Kotimaa

Talvivaaran kaivoksen poistoputki Nuasjärveen vaikuttanut järven hap­pi­ti­lan­tee­seen ja eliöstöön – järvi kuitenkin yhä vir­kis­tys­käyt­tö­kel­poi­nen

Nuasjärvi on iso, lähes 100 neliökilometrin kokoinen järvi. Muutokset voivat näkyä siinä hitaasti. KUVA: Reijo Haukia
Kotimaa 18.10.2019 15:00
STT

Talvivaaran kaivoksen käsiteltyjen jätevesien johtaminen Nuasjärveen on johtanut happikatoon ja pohjaeliöstöjen muutoksiin poistoputken läheisyydessä, kertoo Helsingin yliopiston ekosysteemit ja ympäristö -tutkimusohjelmassa tehty tutkimus. 

Järven pohjassa sijaitsevan putken läheisyydessä eliöstö on köyhtynyt niin, että se muistuttaa saastuneen järven lajistoa. Muutoksia havaittiin erityisesti pohjassa eläneiden surviaissääskien lajikoostumuksissa ja -määrissä.

Muutokset johtuvat veden suolaantumisesta, sillä putken mukana järveen kulkeutuu sulfaatteja, kertoo kolmihenkisen tutkijaryhmän puolesta ekologian dosentti Jan Weckström. Weckströmin, dosentti Tomi Luodon ja filosofian tohtori Jaakko Leppäsen muodostama ryhmä on aiemmin tutkinut kaivosta lähempänä olevien Jormasjärven ja Kivijärven tilaa.

–  Niissä näkyy sama homma: sulfaattipitoinen vesi suolaa järvivettä niin paljon, että se kerrostuu voimakkaasti. Sen jälkeen pohjasta alkaa happi loppua, mikä johtaa lajistomuutoksiin, Weckström kertoo.

Tutkija pelkää vaikutusten kerääntymistä

Nuasjärven pintaosissa ja kauempana poistoputkesta muutokset ovat olleet vähäisiä. Niissä vesi kiertää yhä ja kokonaisuutena vedenlaatu ei ole kärsinyt, Weckström sanoo.

–  Käsittääkseni järvi on hyvinkin virkistyskäyttökelpoinen ja kaloja pystyy syömään. Olen tosin lukenut, että järven ammattikalastajien tuotteita ei enää osteta entiseen tapaan. Kyse on enemmänkin imagotappiosta, hän pohtii.

Tutkijan mukaan Nuasjärvi on iso, lähes 100 neliökilometrin kokoinen järvi, jossa mahdolliset muutokset näkyvät hitaasti. Hänen mukaansa on kuitenkin mahdollista, että kaivoksen ympäristövaikutukset kerääntyvät myös Nuasjärveen ajan kanssa. Sen estäminen vaatisi päästöjen loppumista tai laimentamista.

–  Kun jätevesiä pumpataan järveen jatkuvasti se kerrostuu syvänteisiin ja levittäytyy ajan kuluessa syvänteestä toiseen.

Terrafamen omistaman Talvivaaran kaivoksen käsittelyvesiä on johdettu Nuasjärveen marraskuusta 2015 alkaen.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (50)

Juha Sipilän ihme tuottaa kuolemaa Kainuun luonnolle.
Kun vastuullisia pitäisi löytyä, kenenkään käsi ei nouse viittaamaan.

Toivoa täytyy ettei ihmiset enää koskaan luota viranomaisiin tai poliitikkoihin kaivoskysymyksissä .

Kukaan (etenkään viranomainen) ,-tiukan tullen ei kanna vastuutaan .

Se on oppi joka tästä tulisi ottaa uusien kaivoksien lupakäsittelyissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kuuluu kiitos keskustapuolueelle kun antoivat purkuputkiluvan Sipilän johtamana ja hallituksen siunaamana

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poistoputki? Jäteputkeksi tai myrkkyputkeksi tuota ennen olisi kutsuttu! Vähän samalla logiikalla murhattuja/tapettuja ihmisiä aletaan varmaan kutsua poistetuiksi...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Virkistys kyllä mutta toivottavasti kukaan ei ole hankkimassa tuloja järven avulla, eli myymässä mitään sen rannoilla kasvanutta pahaa aavistamattomille. Merkintä " soveltuu vain virkistyskäyttään " on saatava Sotkamon ja Talvivaaran tuotteille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei osaa suomalainen puhdistaa vesiä.
Jälleen yksi todiste suomalaisen työn ja tekniikoiden jälkeenjäämisestä kehittyneestä mailmasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Talvivaaran aikuisia ympätistövahinkojen korvausoikeudenkäyntiä ei ole edes käräjäoikeudessa aloitettu. Laamanniko ne on haudannut arkistoon lain vastaisesti. Tätä ihmetteli jo Hannele Pokka. Suomi ei ole mikään oikeusvaltio.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"järvi kuitenkin YHÄ vir­kis­tys­käyt­tö­kel­poi­nen"
Mutta kuinka kauan? Saastuttaminen jatkuu

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas on kohujuttu Talvivaarasta. Tutkijat haluavat julkisuutta asiassa, jolla ei ole Nuasjärven kokonaistilanteeseen mitään vaikutusta. Olisi todella ihme, jos ei purkuputken suualueella näkyisi esitettyjä vesistövaikutuksia. Koko järven kannalta niillä ei ole mitään merkitystä. Tutkijoidenkin olisi syytä siirtyä tarkastelemaan järven tilannetta laaja-alaisesti eikä keskittyä yhteen pisteeseen, purkuputken suualueelle. Nyt esitetyllä tulosella ei ole myöskään mitään tieteellistä merkitystä arvioitaessa kaivoksen päästöjä tai purkuvesistön tilannetta. Sen myöntää myös tutkijat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tutkijat mitään julkisuutta halua. Näissä töissä vaan aika ajoin tiedotetaan tutkimustuloksista ja joskus tiedotusvälineet nappaa näitä tiedotteita. Lue vaikka se tutkimusartikkeli, niin näet mihin kohtaan järveä on keskitytty ja mitä ne tutkijat tuloksistaan sanoo. Nähtävästi et sitä ole tehnyt, vaikka noin tietävänä asiasta kirjoittelet. Nolo juttu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin kauan valehdeltiin "kirkkain silmin"aivan muuta. Kuka oikeasti maksaa ELY:n porukan palkat ? Yhteiskunnan maksamat liksat pitää periä takaisin, koska työnjälki on AINA VAAN sutta ja sekundaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki vähänkin älliä omaavat tiesivät että näin käy. Kepun piti kannatuksensa vuoksi sallia terrafamen jatkaa vaikkaa oli tiedossa mitä tapahtuu ely ja avi ja sen kepulaiset virkahenkilöt eivät uskaltaneet asettua Sipilän vaatimuksia vastaan. Tämä kaivoskatastrofi on maksanut veronmaksajille jo lähes miljardin. Tehdas ei ole vielä maksanut penniäkään yhteisöveroa vaan on koko ajan ollut veromaksajan kukkarolla. Valtavaa infraa pidetään yllä veronmaksajien rahoilla. Tämä on sitä aluepolitiikkaa parhaimmillaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehdottaisin ongelman ratkaisuksi siirtoviemäriä, jolla Talvivaaran kaivoksen jätevedet siirrettäisiin Oulujokeen Jylhämän voimalaitoksen yläpuolelle. Samaan viemäriin voitaisiin haaroittaa sekä Kajaanin että Sotkamon yhdyskuntajätevedet. Näin Oulujärven vesistöalueen kuormitus saataisiin pienemmäksi, mikä vähitellen olisi palauttamassa järveä alkuperäiseen tilaansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannatan Oulujoki ratkaisua jos sääskentoukat tappaa niin hyvältä kuulostaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ohjataan Venäjälle laskeviin jokiin. Heillä on kokemusta ympäristökatastrofeista Siperiasta Kuollan myrkkytunturien kautta Pietariin, ja Suomenlahteen. Talvivaara on vain tippa tuossa massassa. Jos tuon suolaliemen sais johdettua suoraan Vienan mereen olisi se siellä kuin kotonaan ja sekoittuisi ajanmittaan jäämereen.Ei olisi tarvetta kierrättää Pohjanlahden ja Itämeren kautta muutenkin saastuneeseen Pohjanmereen. Vähän maasutusta ja kontrahti venäläisten kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan tämä uskomatonta venäläisyyttä, jätevedet lasketaan järveen. Joku sakka-allas voi olla välissä. Miksei vaadita vedenpuhdistamoa jolla puhdistetaan tuo vesi ennen kuin menee järveen? Maksaisino se sitten jonkun miljoonan. Kaivosyhtiö voi väittää että olisi liian kallis mutta ei pikeastinole. Yhteiskunnan tulee velvoittaa kaivoksia puhdostamaan vetensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan siinä niitä sakka altaita jotka on jo tulvineet Talvivaaran aikana, mutta niihin jää vain kiintoaineet liuenneet sulfaatit ym. jatkavat matkaansa järveen joka pikku hiljaa tulee saastumaan ja saastuttaa alapuoliset vesistöt. Ainoa mahdollisuus olisi suljettu kierto mutta se lienee
vaikeaa noin massiivisten vesimäärien olessa kyseessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuasjärvellä asuneet esi-isäni nousevat haudoistaan kummittelemaan näille pikavoittoja kalasteleville teknokraateille, jotka ovat pilanneet erämaajärven ahneuksissaan.Ennemmin tai myöhemmin luonto iskee takaisin tavalla tai toisella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

HS:n hieman laajemmassa artikkelissa samasta aiheesta Weckström sanoo mm. "on huolestuttavaa, että isossa järvessä on tapahtunut näin nopeita muutoksia", "vedenlaatu on muuttunut selvästi" ja "pohjalla viihtyvät enää lajit, jotka pärjäävät vähähappisissa oloissa".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (50)

Uutisvirta

15:50
Kristi Raik Viron Nato-kiistasta: En näe mitään vaihtoehtoja sille, että lähtisimme luomaan korvaavaa järjestelmää Natolle tai Yhdysvaltojen roolille
15:39
Kärpät solmi luottopuolustaja Heshkan kanssa jatkosopimuksen – myös Huttula ja Järvitalo jatkavat
15:28
Kärnä haluaa hirviaseille, patruunoille ja hirvikoirille verovähennysoikeuden
15:23
Trumpin virkarikostutkinnassa kuullaan EU-suurlähettilästä – kertonut tapahtumista eri versioita
15:23
EK:n puheenjohtaja Lundmark Postin riidasta: "Valtio-omistajan ei pitäisi omilla toimillaan vaikeuttaa jo valmiiksi vaikeaa tilannetta"
14:25
Erno Saukko lähti elokuussa vuoden mittaiselle vaellukselle – talvi on näyttänyt jo ankaruutensa: "Olimme syysvarusteissa 30 asteen pakkasessa" Tilaajille
14:20
Raksilan K-Citymarket ja Jounin Kauppa äärioikeiston mainoksessa – ”Olihan se järkytys, koska emme missään nimessä ole tuommoisessa mukana”
54
Professori pyysi poistamaan Mannerheimin kuvan Oulun yliopiston opiskelijoiden kiltatilasta – "Esitin oman käsitykseni asiasta"
50
Postilakon purkuyritykset jatkuvat iltapäivällä – tukilakot jatkuvat, vaikka työnantaja syyttää niiden perusteita vanhentuneiksi
48
Oulun yliopiston hallitus: Kiinteistöselvityksen teko alkaa – "Joskus on järkevämpää rakentaa uutta kuin korjata vanhaa"
31
Huuhkajat varmuudella lohkossa A tai B: Tämä tiedetään jo nyt Suomen pelipaikoista, vastustajista ja ottelupäivistä
20
Metsästysrikoksia tutkitaan Kuhmossa: Susilauman kulkureitille oli asetettu polkurautoja ja myrkkyä – metsästäjän koira kuoli myrkkyyn
18
Oulun kouluissa ja päiväkodeissa juodaan jatkossa luomumaitoa, joka kerätään 120 kilometrin säteellä Oulusta
17
MTK:n Juha Marttila: Peltojen metsittäminen olisi täysin vastuutonta – "Jos kotimaan kulutus vähenee, Suomen on vietävä enemmän"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

243 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Jos EK:on kuuluva miljonääri maksaa käytännössä muutaman prosentin tuloistaan veroa, siis paljon vähemmän mitä omat palk... Lue lisää...
Maailmanrannan Rellu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.11.

Fingerpori

20.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image