Kotimaa

Sotavankeja ammuttiin pohjoisessa

Kotimaa 28.9.2008 0:00
Arto Murtovaara
Valtiollinen poliisi Valpo osallistui jatkosodan aikana Pohjois-Suomessa saksalaisten virkaveljiensä rinnalla aktiivisten kommunistien tai juutalaisiksi määriteltyjen henkilöiden surmaamiseen. Saksalaisen turvallisuuspoliisin yksikön Einsatzkommando Finlandin tehtävänä oli tuhota ideologisiksi tai rodullisiksi vihollisiksi todetut ja Valpo auttoi näihin päiviin salassa pysyneessä tehtävässä.

"Se on täysin kiistatonta. Siitä on olemassa asiakirjatodisteet ja lisäksi silminnäkijälausuntoja," sanoo lauantaina Helsingin yliopistossa väitellyt filosofian maisteri Oula Silvennoinen Kalevalle. "Silminnäkijälausunnot eivät tietysti ole ihan saman arvoisia, mutta niitä on kuitenkin sen verran paljon ja niiden kertoma on niin yhtenäinen, että en näe mitään syytä epäillä sitä."

"Kaikki silminnäkijälausunnot viittaavat siihen, että teloitukset on tehty ampumalla, mikä vastaa näiden vastaavien yksiköiden toimintatapaa tuolla muualla itärintamalla. Silminnäkijälausunnot kertovat muistaakseni jokainen siitä, että tämmöisiin pommikuoppiin tai sorakuoppiin ammuttiin."Salailu ei peitä
riittävää näyttöä


Valtiollisen poliisin osuuteen valikoitujen sotavankien surmiin saksalaisten rinnalla on Silvennoisen mukaan selvä näyttö. Valpo asetti saksalaisen yksikön käyttöön suoraan omaa henkilökuntaansa ja järjesti vielä tulkkeja avustamaan tätä toimintaa.

"Ottaen huomioon, että kyseessä oli niin peitelty asia, niin näyttö on yllättävän vahva. Sekä valtiollisen poliisin että ulkomaisista arkistoista löytyvät asiakirjatodisteet, joiden nojalla esitän nämä väitteet", Silvennoinen korostaa.

Hänen tutkimuksensa perustuu Valpon edeltäjän etsivän keskuspoliisin sekä sen seuraajaksi 1938 tulleen valtiollisen poliisin arkistojen analyysille. Ainestoa on verrattu useista ulkomaisista arkistoista löytyvään aineistoon. Uutta materiaalia on löytynyt Saksan, Viron, Latvian, Ruotsin ja Yhdysvaltojen arkistoista.

"Kyse on toiminnasta, jota Saksan turvallisuuspoliisin yksikkö harjoitti yleensäkin useimmalla vankileirillä ja tässä tapauksessa siis Sallassa sijainneella saksalaisella Stalag (Stammlager für kriegsgefangene mannschaften und Underoffiziere) 309:llä ja Norjan puolella Elvenesin Stalag 322:lla."

Aiemmin tuntematon Saksan turvallisuuspoliisin erikoisyksikkö asetettiin tehtäväänsä Pohjois-Norjan ja Suomen alueelle vuonna 1941. Sen tehtävänä oli seuloa saaduista sotavangeista kommunistit ja juutalaiset samaan tapaan kuin vastaavat itärintaman komennuskunnat ja sitten yksinkertaisesti teloittaa heidät.

"Nimenomaan näitä puna-armeijan poliittisia ohjaajia, mutta sitten myös muita kommunisteja, jotka saatiin selville. Vankien joukkoon perustettiin ilmiantoverkostoja, joilta tulleiden vihjeiden kautta otettiin erilleen näitä epäilyttäviä henkilöitä."Nähneet puhuvat
sadoista uhreista


Oula Silvennoinen korostaa, että Saksa lähti Neuvostoliittoa vastaan alun alkaenkin ideologiseen sotaan. Päämääränä oli tuhota Neuvostoliitto murskaamalla sen kantavat voimat, bolshevikit ja juutalaiset. Olennainen kysymys on, kuinka suuri uhrien määrä oli. Siihen on Silvennoisen mukaan mahdoton antaa muuta vastausta kuin arvauksia.

"Syynä on se, että saksalaista aineistoa ei ole käytettävissä. Ne ovat joko tuhoutuneet sodan aikana tai sitten tuhottu, kun saksalaiset vetäytyivät Norjaan sodan lopulla", Silvennoinen kertoo. "Käytännössä me olemme silminnäkijälausuntojen varassa. Ne puhuvat sadoista henkilöistä, mutta se on niin epämääräistä, että siihen ei voi paljon mitään perustaa."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Neuvostoliiton kantava voima oli juutalaiset? Tuollaista puhetta kuulee vain antisemitisteiltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

on han se päivän selvä asia että suomalaiset on syylistyneet murhiin se hän on nähty kautta historian ja sitä paitsi jenkit tekee sitä koko ajan laillisesti

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entä sitten? Montako suomalaissyntyistä ja suomalaista tapettiin stalinin vainoissa ja sotavankileireillä? Määrä oli muistaakseni 30 000 ja 40 000 välissä. Siinä olisi enemmän tutkijalle tutkittavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten niin "entä sitten"? Onko tämä joku teloituskilpailu vai? Etkö hr "Asiat tärkeysjärjestykseen" tajua että molempia tutkitaan ja on tutkittava?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi pitää repiä "haavoja"joista ei ole enää juuri mitään hyötyä? Kuka kertoo vastapuolen verisistä julmuuksista,joita on "salailtu"unohduksiin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

enpä luottaisi noihin puheisiin, joku laittaa huhun liikkeelle ja pian on 50 silminnäkijää. En luota mutta en voi kiistääkään. Sama juttuhan on Viipurin puolustajien teloituksista (Huhtiniemi), moni nähnyt ja kuullut mutta ruumiiita ei löydy mistään ja asiapaperit poltettu jos niitä edes on ollut. Eivät asiapaperit tee asiaa yhtään luotettavammaksi, niitä vääristellään tarkoituksella kun on sodasta kyse. Ainoa luotettavuuden lisääjä on siis se, että väitöksen tehnyt on nimitetty tohtoriksi ja väite virallisesti hyväksytty. Ellei 10 vuoden päästä joku väittele asiasta toisin....odotellaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on totta, että myös Suomen käymissä sodissa on tapahtunut kauheita asioita varmaan puolin ja toisin, mutta natsi-Saksan lietsoma rotuviha ja sen nimissä tehdyt teot olivat jotain aivan käsittämätöntä. Kyllä siellä Venäjänkin puolella surmattiin suomalaisia vankeja, eikä siihen tarvinnut mitään muuta syytä kuin suomalaisuus, joten ei se Venäjä ollut siinäkään asiassa yhtään parempi. Meille ja tuleville sukupolville kaikista paras vaihtoehto on tietenkin rauha ja sen myötä inhimillinen ja kaikki ihmiset huomioon ottava elämä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt olisi hyvä tehdä tutkimus desanttien tekemistä siviilien murhista sodan aikana, sekä siitä mitä tapahtui suomaisille sotavangeille jotka katosivat Venäjällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lalahtarit(holmlund) haluaa nykyäänkin pitää kiinni siitä että jokaisella on oikeus omistaa pistooli, kaiken varalta jos kansa äänestää väärin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sota on julmaa puolin ja toisin. Suomen puolella tuo "näpertely" on ollut todella pientä kun vertaa silloisen neuvostoliiton harjoittamaan terroriin. n.26 miljoonaa ihmistä tapatettiin ja vielä heidän omia kansalaisiaan. Joten älkää viitsikö alkaa höpöttämään noista VALPON tekosista. Neuvostoliitto ei antanut armoa sotavangeille jotka palautettiin neuvostoliittoon sodan jälkeen. Osalle annettiin niskalaukaus ja osa passitettiin siperiaan pakkotyöleireille. Neuvostoliitossa tapettiin myös satojatuhansia saksalaisia sotavankeja. entä mitä he tekivät puolassa. No teloittivat kymmeniätuhansia upseereja. esimerkkejä ja hemmetin isoja uhrimäärälukuja on lukuisia. Joten jäitä hattuun suomalaiset pikku VALPONNE kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se vaan kumma, ettei virallista tietoa ole ollut noista asioista saatavana aiemmin. Kansalaiset on kuitenkin tienneet sen koko ajan. Monet sota-ajan eläneet ovat kertoneet samoja asioita. Olen kuullut näitä teloituksista myös erään oikeistomielisen suusta joka on ollut näkemässä teloituksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

TEKSTI KUULOSTAA HYVIN TUTLTA .SIIHEN AIKAAN ON OLLUT JO IHMIS-VIHAAJIA MIKÄ ETTEI SITTEN NYKY-PÄIVÄNÄ KUN AJATELLAAN KOULU TRAGEDIOITA

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image