Kotimaa

Suomen pääministeri kerää en­nen­nä­ke­mä­tön­tä mediahuomiota Davosissa – joutuu torppaamaan osan haas­tat­te­lu­pyyn­nöis­tä

Suomen pääministeri Sanna Marin keskustelee Davosissa keskiviikkona arktisen alueen kohtalosta. KUVA: CLAUDIO BRESCIANI
Kotimaa 22.1.2020 14:27
Katja Ihatsu

Sanna Marin osallistuu tänään kello 17 alkavaan keskusteluun arktisesta alueesta yhdessä Yhdysvaltojen entisen varapresidentin Al Goren kanssa.

Sveitsin Davosissa parhaillaan käynnissä olevan Maailman talousfoorumin kokouksen puhutuimpia vieraita olivat Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ja ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg, mutta tänään paikalle saapunut Suomen pääministeri Sanna Marin (sd.) kiinnostaa maailman suuria medioita yhtä lailla.

Jopa niin paljon, että Marin on joutunut kieltäytymään osasta haastattelupyyntöjä. Marinia ovat lähestyneet kansainväliset mediatalot kuten CNN, Deutsche Welle, The Washington Post, The Wall Street Journal ja BBC.

Marinin mediasuhteista ja viestintäasioista vastaava erityisavustaja Pirita Ruokonen kertoo, että pääministeri antaa 5–10 haastattelua keskiviikon ja torstain aikana.

Korkean tason tapaamisia

Marinin ei alun perin pitänyt lähteä Davosiin, mutta osallistumispäätös syntyi lukuisten pyyntöjen takia. Suomea edustavat myös ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja työministeri Tuula Haatainen (sd.).

50. kertaa kokoontuva Maailman talousfoorumi kerää lähes 3 000 maailman talous- ja poliittiseen eliittiin kuuluvaa ihmistä tällä viikolla järjestettävään kokoukseen.

Marin osallistuu keskiviikkona klo 17 alkavaan keskusteluun arktisen alueen kohtalosta lämpenevässä maailmassa. Samaan keskusteluun osallistuu muun muassa Yhdysvaltojen entinen varapresidentti Al Gore, joka tunnetaan illmastonmuutoksen hillintää koskevista dokumenteistaan.

Pääministerin ohjelmassa on kahdenkeskisiä tapaamisia esimerkiksi Saksan puolustusministerin Annegret Kramp-Karrenbauerin kanssa. Keskustelujen yhteydessä hän tapaa Applen, Googlen ja Microsoftin toimitusjohtajat.

Asiat yli iän tai sukupuolen

Marin ja Suomi ovat olleet uudenlaisen kansainvälisen mediahuomion kohteena sen jälkeen, kun 34-vuotias Marin nousi joulukuussa maailman nuorimmaksi pääministeriksi. Se, että hallituksen viisi johtavaa ministeriä ovat naisia, on lisännyt kiinnostusta.

Time julkaisi ennen kokousta Marinin haastattelun Davos-erikoisnumerossaan. Etusivulle nostetussa jutussa Marin kommentoi häneen kohdistunutta julkisuutta käytännönläheisellä tyylillään sanomalla että huomio on myös häiriötekijä.

– Totta kai olen kiitollinen siitä, että Suomi saa tilaisuuden kertoa itsestään. Mutta mielestäni on parempi keskittyä asioihin kuin ihmisiin, hän sanoi lehden mukaan.

Hän korosti asioiden merkitystä nostamalla esiin Greta Thunbergin ilmastoaktivisimin.

– Hän on ei ole roolimalli nuoruutensa tai sukupuolensa takia, vaan koska hän antaa äänen ilmastolle. Asiat inspiroivat ihmisiä.

Marinin hallitus haluaa Suomesta hiilineutraalin vuoteen 2035 mennessä. Suomen pääministerin viesti maailman talousjohtajille on, että ilmastonmuutoksen torjunta voi olla kannattavaa ja luoda työpaikkoja.

– Mielestäni ilmastonmuutoksen torjunta ei merkitse korkeampia kuluja ja huonompaa tulevaisuutta, päinvastoin, hän sanoi Timesille.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (91)

Suuri joukko ihmisiä LENTÄÄ ilmastoa saastuttaen puhumaan tyhjänpäiväisiä asioita veronmaksajien rahoilla. Ihanaa Suomi, ihanaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Ennennäkemätön huomio" tulee kyllä punavihreältä medialta. Ja kansalaiset kärsii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansainvälisten suhteisen hoito on erittäin tärkeää. Toimimme globaalisti ja Suomi elää viennistä. Maineemme maailmalla on erittäin tärkeä. Presidentti ja Pääministeri kantavat tästä ison vasttun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt tämä näyttely ja ihmetystä aiheuttava pääministeri himmailee pitkin maailmaa, ilmankos täytyi palkata lisää avustajia kun ei itsellä nyt tunnu olevan aikaa oman kotimaan asioitten hoitoon. Hän taitaa olla enemmän kyläily ihminen ja nautiskelee saamastaan huomiosta. Kuinkahan tämä vastuullinen virka tulee hoidettua? Aika näyttää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On niin nätti ja fiksun oloinen, että kestää kyllä kierrättää näytillä.

Mainosarvo suomelle valtava.

Ja neuvottelupöydässä noiden silmien lumovaikutus rahassa mittaamaton.

(puoluekanta ei ehkä tolkku, mutta annan anteeksi)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääministerin kannttaa keskittyä Suomalaisten työllisyytteen ja lopettaa huuhailu ilmasto asioissa. Lupaus hiili neutraalista vuodelle 2035 on niin kaukana ettei nämä ministerit ole siitä vastaamassa. Mielestäni 5 nais ministeriä ei ole mikään lisäarvo Suomelle näytöt saavutuksista pitäisi laittaa etusijalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samoilla asioilla ja hallitusohjelmalla jatkaa kuin Antti Rinne.
Kai hän muistaa kertoa sen haastattelijoille Davosissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaatakaa hallitus kun kaikki työmarkkina nevottelut on päällä, sehän olisi oppositiolta todella isänmaallinen teko, kun toitotatte miten huono halliuts nyt suomessa on vallassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On kyllä määrätietoisen oloinen pääministeri. Ja ottaa vastuuta asioista toisin kuin vaikka Halla-Aho.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ottaisi vastuuta vaikka suomalaisten työllisyydestä. Nyt tekoja ei ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monipuolinen työllisyysohjelma on tehty ja esim. yrittäjät pyydetty yhteistyöhön. Työpaikkoja ei ole ilman työnantajia. Vaikuttavuus arvioidaan sitten vuosien päästä, miten muutenkaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ohjelman kirjoittaminen ei ole vielä mikään työllisyysteko.

Suomen työelämä kaipaa rakenteellisia uudistuksia. Ne ay-liike tietysti torppaa voimansa tunnossa heti alkuunsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinnittäisin eniten huomiota siihen asiaan, että Oy Suomi Ab:n luottoluokitus on keikahtamassa luottoluokittajien arvioiden mukaan heikkoon tai surkeaan kastiin. Mitä nykyhallitus aikoo asiallr tehdä? Hallitsematon velkaantuminen on pahinta mitä nyt voi tapahtua. Siinä ei auta edes maamme laulu eikä Time lehden kansikuva, kun taas tarvitaan talouden ruotuunkääntäjää. Väestö vanhenee, lapsia ei synny entiseen tahtiin, vain maahanmuutto voi tehdä muutoksen väärinpäin olevaan ikäpyramidiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tuolla maailmalla kannata lupailla mitään, vain suomalaiset ymmärtää ottaa nämä huumorilla. Hiilineutraalius täytyy toteuttaa yhteistyössä teollisuuden kanssa, sitä ei voi poliitikot yksin määrittää, muussa tapauksessa ollaan kaikki työttömiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (91)

Uutisvirta

24.2.
Janne Kuokkanen joutui kauppatavaraksi – Oulunsalon kasvatti vaihtaa maisemaa päittäin Sami Vatasen kanssa
24.2.
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
24.2.
Tshernobyl näkyy yhä Perämeren pohjassa: raskasmetallien pitoisuudet ovat laskeneet jo montakymmentä vuotta – "Jotakin ollaan merialueilla tehty oikein" Tilaajille
24.2.
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
24.2.
Hildur Larsson ikuisti Lappia upeisiin kuviin yli sata vuotta sitten – tekoälyn ansiosta ne loistavat nyt myös väreissä Tilaajille
24.2.
Jesse Puljujärven esimerkki houkuttaa – jääpallo ja jääkiekko sopivat yhteen ja tekivät yhteistyötä Oulussa pidetyssä turnauksessa Tilaajille
24.2.
Sodankylässä on kolmannes koko maan malminetsinnästä – etsintäinvestoinnit ovat 20–25 miljoonaa euroa ja maanomistajakorvaukset yli miljoona euroa Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

212 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lentoaseman vastuu koronaviruksen tarttumisessa

tuo korona virus hysteria ampuu yli ja kovasti enemmän tappaa normaali infulenssa kausi ihmisiä.pitäs kävellä suojain s... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image