Kotimaa

Suomen Pankki lähtee parantamaan kaiken kansan ta­lous­o­saa­mis­ta – Ministeri haikaili vanhaa säästöpossua, joka olisi yhä tarpeen joka kodissa

Suomalaisten kotitalouksien velat ovat nyt historiallisen suuret. Kotitalouksien velat ovat kaksinkertaistuneet viimeisen kahden vuosikymmenen aikana, kun mitataan velkaa suhteessa käytettävissä olevaan vuosituloon. KUVA: Juha Neuvonen
Kotimaa 29.1.2020 15:12
Tanja Nuotio

Kotitalouksien velat suhteessa tuloihin ovat suuremmat kuin koskaan aiemmin. Suomeen luodaan nyt uusi kansallinen ohjelma, jolla parannetaan tavallisten kansalaisten talousosaamista. Perheillä on yhä voimakkaampi tarve olla yhdenvertainen ja tehdä samoja asioita kuin toiset.

Suomen Pankki alkaa laatia kansallista suunnitelmaa, jossa on tarkoitus parantaa tavallisen kansalaisen talousosaamista. Asiasta ovat sopineet Suomen Pankki, oikeusministeriö ja muut keskeiset viranomaiset.

– Suomen Pankki ottaa talousosaamisen strategiatyöstä vetovastuun. Työ lähtee liikkeelle välittömästi, pääjohtaja Olli Rehn painotti Suomen Pankin ja oikeusministeriön tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Kotitalouksien talousongelmat, maksuhäiriöt ja velkaantuneisuus ovat lisääntyneet Suomessa viime vuosina. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) muistutti, että maksuhäiriömerkintä on jo lähes 390 000 henkilöllä. Kymmenkunta vuotta sitten merkintä oli alle 300 000:lla.

Henrikssonin mukaan monella kansalaisella ei ole riittävästi talousosaamista. Hän totesi puheenvuoronsa päätteeksi, että se vanha säästöpossu olisi edelleen hyvä olla jokaisessa kodissa.

– Itse lapsena näin pankissa, että nyt se raha on tilillä ja siellä se säilyy. Tänä päivänä kun raha liikkuu sähköisesti, niin lapsille ja nuorille jää hyvin hämärä kuva, mikä se raha on, mistä se tulee ja mitä tarkoittaa, kun ottaa lainaa, Henriksson totesi.

– Talouden perusopintoja on tärkeä antaa lapsuudessa. Kyllä suomalaisilla talouden perustaitoja on, mutta niitä pitää yhä kehittää digiajassa.

Henriksson pohti, että perheillä on yhä voimakkaampi tarve olla yhdenvertainen ja tehdä samoja asioita kuin toiset.

– Se ehkä tarkoittaa ulkomaanmatkaa, vaikka omat tulot eivät siihen riittäisi – mutta kun muutkin lähtevät ja se tekisi meille niin hyvää, perheissä pohditaan.

Oikeusministeriössä on menossa useita toimia

Henriksson muistutti hallitusohjelmasta, jonka mukaisesti ministeriöt käynnistävät toimia ylivelkaantumisen vähentämiseksi ja taloudenhallinnan parantamiseksi.

Oikeusministeriössä on ministerin mukaan parhaillaan tekeillä useita toimia, joilla puututaan kansalaisten ylivelkaantumisongelmiin.

Esimerkiksi lokakuussa päätettiin ruveta valmistelemaan positiivisen luottotietorekisterin ylläpitämistä, mikä on yksi keino estää ylivelkaantumista. Henrikssonin mukaan rekisteri kuluttajaluottojen osalta voitaisiin ottaa käyttöön kevään 2023 aikana.

– Tällä hetkellä luotonantaja ei välttämättä saa tietoa kaikista luotonhakijan veloista. Positiivinen luottotietorekisteri mahdollistaa helpommin kokonaisvelkatilanteen huomioimisen. Rekisteri edistää vastuullisuutta luotonannossa.

Henrikssonin mukaan hallitusohjelmassa on sovittu, että maksuhäiriömerkintöjen säilytysaikoja lyhennetään.

– Tämä tehdään positiivisen luottorekisterin perustamisen yhteydessä.

Kotitalouksien velat ovat kaksinkertaistuneet

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn muistutti, että velkaantuminen on sosiaalinen ongelma, joka on viime vuosina kasvanut.

– Kansantalouden kokonaiskuvassa kotitalouksien velat suhteessa tuloihin ovat suuremmat kuin koskaan aiemmin. Markkinoille on tullut uusia lainamuotoja, perinteisen pankkisektorin ulkopuolisia toimijoita ja toimintatapoja, mikä on lisännyt lainojen saatavuutta ja houkuttelevuutta.

Rehnin mukaan suomalaisten kotitalouksien velat ovat nyt historiallisen suuret.

– Kotitalouksien velat ovat kaksinkertaistuneet viimeisen kahden vuosikymmenen aikana, kun mitataan velkaa suhteessa käytettävissä olevaan vuosituloon. Leimallista on nyt, että kulutusluotot ja kotitalouksien vastuulla olevat taloyhtiölainat ovat kasvaneet todella nopeasti. Edelleen asuntolainat ovat velkojen suurin ryhmä.

Yksittäisen kulutusluoton määrä on kasvanut. Takuusäätiön lukujen mukaan keskimääräisen vakuudettoman luoton määrä oli vuonna 2013 noin 4 000 euroa, ja vuonna 2018 jo yli 10 000 euroa.

Rehn huomautti, että ylivelkaantuminen on ongelma paitsi yksilöille myös kansantaloudelle erityisesti taantumassa: jos velkaantuminen on tarpeeksi laajaa, se voimistaa talouden kielteistä kierrettä.

MAINOS

Kommentoi

Joo ja siten kun vie sen possun pankkiin, joutuu kolmannen asteen kuulusteluun rahojen alkuperästä. Rahanpesijäksi arvelevat. Muutama vuosi sitten sain Nordealta tiukkasanaisen kirjeen tilillä olevan rahan alkuperän selvittämiseksi. Tilin saldo oli 1,28 euroa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hendrikson on hyvä ja elää kuin opettaa..
Vertailun vuoksi, valtiomme tekee enemmän tappiota per vuosi, kuin eräs vakavasti tyrinyt jätti lentoyhtiö..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai niin nostakaa vain maksuja, vuokraa, palveluja ja kaikkia millä voi rahastaa niin kyllä saatte markkinatalouden pysähtymään kun ei tähän EU- maahan saada eikä halutaa mitään vakautta talouden pidossa. Miten tätä deflaatiota pitäisi hoitaa ette koko talous luisu käsisyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne lantit jotka elämisen ja sähkön siirto maksujen jälkeen jää käteen, vaihdan seteleiksi ja laitan tyynyn täytteeksi. Nolla ja miinus koroilla sekä pankkien "palvelumaksujen" hinnoilla ei kannata säästää yhtään mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on tuo yhteen ja vähennyslasku kouluissa jäänyt vähälle kun ei koululaiset osaa juurikaan laskea ja tämä velkaantuminen johtuu siitä ettei osata laskea tuloja ja menoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tarvitse enää laskea kolikkoja eikä seteleitä, senku vilauttaa korttia tai kännykkää niin maksaminen tapahtuu NOPEASTI ja HELPOSTI.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen pankki voisi lopultakin periä pankkiklustereitä sen sovitun 90-luvun laman pankkitukien loppusumman takaisin. Tuetut pankit sitoutuivat tuolloin maksamaan pankkituen takaisin kokonaisuudessaan . Puuttuu vielä se loput 37,5 miljardia Suomen pankin säästöpossusta. Velkapääoma oli 68 miljardia sieltä säästöpossusta lainattua riihikuivaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lakia ja oikeutta oppiaineeksi. heti ala-astekoulutukseen - sen pakollisen katekismuksen tilalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuvitteleeko nämä päättäjät ja herrat, että tavallinen kansa pystyy pienistä palkoistaan säästämään yhtään mitään? Peruselämisen kustannukset ovat järkyttävän suuret suhteessa ihmisten toimeentuloon. Jos aloitettaisiin ensiksi siitä, että asumisen kustannuksia laskettaisiin vuokrakatolla, joka olisi aivan maksimissaan 10€/neliö. Samoiten sähkön hintoja pitäisi tuoda vaikka pakkolain avulla (siirtomaksu pois) alaspäin ja reilusti. Ruoka täytyisi saada nykyistä tasoa 70% halvemmalla. Tämä onnistuu kaupan katerajoilla, jonka ylittyessä kaikki loput varat valtiolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta turiset. Ei ihmisten ostovoima riitä enää mihinkään. Kaikki tulot menevät pakollisiin menoihin (asuminen, ruoka), eikä edes riitä. Palkat ovat laahanneet viimeiset 30 vuotta suhteessa hintojen nousuun. Nykyisiä duunareiden palkkoja tulisi nostaa 50% ja samalla verotusta keventää. Näin saataisiin edes hieman taloutta nousemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

24.2.
Janne Kuokkanen joutui kauppatavaraksi – Oulunsalon kasvatti vaihtaa maisemaa päittäin Sami Vatasen kanssa
24.2.
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
24.2.
Tshernobyl näkyy yhä Perämeren pohjassa: raskasmetallien pitoisuudet ovat laskeneet jo montakymmentä vuotta – "Jotakin ollaan merialueilla tehty oikein" Tilaajille
24.2.
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
24.2.
Hildur Larsson ikuisti Lappia upeisiin kuviin yli sata vuotta sitten – tekoälyn ansiosta ne loistavat nyt myös väreissä Tilaajille
24.2.
Jesse Puljujärven esimerkki houkuttaa – jääpallo ja jääkiekko sopivat yhteen ja tekivät yhteistyötä Oulussa pidetyssä turnauksessa Tilaajille
24.2.
Sodankylässä on kolmannes koko maan malminetsinnästä – etsintäinvestoinnit ovat 20–25 miljoonaa euroa ja maanomistajakorvaukset yli miljoona euroa Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

211 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lentoaseman vastuu koronaviruksen tarttumisessa

tuo korona virus hysteria ampuu yli ja kovasti enemmän tappaa normaali infulenssa kausi ihmisiä.pitäs kävellä suojain s... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image