Kotimaa

Talentia tyrmää Kelan ehdotuksen etuisuuksien hakemisesta asiakkaan puolesta: "Miksi hakemuksia pitäisi tehdä kunnan so­si­aa­li­toi­mes­sa?"

Perustoimeentulotuki siirtyi kunnilta Kelan hoidettavaksi vuonna 2017, mutta kunnat vastaavat edelleen täydentävästä ja ehkäisevästä toimeentulotuesta. KUVA: Ari-Matti Ruuska
Kotimaa 22.5.2019 6:00
Anna Kilponen

Kela ehdotti, että sosiaalityöntekijät tai Kelan virkailijat hakisivat ensisijaista etuutta asiakkaan puolesta, jos tämä ei itse siihen kykene. Talentia puolestaan teki aloitteen sosiaalityöntekijän pestaamisesta Kelaan asiantuntijaksi.

Sosiaalialan korkeakoulutettujen etujärjestö, Talentia tyrmää Kelan johtajien ehdotuksen, jossa sosiaalityöntekijä tai Kelan virkailija voisi hakea asiakkaan etuudet, jos tämä ei itse siihen kykene.

– Tulisi harkita myös sellaista lainmuutosta, että sosiaalityöntekijä tai Kela voisi viran puolesta hakea asiakkaan puolesta ensisijaiset etuudet, jos asiakas ei itse pysty niitä hakemaan, kirjoittivat Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen ja etuusjohtaja Anne Neimala lauantaina (18.5.) Lännen Mediassa.

Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki ei innostu Aaltosen ja Neimalan ehdotuksesta.

– Miksi hakemuksia pitäisi tehdä kunnan sosiaalitoimessa? Kun puhutaan ensisijaisista etuuksista, jotka ovat Kelan etuisuuksia, niin kyllä toimijan ilman muuta pitäisi olla myös Kelassa. Siellä niistä on myös paras asiantuntemus.

Ajan käyttäminen Kela-hakemusten täyttämiseen olisi Ristimäen mielestä myös aikuissosiaalityön resurssien hukkaamista.

– Resurssien käyttäminen ensisijaisten etuuksien hakemusten tekemiseen on huono idea.

– Aikuissosiaalityön panosta pitäisi käyttää ihmisten elämäntilanteiden selvittämiseen ja sosiaalityöhön eli ihmisten auttamiseen pois toimeentulo- ja elämänvaikeuksista uusien polkujen ääreen, Ristimäki toteaa.

Liian pitkä odotusaika

Kela-johtajat nostivat esiin myös perustoimeentulotuen hakemusmäärien kasvun ja olivat huolissaan siitä, että kaikkein heikoimmassa asemassa olevat joutuvat odottamaan täydentävää toimeentulotukea kunnista liian pitkään.

– Ehkäisevää ja täydentävää tukea pitäisikin voida hakea kunnasta ilman Kelan päätöstä, Aaltonen ja Niemala kirjoittivat.

Perustoimeentulotuki siirtyi kunnilta Kelan hoidettavaksi vuonna 2017, mutta kunnat vastaavat edelleen täydentävästä ja ehkäisevästä toimeentulotuesta.

Kunnat saavat Kelalta tiedot asiakkaista, jotka ovat sosiaalityön tarpeessa. Aaltosen ja Neimalan mukaan heitä ovat esimerkiksi alennettua perusosaa saavat asiakkaat.

Tilanteissa, joissa ei päästä lakisääteisiin määräaikoihin, on Ristimäen mielestä kysymys kuntien resurssoinnista.

– Meillä on jo ensimmäisiä tietoja siitä, että kuntayhtymissä ja joissakin kaupungeissa alkaa talous kiristyä ja että tulossa olisi yt-neuvotteluja. Lakisääteisistä tehtävistä ei voida lomauttaa, saati sitten irtisanoa sosiaalialan ammattilaisia.

Sosiaalityöntekijä asiantuntijaksi

Elli Aaltonen ja Anne Neimala kaipasivat myös Kelan ja kuntien yhteistyön kehittämistä. Talentiassa ei lämmetty Kelan ehdotukselle etuushakemuksien täyttämisessä asiakkaan puolesta, mutta se on puolestaan ehdottanut Kelalle omaa yhteistyömalliaan.

– Olemme esittäneet, että Kelan organisaatioon otettaisiin sosiaalityöntekijä asiantuntijaksi vähän samaan tapaan kuin asiantuntijalääkäri.

Ehdotus on Ristimäen mukaan tehty viime vuoden lopussa, ja vastausta odotellaan vielä.

– Nyt meneillään olevissa hallitusneuvotteluissa esillä ovat sosiaaliturvaan liittyvät asiat. Kyse ei saisi olla pelkästään etuisuuksista, vaan myös sosiaaliohjauksen palveluista. Ne liittyvät yhteen.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (35)

Suomesta EI voi tehdä sosiaalihuoltoyhteiskuntaa! Sosiaalihuollon työntekijät tietoisesti toimivat ongelmahakuisesti tiukkaan taloudelliseen tilanteeseen joutuneiden yksilöiden tukiasioissa. Rahojen riittämättömyys ei lopu sosiaaliohjauksella, vaan työpaikka tarvitaan ja se löytyy kun työvoimatoimistosta siirretään pihalle kaikki sosiaaliavustusta saaneet ja itsenäiseen ajatteluun kykenevät palkataan tilalle. Yhteiskunnassa vallitsevat sosiaaliset ongelmat ei katoa sosiaalityöläisten määrää lisäämällä vaan älykkäällä toiminnalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itsestään selvyyksien erikseen hakeminen on vain byrokraattien suojatyöpaikkojen ylläpitämiseksi tehty erittäin kallis turha typeryys.
Nyt kun ajantasainen tulorekisteri on tehty niin sen perusteella kaikkien perustukien maksut on automatisoitava eikä niihin käytetä tuntiaakaan kenenkään työaikaa täysin turhaan.
Erilaiset harkinnanvaraiset - esim. sairauksiin poerustuvat - tuet ovat eri asia kun ne uusina tulevat henkilön kohdalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun Kelan palvelupisteen sijainti on muuttunut kirjastoihin, kunnanvirastoihin ja muihin eri alan palvelukeskuksiin niin kuka voi taata avokonttoreiden aikana asiakkaiden henkilökohtaisen asioiden käsittelyn tietoturvan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menee yhtä hävyttömäksi kuin pankeissa, henkilökohtaiset asiat käydään lasikopissa, että kaikki asiakkaat näkevät ja aprikoivat ollaanko siellä hakemassa lainaa vai suunnittelemassa sijoittamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kela hoitakoon oman sarkansa ja järjestäköön toimintansa niin, että ei tarvitse muilta viranomaisilta pyytää apua omiin tehtäviinsä.
Onko kuultu milloinkaan, että toinen viranomainen käskyttäisi lehden palstoilla toista omia keskeisiä tehtäviään tekemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tärkeintä ei ole se, kuka hakee sosiaalisia etuja ihmisille, jotka eivät siihen itse kykene, vaan se, että näille nämä heille kuuluvat etuudet haetaan oikeassa aikataulussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sosiaalitoimelle ei enää yhtään lisää tehtäviä, ovat jo nyt täysin ylikuormittuneita. Omassa työssäni joudun välillisesti tekemisiin sosiaalitoimen työn kanssa, jonka päätökset vaikuttavat myös omaa työhöni. Paras ratkaisu olisi juuri palkata kelalle oma henkilö, joka auttaa asiakasta tai tekee asiakkaan puolesta hakemukset, jos hän ei siihen itse kykene.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtiolla ja Kunnilla on jo nyt n, 200,000 tuhatta liikaa väkeä, ei työntekijöitä. Vieläkö pitäisi palkata lisää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, pitäisikö terveydenhuollon, puolustusvoimien, sosiaalitoimen ja opetustoimen ja liikuntatoimen henkilöt yksityistää, kaikki muu on jo yksityistetty, minkä seurauksena hinnat ovat nousseet, nykyisin kun taloushallinnon palvelut kunnissa ovat yksityisen toimijan töitä, kunnalla ei enää ole omia paperin pyörittäjiä vaan tämä palvelu ostetaan yksityiseltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näiden asiantuntijoiden tärkein tehtävä on pimittää kaikki etuudet asiakkaalta, ei edesauttaa niiden hakemisessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sotien jälkeen pimitettiin tarkoituksella sotaorvoille säädettyä valtion koulutusavustusta.
Moni varaton sotaorpo jäi ilman ammatillista koulutusta, kun ei tiennyt oikeuksiaan avustukseen. Itse sain kuulla oikeuksistani vasta armeijassa, kun joku kaverini oli saanut asian tietoonsa.
Suurimpana syynä tähän salaamiseen pidän asiasta tietävien viranomaisten kateutta. Herättihän äitini pieni sotalesken eläke jo hänen sisaruksissaan ja naapureissa näkyvää ja kuuluva kateutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Otetaan käyttöön perustulo. Ongelma poistuu. Kelan ja sosiaalitoimen virkailijoiden määrää voi sitten vähentää 90 %.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kävin pitkästä aikaa Kelassa asioimassa ja yllätys oli suuri, kun aulassa oli noin kaksikymmentä ihmistä, joista laskin 16 maahanmuuttajataustaisiksi. Kovasti on muuttunut meno Suomessa viime vuosina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etkös ole katukuvassa huomannut, kuinka ihmisten eritaustaisuus suomessa on laajentunut jo vuosikymmeniä sitten🙄Sitä sanotaan monikansallisuudeksi ja rikkaudeksi🤩

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

KELA oli ennen kansaneläkelaitos, nykyään se on kansojenelatuslaitos, olisiko aika uudistaa nimi KELA jotenkin kansainvälisemmäksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

WorldWideMoneyForNothingGivingOrganisation eli WWMFNGO. FreeIncomeForMankindNoWorkInNorth eli FIFMNWIN tai sitten nykytyyliin latinalaistyylisesti Manianeverbäckitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisko tästä päätellä sen, että kantasuomalaisilla menee tämän "empiirisen tutkimuksesi" perusteella paremmin kuin ennen, ja "maahanmuttajataustaisilla" (ketä sillä sitten tarkoitat tai millä kriteereillä olet heidät joukosta erottanut?) huonommin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän sitä saa ääneen sanoa millä perusteella erottaa? Lähi-Idässa ja Afrikassa puhutut kielethän muistuttavat hämäävästi lounaismurteita, vai kui?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etelä-Suomesta muuttaneena tein saman huomion jo muutama vuosi sitten siellä. Jouduin asioimaan sairauden takia kelalla. Hävetti käydä siellä kun kaikki muut oli muunmaalaisen näköisiä. Onneksi mulla oli vaan se kirje pudotettavana siihen postilaatikkoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai olisko niin, että suomalaiset hoitaa asiansa kelan kanssa verkossa tai puhelimitse. Kieltä taitamattomien on lähdettävä paikan päälle. Heillä ei ole verkkopankkitunnuksia eikä kielitaito riitä puhelimella asiointiin. Itse en ole asioinut kelassa vuosikausiin, koska kaikki hoituu nykyään internetissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (35)

Uutisvirta

14:52
Ainutlaatuista kuvaa Titanicista ensimmäistä kertaa 14 vuoteen: Tältä näyttää loistoristeilijä, joka vajosi merenpohjaan yli vuosisata sitten
14:37
Allas Sea Poolin lykkääminen vuodella oli välttämätöntä – Töölö Urban: "Ei voi sanoa, että mikään olisi mennyt varsinaisesti pieleen"
14:32
Venäjä laukaisi avaruuteen ihmistä muistuttavan Fedor-robotin, jonka on tarkoitus työskennellä Kansainvälisellä avaruusasemalla
14:15
Kaleva oikaisee
13:22
Kosovon parlamentti hajotettiin, uudet vaalit 45 päivän sisällä
13:22
RKP:n viesti budjettiriiheen: Koulutusrahoista ei saa tinkiä – Henrikssonin mukaan raharatkaisu on tehtävä heti syyskuussa
13:19
"Kaveriporukan videot näyttävät aika samoilta kuin ison viestintätoimiston tekemät" – OMVF:n tuomari Ville Pirinen kehuu musiikkivideoiden voivan Suomessa hyvin
99
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää
78
Oulun Allas Sea Poolin aikataulua jatkettiin vuodella – nyt merikylpylän arvioidaan avautuvan keväällä 2021
53
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
42
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
37
EU-jäsenyys hyödyttänyt Suomen taloutta – eurolla ollut ensin myönteinen, sitten kielteinen vaikutus
25
WHO: Juomaveden mikromuovit vain pieni riski ihmiselle – asiassa kaivataan lisätutkimusta
25
Karhujahdin ikävä päätös Kannuksessa: Loukkaantunut karhu raateli metsästäjää, koirat hyökkäsivät pedon kimppuun

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työssä käyvät, tykkäätkö työstäsi?

En tykkää. Eikä se johdu työpaikasta tai sen huonosta ilmapiiristä. Työnteko ei vain kiinnosta. Raha ainoa motivaattori ... Lue lisää...
Patonki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image