Kotimaa

Susien pan­noi­tuk­ses­sa kytee yhä riita, yksi lupa peruuntui jo Haapavedellä – Luke: Sanktioita ei edes harkita

Susikanta on kasvanut Pohjois-Pohjanmaan suunnalla vasta viime vuosina, ja siksi pannoituksia keskitetään läntisessä Suomessa sinne. KUVA: FELIX ANDRE SKULSTAD
Kotimaa 17.2.2019 18:00 | Päivitetty 20.2.2019 10:40
Jami Jokinen

Metsästysseura veti myöntämänsä luvan takaisin, ja ainakin sosiaalisessa mediassa puhutaan lisätoimista.

Susien pannoitukseen liittyvä kiista ei ole hellittänyt läntisessä Suomessa.

Tällä viikolla yksi metsästysseura Haapavedellä perui jo kerran Lukelle myöntämänsä luvan. Taustalla oli vastustus joidenkin maanomistajien keskuudessa, joilta seura on vuokrannut metsästysoikeudet.

Luken erikoistutkija Katja Holmalan mukaan tapaus ei ole Pohjois-Pohjanmaan susipannoitusten kannalta kohtalokas.

– Kyseessä on kohtalaisen suuri metsästysseura ja se tuo toki omat haasteensa, kun alue pilkkoutuu lisää. Nyt pannoituksissa tarvitaan vieläkin enemmän hyvää tuuria.

"Toimimme tilanteen mukaan"

Holmala huomauttaa, että jo lähtötilanne oli vaikea, sillä mielipiteet läntisessä Suomessa ovat hyvin voimakkaasti jakautuneita. Lukeen otetaan asian vuoksi yhteyttä jatkuvasti.

– Tunteet ovat niin vahvoja, että meihin otetaan yhteyttä pannoituksen kieltämiseksi myös sellaisilta alueilta, joissa meidän ei ole edes tarkoitus toimia. Toisaalta myös tulee yhteydenottoja, joissa pannoituksia toivotaan jollekin alueelle.

Sosiaalisen median perusteella vastatoimia ja niiden vuoksi peruttuja lupia saattaa olla edessä vielä lisää. Tämä ei tutkijoita varsinaisesti huolestuta, eikä Luke aio lähteä myöskään kiistelemään.

– Toimimme sen mukaan, mikä tilanne on. Emme ei tietenkään tule kuin niille alueille, joilta on saatu hyväksyntä, Holmala sanoo.

Myöskään sanktioita jo myönnetyn luvan perumisesta ei ole hänen mukaansa edes ajateltu.

– Emme ole ahdistamassa nurkkaan yhtään lupaa myöntänyttä seuraa. Jos seura katsoo, että tilanne on tullut liian vaikeaksi, kunnioitamme sitä.

Aikataulu rajasi alueen

Pannoituksen ja ylipäätään Lukeen kohdistuvan epäluulon ja vastustuksen ohella pannoituksia hankaloittaa pirstaleinen maanomistus.

– Olemme viestitelleet satojen seurojen kanssa ja oikoneet väärinkäsityksiä monissa tilaisuuksissa, Holmala sanoo.

Pannoituksia tehdään tälle vuodelle myönnetyllä määrärahalla, joka on tarkoitettu susien kannanarviointiin ja seurantaan läntisessä Suomessa. Se lisäsi pakettiin aikataulullisen haasteen, sillä yleensä Luke suunnittelee pannoituksia useamman vuoden päähän.

Alue päätettiin rajata Pohjois-Pohjanmaalle, jossa susikanta on kasvanut vastikään ja tiedon tarve on siksi suurin.

– Aikaraami oli niin tiukka, ettei ollut mahdollista aloittaa selvitystä muualla.

Erikoistutkijan mukaan mediassa on viime päivinä ollut väärää tietoa muun muassa siitä, aikooko Luke hakea vielä lisää lupia metsästysseuroilta. Holmalan mukaan uusia lupia ei tällä hetkellä kysellä.

Metsästysseuran varmistettava oikeus lupaan

Susien pannoitus on rinnastettavissa metsästykseen, johon Luke tarvitsee niin sanotun vierasluvan metsästysseuralta, joka puolestaan on vuokrannut metsästysoikeuden maanomistajilta.

Tähän on liittynyt paljon väärinkäsityksiä.

Holmala huomauttaa, että vuokrasopimukset voivat olla hyvin erilaisia. Jos sopimus kattaa suurpetojen metsästyksen ja mahdollisuuden vieraslupiin, ei maanomistajan lupaa erikseen tarvita.

– Metsästysseuran kuuluu vieraslupaa allekirjoittaessaan olla itse varmistunut siitä, että seuralla on oikeus myöntää se.

Vaikka Luke jäljittää sudet ja pannoittaa ne lupa-alueella, saattaa nukutusnuolen saanut susi siirtyä joissakin tapauksissa alueen ulkopuolelle ennen nukahtamistaan. Eäinsuojelullisista syistä sutta ei voi jättää oman onnensa nojaan, joten se on noudettava lupa-alueen puolelle.

Lennoista paljon väärää tietoa

Pannoituksissa käytetään helikopteria, josta ammutaan tainnutusnuoli. Kokemuksesta tiedetään, että lennot synnyttävät paljon väärää "tietoa".

Lentämiseen ei tarvita lupaa sen enempää metsästysseuralta kuin maanomistajaltakaaan.

– Helikopteri lähtee liikkeelle vasta sitten, kun susi tai susilauma on jäljitetty ja saatu motitettua. Helikopteri käy myös tankkaamassa ja vaihtaa alueita, joten lentäminen ei heti tarkoita nuolen ampumista, Holmala korostaa.

Maastossa liikutaan Holmalan mukaan suksilla ja jalkaisin, joten esimerkiksi moottorikelkkailuun yksityismailla tarvittavista luvista ei ole tarvinnut Pohjois-Pohjanmaalla huolehtia.

Helikopterin laskeutumisen ja merkintätukikohdan mahdollistavia maanomistajalupia sen sijaan tarvitaan, ja niitä on Holmalan mukaan myös saatu. Lisä ei silti olisi pahitteeksi.

– Pyyntihetken tilanne voi olla missä tahansa lupa-alueella. Siksi olisi hyvä olla riittävästi tiedossa kohtia, joihin voidaan laskeutua ja joihin voidaan perustaa merkintätukikohta.

Lumi ratkaisee, koska liikkeelle

Luke on jo pannoitusvalmiudessa, ja seuraa tällä hetkellä muun muassa keliolosuhteita.

Erityisen ratkaiseva on lumitilanne. Lunta on varsin hyvin, mutta sen laatu ei ole ollut sopiva susille eikä pannoittajille.

– Lumi ei nyt kantaisi riittävästi jäljittäjiä tai hidastaisi sutta tarpeeksi, Holmala selvittää.

Sitä erikoistutkija ei halua ennustaa, montako pohjoispohjanmaalaista sutta saa kevättalven aikana pannan. Hän sanoo, että jokainen onnistunut tapaus voidaan katsoa menestykseksi.

– Pannoitus on aina haastavaa, ja erityisen haastavaa nyt.

Juttua korjattu 20.2. kello 10.40. Luke perui luvan Haapavedellä eikä Haapajärvellä, kuten jutussa aiemmin todettiin.

Susien pannoitus

  • Paikannustietoja antavien pantojen avulla pystytään seuraamaan susien liikkeitä.
  • Tietoa käytetään avuksi kannanarvioinnissa, koska se antaa tietoa muun muassa reviirien rajoista.
  • Tavoitteena on pannoittaa jompi kumpi susilauman niin sanotun alfaparin yksilöistä.
  • Luke on saanut vierasmetsästysluvan 14 metsästysseuran metsästysalueelle Pohjois-Pohjanmaalla.
  • Yksi seura perui myöntämänsä luvan tällä viikolla.
  • Pannoituksia tehdään tänä talvena myös muun muassa Itä-Suomessa.
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Miksi luke ei voi suoraan sanoa, että pannoitus tehdään vain salametsästyksen vaikeuttamiseksi. Onhan noita tutkittu kymmeniä vuosia ja tiedetään miten ne lisääntyvät ja liikkuvat. Vaikea keksiä turhempaa työtä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidän metsätiluksille ei ole pyssyuskovaisilla asiaa. Kait omistajalla on vielä oikeus omaan maahansa. Annamme eläinten olla rauhassa. Nappaskenkämetsästäjiä varten on neljä rautapuomia ja riistakamerat akku-rälläkkä tyypeille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeen helikopterilla lennetään samaa aikaan kun vanhukset ja sairaat jätetään hoitamatta. Onko järjenhäivää tässä susien suojelussa ? 70 luvulla susia sai metsästää vapaasti ympäri vuoden , susia oli juuri sopivasti ( harvassa) eikä haittoja juuri ollut .susi on peto ja haittaeläin jonka kanta on pidettävä pienenä . Pannoitukset ja helikopterilentelyt on järjetöntä yhteiskunnan resurssien tuhlausta. Miksi näitä susien suojelun vastaisia kommentteja ei julkaista, onko suomen sananvapaus vaarassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän tuo kommenttisi näköjään julkaisiin. Onko se "haittaeläin" aina välttämättä susi vai onko haittaeläin joissain tapauksissa ihminen? Luonnon kannalta ihminen on selvästi haitallisempi kuin susi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Susia on liikaa lännessä ja tuntuu että raahe oulainen välissä niitä asuu useita mitä on lehtikirjotuksia näkynyt.. Jos susia pannoteltasiin nytten niin antaisivat samalla myös tappolupia kannanhoito tarkoituksessa niin siittä olisi hyötyä kaikille osapuolille.. Susi saa lisääntyä mielinmäärin mutta sitä ei saa tappaa tämä ei ole ihan oikein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimenomaan pitäisi lisääntyä, kun eivät hirvimiehet saa hirviä nurin, naaraita eivät ammu jolloin kanta ei pienene, karjanasi kasvattavat toisten mailla. Noin harmittomana kuin vaikkapa ylivieskan ja haapaveden välillä lauma joka pysyy metsässä mihin susi kuuluu eikä pihapiiriin on täydellinen hirvikannan hoitaja. Häirikkösudet ammuttava heti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aina naurattaa tuo Holmala. Hänethän tunnetaan paremmin ilvesten suo.... eiku tutkijana. Yhdessä tutkimuksessa hän väittää että kettujen metsästäminen vain lisää kettukantaa ja näin ollen vaikuttaa nekatiivisesti muuhun riistakantaan. Toisessa tutkimuksessa hän sanoo että ilvekset käyttää ravinnokseen kettuja ja näin ollen ketut vähenee ja vaikuttaa positiivisesti riistakantoihin. Aika johdonmukaista.Suomen riistakeskuksen pitäisi pikkuhiljaa herätä tilanteeseen ja muistaa että ketkä heidän palkkansa maksaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko joku valistanut metsästysseuroja ja maanomistajia olemaan myöntämättä lupaa? Miksi ne päättivät vasta nyt pyörtää puheensa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi pitää susia pannoittaa. On sanottu, että ne on idästä kulkeutuneita. Tuskinpa. Miksi susi on arvokkaampi kuin kauris. Kauris on vihannessyöjä,
Eikä aiheuta vaaraa kenellekkään. Susi on lihan syöjä, joka syö kauriita ja muita turvallisia eläimiä. Luonnossa ei voi kulkea turvallisesti, ja nauttia siitä, mitä luonto on antanut ihmisille nautittavaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Metsästäjät, ajatelkaa omaa etuanne. Kun susi saa pannan sen seuranta hirvijahdin aikaan on helpompaa ja koirien käyttäminen hirvijahdissa helpottuu. Itse asun ko. alueella mutta jahtaa kainuussa hirviä, siellä jahti on mukavaa, koska lauman tieto on suurinpiirtein tiedossa karttaohjelmiston kautta. Antakaa siis lupia pannoitukseen laajalla alueella, itse olen maanomistajana antanut luvan omille mailleni. Hyvän asian puolesta tämä asia tapahtuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtionvarojen sänkkäystä. Kyllä seurat tietävät sutensa, ihan turhaa jokaista piskiä pannoittaa ja kytätä. Antaa luonnonelävien olla. Olisi paljon tärkeämpääkin tutkimista ja rahanreikiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siihen paikkatietoon ei kannata luottaa, koska on 6-7 tuntia vanha. susi/sudet voi olla kymmeniä kilometrejä eri paikassa mitä paikkatieto näyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.10.
Virallista tai ei, Annunen on ennätysmies – "Ehkä ihan hyvä, että se maali tuli, niin asiaa ei tarvitse enää miettiä" Tilaajille
23.10.
Kärpät löysi vihdoin tehoja myös ykkösketjun takaa – Liigan vatulointi Annusen ennätysuutisoinnissa ihmetytti Manneria: ”Henkilökohtainen ennätys on nyt Justuksen, se on fakta”
23.10.
Huippuhetket: Kärpät-Pelicans
23.10.
Kärpät otti kotivoiton Raksilassa vaiherikkaan pelin jälkeen – katso kuvia ottelusta
23.10.
KuPSin mestariluotsi Jani Honkavaara valitsi potkuherkän SJK:n seuraavaksi osoitteekseen
23.10.
Kainuun ely-keskus: Nuasjärven ekologinen tila on hyvä, eikä happikato uhkaa järveä – "Laaja seuranta-aineisto ei tue Helsingin yliopiston tutkijoiden käsitystä"
23.10.
Julius Junttila iskee ottelun voittomaalin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

112 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

En käy töissä!

Ja sinun käytöskö on aikuismaista? Hoh hoijaa. Myötähäpeä. Lue lisää...
Heikki89

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

24.10.

Fingerpori

24.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image