Kotimaa

Suomen mahdollinen Nato-jäsenyys vaatisi Nato-maiden yksimielisen päätöksen – Ul­ko­po­liit­ti­sen instituutin johtaja: vieras valtio saattaisi yrittää vaikuttaa ha­kup­ro­ses­siin

Teija Tiilikaisen mukaan Suomen mahdollisessa hakuprosessissa Naton jäsenmaaksi pisin aika menisi todennäköisesti kansanäänestyksen järjestämiseen. Arkistokuva. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 10.4.2019 18:53
Hannu Toivonen

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne mainitsi vaalitentissä, ettei Suomea mahdollisesti hyväksyttäisi Natoon. Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen pitää Suomea vahvana kandidaattina Natoon, mutta maailmanpolitiikan tilanteella olisi merkittävä vaikutus Suomen jäsenyyden hyväksymiseen.

Suomi olisi vahva kandidaatti Natoon, jos Suomi hakisi jäsenyyttä. Lopullinen valinta vaatisi kuitenkin Naton nykyisten jäsenmaiden konsensuksen asiasta.

Näin arvioi Suomen mahdollista Nato-jäsenyyttä Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne esitti viime viikon MTV:n ja tiistain Helsingin Sanomien vaalitentissä, ettei Suomea mahdollisesti hyväksyttäisi Naton jäseneksi, jos Suomi päättäisi hakea sotilasliittoon. Rinne perusteli kommenttiaan sillä, että Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin arvaamaton menettely on tuonut epävarmuutta kansainväliseen politiikkaan.

Sdp ei ole Suomen Nato-jäsenyyden kannalla.

Tiilikainen sanoo, että Trumpin kauden aikana Yhdysvaltojen suhde Natoon on muuttunut.

– Vaikea arvioida, miten Trump suhtautuisi Suomen mahdolliseen Nato-jäsenyyteen, Tiilikainen pohtii.

Suomi on teknisesti yhteensopiva

Olennaisesti Suomen mahdollisuuksiin liittyä Natoon vaikuttaisi maailmanpolitiikan sen hetkinen tilanne, kun Suomi hakisi jäsenyyttä.

– Nato-maat arvioisivat, miten uuden jäsenmaan liittyminen vaikuttaisi sotilasliittoon: vaikeuttaisiko se yhteistä puolusta vai vahvistaisiko se Natoa.

Suomi olisi teknisen yhteensopivuuden kannalta jo nyt valmis liittymään Natoon, koska Suomi on osallistunut yli 20 vuoden ajan Naton johtamiin tehtäviin ja viime aikoina harjoitellut yhdessä Naton kanssa, sanoo Tiilikainen.

Vieras valtio voisi yrittää vaikuttaa

Tiilikaisen mukaan varsinainen hakuprosessi ei olisi kovinkaan pitkä, jos Suomen jäsenyydelle olisi kannatusta niin Naton jäsenmaissa kuin Suomessakin.

Eniten aikaa veisi todennäköisesti Nato-jäsenyydestä pidettävä kansanäänestys.

– Äänestykseen liittyvään kampanjointiin ja kansan mahdollisuuteen tutustua aiheeseen menisi varmaan pisin aika, Tiilikainen arvioi.

Varsinaista neuvoteltavaa Tiilikaisen mukaan olisi melko vähän, koska Suomi on jo nyt niin läheinen kumppani Naton kanssa.

Hakuprosessi pitäisi pitää Tiilikaisen mielestä mahdollisemman lyhyenä, koska vieras valtio saattaisi yrittää vaikuttaa hakuprosessiin ja kansanäänestykseen.

– Mitä pidemmäksi prosessi venyy, sitä enemmän voi tulla vaikuttamismahdollisuuksia vieraan valtion taholta.

Päätökset kulissien takana

Vaikka Natoon liittyminen vaatii jäsenmaiden yksimielisyyden, Tiilikainen ei usko, että yksittäinen pieni jäsenmaa voisi torpata uuden jäsenmaan hakemuksen, koska isommilla mailla on lopulta Natossa niin paljon enemmän vaikutusvaltaa.

Tiilikainen muistaa tilanteen vuodelta 2008, kun Yhdysvallat tuki Ukrainan ja Georgian Nato-jäsenyyttä, mutta Saksa ja Ranska vastustivat. Tällöin Naton jäsenmaat päätyivät lopulta kompromissiin, jossa Ukrainalle ja Georgialle ei myönnetty jäsenyyttä, mutta sitä ei myöskään poissuljettu.

Nato-maat varmistavat päätöksen yleensä kulissien takana kaikessa hiljaisuudessa, jottei vastaavia erimielisyyksiä täytyisi käydä läpi julkisuudessa, kertoo Tiilikainen.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (29)

Venäjä on jo vaikuttanut kertomalla Suomen NATO jäsenyyden aiheuttavan vakavia muutoksia Venäjän-Suomen suhteissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ylipäälliköstä ja historiasta se johtuu ettei meihin luoteta.kuka käänsi aseen aseveljiä kohden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voipi olla, että Putin on pyytänyt toveriltaan Trumpilta, että älkää huoliko Suomia Natoon ja ovat kertoneet siitä supsuphys Rinteen Antille.
Antilla kun on vaikeuksia itsenäiseen ajatteluun. Vahvista ennen vaaleja lopullisesti edes se lupauksesi, että annatko joka eläkeläiselle
100 euroa lisää, paljonko siitä tulee könttäsummana menoja ja mistä hän ne valtion budjettiin ottaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ollaan muka jo natoon menossa vaikka kansa ei niin halua..taas näitä kokoomuslaisia vouhottajia jotka ei välitä suomen kansan mielipiteestö pätkääkään!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Natoon ja äkkiä. Suomen turha itkeä sitten ja ania jäsenyyttä kun Venäjä tekee meille "Ukrainat". Ei "Nato-ovi" ole loputtomiin meille auki...eikä edes raollaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomuksen Sauli Niinistö on tyylinsä mukaisesti vihjailevasti pitänyt väärin perustein Ukrainan tilannetta rinnasteisena Suomen pitkään jatkuneen rauhan tilan muka katkeamiseen.

Tämä näkyi mm. presidentinvaalia edeltävissä puheissa ja vaali-illan jälkeisen aamun Ylen lähetyksessä. Aiheesta riittää paljon linkkejä.

Sauli Niinistö johtaa ihmisten ajattelua harhaan väärin perustein.

Ei ole ihme jos epävakaus syntyy ja on syntynyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiilokainen näkee jo märkiä unia Natoon menosta, mutta hän ei ymmärrä että Suomen kansa ei tule sitä kannattamaan missään vaiheessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinä näytät tietävän tulevaisuuden.

Jos joku Pena alkaa näkemään tulevaisuuteen, niin silloin hänen kavereidensa pitäisi olla Penasta huolissansa... ;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tikkakoskivuoto on yritetty poliittisista syistä vaieta kuoliaaksi.

Siitäkin huolimatta, että se aiheutti valtavan vastalausemyrskyn kansalaisissa.

Vuodon materiaalia ei ole muilla kuin harvoilla puolustusvoimissa ja presidentillä.

Tiedustelulakien astuessa voimaan median lähdesuojan voi rikkoa jatkuvasti taho, joka sai täydet valtuudet ml. presidentti. Paradoksaalisesti media haluaa ilmeisesti vaieta Tikkakosken vuototapauksesta lähdesuojan näkökulmasta.

Tiedustelulait ovat lähinnä Sauli Niinistön kokoomusta ja usan tarkoitusperiä.

Asiaa ei käsitelty lainkaan ennen 2015 eduskuntavaalia, mikä kertoo demokratian ja kansan valtaenemmistön halveksumisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En usko minkään muun maan vaikuttavan Suomen vaaliin kuin Sauli Niinistön usan. Usa pyrkii laajenemaan oman edun vuoksi. Niinistö puhuu muunnettua totuutta kuten kaikki kokoomuksen poliitikot.

Venäjän suhteen on aina osattu olla varuillaan.

Niinistön politikointi on tullut yhä röyhkeämmäksi toisen kauden aikana. Tiedustelulakien runnominen kuuluu tähän, vaikka sitä salataan.

Sitä usan vaikuttamista on nähty käytännössä koko Niinistön toisen kauden alun ajan.

Niinistö on aina jo nuorempanakin halunnut toimia "diktaattorina". Jollakin poliittisella kaupalla saa vedetyksi jonkun puoluejohtajan mukaan.

Kansan tohto on myrkkyä Niinistölle.

Ensimmäisellä kaudella Niinistö vain soitteli Luontoiltaan ja mielisteli vastaavilla mediatempuilla päästäkseen valtaan toteuttamaan kokoomuksen pienen osan politiikkaa, jota Sipilän kokoomuspolitiikkaa tekevä hallitus toteutti kansan valtaenemmistön tahdon vastaisesti hyvinkin väkivaltaisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomella ei ollut mitään ongelmia.

Sauli Niinistö eli kokoomus on masinoinut voimakkaasti Niinistön toisen kauden aikana tuomalla viraat joukot Suomeen kansan valtaenemmistön eli 81 prosentin tahdon vastaisesti.

Media ei uskalla kertoa totuutta Niinistöstä. Vai onko sensuroitu media ostettu Niinistön vaalikampanjan rahoittajien toimesta?

Siltä näyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko myyrärinne paljastunut.
Presidenttikin huomautti siitä.
Nato majdollisuus on Suomelle mahdomlisuus. Rinne yrittä vasittää asiaa. Sehän on sama tavoite kun punilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan turhaa vouhotusta tästä jäsenyydestä.

Suomella on jo nyt käytännön turvatakuita parilta Naton voimakkaimmalta maalta. Pitää keskittyä niiden vahvistamiseen. Tosiasiahan on se, että valtaosa Naton jäsenmaista on pelkkiä vapaamatkustajia. Näistä ei kriisitilanteissa ole muuta kuin haittaa.

Paras tapa turvatakuiden vahvistamiseen on hankkia sotilaallista materiaalia näistä maista ja tehdä muutakin sotilaallista ja materiaalista yhteistyötä. Yhteiset sotilaalliset harjoitukset myös edistävät sotilaallisen turvan saantia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Presidentti voisi nyt avata kassakaappinsa ja pyyhkiä pölyt Nato-jäsenyyshakemusluonnoksesta. Sen jälkeen hän voisi ruksia hakemuksen kohdan "Nato-jäsenyys". Sitten pitää räätälöidä mausteita: Nato ketsupilla ja sinapilla tietysti, mutta sipulin kanssa pitää olla varovaisempi, koska se närästää. Suomalaiset tykkäävät majoneesikastikeesta, joten sen avulla Nato-hakemus saadaan syötettyä kansalle. Bon appetit!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinkikö kansaa kypsytellään? Että hyväksytäänkö vaiko ei hyväksytä? Ehdottomasti ei sodan ylläpitonatoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Natoon. Tuo Keskustan Saarikon huuto maikkarilla särkee korvia. Oli mukana "hallituksessa", joka "paransi" työllisyyttä. Todellisuudessa tapahtui seuraavaa: työllisyyden lisäys, josta Sipilä puhuu, on tapahtunut kahden viime vuoden aikana. Ja sen sisältö: 02/17 - 02/19 työllisyys parantui 114 000 ihmisellä, joista 43 000 sai kokoaaikatyötä. Lisäksi: viimeisen vuoden aikana vakituista kokoaikatyötä tekevien määrä on PUDONNUT 17 000 ihmisellä. Että se siitä työllisyyden parantumisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä jos lopetettais puheet tästä väsyneestä aiheesta.

Suomalaiset ovat toistuvasti torjuneet liittymisen.

Palataan asiaan vaikka 10v tai 20v kuluttua.

Pitää varmaan tarkistaa ehdokkaiden mielipide ennen sunnuntaita

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansan valtaenemmistön kannan mukaisia, selväsanaisesti ilmaisemia puolueita on vähän.

Miksi äänestäjät äänestävät silti vääriä puolueita?

On omituista, että eduskuntavaalissa on otettava huomioon kokoomuksen Sauli Niinistön politikointi, joka on ollut viimeisten 7 vuoden ajan vastoin suomalaisten valtaenemmistön mielipiteen vastaista. Niinistö pelaa kokoomuspolitiikkaa suuren rahan voimalla kulisseista antamalla likaisen aivopesutyön muiden tehtäväksi median välityksellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sillä hetkellä kun Suomen aie hakea natojäsenyyttä paljastuu. Putin raivostuu ja..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (29)

Uutisvirta

6:34
Helsinkiläinen Lassi Hurskainen eteni Ilmakitaransoiton MM-finaaliin – oululainen Aapo Rautio karsiutui
6:13
Muovin kierrättäminen on monelle epäselvää – tarkista ainakin pakkausmerkintä ja kokeile rypistystestiä
6:00
Onko kuusivuotias liian vanha aloittamaan uuden harrastuksen? Lukijalta
6:00
Lukiorahoituksen valtionosuusjärjestelmä kohtelee kuntia huonosti – opetusministeri: "Toivon, että pystymme ottamaan tällaisia tapauksia tarkasteluun"
6:00
Kortittomien kuskien määrä on kasvussa, liikenteessä ajaa päivittäin satoja kuskeja ilman korttia – Tällaiset sakot saa kortiton 3000 euroa tienaava Tilaajille
22.8.
60 vuotta täyttävä Tommi Läntinen kaipaa musiikintekoon kapinaa – "Jos minulta kysytään, mitä teen, kerron olevani rockmuusikko"
22.8.
IS: Jyrki Katainen nousemassa Sitran johtoon

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä siinä on, että pitää samat asiat hokea joka käänteessä?

Juuri päinvastoin. Hyvällä itsetunnolla varustetut sanoo ja tekee eikä meinaa. Valittajia täällä kyllä piisaa. Nämä harv... Lue lisää...
Sehän on

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image