Kotimaa

Suurten hallien katot voivat olla lumentulon jatkuessa kovilla – "O­ma­ko­ti­ta­lo­jen ja rivitalojen katot eivät vaarassa"

Omakotitalojen katot eivät ole tällä hetkellä vaarassa lumikuormien takia, mutta katolta putoava lumi voi kuitenkin aiheuttaa vaaraa. Arkistokuva. KUVA: Eetu Sillanpaa
Kotimaa 28.1.2019 15:11
Jaana Mattila

Suomen ympäristökeskus kehottaa palkkaamaan ammattilaisen poistamaan lumet hallin katolta.

Nyt on syytä suunnata katse urheiluhallien, suurten kauppaliikkeiden, ratsastusmaneesien, maatalouden tuotantorakennusten sekä kuplahallien katoille.

Suomen ympäristökeskus (SYKE) kehottaa tarkkailemaan suurten hallien kattorakenteita, koska niissä piilevät mahdolliset rakennevirheet alkavat yleensä ilmetä maaston lumikuorman kasvaessa 80–100 kiloon neliömetriä kohti.

Pohjois- ja Itä-Suomessa lunta alkaa olla liki sen verran, Länsi-Suomessa lunta on 30–60 kiloa neliömetriä kohti. Eniten lunta on Kotka–Joensuu-linjan ja Suomen kaakkoisrajan välisellä vyöhykkeellä, jossa lumikuorma on monin paikoin 100 kiloa neliömetrillä tai enemmän.

Tämän viikon aikana lumikuorman odotetaan kasvavan reilusti suuressa osassa maata. Lumikuorma voi kasvaa yli 30 kiloa neliömetriltä.

– Hallien omistajien on seurattava lumikuormaa aktiivisesti ja huolehdittava siitä, että lunta poistetaan hallin katolta tarvittaessa, myös silloin, kun lunta on kertynyt erityisen runsaasti vain osalle kattoa, toteaa SYKEn johtava hydrologi Bertel Vehviläinen tiedotteessa maanantaina.

Omakotitalojen, rivitalojen ja pientalojen katot eivät ole vaarassa lumikuormien takia, mutta katolta putoava lumi voi aiheuttaa kuitenkin vaaraa.

Lumen painoon vaikuttaa sen tiheys ja lumikerroksen syvyys. Puolen metrin lumikerros katolla vastaa noin 130–150:tä kiloa neliömetrillä ja metri noin 250:tä kiloa neliömetrillä.

– Nyrkkisääntönä on, että hallin katolla oleva 50 sentin lumikerros pitää poistaa ja lumenpudotukseen on syytä palkata ammattilainen, Vehviläinen muistuttaa.

Viime keväänä lumikuormat aiheuttivat useita kattojen romahduksia ympäri Suomea. Yleensä katot romahtavat keväisin kovien lumisateiden seurauksena.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

9:40
HS: Venäjä pohti Karjalan palauttamista Suomelle vuonna 1991 – "Venäjän mukaan alueellisia ongelmia oli niin Krimillä kuin Karjalassakin"
9:39
18-vuotias kaahasi hurjaa ylinopeutta Simossa – poliisi määräsi miehen ajokieltoon ja asia etenee käräjille
9:01
IS: Tuomas Enbuske kertoo, miksi kolaroi sähkötolppaan Sievissä
9:00
Essee: Politiikkaa tehdään juoksuradoilla, tenniskentillä ja jääkiekkokaukalossa, ja siksi minä katson urheilua Tilaajille
8:28
HS: Venäjä pohti Karjalan myymistä vuonna 1991, mutta ei kertonut Suomen johdolle
8:02
Oulujärven Ärjänsaaressa aika tuntuu pysähtyneen ja lehdossa laiduntavat lampaat, katso kuvagalleria
8:00
Puheenaihe: Onko Suomi kallis matkailumaa suomalaisille? Matkailu- ja ravintolapalvelujen edusmies Timo Lappi: Alkoholin verotus suomalaisissa ravintoloissa on EU-maiden kireintä
46
Polttoainetta 100 litraa tunnissa ja noin 4000 katsojaa – Tractor Pullingin SM-sarjan viides osakilpailu pidettiin Tyrnävällä
16
Puheenaihe: Onko Suomi kallis matkailumaa suomalaisille? Matkailu- ja ravintolapalvelujen edusmies Timo Lappi: Alkoholin verotus suomalaisissa ravintoloissa on EU-maiden kireintä
10
Kaakkurissa juostaan portaita ja poljetaan maastossa – Liikuntamaassa riittää treenaajia, vaikka alue ei ole vielä läheskään valmis
9
Sivulliset pelastivat veteen pudonneen miehen Oulun torinrannassa
6
MTV: Helvetin enkeleiden johtaja vangittu – Tutkinnanjohtaja: "Kokonaisuus on hyvin poikkeuksellinen"
5
Vain kuningatar Elisabet saa syödä joutsenia Britanniassa – hovi pitää tiukasti kiinni hullunkurisista perinteistään
4
Puola ja Unkari pääsivät Suomen EU-kokouksessa helpolla – Suomi ja EU-komissio haluavat tulevaisuudessa sulkea demokratiaa halveksivien maiden rahahanat

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miten tämä juttutuvan nykyinen viestiketjujen lukitseminen sopii sananvapauden kanssa?

Juu, ei ole Kalevan juttutuvalla ja sananvapaudella muuta tekemistä kuin se, että Kaleva tarjoaa tällaisen alustan kirjo... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image