Kotimaa

Suurimmat puolueet eivät täysin torppaa hal­li­tusyh­teis­työ­tä pe­rus­suo­ma­lais­ten kanssa – "Emme ole samalla arvokartalla tällä hetkellä"

Kolme suurinta puoluetta eivät ennalta iske ovea kiinni hallitusyhteistyölle Jussi Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa. Arkistokuva. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 19.9.2018 19:42
STT

Arvoissa pitäisi kuitenkin lähentyä merkittävästi nykyisestä, sanovat keskusta, kokoomus ja SDP.

Kolme suurinta puoluetta eivät ennalta iske ovea kiinni hallitusyhteistyölle Jussi Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa, mutta tämänhetkisillä tiedoilla arvojen yhteen sovittelu näyttää puoluejohtajien mukaan vaikealta. Tämä kävi ilmi Alma Median tentissä keskiviikkona.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä sanoi, että viime vuonna todettu päätös arvoerojen kasvamisesta liian suureksi kertoo lähtökohdan olevan vaikea, mutta hän ei halunnut ennalta torpata

–  Me emme vielä lähde tuomitsemaan etukäteen sitä tilannetta ja sitä kansanedustajajoukkoa, joka on perussuomalaisille valittu seuraavissa vaaleissa. Ne keskustelut käydään sitten. Mutta tulee varmasti olemaan vaikea sovittaa keskustan ja perussuomalaisten arvoja toisiinsa, Sipilä sanoi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi aivan viime päivienkin keskustelun osoittaneen, että yhteistyö Halla-ahon perussuomalaisten kanssa olisi edelleen vaikeaa.

–  Ei ole muutosta tapahtunut, mutta minä kuuntelen ja seuraan. Annetaan mahdollisuus tulla arvoissa meidän linjoille ja lähentyä, Orpo sanoi.

SDP:n Antti Rinne sanoi, että yhteistyö näyttäisi tällä hetkellä hyvin vaikealta, vaikka oppositiossa tehdäänkin yhteistyötä kaikkien ryhmien kanssa.

–  Emme ole samalla arvokartalla tällä hetkellä, Rinne sanoi.

"Älkää rakentako kaksipuoluejärjestelmää"

Sinisten Sampo Terho hermostui jo vänkäämiseen, kuka alkaisi tai ei alkaisi perussuomalaisten kanssa.

–  Jussi Halla-aho ei ole missään piinapenkissä, hän on paratiisissa. Hän nauttii tästä joka hetki, tiedän sen koska olen itse ollut siinä samassa paratiisissa kahden jytkyn verran, Terho sanoi.

Hän varoitti mediaa rakentelemasta kaksipuoluejärjestelmää.

–  Älkää tehkö sitä, me puhumme keskisuuresta oppositiopuolueesta, ei muusta, Terho parahti.

Halla-aho sanoi pitävänsä itsekin kyselykierrosta ylimitoitettuna.

–  Se osoittaa melkoista luottamusta tai pelkoa perussuomalaisten seuraavaa vaalitulosta kohtaan, hän päätteli.

Arvoerot kiteytyivät maahanmuuttokeskustelussa

Halla-aho otti odotetusti tilansa maahanmuuttoa koskeneessa keskustelussa. Pääministeri Sipilä sai jälleen kerran selittää, miksi hän vuonna 2015 lupasi antaa Kempeleen-kotinsa turvapaikanhakijoiden käyttöön. Sipilä sanoi lupauksen lähteneen hänen henkilökohtaisista arvoistaan, vaikka lupaus lopulta osoittautuikin mahdottomaksi turvallisuussyistä.

Halla-aho katsoi Sipilän pahentaneen olennaisesti turvapaikanhakijakriisiä.

–  Se että ihmiset kävelevät koko matereen läpi päästäkseen jättämään Suomeen turvapaikka-anomuksensa, kertoo siitä, että Suomella on epäterveitä houkutustekijöitä. Ja pääministeri Sipilällä oli aivan keskeinen vastuu tämän tilanteen pahentamisesta, Halla-aho sanoi.

SDP:n Rinne käänsi katsetta eteenpäin ja linjasi, että turvapaikkaprosesseissa on paljon kehitettävää koko Euroopassa, mutta suojelua tarvitsevia Suomi ei voi hylätä.

–  Meidän täytyy hädässä olevia ihmisiä auttaa, se on ihan keskeinen sivistysvaltion ominaisuus. Lisäksi täytyy pitää prosessit sellaisina, että suojelun tarve selvitetään ja jos sitä ei ole, miten menetellään, Rinne sanoi.

Tenttiin osallistuivat kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat lukuun ottamatta sairauslomalle jäänyttä vihreiden Touko Aaltoa. Puoluetta edusti eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen.

MAINOS

Kommentoi

Hillo on niin hyvää ,että Sipilä ja Orpo alkavat jo kumartaa halla-ahoa..näin on marjat sanoi kettu..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi ei ole ihan vielä kypsä siihen, että muutkin puolueet joutuisivat kaikkien kivojen, pörröisenpyöreiden, mansikantuoksuisten ja vaalenapunaisten arvojen lisäksi ottamaan askeleen myös tosiasioiden tunnustamisen ja realismin suuntaan, koska globaalille jonkun muun maksamalle ilmaiskivalle on olemassa vielä silmät ummessa kulkevia "ostajia", mutta hyvää vauhtia olemme menossa siihen suuntaan, että tuollaiset "inhottavat ja kovat" arvot alkavat ihmisille maistumaan, vaikka myöhäistähän se alkaa jo olla. Mitä isot edellä, sitä ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustan ja kokoomuksen arvot on nyt pienten eläkkeiden saajia kohtaan yhdeksän euroa kuukaudessa. Jolla saa yhden aterian kuukaudessa. Ei arvot muillakaan puolueilla sen paremmat ole. Kuuntelin eduskunnan ja hallituksen keskusteluja ja siellä kaikki lähes tulkoo otti kunnian itselleen ja kehuivvat arvopohjaansa mutta ei paljastanut tosiasiassa mikä on arvopohjan nimi . Moitteita toisia kohtaan kyllä oli. Rakentakaa tätä maata sulass a sovussa. Kaikki olemme samassa veneessä eteenpäin pyrkien ja karikot kiertäen saavuttaaksemme päämäärän jossa on tilaa jussin kaltaiselle perämiehelle. Kapteeni määrää vauhdin. Perämies suunnan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siispä persut ovat ainoa vaihtoehto, jos ei kannata rajoittamatonta maahanmuuttoa ja hyvinvointivaltion alasajamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ääni Perussuomalaisille. Arvot ei kohtaa, heitän kanssa. Vasemmisto on eri luokkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskovaiset(Sipilä,KD)eivät saa määrittää Suomen kantaa maahantuloon. Arvoista puhuvat eliitin edustajat,joita on vähän. Rajatarkastukset heti voimaan. Tähän on mennyt meiltä vv.2015-2018 jo 2000milj.€.,joka on pois Suomen rakentajilta,lapsilta,tiestöltä jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jep. Rinteen demareita en todellakaan äänestä. Vihervasemmiston ainoa oikea vastavoima on perussuomalaiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On kaksi puoluetta joilla selkeä sanoma, ohjelma ja toimivat sen mukaisesti - Perussuomalaiset sekä Vasemmistoliitto. Eli näitä äänestäessä tietää mitä saa koska näillä puolueilla linja pääosin pitänyt ja pitää.
Itselläni vaikea löytää puoluetta. Jokaisessa jotain hyvää, mutta sitten ääripäät ärsyttää. Jos olisi puolue jolla olisi agendalla Vihreiden luontoarvot ja Perussuomalaisten arkipäivän maalaisjärjen käyttö asioiden suhteen niin jo vain olisi helppo valita mitä äänestää. Tämä luontoarvoja kunnioittava, ilmastonmuutosta torjuva kansallismielinen puoluehan voisi olla nimeltään vaikka Vihreät Suomalaiset tms.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansa tietää vain minkä se oman mökin portailta näkee ja naapureilta kuuluu. Vuoden vitsikokoelmaan persujen pyrkyryys!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perussuomalaiset on ainoa puolue joka on oikeasti yrittänyt puolustaa tavallisen suomalaisen oikeuksia. Halla-aho ennusti jo monta vuotta sitten Euroopan kehityksen siirtolaisuuden osalta. Hallistusvastuussa olevat kepu ja kokoomus sekä oppositiosta muut kristillisiä lukuunottamatta ovat olleet vaikuttamassa voimakkaasti siihen, että Suomen taloudesta menee koko ajan lisääntyvässä määrin verotuloja vuonna 2015 alkaneen muuttoliikkeen hoitoon. Kansa tietää aiheuttajat ja kohta kysytään enenevässä määrin asiasta vastuullisia esiin kun eduskuntavaalit lähestyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas näitä Putinin trollien kirjoituksia. Tehtaat käyvät kuumina vaalien lähestyessä. Näitä nk. kansan ääniä kuullaan enemmän ja enemmän...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

edellisen kriisin ja paniikin aiheutti persujen halu noudattaa yhdessä sovittua hallitusohjelmaa ja tämä oli liikaa keskustalle ja kokoomukselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Persut hallitukseen vasemmiston ja vihreiden kanssa. Siinäpä sovittelemista, mutta ainoat puolueet, jotka ovat tavallisen ihmisen asialla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perussuomalaisten arvot ovat ainoat, jotka kestävät päivänvalon. Ainoa puolue, joka toimii Suomen ja suomalaisten hyvinvoinnin puolesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö perussuomalaiset olleet 3.suurin puolue?
Rinteelle: Mikä puolue ei halua ottaa vastaan turvapaikaan oikeutettua kiintiöistä ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nii eihän sitä olla... Muut puolueet ovat tekemässä Suomesta koko maailman sosiaalitoimistoa ja jakamassa rahat rikkaille, ulkomaille ja veroparatiiseihin, mutta persut ottavat oman maan tavalliset kansalaiset huomioon ja ajattelevat heidänkin etujaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:23
Itsenäisyyspäivää juhlitaan Oulussa sinivalkoisella valaistuksella, kaupunki kehottaa järjestämään kahvihetkiä
9:00
Mika Kojonkosken projekti Kiinan mäkimaajoukkueen kanssa jatkuu Taivalvaaran maisemissa – "Suurin työtehtävämme on saada urheilijat rakastumaan mäkihyppyyn" Tilaajille
8:38
Tesla valitsi Euroopasta Berliinin – Suomikin havitteli aluksi jättimäistä akkutehdasta, mutta haku jatkuu yhä
8:17
Oululaiset villinnyt Coca-Colan joulurekka ei saavu Ouluun tänä vuonna
8:02
Lapin teillä erit­täin huono ajokeli - Useita rekkoja jumissa Ro­va­nie­men Sy­vä­sen­vaa­ras­sa, onnettomuus Tervolassa ja Muoniossa
8:00
Vuoden 2025 Oulun asuntomessualue alkaa hahmottua – Kilpailutöissä korostuvat uusi silta yli Hartaanselän ja yhteisöllinen ympäristö Tilaajille
7:54
Tatuointi- ja kestopigmentointiväreistä löytyi terveydelle vaarallisia aineita – saattavat aiheuttaa syöpää tai haitata lisääntymistä
21
Pohjantiellä sattui kolmen auton ketjukolari – ei loukkaantuneita
12
"Ruotsi ei ole rakettitiedettä" – Tartu härkää sarvista ja puhu, opastaa oululaislähtöinen kielilähettiläs Seppo Määttä
12
Uudet kaistat helpottavat Limingantullin liikennettä – uuden alikulun päällystys ja kivettäminen jäivät ensi kevääseen
11
Tänään neuvotellaan, mutta lakosta voi tulla erittäin pitkä – "Ihmiset tuntuvat täysin ymmärtävän, miksi lähdimme tai jouduimme työtaisteluun"
9
Voisiko uusi yliopistokampus nousta Oulun keskustan lähelle? Yliopiston rehtori esittää, että yliopisto ottaa kiinteistönsä uuteen syyniin – "Pelkäämme, että tilavuokrat nousevat niin kalliiksi, että ne alkavat haittaamaan yliopiston toimintaa" Tilaajille
9
Oululaiset villinnyt Coca-Colan joulurekka ei saavu Ouluun tänä vuonna
8
Kärpissä loistaneelle Ville Leskiselle lähtöpassit Färjestadista – ”Hän on rehellisesti sanottuna liian kallis"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on paikoin huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

253 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ihmisen pahuus

Ei ihminen jolla on psyyke tasapainossa tee kellekkää pahaa. Ei ei. Lue lisää...
Vai normaalia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.11.

Fingerpori

13.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image