Kotimaa

Suomi valmistautuu luvalliseen kiljun tekoon - pontikan poltto pysyy laittomana

Alkoholijuomien kotivalmistukseen tulee yksinkertainen sääntö: alkoholia saa valmistaa kotona käymisteitse. KUVA: Sukharevskyy Dmytro
Kotimaa 4.8.2017 6:00 | Päivitetty 4.8.2017 10:45
Tanja Nuotio

Kiljun valmistaminen kotona on laillista ensi vuonna, mutta pontikan keiton laillistamista ei edes harkita. Kilju valmistetaan käymisteitse, pontikka taas tislaamalla.

Tislauksen sääntelyn taustalla on peruste, että prosessi tuottaa viinan ohella metanolia, joka on myrkyllistä.

- Ei ole näkynyt poliittista tahtoa pontikan keiton säätämiselle jokamiehenoikeudeksi, hallitusneuvos Ismo Tuominen sosiaali- ja terveysministeriöstä kommentoi.

Kun ministeriö valmisteli alkoholilain uudistusta, pontikan tislausta ei harkittu laillistettavaksi. Asiaa ei tuotu myöskään poliittiseen pöytään.

- Tislaamisen vapauttamisesta ei käyty keskustelua, kansanedustaja Outi Mäkelä (kok.) toteaa.

Hän on hallituspuolueiden eduskuntaryhmien neuvotteluporukassa, joka otti kantaa alkoholilain uudistukseen.

- Lupaa pontikan kotona tislaamiseen ei voi jatkossakaan myöntää edes hakemuksesta. Myös kaupallinen valmistus säilyy luvanvaraisena.

Tuominen kertoo, että alkoholijuomien kotivalmistukseen tulee yksinkertainen sääntö: alkoholia saa valmistaa kotona käymisteitse.

Tämä tarkoittaa, että nyt oluen, siiderin ja viinin lisäksi kotona voi tehdä laillisesti kiljuakin. Hallitus on halunnut yksinkertaistaa säännöksiä.

- Uusi laki poistaa vaatimukset maku- ja aromiaineista ja mahdollistaa kiljun valmistuksen, Mäkelä tarkentaa.

Valmistuksen pitää vielä tapahtua niin, että raaka-aineet tai niiden käymisen yhteydessä syntyneet maku- ja aromiainekset ovat juomassa selvästi havaittavissa.

Uuden lain mukaan juomia saa valmistaa itselleen niin paljon kuin haluaa, ja omatekoista alkoholia voi antaa lahjaksi. Myyntiin sitä ei saa edelleenkään laittaa.

- Kiljun teko ei ole enää Suomessa kansanterveydellinen ongelma, Tuominen uskoo.

- Paljon suurempi muutos tapahtui 2004, kun matkustajatuonti Virosta ja muista EU-maista vapautui. 75 prosenttia Suomesen tuodusta alkoholista tuodaan Virosta.

Alkoholilakiesitys on nyt oikeusministeriön tarkastettavana. Alkoholilaki tulee eduskunnan käsittelyyn heti, kun syyskausi alkaa. Täysistunto on 5.9. Laki tulee voimaan vuoden 2018 alussa.

- Laki on hyvin valmisteltu. On kuin eduskunta olisi jo ottanut kantaa, Mäkelä iloitsee.

Juttua korjattu 4.8. kello 10.44. Virosta tuodun alkoholin määrää tarkennettu.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (42)

Kiljun salliminen on paha virhe. Tein sitä kerran ja löysin itseni makaamasta lattialta. Lopetin siihen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos teet kiljua niin osta kaupasta vesilukolla varustettu käymis sanko. Sama missä viiniäkin tehdään. Maustamalla kiljusta saa kelpo juomaa. Muista pitää se kylmässä noin kaksi vuorokautta ja käytät sitä ainakin niin kauan, ettei vesilukko kupli. Laske sitten kilju toiseen astiaan lapolla joka tarkoittaa muovi letkua periaatteessa. Nyt varmaan vapaa ehtoisia raittius poliiseja pännii kun ne ei voi mitään kiljun valmistajille, eikä ilmoitella poliisille. Eikä me kiljun tekiät tavita tehä kiljua enää salaa!! Ei muuta kun hyviä kilju viikkoja eteen päin elämässä. Me istuskellaan rannoilla kilju ämpärijalkojen välissä ja sitä riittää 20,00e maksaa vain noin viikon känni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vesilukon voi tehä ite. Kannattaa tehä viiniä. Paketista saa 25 litraa ja mennee päähän

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa tämän mukaan melko huono perustelu pontikan teolle. Metanoli ei synny tislausprosessissa, vaan se syntyy käymisprosessissa. Kaikki käymisteitse valmistetut alkoholijuomat sisältävät pienen määrän metanolia. Tislatessa se metanoli tippuu putkesta ensimmäisenä, joten se on mahdollista poistaa siitä. Tottakai sitten ne ensimmäiset tipat tislattaessa sisältävät suhteellisen ison määrän metanolia ja jos tislattavamäärä on suuri, niin alkuun tulevan tavaran juominen voi olla vaarallista. Toisaalta jos aluksi tuleva metanoli sekoitetaan jälkeenpäin tulevaan etanoliin, niin etanoli/metanoli suhde pysyy samanlaisena kuin kiljussa/viinissä. Kuitenkin yleinen käytäntö on ollut heittää pois ensimmäisenä tuleva tavara, joten pontikassa on käytännössä vähemmän metanolia suhteessa etanoliin, kuin viineissä, oluissa tai kiljussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mitä kukakin keittelee. Innoissani oisin, kun tehtäs päätös, että yhteiskunta ei korvaa humalassa toilailuja, vaan oikeuden kautta haetaan maksuvelvollisuus. Ai että mä nauttisin. Itelle tuo alko ei ole koskaan ongelmana ollut, vaikken mä pulloon syljekään. Ihan naurattaa ihmiset, jotka ei osaa hillitä omaa toimintaansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Että poistot sokeri veron tulit kotikiljun tekiää rahallisesti vastaan,yrittäjyyttä on sekin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enpäs ole tiennytkään, että kiljun valmistus on kotioloissa kiellettyä. No eipä tuota ole tullutkaan tehtyä vuosikym-meniin kotona. Huvittavin muisto kiljusta liittyy Tipala-aikoihin, kun me luokan "hummerit" laitettiin jyskypönttö ässehtimään ikkunalaudalle verhon taakse! Täytyypä myöntää, ettei meillä ollut mielikuvituksen puutetta. Tarkasti seurattin jyskyn käymistä, ja kun tuotos valmistui, ja olisimme päässeet maistelemaan, niin pönttöpä olikin salape- räisesti kadonnut eräänä aamuna. Kuka lienee vei sen, epäiltiin siivoojan poistaneen tuotoksen. Kumma kyllä, ettei jouduttu Raakkelin juttusille reksin kansliaan. Näin se aika kuluu, ja edelleen naurattaa tuo touhu. Täytyy myöntää, että reippaita tyttöjä oltiin aikoinaan, liekkö peräti ainoita jyskyn tekijöitä koulun tiloissa. Tipalassa tuskin oli ennen meitä moisia touhuja puuhasteltu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiljua tekevät uusavuttomat ja ne tyypit, jotka nostaa uhrinsa tökärit kiljupönikkää ja viikottaista ruokakassia vastaan. Näitä näet on useita ja heidä todella avuttomia, liikuntarajoitteisia, pitkällealkoholisoituneita uhrejaan. Seuraapa joskus sivumpaa, kun useilla korteilla seinästä rahaa otetaan, ottaja voi olla tällainen kiskoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

70-luvulla kun tehtiin kiljua,missä milloin,muurahaispesässä,välikatossa jopa kompostissa,ei ollut kuin vettä,hiivaa ja sokeria!
Oli niin pahaa että piti nokasta pitää kiinni ja yhdellä ryypyllä vetästä puolen litran jukurttipurkillinen!Sitten laitettiin appelsiiniä ja kuorta sekaan niin maku vähä parani!Känni oli kumminkin mahtava,niinkuin 16-17 vuotiaana on!Siinä oli pientä jännitystä kun salassa piti tehdä juoda se!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ärsyttää suunnattomasti sanat Suomi ja Laiton. Tämä maa on aivan liian tarkkaan holhottu ja säännöstelty, ei ihme että talvisin masennuslääkkeet maistuvat kansalaisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajokortti, viinanpolttolupa, lupa kantopommien ostoon. Turhaa rahan haaskausta. Kätevä hoitaa asiat ja pitää mölyt mahassa - pääsääntöisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti ihmiset tekevät nyt kiljua oikein kunnolla. Alkon myynti pitää saada loppumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensimmäinen kahvikuppi ponusta viemäriin, niin ei ole metanolista ongelmaa. Tietty riippuu satsin koosta. Metanoli ei ole mikään peruste kieltää pontikan keittoa vaan todellinen syy lienee verotulojen romahtamispelko. No eipä se haitanne asiantuntijaa tekemästä puhdasta kirkasta jossa ei ole ylimääräisiä epäpuhtauksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mäski/ rankki kuumennetaan noin + 82 asteeseen, ensi tulee metanoli, eli myrkky. Se on hyvä sytytysaine. Siis ei juotavaksi. Sitten alkaa tulla itseään. Jo vuodesta 1965 mukana ja mestari - kisälli metodilla oppinut. Itse satsaamme tisleen laatuun, maistuu maussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valviran nettisivujen mukaan viinanpolttoluvan saa 390 euron vuosittaisella valvontamaksulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (42)

Uutisvirta

15:28
Kuutoskaupunkien ilmastotyö jälleen vertailussa – henkilöautojen määrä noussut Oulussa ja Vantaalla
15:24
Katalonia järjestää pikaisesti uudet vaalit – separatistien riita johti aluejohtajan eroon
15:23
Helsingin Kuvataiteen talo palvelisi koko maan taiteilijoita – Suomen Taiteilijaseuran puheenjohtaja perustelee epäilijöille, miksi on järkevää perustaa "taas joku pytinki"
15:12
Suomen Pankki lähtee parantamaan kaiken kansan talousosaamista – Ministeri haikaili vanhaa säästöpossua, joka olisi yhä tarpeen joka kodissa
15:11
Väyrynen harkitsee paluuta keskustan jäseneksi – Jos Väyrynen palaa, Kärnä harkitsee puolueesta eroamista ja oman "uuskekkoslaisen" eduskuntaryhmän perustamista
14:59
Hallitus antaa vauhtia työperäiseen maahanmuuttoon – Haatainen lupaa vahtia, että lupaprosessit nopeutuvat
14:22
Tuore kysely: Kuntosali on oululaisten nuorten tärkein liikuntapaikka – ulkokuntoilupuistot ja esports-paikat toivotuimpien joukossa
162
Tutkimus selvitti, miksi BMW- ja Audi-kuskit tuntuvat törttöilevän muita useammin – statusautojen omistajissa on keskivertoa enemmän itsekkäitä kuskeja
76
Pääministeri Sanna Marin luottaa, että 30 000 työpaikkaa syntyy syksyyn mennessä – "Sillä polulla ollaan"
71
Analyysi: Nyt on siirryttävä poseerauksesta tekoihin – työllisyystoimet tänään hallituksen pöydällä
31
Maanpuolustustahto kääntyi hienoiseen nousuun – yli kaksi kolmesta puolustaisi maata aseellisesti aina, myös ylivoimaista vihollista vastaan
17
Arviointineuvosto kritisoi hallitusta: "Kulutusta pitäisi lisätä vasta, jos työllisyystavoite saavutetaan"
16
"Otamme kalastusvesiemme vallan takaisin" – Britannia alkaa säätää EU-ajan jälkeisiä lakeja
14
Väyrynen harkitsee paluuta keskustan jäseneksi – Jos Väyrynen palaa, Kärnä harkitsee puolueesta eroamista ja oman "uuskekkoslaisen" eduskuntaryhmän perustamista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa 
jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä maan pohjoisosassa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi tallouden pitää kasvaa koko ajan?

Palkat eivät nouse kuitenkaan suhdateiden mukaan, kuten viimekertaisen nousun alun ja tämän neuvottelun välillä. Nousu o... Lue lisää...
Kui se tuollaisen ny...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image