Kotimaa

So­ta­van­ki­kai­vauk­set kum­mas­tut­ta­vat: Venäläiset etsivät Karjalasta suomalaisten surmaamien sotavankien jäänteitä Stalinin uhrien hauta-alueelta

Kotimaa 7.9.2018 17:47 | Päivitetty 7.9.2018 18:16
STT

Suomessa ja Venäjällä ihmetellään Venäjän Karjalassa tehtyjä sotavankikaivauksia. Venäjän sotahistoriallinen seura ryhtyi elokuussa Karhumäen lähellä sijaitsevassa Sandarmohissa etsintöihin, joiden tavoitteena oli seuran mukaan löytää suomalaisten sotavankeina olleiden puna-armeijan sotilaiden ruumiita.

Sandarmohiin tiedetään haudatun 1930-luvulla tuhansia Stalinin vainoissa teloitettuja ihmisiä.

Sotahistoriallisen seuran etsinnät tuottivat tulosta nopeasti, sillä muutamien päivien kuluttua kaivausten alkamisesta alueelta kerrottiin löytyneen viisi mahdollisesti suomalaisten surmaamaa neuvostoliittolaista sotavankia. Tunnistamisen apuna käytettiin paikalta löytynyttä kangasta, jonka tulkittiin olevan peräisin suomalaisten punavangeille pukemista takeista.

Seura piti perjantaina tiedotustilaisuuden kiistanalaisten tutkimusten edistymisestä.

- Siellä ei vielä annettu lopullisia tutkimustuloksia löydettyjen ruumiiden mahdollisesta taustasta tai niistä väitteistä, joita niihin liittyen on tähän mennessä esitetty, Suomen Moskovan-suurlähetystön lehdistöneuvos Taneli Dobrowolskisanoi STT:lle perjantaina.

Tiedotustilaisuudessa Venäjän sotahistoriallisen seuran edustaja kertoi uutistoimisto RIA Novostin mukaan, että etsinnöissä löydetyt jäännökset on annettu oikeusviranomaisten tutkittavaksi.

Tiedotustilaisuuden osanottajat katsoivat, että Sandarmohin alueen tutkimuksia pitäisi jatkaa. Mukaan voitaisiin ottaa myös suomalaisia.

Stalinin uhrien omaiset vastustavat etsintöjä

Sandarmoh on uutistoimisto Tassin mukaan kaikkein suurin 1930-luvun vainojen uhrien hautapakoista Luoteis-Venäjällä. Siellä tapettiin yli 7 000 ihmistä. Tieto alueen teloituksista ja hautauksista selvitettiin 1990-luvun lopulla.

Nyt tehdyt sotavankietsinnät ovat herättäneet Venäjällä ihmetystä ja arvostelua. Oppositiolehti Novaja Gazeta kirjoitti elokuussa, että Sandarmohiin haudattujen Stalinin vainojen uhrien omaiset vastustavat alueella tehtäviä sotavankietsintöjä. Heidän mukaansa etsinnöille ei ole minkäänlaisia perusteita.

Omaiset haluaisivat, että vuonna 1997 löytynyt hauta-alue säilytetään sellaisenaan muistoalueena.

Omaisten kirjeestä uutisoi myös petroskoilainen Petrozavodsk govorit. Sivusto kertoi, että etsintöjen tavoitteena on löytää suomalaisten keskitysleirien vankien ja Puna-armeijan kuolleiden sotilaiden jäänteitä. Uutisessa mainittiin tässä yhteydessä arveluista, että Venäjän viranomaiset pyrkisivät muuttamaan suhtautumista alueeseen ja häivyttämään Stalinin vainojen uhrien muistoa.

Julkinen keskustelu Venäjällä maltillista

Lehdistöneuvos Dobrowolski painottaa, että julkinen keskustelu Venäjällä on suhtautunut Sandarmohin sotavankietsintöihin varauksella. Asia on ollut esillä viimeisten parin viikon ajan erityisesti Karjalan tasavallassa ja Pietarissa, mutta valtakunnallisesti aihe on herättänyt vain vähän kiinnostusta.

Dobrowolskin mukaan kirjoittelusta ovat vastanneet lähinnä paikalliset ja alueelliset verkkolehdet, mutta aihetta on myös jonkin verran sivuttu valtakunnallisissa sanomalehdissä ja televisiossa.

- Yllättävän paljon on ollut kriittistäkin näkökulmaa. Venäläinen media ja erityisesti paikalliset verkkolehdet ovat tuoneet esille suomalaisen akateemisen tutkimuksen tietoja, ja on muun muassa haastateltu suomalaisia historian tutkijoita, Dobrowolski kertoo.

--

Korjattu aiempaa uutista 7.9. klo 18.16: Jutussa oli pilkkuvirhe, minkä takia jutusta sai käsityksen, että paikalta etsitään suomalaisten puna-armeijan sotilaiden ruumiita. Todellisuudessa paikalta etsitään suomalaisten sotavankeina olleiden puna-armeijan sotilaiden ruumiita.

Linkki juttuun

Linkki juttuun

Linkki juttuun

Linkki juttuun

MAINOS

Kommentoi

Näyttää siltä ettei Karjalan tasavalta saa vaurastua, mikä saattaisi luoda kuvitelmia suuremmasta itsenäisyydestä. Karjalan tasavalta on tiukasti Moskovan otteessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmettelen näitä kirjoituksia, miksi eivät saisi, mun puolesta saavat kaivaa vaikka koko karjalan, ja käyväthän suomalaisetkin siellä kaivelemassa vähän väliä, entäs toisinpäin, voisivatko tulla suomen puolelle kaivelemaan, enpä usko.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja sitten vielä ihmetellään miksi suomalaiset pitävät venäläisiä epäluotettavina. Näin sitä naapurisopua rakennetaan, Putin tehtailee itselleen mieluista historiaa hyväksikäyttämällä Stalinin teloituttamia ihmisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luulisin kyllä, että tämä on Karjalan tasavallan paikallista toimintaa. Siellähän moni Suomessa käynyt vertaa tyytymättömänä tasavallan oloja Suomeen. Jotain siis pitää keksiä...

Suomen itäraja on yksi maailman jyrkimmistä elintasorajoista. Ja lännessä vallitsee VAPAUS. Suurin kaikista arvoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16:03
Oulun seudulla kuvatulle Kaikki synnit -rikossarjalle sataa tunnustusta – kahmi Venla-ehdokkuuksia viidessä eri kategoriassa
16:02
"Husu" Hussein kertoo saaneensa huomautuksen taksifirmalta – Jatkossa edellytän itseltäni parempaa käytöstä ja harkintakykyä
15:51
Oulun poliisilaitos puhallutti pikkujoululiikenteessä lähes 3000 kuskia viikonlopun aikana – puolet kärähtäneistä ajoi huumeiden vaikutuksen alaisena
15:25
Pelti rytisi maanantaiaamuna Kainuussa kahteen otteeseen
15:14
Kysely kertoo lihaan liittyvästä kahtiajaosta ja mahdollisesti kytevästä murroksesta
15:07
Kuusamon Juuso-karhu petaa innolla talvipesäänsä videolla – "On autuas olo", naurahtaa Sulo Karjalainen
15:04
Arvio: Äitimyyttiä nenuliin – käsikirjoittaja, ohjaaja ja näyttelijä Hanna Vahtikari etsii näytelmässään äitiyden syvää ydintä
55
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
44
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
27
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
24
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
22
Postilakon tukitoimet laajenevat: ensi viikolla postin käsittely loppuu asiamiesposteissa
17
Oululaiset yläkoululaiset saunottivat asunnottomia ja auttoivat naapureita – "Sai nähdä, että ihmiset olivat todella kiitollisia siitä, mitä me teimme"
17
1,8 miljoonan euron rahapelivoiton lunastaminen viivästyi kuukausilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image