Kotimaa

Supo kannattaa mah­dol­li­suut­ta poistaa Suomen kansalaisuus vakaviin ter­ro­ris­mi­ri­kok­siin syyl­lis­ty­neil­tä – lakiesitys parhaillaan käsittelyssä

Britanniassa keskustellaan tiiviisti Isisin riveihin vuonna 2015 lähteneestä Shamima Begumista, jonka paluu Britanniaan estettiin viemällä häneltä kansalaisuus. Begum synnytti hiljattain pojan syyrialaisella pakolaisleirillä ja haluaisi palata Britanniaan. KUVA: LONDON METROPLITAN POLICE / HAND
Kotimaa 20.2.2019 18:45
Joonas Kuikka

Suomeen on tähän mennessä palannut Syyriasta ja Irakista noin 20 vierastaistelijaa, jotka lähtivät taistelemaan Suomesta. Konfliktiin Suomesta lähteneistä yli 80 taistelijasta 20:n arvioidaan kuolleen. Britanniassa keskustellaan parhaillaan, onko oikein riistää Isisin joukkoihin liittyneen teinitytön kansalaisuus.

Suojelupoliisi (Supo) kannattaa hallituksen esitystä kansalaisuuslain muuttamisesta. Esityksen mukaan tietyissä rikoksissa, kuten kaikkein vakavimmissa terrorismirikoksissa, Suomen kansalaisuuden voisi menettää.

Tämän voisi tehdä vain kaksoiskansalaisille, joilla on myös muun kuin Suomen kansalaisuus. Kaikkien paluuta ei siis voisi estää.

– Suomen perustuslain mukaan Suomen kansalaista ei voi estää palaamasta Suomeen, toteaa Supon viestintäasiantuntija Minna Passi Lännen Medialle.

Britannia riisti 15-vuotiaana Isisin riveihin matkanneen Shamima Begumin kansalaisuuden, eikä hän saa palata kotimaahansa. Nyt 19-vuotiaalla Begumilla on myös vastasyntynyt lapsi.

Supo näkee esityksessä vielä muutamia puutteita

Suojelupoliisin mukaan nyt eduskunnan käsittelyssä oleva lakiesitys on oikeansuuntainen. Supo haluaisi kuitenkin tarkastella uudelleen tuomion pituutta koskevaa vaatimusta, joka voi esityksessä olla liian korkea. Myös toisessa EU-maassa tuomittu rangaistus pitäisi voida ottaa huomioon.

– Siinä voisi olla yhteiskunnallisen keskustelun paikka, pitäisikö joskus tulevaisuudessa kansalaisuuden menettäminen olla mahdollista myös kansallista turvallisuutta vaarantavan toiminnan perusteella, Passi kertoo.

Kansallista turvallisuutta vaarantavaa toimintaa voisi olla esimerkiksi se, että osallistuu terroristijärjestön aseelliseen toimintaan. Nykyisellään tätä ei ole kriminalisoitu Suomessa.

Tällä hetkellä ei ole myöskään mahdollista perua oleskelulupaa tai määrätä maahantulokieltoa vierastaistelijoille kansallisen turvallisuuden perusteella jo heidän ollessaan konfliktialueella. Lainsäädäntö ei mahdollista tätä.

– Muutokset olisivat tarpeen, jotta voisimme vastata vierastaistelijoiden aiheuttamaan uhkaan entistä paremmin, toteaa Passi.

Mykkänen: Esitutkintakynnys on hyvin alhaalla

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) kertoi keskiviikkona Ylelle, että tieto kohdehenkilön palaamisesta Suomeen saadaan yleensä jo ennakkoon suurlähetystöstä ja siihen voidaan varautua.

– Esitutkintakynnys on hyvin alhaalla, jos henkilö on epäilty rikoksesta taistelualueella, Mykkänen sanoi.

Suojelupoliisi seuraa tiedusteluviranomaisena terrorismin torjunnan kohdehenkilöitä yhdessä muiden poliisiyksiköiden kanssa. Terrorismijutuissa rikostutkinnasta vastaa tyypillisesti keskusrikospoliisi.

Jos Suomeen palaavan vierastaistelijan epäillään syyllistyneen rikoksiin konfliktialueella ollessaan, asiasta aloitetaan rikostutkinta.

Matkustaminen terroristisessa tarkoituksessa kriminalisoitiin Suomessa joulukuussa 2016, eikä tätä pykälää voida soveltaa sitä ennen lähteneisiin. Rikostutkintaa varten pitäisi siis löytyä näyttöä jostakin muusta rikoksesta.

– Kaikki palaajat pyritään kuitenkin saattamaan jollakin tapaa viranomaistoiminnan piiriin. Kotouttamistoiminnasta vastaa sisäministeriö, kertoo Passi.

Palanneiden vierastaistelijoiden uhkaan puututaan sisäministeriön raportin 2017 mukaan muun muassa maanlaajuisella poliisin ja muiden viranomaisten ankkuritoiminnalla, jossa etsitään paikallisesti oikeanlaisia tukimuotoja radikalisoitumisen ehkäisemiseksi.

Vierastaistelijoita 80, joista 20 palannut ja 20 kuollut

Suomesta on lähtenyt Syyriaan ja Irakiin yli 80 vierastaistelijaa. Heistä noin 20 on palannut Suomeen ja arviolta 20 kuollut.

Matkustaminen tapahtui pääosin vuosina 2012–2016, jolloin lainsäädäntö terroristisessa tarkoituksessa matkustamisen kriminalisoimiseksi ei ollut vielä voimassa. Matkustaminen on sittemmin vaikeutunut ja Isisin tilanne heikentynyt.

– Alueella on kuitenkin edelleen kymmeniä ihmisiä, joilla on sidoksia Suomeen, Passi kertoo.

Suurin osa palanneista palasi jo kriisin alkuvaiheessa. Viime aikoina on palannut enää yksittäisiä henkilöitä. Suojelupoliisi seuraa tilannetta ja palanneiden tekemisiä.

– On mahdollista, että vierastaistelijoiksi lähteneitä pyrkii palaamaan Suomeen jatkossakin. Pahimmillaan he voivat aiheuttaa uhkaa Suomen kansalliselle turvallisuudelle kohonneen terroriuhan myötä. Osa palaajista voi myös pyrkiä edistämään radikaalin ideologiansa leviämistä ja vahvistamaan radikaaliverkostoja, vaikka he eivät itse muodostaisi suoraa terrori-iskun uhkaa.

MAINOS

Kommentoi

Jos ja kun he palaavat suomeen tulee rangaistus,kolme lämmintä ateriaa päivässä ilmainen hammas sekä muut lääkäri palvelut mahdollisuus kouluttautua ja vielä päivärahat päälle sekä aate veljien ihailu.Ehkä kansalaisuus annetaan liian helpoin perustein kun tuntuu niin vaikelta sitä peruuttaa,turvallisuus uhka kuitenkin on suuri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa lakia pitäis soveltaa näihin lapsiinsekaantujiin joille Suomen kansalaisuus on myönnetty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Isis on terrorijärjestö, joka on murhannut,kiduttanut,pitänyt orjia,raiskannut ja tehnyt mitä kamalimpia rikoksia. Mutta media haluaa kutsua vierastaistelijoiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka ottaa vastuun jos tulevat pyörimään ihmisten sekaan jokainen voi ymmärtää millaisella luonteelka ja ideologialla nämä on varustettu pelottaa pelkkä ajatuskin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laittakaa nyt ihmeessä ne lait voimaan ilman jahkailua, kyse on suomalaisten turvallisuudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisten turvallisuus ei lisäänny kansalaisuuden poisottamisella niin kauan kuin rajan ylimarssii ketä tahansa ilman matkustusasiakirjoja. Tornion kautta Suomeen marssineilla ei ollut Suomen kansalaisuutta mutta se ei lisännyt oululaistyttöjen turvallisuutta. Brittitytön kansalaisuuskeskustelu on pelkkää teatteria.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaisi päättäjien kuunnella suomalaista asiantuntijaa Supoa tällaisissa asioissa, eikä vain kuunnella, vaan myös toimia!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä lähtien asiantuntijoita on kuunneltu? Yleensä kuuntelu tapahtuu vasta sen jälkeen kun pahimmat katastrofit ovat ohi ja niistä kirjoitetaan muistelmakirja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän niitä Suomenkin sodissa meni ihan kantasuomalaisia Neuvostoliiton puolelle. Miksi niille oli annettu kansalaisuus?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eikö sen pitäisi olla ihan itteselevyys,,terroristeilta pois suomenkansalaisuus,,karkoituspäätös heti käyttöön,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

96
Sote-uudistusta valmistellaan 18 maakuntamallin pohjalta, vahvisti Antti Rinne: PK-seutu saattaa vielä saada oman ratkaisunsa
87
Kuusamon kaivoshankkeen kieltävä kaava nurin korkeimmassa hallinto-oikeudessa – kaivosyhtiö tyytyväinen päätökseen
81
Oulun kaupunki: Torihotellin rakentamisvelvollisuusaikaan haettava jatkoaikaa
50
Oulussa meni kuitukaapeli poikki kahtena peräkkäisenä päivänä – "Kaivajilla on velvollisuus selvittää, mitä maan alla on"
46
Pohjois-Pohjanmaan työttömyysaste aleni edellisvuodesta – työttömien määrä vähentyi myös Oulussa
44
Kommentti: Seurasimme järjetöntä ajan ja rahan tuhlausta ei minkään takia – ex-oppositio tekee nyt melkein samanlaista sotea, jonka se jarrutti jumiin
43
Oulun rakennusvalvonta kantelun kohteena – kiista koskee autopaikkoja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Kevyenliikenteen väylällä jalankulkija voi kulkea kumpaa reunaa tahansa. Autotien reunassa vasenta reunaa. Lue lisää...
Mosse65

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image