Kotimaa

Talvikausi tuo uutta virtaa karavaanariin – mat­kai­luau­to­jen myynti on vilkastunut

- Kesällä otimme suunnaksi Kroatian, ensi kesänä todennäköisesti Ranskan, Tero Mellin kertoo.
Kotimaa 15.10.2017 12:23
Pekka Virtanen

Matkailuautoilla reissataan läpi talvenkin, kun taas asuntovaunuja säilytetään kausipaikoilla. Selvitä kohteen palvelut etukäteen, neuvoo kaiken nähnyt karavaanari.

Tero Mellin on harrastanut ympärivuotista karavaanimatkailua 15 vuotta.

Työaikana kyberturvallisuusjohtaja, vapaa-ajalla karavaanari. Tero Mellin on menettänyt sydämensä ja aikansa matkailuajoneuvoharrastukselle.

Tero ja Niina Mellin pakkasivat vuonna 2001 kolme pientä lastaan Teron veljen matkailuvaunuun. Kun viikon lomareissu päättyi, Mellinit lähettivät jäsenanomuksen karavaanarien etujärjestölle SF-Caravan ry:lle.

- Parin viikon päästä tuli jäsennumerotarrat, ja silloin todettiin vaimon kanssa, että nyt meiltä puuttuu enää vaunu, muistelee 46-vuotias Mellin karavaaniharrastuksensa alkua.

Vaunu hankittiin seuraavana vuonna, joten perheen yhteisestä harrastuksesta on nyt saatu nauttia jo 15 vuotta.

- Ensimmäinen vaunu oli käytetty Matkaaja. Vaunut vaihtuivat tarpeiden muuttuessa, ja viimeksi meillä oli pieni 4,5-metrinen Hobby - matkalaisia oli siihen aikaan yleensä enää kaksi. Lapset ovat nyt aikuisia, joten reissaan joko yksin tai vaimon kanssa.

Mellinit tutkivat kiinnostuneina matkailuajoneuvojen uutuustarjontaa Lahdessa järjestetyillä Caravan-messuilla. Alan jokasyksyisestä kokoontumisesta on kasvanut Suomen merkittävin matkailuajoneuvoalan katselmus.

Leirintämatkailun suosio on kovassa nosteessa Keski-Euroopassa, ja myös Suomessa matkailuajoneuvoalalla menee paremmin kuin aikoihin.

Matkailuautojen myynti on vilkastunut uudelleen niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa, osittain siksi, että tarjolle on saatu aiempaa edullisempia, aloittavallekin matkailijalle sopivia automalleja.

Mellinin perhe siirtyi niin ikään asuntovaunusta asuntoautoon kevättalvella 2016 hankkimalla saksalaisen Bürstnerin valmistaman puoli-integroidun matkailuauton.

Autossa on erillisvuoteet, ja lisää majoitustilaa saadaan tarvittaessa sohvaryhmästä tehtävällä tilapäisvuoteella.

Mellinit ovat kehittäneet harrastustaan koko ajan määrätietoisesti. Matkustelussa on ollut erilaisia kausia.

Matkailuajoneuvon päivittäiseen käyttöön liittyvien liittimien, kytkimien ja täyttöaukkojen sijoittaminen yhden luukun taakse lämpimään tilaan on tervetullutta kehitystä.

- Pari ensimmäistä vuotta reissattiin Suomessa, sitten hullaannuttiin Keski-Norjan vuoristoihin. Kun neljäntenä Norja-kesänä satoi koko ajan, heräsi ajatus Alpeista.

- Puolenkymmentä kesää vietettiin sillä suunnalla. Leiriydyttiin yleensä Itävallassa ja tehtiin tukikohdasta käsin vaelluksia vuorille ja retkiä autolla. Vaunun paikkaa vaihdettiin loman aikana vain muutaman kerran.

Tero Mellin muistuttaa, että Euroopan-reissuun pitää varata vähintään pari viikkoa, lähtee Suomesta mitä reittiä tahansa. Laivamatkat ovat hintavia, mutta matkailuautolla niistä selviää hiukan edullisemmin.

- Vaunun kanssa reissatessa on yleensä tiedossa päämäärä, mutta matkailuautolla voidaan vain vapaasti lähteä johonkin suuntaan.

- Kesällä otimme suunnaksi Kroatian. Kokeneelle karavaanarillekin matkailuauto on jotenkin helpompi väline lähteä lyhyelle matkalle.

Perheen Bürstnerin mittariin on 1,5 vuoden aikana kertynyt jo 17 000 kilometriä.

Laskettelua harrastava pariskunta on ollut koko ajan myös talvikaravaanareita. Suurin osa nykyään myynnissä olevista matkailuvaunuista ja -autoista sopii ympärivuotiseen matkailuun, eikä hyvin varustelluissa ajoneuvoissa tarvitse palella.

Matkailuvaunujen ensiostajille tarjotaan esimerkiksi Dethleffs c'joyn tapaisia perusvaunuja. Kuvan vaunu maksaa runsaat 16 000 euroa.

- Vaunut olivat talvisin kausipaikoilla, mutta matkailuautolla tehdään viikonloppuisin laskettelumatkoja. Autossa on nastalliset talvirenkaat, mutta sitä ei kannata pysäköidä edes pieneen mäkeen.

- Kaksiakselinen Matkaaja sai meiltä tosin lempinimen Vatkaaja, mutta nykyisin vaunut ovat kitkavetopään ansiosta vakaita vedettäviä.

Talvikaravaanari tietää että nykykalustossa riittää vallan mainiosti lämpöä, on ajoneuvossa sitten ilma- tai nestelämmitys. Lämmityslaitteen meteli tai korin kylmäsillat eivät kuulu tähän päivään.

Säiliöt ja putkistot pitää tietysti tyhjentää, jos ajoneuvo jää kylmilleen. Tilanne tosin on sama kiinteissäkin loma-asunnoissa.

- Kotoa Sipoosta pääsee nopeasti laskettelemaan Lahteen, Pälkäneelle ja Jämsään. Himoksella on monipuoliset rinnealueet, mutta Sappeella on todella satsattu leirintäalueeseen: siellä on paremmat saunat ja huoltorakennukset kuin Himoksella.

Paljon nähnyt karavaanari kehottaa matkailuautoilijoita ja vaunumatkailijoita selvittämään etukäteen kohteen palvelut, sillä kaikissa laskettelukeskuksissa ei ole matkailuajoneuvopaikkoja.

- Talvella liikenteessä tarvitaan tietysti vielä enemmän malttia kuin kesällä, Tero Mellin muistuttaa.

 

Talvirenkaat kuntoon

Talvirengaspakko koskee henkilö- ja pakettiautoja sekä alle 3,5-tonnisia matkailuautoja.

Talvirenkaita (nasta- tai kitkarenkaita) on käytettävä joulu-helmikuussa.

Nastallisia renkaita saa käyttää 1.11.2017-9.4.2018.

Yli 3,5-tonnisissa matkailuautoissa pitää olla talvirenkaat ainakin vetävillä akseleilla.

Jos vetoautossa on kitkarenkaat, matkailuvaunussa pitää olla kitka- tai nastarenkaat.

Jos vetoautossa on nastarenkaat, myös matkailuvaunussa pitää olla nastarenkaat.

Talvirengaspakko ei koske alle 750-kiloista perävaunua.

Paremmat taakse

Talvirenkaan kulutuspinnan pääurien minimiurasyvyys on 3 milliä, mutta suositeltava vähimmäissyvyys on 5 milliä.

Jos etu- ja takarenkaiden välillä on selvä ero kuluneisuudessa, mutta niitä on mahdollista vielä käyttää, paremmat renkaat pitää sijoittaa taka-akselille.

Kommentoi

Retkeilyä harrastavalle riittää kulkupeliksi asuntoauton asumistasoa pienempi retkeilyauto. Veden kuljettaminen pitkiä matkoja ja suuria määriä tuntuu tarpeettomalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

hyvin tollanen matkailuauto menee nelipyörä luisussa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joku vetää alitehoisella taunuksella jäähallin kokoista vaunua. Eikö ookkin mahtavaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

on kaikkien karevi.Paljon on reissattu ja reissataan edelleenkin vuoden ympäri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmasti mukavaa ja avartavaa vapaaajan viettoa autoilu. Ikävää normiperheelliselle on mahdottomuus moiseen karavaanarielämään. Pätkätyöt, sunnuntaiaukioloajat, lomien yhteensaattaminen ja talous ei suosi meitä kaikkia moiseen elämänmenoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko niin hyvät palkat kun pystyvät ostamaan tällaisia eipä silti en ole koskaan halunnutkaan mutta taisin olla matalapalkkaisin silloin kun olin töissä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole hyvät palkat. Nuorempi väki ei osta rasitteeksi kesämökkejä vaan vapauden tuovan matkailuauton, joka on muuten paljon mökkiä halvempi. Matkailuautolla voi matkustella missä haluaa mutta ei tarvitse majoittua kalliisti hotellissa. Keittiö kulkee mukana, jote aina ei tarvitse syödä ulkona kalliisti tai halvasti, mikä yleensä tarkoittaa roskaruokaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ei tämänkään päivän kaikki matkailuautot sovellu oikeasti talvikäyttöön! Autossa pitää olla mieluusti kaksoispohja tai ainakin nestekiertoinen lattialämmitys jotta varpaat eivät jäädy lattiaan kiinni ! Nuo 230V lattaialämmitykset sitovat karavaanarin leirintäalueille ja se ei ole mukavaa, kannataa hommata myös lisäksi kunnon ulkothermopeitto ja myös kunnon sisäthermopeitto joka on ainoa oikea tapa saada ohjaamo lämpimäksi, ulkopuolen peitolla yleensä pysyy vain ikkunat sulana vaikka olisi minkälainen eriste koska kylmä tulee pyöräkoteloiden ja rintapellin sekä lämmityslaitteen kautta vaikka miten toppaisi ulkopuolelta ! Mutta talvisin matkailuautolla liikkuminen on kivempaa kuin kesällä kunhan on kunnon varusteet !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kun sinä, sillä tuota valhetta et usko itsekään.
Noilla kutukaapeilla kun ei osata ajaa lähellekään rajoitusten mukaan, vaan aina väh. 20 km/h alle sallitun.
Ja teiden tukkoja todellakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

132
Suomen Yrittäjät kehottaa jäseniään lopettamaan ay-jäsenmaksujen perimisen – myös kovempia toimia suunnitteilla
84
SAK:n Elorantaa ei yllätä yrittäjien aie lopettaa ay-maksujen perintä palkasta – "Ay-liikkeen alasajo motiivina, aika surullista"
84
Iso osa Suomen suurimpaan työttömyyskassaan tänä vuonna liittyneistä on nuoria – tarkkaa syytä siihen ei YTK:ssa tiedetä
60
Ammattiliittojen lakot laajenevat taas – 7 000 Teollisuusliiton työntekijää ensi viikolla kolmeksi päiväksi lakkoon
35
Näin JHL:n lakko tuntuu Oulussa syyslomaviikolla: Ruokaloita kiinni, sisäliikuntapaikat suljettuina, yleisten tilojen siisteyden laskua
32
Kärpät dominoi liigakaukaloita ja rikkoo ennätyksiä – yksikään liigajoukkue ei ole yltänyt aiemmin samaan kuin oululaiset nyt
26
JHL:n lakko sulkee Oulun jäähallit ja uimahallit – Liiga-joukkueelle ja vanhimmille junioreille järjestetty aamuvuorot Raksilan kakkoshallista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Saisipa sitten joskus edes jotain. Ettei vaan jää ilman sitä kaikkea, mitä muut saavat ja minä en. En ala. Mulla nyt su... Lue lisää...
Osittain myöhennetty...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image