Kotimaa

Suo­ma­lais­ko­tien hii­li­ja­lan­jäl­ki on suuri – iso osa jalanjäljestä tulee asumisen päästöistä

Suomalaiset asuvat verrattain väljästi. KUVA: Pekka Peura
Kotimaa 26.7.2017 9:51 | Päivitetty 26.7.2017 12:30
Lauri Hirvonen

Suomalaisen kotitalouden keskimääräinen hiilijalanjälki on eurooppalaisittain suuri. Tämä käy ilmi Norjan teknillis-tieteellisen yliopiston tekemästä tutkimuksesta.

Tutkijat esittelivät Environmental Research Lettersissä ilmestyneessä artikkelissa, millainen hiilijalanjälki muodostuu kotitalouksissa 27:ssä Euroopan maassa.
Iso osa suomalaisten hiilijalanjäljestä koostuu asumiseen liittyvistä päästöistä. Suurta asumisen hiilijalanjälkeä selitetään muun muassa Suomen pienillä kotitalouksilla.

Tutkimusta johtaneen Diana Ivanovan mukaan asumispäästöihin vaikuttavat myös talvi sekä lämmitys- ja sähköntuotantotavat.

Asiasta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Pitäisikö meidän yksinkertaisesti asua tiiviimmin, kestävän kiinteistöliiketoiminnan professori Seppo Junnila Aalto-yliopistosta?

– Ihmisillä tapahtuu resurssien jako kotitalouksien sisällä luontaisemmin helpommin kuin kotitalouksien välillä. Nyt kun me tiedetään, että yksinasuminen lisääntyy, niin meidän pitäisi ilman muuta kehittää niitä keinoja, miten kotitalouksien välillä jaetaan resursseja enemmän.

Onko Suomessa alueellisia eroja asumisen hiilikuormituksessa?

– Kun tulotaso kasvaa, niin toistaiseksi aina päästöt ovat kasvaneet. Niillä alueilla, missä tulotaso on korkeampi, havaitaan merkittävästi korkeampia päästöjä. Jos tehdään tilastotieteellinen operaatio ja poistetaan tulotason vaikutukset, niin käytännössä kaikkialla Suomessa on yhtenevät päästöt.

Asumisen energiankulutukseen kiinnitetään Suomessa huomiota, ja esimerkiksi uudiskohteista tehdään tiiviitä. Onko realistista, että asumisen hiilijalanjälkeä voitaisiin Suomessa vielä pienentää? Miten?

– Varmaan enemmän energian laadun kanssa. Nyt on tehty minun mielestäni jo se, mitä suoraan rakennusten energian säästöllä voidaan tehdä.

– Meillä on sitten kaksi tapaa parantaa sitä energian laatua. On rakennuskohtainen uusiutuvan energian hyödyntäminen ja keskitetty uusiutuvan energian hyödyntäminen.

Voidaanko rakennusteknisillä asioilla vielä merkittävästi vähentää asumisen hiilijalanjälkeä? Eikö energiatehokkuuteen kiinnitetä Suomessa jo paljon huomiota, VTT:n rakennetun ympäristön tutkimusprofessori Miimu Airaksinen?

– Esimerkiksi lämpimän käyttöveden kulutus ja yleensä veden kulutus ei ole merkittävästi vielä pienentynyt. Siellä voidaan taloteknisillä järjestelmillä paljon pienentää turhaa kulutusta, joka ei kuitenkaan huononna ihmisten elämisen laatua.

– Meillä on entistä enemmän asunnot ja muutkin rakennukset sähköistyneet. Meillä on paljon enemmän laitteita, jotka kuluttavat sähköä. Kun niitä ja tilojen lämmitystä ohjataan tarpeen mukaisesti, niin siinä on paljon vielä potentiaalia, jota pystytään säästämään. Tämän potentiaalin hyvä puoli on siinä, että se pystytään tekemään silloin, kun ihmiset eivät ole paikalla.

– Varsinkin, jos puhutaan tuulesta ja auringosta, niin tuotanto vaihtelee. Älykkäällä tekniikalla pystytään vastaamaan siihen, että myös siellä kulutuksen puolella voidaan tehdä joustoa eli kulutusta voidaan vähän siirtää toiseen hetkeen, joka taas koko energiajärjestelmälle on merkittävää. Kun isossa rakennuskannassa voidaan tehdä pieniä siirtoja, niin yhtäkkiä ei tarvita niin paljon varavoimakapasiteettia.

Lue lisää 26.07.2017 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (63)

Aivan ihmeellistä, kun auto on sähkökäyttöinen niin päästöt pienet, sitten kun omakotitalo lämpenee sähköllä siitä tulee suuri hiilijalanjäki. Koska sähkön tuotanto tuottaa päästöjä mutta autoille ei sama sähköntuotanto lisääkkään päästöjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se älähtää, jonka polveen kalahtaa.
Jatkakaa ylensyömistänne, pulla-suomalaiset, mutta voitte olla varmoja siitä, että viimeistään lapsenlspsenne teidät kiroavat.
"Madon suu on viimeinen ovi."
Eino Leino.
Muistakaa ottaa Kuolema vastaan yhtä egoistina kuin nytkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jännä että pääkaupunkiseudulla on kuitenkin kaikista suurin hiilijalanjälki/asukas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No just! Norjalaisten tekemä tutkimus josta on omat "dopingit"jätetty kokonaan pois.
Se on helppo huomata malka toisen silmässä,mutta ei rikkaa omassa silmässä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kovemmalle verolle kaikki ennen 2010 rakennetut tönöt!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on kyllä ihmeellistä saivartelua täällä suomessa tuon hiilijalanjäljen kanssa. Suomen päästöt koko maailman päästöistä on 0,2 prosentin luokkaa. Käytännössä ei mitään ja tuon takia voitostaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimenomaan. Asiat perspektiiviin, Kiina / Jenkit tekee niin paljon sontaa ilmastolle ja maapallolle ettei ole tosikaan. Intia tulee hyvänä top5 perästä vielä. Ei oikeesti vois vähempää kinostaa jonku "Suomen" päästöt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Norjan hiilijalanjälki on käsittämättömän suuri öljy- ja kaasuporauksineen. Jos niitä ei porata maaperästä, ne eivät koskaan tule käyttöön muualla maailmassa ja siten aiheuta kasvihuonepäästöjä. Mutta tämän tutkimuksen mukainen lähestymiskulma varmaan on mukavampi...monessakin mielessä Norjalaisille. Suomen CO2 päästöt/ neliökilometri lienevät pienemmät kuin Suomen alueella olevat hiilinielut eli metsät imevät CO2:ta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisten hiilijalajälki ei oo ku kärpäsen paska valtameressä väkilukua kohden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asua tiiviimmin? Sitä on toitotettu kymmeniä vuosia. Tutkimuksen tuloksia voi perustella ja spekuloida, mutta suomen osalta on kiistaton fakta että mitä tiheämmin asuttu alue sitä suuremmat päästöt/henkilö. Googlella löytyy tähän tutkimukseen kuuluva kartta. Uudellamaalla oli selvästi korkeimmat päästöt Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei taida suomen päästöt maailman mittakaavassa paljon painaa. Ei kannattaisi CO2 päästöjä edes laskea. Vesistöihin kohdistuva kuormitus ainoastaan minimiin. Mutta se ei tunnu olevan niin tarkaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten tuo jälki suhteutuu Ruotsiin, mikä sijaitsee maantieteellisesti liki samalla lämpövyöhykkeellä? Eikö Suomen EU-poliitikot osaa enää pitää puoliaan kun tuollaista hömppää kuuntelevat?
Maahantuloa pitää rajoittaa, koska se aiheuttaa lisääntyvissä määrin asumisen lisätarvetta ja sitäkautta lisää päästöjä! Tästä suomalaiset parlamentaarikot voisi pitää isompaa ääntä tuolla eu-ssa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joillakin vissiin ei mielessä ole mikään muu kuin nämä maahanmuuttopelot. Varmaan jos uutisoitaisiin kottaraisten pesinnästä, niin kalevan kommentoijat keksii kuinka siitäkin aiheesta voidaan puhua niin että pääsee kitisemään pakolaisista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kottaraisethan ne tietty asuntojen lämmityksen kiihtyvästi kasvavan tarpeen ja siten korkean päästömäärän (/hlö) selittävät.

Jos asuu lämpimässä maassa, ei paljon tarvitse lämmittää. Suomi nyt ei vain ole tällainen lämmin maa kuin myöhäisestä keväästä varhaiseen syksyyn (max). Kun asuntoja on rakennettu muulta tulleille kymmenille tuhansille, totta hitossa energian kulutus ja päästöt kasvavat stabiiliin tilanteeseen verrattuna. Huonompaan suuntaan menty pari kymmentä vuotta ja sama vain jatkuu vailla järkeä.

Ajattelu ei ole kielletty, vielä (se on jopa suotavaa). Sen sijaan perusteltujen, faktapohjaisten ajatusten esiintuominen (sinisilmäisten punaviher- yms. öyhöttäjien kärsiessä toistuvasti herne nenässä -syndroomasta) alkaa olla aika lailla kiellettyä tässä maassa kuten muuallakin pitkin EU:ta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Fyysikot sanovat, että jo nyt ilmakehässä oleva CO2 nappaa avaruuteen pakenevasta lämpösäteilystä jo lähes sen mitä se ylipäänsä kykenee tekemään. CO2:n lisäys, tuplaus ilmakehään on lähes sama kuin jos vetäisit pimennysverhon päälle toisen pimennysverhon. Ei tiedetä tarkalleen mitä CO2:n tuplaus ilmakehässä 200ppm:stä 400ppm:än (0,02%=>0,04%) on vaikuttanut maapallon keskilämpötilaan. Jos se on esim. 1 aste, tarkoittaa taas CO2:n nousu 400ppm:stä 800ppm:än 1asteen nousua ja seuraava asteen nousu vaatisi jo 1600 ppm:n CO2 pitoisuutta ilmakehässä. Tälläistä emme tule näkemään: CO2 pit. on noussut noin 150 ppm viimeisen 150 vuoden aikana.
Kasveille hiilidioksidin nousu on nannaa. Sen nousun myötä myös yhteyttämisessä tarvittava veden määrä vähenee. Miten kaun kestää, että saavutamme tasapainon luonnossa, jos sanokaamme CO2 nousee 500 ppm:än, on mielenkiintoinen ksymys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minun kengistä tullee vaan hiekkaa pirttiin ku en nuotiossa ruukaa käveleskellä 😂

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt en taaskaan ihan ymmärrä, kun Suomessa on esimerkiksi kaukolämpöverkko maailman kehittynein, eikö tämä juuri ole sitä resurssien keskittämistä? Taivasallako sitä pitäisi asua?

Niin, sehän on suomalaisten vika, että on metsää, kun se pitäisi olla toisinpäin eli ne toimivat hiilinieluina ja miten tämä taas otetaan huomioon jalanjäljen laskennassa. Kyllä nyt norjalaiset taas vedättää samalla tavalla kuin dopingissakin ja kiltit suomalaiset uskovat kaiken, mitä kirjoitetaan ja kansaa syyllistetään oikein urakalla.

Omalta kohdaltani väitän niin, että jalanjälkeni ei ole todellakaan ole kovin iso, kun katsotaan elämistä ja kuluttamista. Työn puolesta joudun lentämään, joten se on sitten vähän isompi, mutta ei ole henkilökohtaisesti hallittavissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiaa , norjalaiset vetää taas niin paljon kotiinpäin kuin vain voi.

Se on mukava tehdä kaikenlaisi tutkimuksia joista jätetään olleellisia asioita pois koska ne huonontavat oman pesän tulosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elikkäs Suomen massiivinen hiilijalanjälki on yksin asuvien syytä! Siispä EU:lta pikaisesti määräys Suomelle pakkoasuttaa yksinasuvat valtaviin kimppamajoituksiin. Saksalla onkin niistä historiassa melko vahvaa kokemusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (63)

Uutisvirta

19:51
Omistajaohjausministeri Paatero vaatii Postia lopettamaan vuokratyövoiman käytön lakon ajaksi
19:13
Toni Piispanen taipui MM-hopealle – tuttu kilpakumppani vei voiton
19:05
IL: "Husu" Hussein on tuomittu kolmesta petosrikoksesta – erehdytti Kelaa ja sosiaalitoimea
18:43
Julkiset kuulemiset ovat käynnissä Washingtonissa – "Trump välitti enemmän Biden-tutkinnasta kuin Ukrainasta"
18:42
Ruotsalaisseurasta lähtenyt Ville Leskinen helpottui sopimuksensa purkamisesta – paluu Kärppiin ei ole viime kauden tehomiehen mukaan poissuljettu vaihtoehto
18:28
Asuntovarkaat iskivät joulun aikaan: Oululaiskodeista varastettiin kymmenien tuhansien eurojen edestä aseita, muumimukeja ja muuta omaisuutta
18:00
Kommentti: Eikö Linnanmaan kampuksen etu ollut, että kaikki löytyvät saman katon alta? Mahtaa olla kyseessä suuren luokan sumutus
206
Linnanmaalla, keskustassa vai jossain muualla? Kerro meille, missä Oulun yliopiston pitäisi sijaita
69
Tänään neuvotellaan, mutta lakosta voi tulla erittäin pitkä – "Ihmiset tuntuvat täysin ymmärtävän, miksi lähdimme tai jouduimme työtaisteluun"
48
Pohjantiellä sattui kolmen auton ketjukolari – ei loukkaantuneita
41
"Ruotsi ei ole rakettitiedettä" – Tartu härkää sarvista ja puhu, opastaa oululaislähtöinen kielilähettiläs Seppo Määttä
34
Oulussa kehitetty kasvomaksaminen käytössä noin 2 000 kokeilijalla – maksutapaa testattu kahdeksassa kahvilassa
25
Tatuointi- ja kestopigmentointiväreistä löytyi terveydelle vaarallisia aineita – saattavat aiheuttaa syöpää tai haitata lisääntymistä
25
Junayhteyden nopeutuvat hieman Oulun ja Helsingin välillä joulukuun alussa, myös junavuoroja tulee lisää

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

261 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Olin aikanaan ammattiliiton jäsen. Ei mulla valittamista, hyvin menee. Lue lisää...
ONNELLINEN.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.11.

Fingerpori

13.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image