallekin käynyt terv.tarkastuksessa . Työt ei vielä alkanut joten lisää haen, sesongin alkaessa kaikki tarvis joku pettyy.No akvisuuteni on ainakin täyttynyt.
Suurin osa suomalaisista tahtoo tiukempaa aktiivimallia. Laakereillaan lepääminen tulee estää kokonaan. Niin kauan kuin ihminen on työtön, hänen ainoa tavoitteensa ja tehtävänsä elämässä tulee olla palkkatyön hankkiminen, ja jos omassa olemuksessa, persoonassa tai osaamisessa on jotakin sellaista vikaa ettei töihin tunnu kelpaavan, tulee sille vaatia tehtävän jotakin. Ei enää vapaamatkalaisia!
Täytys muuttaa niin että työssäoleva on kuusi kuukautta sohvalla ja työtön tulee tekemään sen työn siksi ajaksi,sitten vaihdetaan taas kuusi kuukautta.Eli jaksot menis nän:6-6-6-6-6-6-6-6-6-6-6-6-vuosilomat ja arkipyhät voidaan poistaa kokonaan kun muutenkin lomia vuodessa 6-kuukautta.
Kannatan tätä mallia
Terv:makoilija joka haluaa työhön mistä maksetaan oikeaa palkkaa.
Mielenkiintoista tässä on lukea näitä kommentteja, joissa osin syyllistetään myös te-toimiston asiantuntijoita. He tekevät sitä työtä, mitä se demarivetoinen työministeriö määrää ja kansanedustajat lakeja säätävät. Luuletteko te todella, että tilanne jotenkin helpottuu, kun demarit pääsee valtaan. Monet toimenpiteet toteutuvat vai erilaisella kuorrutuksella.
He tekevät sitä, mitä keskustajohtoinen hallitus käski. Näyttää kirjoittajalla menneen puolueet sekaisin. Se sen de tekee, kun on keslustalasit päässä ja katselee maailmaa niiden vääristämänä.
Aktiivimallia ei suunniteltu edistämään työllistymistä niin hölmöjä mallin pelisäännöt ovat. Malli palvelee ainoastaan oikeistohallitusta ja sen tavoitteita rankaista työttömiä työttömyysturvan leikkauksilla. Toivottavasti uusi hallitus haluaa auttaa käytännön tasolla työttömiä ja lain suunnitteluvaiheessa kuunnellaan myös todellisia asiantuntijoita.
nyt sano järkikin, että ei aktiivimalli voi _tuottaa_ oikeita työpaikkoja miitenkään. Sen ainoa hyvä puoli on, että se kenties hieman motivoi ansiosidonnaisen saajia, joille leikkuri tekee isomman loven "tuloihin". Peruspäivärahan saajille leikkaus on yksi ja sama kun sen voi kompensoida toimeentulotulella.
Aktiivimallin ainoa tarkoitus olikin säästää sosiaalikuluissa ja leikata työttömyyskorvauksia. Leikkuria ei olisi voitu muuten ottaa käyttöön tai siitä olisi noussut armoton haloo. Aktiivimalli toimi Troijan hevosena ja tulevat leikaukset oli leivottu sen sisään. Aktiivimallin ehdot olivat kolmannekselle mahdoton toteuttaa, joten leikataan sitten 5% työttömyysetuutta. Nyt kun nämä päätökset tehneet herrat eivät ole enää vastuussa mistään, niin asia uutisoidaan yllätyksenä. TE-keskuskaan ei kritisoinut asiaa millään tavalla vaan jatkoi työttömien kyykyttämistä. Nyt he sitten avaavat suunsa.
Aktiivimallin lopettamisen ohella voitaisiin lakkauttaa myös kansanedustajille maksettavat sopeutumisrahat. Ei mene kansalaisen järkeen, että toisille maksetaan ruhtinaallisesti siitä, että eivät edes yritä töitä hakea.
Kansa on puhunut. Miksi ei ole jo lakkautettu sortava aktiivimalli?
Jopa kansalaisaloite osoitti mielipiteen (yli 50 t ääntä) vaatimuksesta asian lopetuksen puolesta.
Mitään ei tehty - tahallaan "tukittiin suut". Nyt on akt.m "ideoija" jätetty pois kansanedustuksesta. Ei saanut valtakirjaa edustaa kun mitään kuunnellut. Petosta olla kuuntelematta kentän ääntä.
Eikö vieläkään ole suomen kansan melipide tullut selväksi?
Mikä asiasss maksaa? Epäonnistunut hirveys ihmisiä kohtaan koko akt.malli. Sortava, alistava, epäoikeden mukainen, syrjivä kohtelu heikompia ihmisiä kohtaan. Heti lakkautettava!
Aktiivimalli on epäreilu leikkuri, joka heikentää ikääntyneiden selviytymistä jokapäiväisessä elämässä. Ei ole yli 60-vuotiaan vika, jos töitä ei ole tarjolla. Uskoakseni tämä fakta on ollut tiedossa tämän mallin hyväksyneillä päättäjillä.
Me rankaisemme tekemättömästä, kun pitäisi palkita tehdystä. Kyse on vielä alimmasta sosiaaliturvasta jolla on suuri merkitys asianomaiselle. Aktiivimnalli syytää kansalaista pasiivisuudesta ja antaa hänen ymmärtää itse aiheuttaneensa omat toimeentulo-ongelmansa. Aktiivisuus on muutenkin käsite joka perustuu yksilön ominaisuuksiin ja mahdollisuuksiin. Ammattiataidoton ja yksinäinen syrjäseudun työtön ei voi "myydä erinomaisuuttaan" kuten joku toinen. Aktiivimalli on huonoa lainsäädäntöä. Aktiivimalli on Kelan käytössä, mutta Te-toimistoissa on vastaava "työnhakusuunnitelma" jossa työnhakija joutuu allekirjoittamaan toisen henkilön suunnitelman omasta työnhausta työnvälityksen lisäksi. Omia yhteyksiä työnantajiin ei edes tarkisteta. - Väitän että näillä laeilla on aiheutettu paljon eriasteista inhimillistä kärsimystä, eikä niillä ole työllistetty ollenkaan. Vastuhenkilö löytyy korkeimmalta mahdolliselta poliittiselta taholta eli lakien hyväksyjästä.
Aktiivi malli on hyvä siinä näkee ketä työn haku kiinnostaa, ja ketkä eivät hae töitä vaan laiskana köllistelevät.
Jos ei työ tai edes työnhaku kiinnosta, niin tuet pois.
Ei riitä työnhaku, sitä on myös saatava ja kuka tästä päättää? Tietääkseni se ei ole työpaikkaa hakenut työtön, vaan kyllä se on yritys. Mutta kun on voimakas ennakkoasenne, niin siihen eivät vaikuta mitkään faktat.
Käyn töissä osa-aikaisena 6h/päivä ja saan soviteltua työmarkkinatukea,josta aktiivimalli leikkas tukea pienemmäksi....monta kuukautta ennenkuin sain sovitellun täysimääräisenä et köllistele sinä vaan ja mieti ensin mitä suustas päästät.
Sipilä ja Lindström; miten tää nyt niinku omasta mielestä meni?