Kotimaa

Suomalaiset SS-miehet syyllistyivät sotarikoksiin "hyvin to­den­nä­köi­ses­ti" – juutalaisia, siviilejä ja sotavankeja surmattiin Ukrainassa

Tässä arkistokuvassa suomalaisten SS-vapaaehtoisten kulkue marssii Tampereen Hämeenkadulla 3.6.1943. Edessä kulkee saksalainen sotilassoittokunta.
Kotimaa 8.2.2019 14:13 | Päivitetty 8.2.2019 19:35
Minna Akimo

Kansallisarkiston riippumattoman selvityksen mukaan suomalaiset SS-vapaaehtoiset eivät ainoastaan tienneet natsien julmuuksista. Osa heistä mitä ilmeisimmin myös osallistui niihin.

Saksan armeijan SS-Divisioona Wikingissä vuosina 1941-1943 palvelleet suomalaiset vapaaehtoiset olivat tietoisia juutalaisten, siviilien ja sotavankien surmaamisista. Mitä ilmeisimmin he myös osallistuivat niihin.

Tiedot käyvät ilmi valtioneuvoston kanslian tilaamasta ja Kansallisarkiston tekemästä riippumattomasta arkistoselvityksestä. Se luovutettiin valtiosihteeri Paula Lehtomäelle perjantaina.

– Tämä on raskas aihe ja synkkä osa suomalaista sotahistoriaa, Lehtomäki totesi luovutustilaisuudessa Helsingin Säätytalossa.

– Historia pitää kuitenkin selvittää perinpohjaisesti. Tutkimusta tarvitaan edelleen.

Myös Kansallisarkiston pääjohtaja Jussi Nuorteva sanoi toivovansa jatkotutkimuksia. Hänen mukaansa selvittämätöntä aikalaisaineistoa löytyy ainakin Venäjän arkistoista. Niissä on muun muassa vangiksi jääneiden suomalaisten SS-miesten kuulustelupöytäkirjoja.

Suomalaisia SS-miehiä oli vähän yli 1 400

Ajatus vapaaehtoisesta suomalaisesta SS-yksiköstä sai alkunsa syksyllä 1940. Suomi haki silloin Saksan tukea Neuvostoliittoa vastaan ja Saksa puolestaan jatkuvaa kasvua idän suuntaan.

Valtiovallan suojeluksessa puolisalaisesti toteutetun värväyksen jälkeen Saksaan lähti noin 1 400 enemmän tai vähemmän fasistisesti tai ainakin hyvin isänmaallisesti ajattelevaa nuorta suomalaismiestä.

Heistä muodostettiin kesäkuussa 1941 Waffen-SS-pataljoona. Myöhemmin samana vuonna se liitettiin Ukrainassa osaksi Waffen-SS-Divisioona Wikingiä.

Suomalaiset palvelivat Saksan armeijassa vain ja ainoastaan itärintamalla, lähinnä Ukrainassa ja Kaukasiassa. Pelkästään kahden päivän aikana natsijoukot surmasivat alueella ainakin 10 000 siviiliä.

Aineistona käytettiin päiväkirjoja ja kirjeitä

Selvityksen käytännön työn teki professori Lars Westerlund ja hänen työryhmänsä.

Paitsi aikaisempiin tutkimuksiin, kirjoihin ja muistelmiin työ perustuu muun muassa SS-miesten päiväkirjoihin ja kirjeisiin. Päiväkirjoja tuhottiin sodan jälkeen, mutta 76 niistä jäi selvityshankkeen käyttöön.

Tekstit kertovat kiistatta, että suomalaiset tiesivät natsien hirmuteoista. Niistä on useita mainintoja. Samaa todisti SS-mies Sakari Lappi-Seppälä muistelmissaan heti sodan jälkeen.

Myöhemmissä teoksissa linja oli toinen. Niissä annettiin ymmärtää, että suomalaiset taistelivat divisioonan kärkijoukoissa eivätkä tienneet, mitä taustalla tapahtui.

Uusien tutkimusten mukaan se ei pidä paikkaansa. Suomalaiset jakoivat samat kokemukset kuin muut Wikingin yksiköissä palvelleet, ja divisioona osallistui tuhoamistoimintaan. Sen maine ei ollut keskimääräistä parempi.

Käskyjä antoivat saksalaiset upseerit

Suomalaiset "hyvin todennäköisesti" myös osallistuivat SS-Divisioona Wikingin suorittamiin julmuuksiin ja sotarikoksiin.

Selvityksessä kuitenkin muistutetaan, että lähdeaineistosta ei yleensä ilmene käskynantajaa eikä tekijääkään.

Täysin selvää on vain, että kesän 1941 hyökkäyssodan alkuvaiheessa käskyjä antoivat saksalaisupseerit. Suomalaiset eivät muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta saaneet sotilasarvoaan vastaavaa asemaa divisioonassa.

Myös kirjan tekijä kehuu lopputulosta

Viime lokakuussa julkaistiin dosentti André Swanströmin kirja, joka käsitteli samaa aihepiiriä. Myös Swanströmin tutkimuksen mukaan suomalaisvapaaehtoiset tekivät ja näkivät hirmutekoja.

– Sotarikososuuden suhteen olen Lars Westerlundin kanssa samaa mieltä, projektiryhmässä itsekin mukana ollut dosentti kommentoi.

– Mukaan saatiin sen verran uutta näyttöä, todistusaineistoa ja konkreettisia esimerkkejä, että nyt meillä on savuava ase.

Sen sijaan vapaaehtoisten fasistisia ja juutalaisvastaisia motiiveja selvitys Swanströmin mielestä jonkin verran vähättelee.

Miksi selvitys tehtiin nyt?

Simon Wiesenthal -keskuksen johtaja Efraim Zuroff otti tammikuussa 2018 yhteyttä presidentti Sauli Niinistöön. Hän pyysi Suomea laatimaan selvityksen suomalaisten SS-miesten osuudesta juutalaisten surmaamiseen 1941-1943.

Selvitys on englanninkielinen. Suomenkielinen versio ilmestyy myöhemmin.

 

Suomalaisista SS-miehistä on elossa kahdeksan. Yhdenkään heistä ei mainita osallistuneen väkivaltaisuuksiin.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (137)

Täysin nollatutkimus. SS-Wiking divisioonan komentajakin, jätettiin tuomitsematta Nurbergin sotatuomiosituimessa. Mutta se ei riitä Suomen vasemmistolle, joka haluaa tuomita Suomalaiset rivimiehet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Partisaani iskuja on jo tutkittu ja lukuisia suomalaiskyliin hyökänneitä partisaaneja on tunnistettu ja käyty jopa haastattelemassa Karjalan Tasavallassa. Valitettavasti glasnost ja perestroika vesittivät oikeudenkäynnit venäläis/karjalais partissaneja kohtaan.
Suomen Sotahistoriallinen Seura ry ,n sivut kertovat ansiokkaasti partisaanien koulutuskeskuksen ja partisaanien tekemistä tuhotöistä.
Kohteet: Venäjä - Viena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä puhuittaisi Venäjää nyt, ellei Suomi olisi ollut Saksan kans kimpassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kommunismi perustuu sosialismiin ja sen jäljiltä löytyy eniten ruumiita. Kansallissosialismikin eli natsit oli sosialismia, oikeisto on ihan muuta .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä vaan jotkut yrittävät taas todistella, niinkuin nykyään on viimeaikaisten tapahtumien myllerryksessä tehty ”kyllä ne suomalaisetkin”.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama homma jatkuu tekijä = hallitus/eduskunta ja kohteena vanhukset eli uusi SS on perustettu ylipäällikkö sale seura tilannetta yllättyneenä ja aivottomana

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joukossa lienee punaisten jälkeläisiä, jotka näin pyrkivät nousuun sosiaalisella arvoasteikolla. Yhteiskuntakelpoisuutensa kun oli sisällissodan tapahtumien jälkeen valkoisten joukoissa kyseenalaistettu. Tutkimus valottanee tätäkin puolta ja mahdollistaa aikanaan tapahtumien armollisen käsittelyn. Ehkäpä Palefacelta irtoaa räppi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka tutkisi 30-luvulla Neuvostoliittoon loikanneiden suomalaiskommunistien osuuden rajakyliemme siviileihin jatkosodan aikana kohdistuneissa partisaani-iskuissa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaalit tulossa ja yllättäen dosentteja ryömii kivien alta juurikin tälläisten "tutkimusten" kanssa, joiden lähteet on luokkaa "teksti paperilla mutta kenen kirjoittamana, ei voi tietää".

Tämä on mielipidevaikuttamista ja jonkin tahon intressiin menee suomalaisten "tai ainakin isänmaallisesti ajattelevien" maalaaminen joukkotuhoojanatseiksi. En ihmettelisi jos seuraavaksi vaaditaan julkista anteeksipyyntöä valtiolta ja tuntuvaa rahapussia asiaa tutkivien järjestöjen rahoitukseen tulevaisuudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suosittelen kirjoittamaan vain asioista joihin on perehtynyt edes hieman.
Luepas André Swanströmin "Hakaristin ritarit", siinä joka ainoa lainaus on yksilöity tarkasti päivänmääriä myöten, joten on vähintäänkin typerää väittää ettei kirjoittajia tai sanojia tunneta.
SS-mies oli juutalaisten ja sotavankien murhaaja kansallisuudestaan riippumatta. Mauno Jokipiin "Panttipataljoona" on täydelliseen sumutukseen pyrkivä tekele joka lainaa lähteitään vain tarkoitukseen sopivilta kohdilta tai jättää kokonaan huomiotta.
Suomalaisten sotilaspappi Kurkiala sai korkeimman SS-arvon (Obersturmbannführer) mitä yksikään sotilaspappi. Kurkialasta kaavailtiin merkittävää kansallissosialismin ja suurgermaanisen ajattelun tukiylvästä Suomessa. Hän vieraili Himmlerin luona tämän päämajassa Grossgardenissa. Kurkialan mukaan "Reicshführer puhui minun kanssani kuin vanhan tuttavan kanssa ja tuntui Suomen asia olevan hänelle täysin tuttu." (Kurkialan päiväkirja).
Kun Jokipii keräsi aineistoa "Panttipataljoonaan", Kurkiala kirjoitti hänelle 20.3.-61: "Mielestäni on täysin tarpeetonta mainita muistiinpanojeni alkuosassa käyntiä Gross Gardenissa. Toivon, että ne tiedot, jotka koskevat suoraan pataljoonaa ovat pääasia."
Vierailua Himmlerin luona ei mainita "Panttipataljoonassa".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hiukan on "värittynyt" kommentti. Andre Svanströmin teos "Hakaristin ritarit" on karrikoituna suurin piirtein samantasoinen teos kuin lasten satukirjat, joten lähdemateriaalina sen arvo on kaikilla mittapuilla hyvin kyseenalainen. Yleensäkin nyt julkaistun tutkimuksen tarkoituksen ja tason voi täysin perustellusti kyseenalaistaa, kuten useat kommentoijat ovatkin tehneetkin. Toki määrätyn laista tuomitsemisen suuntaa edustavat henkilöt ovat tietysti innoissaan ja haltioituneita, kun sinänsä vähän uutta tietoa julkaistaan 75-vuotta sodan jälkeen jonkinlaista ihmeellistä sensaatiota tavoitellen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tai jos löydät ei-tutkijoiden kirjoittamia muistelmia, niistä saa jotain käsitystä miten yksittäinen sotilas koki asioita.
Kapeampi näkemys kuin tutkimuksissa, mutta ehkä todellisempi.
esim "Haudat Dnjeprin varrella" - julkaistu 1945 joten jälkiviisastelua vähemmän kuin näissä uusimmissa kirjoissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Jos väite olisi tosi niin löytyisi siitä mainintoja arkistoissa ja historiateoksissa mm. kenraalin nimi, jne
nyt ei ole mitään, niinpä valheella oli lyhyet jäljet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun lukee Kalevan ja Hesarin kommentteja huomaa eron. Osa Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan lukijoista on sitä mieltä ettei asiaa saisi edes tutkia. Tunnettuahan on että näiltä alueilta lähti paljon vapaaehtoisia natsi-Saksaan. Vaatimus muistuttaa taannoin esille tulleita lasten hyväksikäyttöjä, joita oli peitelty erään liikkeen imagon suojelemiseksi ja syylliseksi tehtiin uhrit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaiset eivät ole sen parempia ihmisiä kuin saksalaiset, eivätkä nämä ole sen pahempia kuin muut maailman ihmiset. Kaikki tekevät pahoja asioita, kun johdatellaan tai pakotetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (137)

Uutisvirta

23
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
22
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
21
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
20
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
19
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen
17
Nelostiellä liikenneonnettomuus Oulussa Haarakankaan levähdyspaikan kohdalla – tilanteessa neljä loukkaantunutta, liikenne kulkee paikalla normaalisti
16
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta huomenna, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image