Kotimaa

Sotarikoksiin yhdistetty suomalainen SS-mies: "Juutalaisten te­loit­ta­mi­seen riittää kehnompikin ampumataito kuin omaamamme"

Perustiedot Olavi Karpalosta löytyvät SS-vapaaehtoisten matrikkelista.
Kotimaa 1.6.2018 10:09
Olli Koikkalainen

Juutalaisten ampumisesta epäilty SS-mies Olavi Karpalo oli oman aikansa radikaali vierastaistelija. Sotien jälkeen hän muutti Etelä-Amerikkaan.

Keskustelu suomalaisten SS-miesten osallisuudesta natsi-Saksan hirmutöihin virisi uudelle tasolle viime syksynä, kun kirkkohistorian dosentti André Swanström Åbo Akademista toi blogissaan julki aiemmin pimentoon jäänyttä arkistomateriaalia.

SS-miehistä kirjaa työstävä Swanström siteerasi blogissaan SS-mies Olavi Karpalon kirjeenvaihtoa joukkojen yhdysupseerille, sotilaspastori Ensio Pihkalalle heinäkuulta 1941.

Swanströmin mukaan eräässä kirjeessä on selvä todiste siitä, että suomalaisia SS-vapaaehtoisia todella osallistui juutalaisten joukkotuhon toteuttamiseen Saksan itärintamalla.

Turhautui jouduttuaan huoltokomppaniaan

Olavi Karpalo oli yksi niistä noin 400 suomalaisesta SS-miehestä, jotka lähetettiin Saksan itärintamalle osana SS-divisioona Wikingiä heti sodan alettua kesäkuun lopulla 1941.

Swanströmin mukaan Karpalo oli turhautunut jouduttuaan huoltokomppaniaan korjaamaan autoja, kun taas ”muut suomalaiset ovat saaneet listiä piippalakeja iivanoita senkun kerkiävät", kuten Karpalo asian ilmaisi 24.7.1941 "Ryssänmaalla" päivätyssä kirjeessään.

Karpaloa harmitti, että hän tovereineen joutui myös käyttämään taitojaan juutalaisten teloittamiseen, vaikka "juutalaisten teloittamiseen riittää kehnompikin ampumataito kuin omaamamme."

Swanström pitää tätä kirjeen kohtaa raskauttavana todisteena. Hänen mukaansa Karpalo ei olisi kirjoittanut näin, ellei itse todella olisi ampunut juutalaisia.

Joukkomurha Lvovin kaupungissa

Kirjeen kirjoitusajankohtana SS-divisioona Wiking oli edennyt Puolasta syvälle Ukrainaan Kiovan läheisyyteen.

Divisioonan eri osastoissa palvelleiden suomalaisten tiedetään kokoontuneen 24.7.1941 yhteen puimaan edellispäivien rankkoja kokemuksiaan. Moni ilmaisi saaneensa tarpeekseen saksalaisista päälliköistä, jotka käyttivät yhä röyhkeämmin oman käden oikeutta.

Aluevaltauksen lisäksi divisioona auttoi selusta-alueellaan toiminutta Einsatzgruppe-tuhoamisryhmää kokoamaan vallattujen alueiden juutalaiset surmattaviksi. Myös divisioonan omat sotilaat toimeenpanivat toisinaan siviilien joukkoteloituksia.

Suomalaisia oli osallistunut aiemmin heinäkuussa esimerkiksi Taratshan, Zhitomirin ja Tarnopolin kaupunkien valtaustaisteluihin. SS-joukot olivat toimineet tuhoisasti myös Lvivissä, jossa tapahtui kymmenien juutalaisten joukkomurha. Sen tekijöistä useimmat olivat tiettävästi Wikingin logistiikkajoukoista.

Täällä Karpalokin kenties oli ampumassa juutalaisia.

Francon joukoissa Espanjan sisällissodassa

Karpalon lisäksi kirjeen oli allekirjoittanut viisi muuta suomalaista SS-vapaaehtoista. Miesten palvelussitoumuksia tutkinut André Swanström pitää heitä oikeistoradikaaleina; osa ilmoitti sitoumuksessaan suoraan olevansa kansallissosialisteja.

SS-Unterscharführer eli alikersantti Olavus (Olavi) Gustavus Adolphus Karpalo lienee kuulunut heistä radikaaleimpiin.

Lukuisien muiden Euroopan äärioikeistolaisten tavoin Karpalo kävi jo parikymppisenä taistelemassa kenraali Francon joukoissa Espanjan sisällissodassa vuonna 1937. Huoltajilleen hän oli väittänyt matkustavansa Saksaan Hitler-Jugendin retkelle.

Talvisotaan Karpalo osallistui täydennyslentolaivueen joukoissa. Vuonna 1940 WSOY julkaisi hänen kirjoittamansa ja kuvittamansa kirjan Sisulla sotaan, jossa hän kuvaili kokemuksiaan Espanjan sisällissodassa.

Ammatikseen Karpalo ilmoitti lavastajan, mutta myös kirjailijan ura kiehtoi häntä. Huoltokomppaniassa hän koki sotakirjailijan lahjojensa valuvan hukkaan.

Myöhemmin Karpalo sai siirron toisaalle SS-joukkoihin. Suomeen kotiuduttuaan hän palveli jatkosodassa lentolaivueessa.

Sotien jälkeen Etelä-Amerikkaan

Sotien jälkeen teot SS-joukoissa alkoivat kenties kalvaa Karpalon omaatuntoa, sillä hän muutti Venezuelaan Etelä-Amerikkaan. Koska Suomi rajoitti SS-miesten matkustamista, Karpalon oli hankittava itselleen esteettömyystodistus passitoimistosta lahjomalla.

Muita samoihin aikoihin Venezuelaan häipyneitä suomalaisia olivat muun muassa SS-pataljoonan värväyksessä auttanut ja "ei-toivottujen" henkilöiden Gestapolle luovuttamisesta epäilty Valpon esittelijä Aarne Kauhanen sekä sotavankien ampumisessa saksalaisin opein kunnostautunut Valpon ylietsivä Arvid Ojasti.

Etelä-Amerikasta löytyi turvapaikka myös monelle natsi-Saksan merkkihenkilölle, kuten holokaustin päätoteuttajiin lukeutuneelle Adolf Eichmannille ja Auschwitzin pahamaineiselle lääkärille Josef Mengelelle.

Olavi Karpalo kuoli Venezuelassa vuonna 1988.

André Swanströmin mukaan myöskään muut ilmeisen raskauttavan kirjeen allekirjoittaneet suomalaisvapaaehtoiset eivät ole enää elossa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kannattaa lukea ensin tiedot Dirlewangerin SS yksiköstä, ennenkuin kommentoi tänne yhtään mitään...
Kehoitan vakavasti tutustumaan asiaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin tämän mukaanhan oli nimenomaan joutunut erilleen muista suomalaisista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mä olen sitä mieltä, että viisas poistaa malkan omasta silmästään ensin, joten hyvä että asia tutkitaan.

Jos Venäjä tai USA ei tutki omia sotarikoksiaan, niin niiden hallinto ei ole viisas. Näiden maiden hallintojen viisauden puutteen toki huomaa kyllä monista muistakin asioista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sodan aikana ei auta oikoa asioita vaan joutuu tekemään niinkuin käsketään jos ei mielinyt itse joutua sota oikeuteen niskuroinnista.!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu
Viesti poistettu

"Minä en ainakaan..." Varmaan tiedät, että sodassa kieltäytyminen annetusta tehtävästä tietää itselle hengen lähtöä. Helppohan on rauhantöissä kieltäytyä "oman henkeni uhalla"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaivetaan niiden jäänökste ylös ja tuodaan tuomottavaksi. On tutkija varmaan tyytyväinen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta hetkinen,mitenkäs on,tutkitaanko venäläisten,jenkkien ja esim japanilaisten tekemiä sotarikoksia yhtälailla? Ei varmasti. Ja jenkit ja venäläiset ei voittajina tietysti mitään kauheuksia tehnytkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja tekeekö se jollakin tavalla Saksan ja sen liittolaisten tekemiä rikoksia olemattomaksi? Toisaalta kyllä USA:ssakin on käsitelty oikeudessa esim. irakilaisiin sotavankeihin kohdistuneita rikoksia. Myös toisen maailmansodan jälkeen käytiin oikeudenkäyntejä jenkkisotilaita vastaan esim. taidevarkauksiin liittyen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Länsi-liittoutuneet rankaisivat monia sotakentällä toimineita sotilaitaan. Yksi erikoisimmista oli tapaus, jossa juuri Bergen-Belsenin keskitys- ja tuhoamisleirin kauhut nähnyt brittikenraali Derek Mills - Roberts löi antautuvan Erhard Milchin marsalkansauvan kappaleiksi tämän päähän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entä miten on Vietnamissa tehtyjen sotarikosten laita. Eipä ole tuomioita tullut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten Vietnamissa tehdyt sotarikokset liittyvät asiaan? Ovatko nekin suomalaisten tai Suomen käräjöitävä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen pitää tutkia oman maan kansalaisten tekemät rikokset tehtiin rikokset Saksan tai Yhdysvaltojen toimesta, sillä Vietnamin sotaan osallistui myös suomalaisia mm. SS-upseeri Lauri Törni, joka taisteli SS-joukoissa vielä Lapin sodan aikana 1945 ja sai sen takia Suomessa tuomion maanpetoksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21
Kysyimme: Miksi kaikille koululaisille ei aina riitä istuinta ja turvavyötä Oulun joukkoliikenteessä?
16
Thomas Cook konkurssiin – Tjäreborg peruu maanantain lentonsa emoyhtiönsä konkurssin vuoksi, maailmalla noin 3 500 asiakasta
13
On liian monia taloyhtiöitä, missä yhtiön hallitus on luovuttanut ”valtansa” ja päätöksenteon isännöintitoimistolle ja hoitavalle isännöitsijälle Lukijalta
9
Donald Trumpia saattaa uhata virkasyyte – Trumpin väitetään painostaneen Ukrainan presidenttiä sotilasavustusta panttaamalla
8
Avaimettomia lukkoja valmistava Rollock avasi toimipisteen Ouluun – yhtiöllä takanaan yli 4 miljoonan euron tuotekehitysprosessi
7
Yhdellä äänellä hävinnyt Markku Wilenius jatkaa Sitran hallituksessa – Hänestä tulee yksi kilpakumppaninsa Jyrki Kataisen esimiehistä
6
Thomas Cookin konkurssi iskee monille kentille Suomessa, myös Ouluun

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi koko maassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

114 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

AKAVA VIRITTELEE JO TYÖTTÖMYYSTURVALEIKKURIA.

Meidän kaikkien hyvinvointi vaatii kunnollista työntekoa. Kuka tarvitsee työttömyystuella chillailijaa, joka vie silti l... Lue lisää...
Idea kaikkien etu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image