Kotimaa

Sipilä: Virkamiehiä kym­me­niä­tu­han­sia liikaa

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä vaatii kovia toimia. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Kotimaa 25.10.2014 22:54 | Päivitetty 27.10.2014 17:24
STT,

Oikaisu STT:n 25.10. politiikan uutiseen otsikolla Sipilä: Virkamiehiä kymmeniätuhansia liikaa. Uutisessa siteerattiin Sipilän sanoneen, että julkisen sektorin osuus bruttokansantuotteesta on noussut 58 prosenttiin.

Väite ei Tilastokeskuksen mukaan pidä paikkaansa. Vertailtaessa julkisia menoja ja bruttokansantuotetta vertaillaan kahden eri tunnusluvun välistä suhdetta, ei toisen osuutta toisesta. Julkisten menojen suhde bruttokansantuotteeseen ei myöskään ole vertailukelpoinen eri maiden kesken johtuen mm. erilaisista eläkejärjestelmistä.

Oikeampi luku vertailla julkisen talouden kokoa on julkisen talouden tuottama arvonlisäyksen osuus koko kansantalouden arvonlisäyksestä. Se oli vuonna 2012 Suomessa 20 prosenttia.

Toinen mittari on vertailla julkisen talouden työntekijöiden osuutta kaikista työntekijöistä. Se oli vuonna 2012 Suomessa 24 prosenttia.

Alkuperäinen uutinen alla:

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä vaatii kovia toimia Suomen valtiontalouden kohentamiseksi. Valtion ja kuntien virkamiesten määrää pitää Sipilän mukaan vähentää kymmenillätuhansilla.

- Yksityinen sektori ei voi elättää näin suurta julkista puolta. Julkisen sektorin osuus bruttokansantuotteesta on noussut 58 prosenttiin. Valtiolla ja kunnilla on töissä yhteensä 530 000 suomalaista, keskustan puheenjohtaja korosti Yrittäjät.fi:n haastattelussa lauantaina.

Sipilän mukaan kymmeniätuhansia virkamiehiä ei tarvitse irtisanoa. Suuri osa vähennyksistä voidaan hoitaa eläköitymisen kautta.

Keskustan luotsin mielestä verohallinto on jo näyttänyt hyvää esimerkkiä.

- Siellä on digitalisoinnin ansiosta henkilöstön määrä vähentynyt ja palvelu parantunut. Nyt meillä on mahdollisuus tehdä sama koko julkisella sektorilla.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (256)

Vihdoin järjen ääntä Sipilältä. Itse asiassa esitin tämän 2-4 Mrd€:n säästöajatuksen kirjallisesti Sipilälle jo kaksi vuotta sitten. Sihteeri vastasi, Sipilä ei.
Kepu kuitenkin on suurin jarru asiassa. Maakuntatuudistus vain lisää byrokratiaa. Sote voitaisiin järjestää uusien suurkuntien varaan, jolloin säästettäisiin päällekkäisistä hallintoviroista helposti 4Mrd€ vuodessa lähes pelkästään eläköitymisen kautta. 16000 virkamiestä jää kunnista eläkkeelle vuosittain. Julkisen sektorin osuus bruttokonasantuotteesta on todella n. 58%. Ruotsissa n. 6%-yksikköä ja Saksassa n 10 %-yksikköä vähemmän. Valtava määrä eroa ksutanuksissa. Hallinnon saneeraus mahdollistaisi veroasteen oleellisen laskemisen, jolloin kysynnän kasvu mahdollistaisi yritysten määrän ja työllistämisen oleellisen lisäämisen, ja siten verotulot oleellisesti nousisivat ja verotulot voisi käyttää järkeviin tarkoituksiin. Jos kunnista jouduttaisiin ihmisiä irtisanomaan, elpyvä yritystoiminta työllistäisi heidät. Yksinkertainen yhtälö mutta liian vaikea poliitikoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuntien ja valtion virastojen virkamiehet saavat palkkansa yksityisten yritysten verotuksesta. Eihän touhussa ole mitään mieltä, kun erilaiset virastot ja byrokratia vie Suomen valtion verotulot.

Erilaisista valtion ja kuntien virastoista pitäisi tehdä listaa ja alkaa kylmästi heittämään porukkaa pihalle eikä vain odottelemaan "eläköitymistä". Tietysti tässä pitää ensin lähteä karsimaan sekä kuntien että valtion tehtäviä - suuri osa tehtävistä on keksimällä keksittyjä, kun valtio on laittanut rahaa virastoille tyyliin "tehkää jotain".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuleva todennäköinen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) oli tässä äskettäin todennut, että Suomessa olisi julkisella sektorilla paljonkin turhia töitä, ja vaikuttikin siltä, että hän halusi ratsastaa julkista sektoria kuorivan populismin aallolla kun hän muotoili asian siten, että turhia olisivat työntekijät.

Minäkin innostuin ensimmäisellä aallolla, sillä onhan selvää, että sairaanhoitajat, opettajat ja lastentarhahenkilöstö on kaikkea muuta kuin turhaa. Onneksi Sipilä kuitenkin tarkensi sanomistaan, sillä julkisen sektorin työntekijöiden karsiminenhan kurittaisi etenkin keskustalaisia pieniä kuntia, joiden peruspalvelut ovat kaikkein haavoittuvimpia.

Kyse olikin siis turhista töistä, ja sellaisiksi Sipilä mainitsi esimerkiksi hoitohenkilökunnan tietojärjestelmäaskartelemisen ja opettajien raportoinnin. Tästä onkin helppo olla samaa mieltä, mutta ei niitä töitä auta noin vaan karsia kun esimerkiksi THL vaatii luokittelemaan potilaiden hoitoisuutta ja kirjaamaan - usein moninkertaisesti - erilaisiin järjestelmiin.

Annankin nyt Sipilälle ilmaisia neuvoja. Talkoot pitää aloittaa purkamalla sellaista lainsäädäntöä, joka aiheuttaa näitä harjoituksia ja kehittämällä tietojärjestelmien yhteensovittamista. Opettajilla taas Wilma-viestintä ja lapsipsykiatriset kyselylomakkeet venyttävät heidän työaikaansa kotiin, joten niiden täyttäminen pitää laskea opettajien työaikaan. Tämä tosin ei ole lainsäädännön vaan ammattiliittojen asia.

Toivon todella, että Sipilä muisti olevansa Suomen suurimman kuntapuolueen pääministeriehdokas eikä porvarihallituksen pääministeriehdokas, sillä jos Suomeen tulee porvarihallitus, saatamme joutua palaamaan Sipilän ensimmäiseen lausumaan, ja valitsemaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Esimerkkinä Helsingin herrojen turhasta byrokratiasta.
Kansanedustajat, erityisesti oppositiossa olevat, tekevät paljon kirjallisia kysymyksi Eduskunnassa. Kysymyksiä tehdään ensisijaisesti siksi, että halutaan tilastoihin merkintä siitä, että on saatu edes jotain aikaan. Yksi kysymys aiheuttaa vähintään yhden päivän työn ministeriössä. Usein yksi päivä ei edes riitä.
Jos kaikki kansanedustajat lopettaisivat näiden kysymysten tekemisen tai edes rajoittaisivat kysymykset sellaisiin, joilla on jotain merkitystä, säästettäisiin jo sillä monen ihmisen työpanos.
Paljon säästettäisi jo sillä, että ennen kysymyksen jättämistä katsottaisi, onko samaan kysymykseen jo vastattu äskettäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri tämmösistä tilastokeskuksista joutaa pihalle heti puolet viisastelijoista.Sipilä on oikeilla jäljillä.Siellä olkaa heti nakittamassa jos joku uskaltaa avata suunsa.Tämä peli ei vetele.Nyt aletaan ihan tosissaan petkkaamaan nämä tilastokeskukset ym.Kuinkapaljon siellä on ilmaa sielläkin laitoksella.Itse itseään työllistävät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jälleen kerran vertailun vuoksi Saksa. 200 milj. ihmistä varten tarvitaan vähemmän virkamiehiä, kun mitä nyt on Suomessa! Ja meitä on 5milj. Sipilä puhuu asiaa ainakin siinä, että muutama kymmenen tuhatta virkamiestä on täällä liikaa! En ota kantaa missä, mutta jossakin ne turhasta työstä palkaa nostavat! Tästä' on muuten tehnyt joku viisas väitöskirjankin, että pudottamalla virkamiehistö 10% nykyisestä, saadaan koko maan kustannustehokkuus nousemaan välittömästi 30%!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpö höpö Sipilä vastustaa kuntauudistusta kunnissa 440 000 työntekiää nämä eivät ole virkamiehiä. Valtiolla n 80 000
Johon sisältyy Työntekiöitä armeejan poliiseja palomiehiä rajavalvontaa tullin vankeinhoidon oikeusjärjestelmän ym
Suomen kunnissa on enemmistönä keskustalainen johto ei varmaaan pihalle joudu. Kirkolla 20 000 työntekiää

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuntaliitosten myötä hallintoa moninkertaistui. Pomoja pomojen päälle pitämään palavereita kenttätyöntekijöitä juoksuttamaan. Katsokaapa kulttuurin puolella, miten siellä on hallintopuolella triplajohtajia yhden sijaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerrankin puututaan oikeaan asiaan. Helsingissä on kaiken maailman virkamiehiä, jotka sekoittaa kaiken, koska viime aikoina heidänkin pitäisi tehdä jotain. Valtio voisi ajaa hallinnon alas Helsingin keskusvirastoista ja ministeriöstä ja 10 prosenttia olisi riittävä hoitamaan niitä asioita, joita siellä tarvitsee tehdä! Siellä on sukulaisen ja tuttavan tuttavat päässeet aikoinaan töihin tuhansien henkilöiden keskusvirastoihin jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen odottanut milloin alkaa Helsingin ylisuuren byrokratian purku irtisanomalla, siellä on valtiolla kymmeniä tuhansia virkamiehiä isolla palkalla tietämättä mitä tehdään-missä mennään! Miksei tätä byrokratiaa saada ajettua alas ei näkyisi kuin isona työttömyytenä Helsingissä! Joku asiantuntija on sanonut, että Suomessa on hallinto ym. virkamiehiä 80 miljoonan väestön kansan pyörittämiseen, jossa sielläkin on yleensä liikaa ja paljon!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä päästä sääntöviidakkoa ryhdytään harventamaan, jos hallintoa vähennetään? Eduskunta syytää koko ajan uutta pykälää, joka tuottaa haloinnon tarvetta, EU:sta puhumattakaan. Jos mennään säätelemään viemärilakeja, pitää ymmärtää, että tarvitaan viemärintarkastajia. Tavoite on hyvä, mutta on helppoa puhua liioista virkamiehistä ottamatta kantaa, miten niiden tarvetta vähennetään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

sipilä on oikeassa, kunnista pihalle kaikki kepun jäsenkirjalla töitä saaneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eräässäkin Pohjois suomalaisessa pikku kunnassa on lähes kaikki työttömät otettu kunnalle "töihin", silti palvelut eivät pelaa. Tämäkö on sitä suomalaista korruptiota jota ei ole varaa tunnustaa.Veroprosentti on korkeinpia ja lisää pitäis nostaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turhat paperin kääntäjät ja pyrokraattisepät joutaa järkevään työhön. Kaikelainen turha pyrökratia on kansalaisten kiusaamista. Äänestän tällä kertaa kepua ilman muuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos näiden virkamiesten paikalle ( jotka ovat suomalaisia) otetaan taas virolaisia firmoja. Niitten kun ei tarvi maksaa palkkaa eikä veroja. Huh huh. Älä sinä Sipilä mene tähän loukkuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä niin, eivät eestiläiset ainakaan lusmuile vasteettomien tukien takana. Tekevät harvinaisen ahkerasti töitä suomalaisiin verrattuna...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuottavien työpaikkojen vähetessä tarvitaa myös vähemmän hallintohenkilöstöä, siinä mielessä Sipilä on oikeassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtion virkojen vähentäminen rokottaisi pahasti pk-seudun verotuloja, joten järkevä vähentäminen ei ole mahdollista. Jos vähennetään,niin todennäköisesti vain ulkoistamalla ja lopettamalla valtion työpaikkoja P-Suomessa ja muualla maakunnissa. Sipiläkin muuttaa vaalien jälkeen etelään ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (256)

Uutisvirta

57
Sisäministeri vaatii uutta tulkintaa YK:n pakolaissopimuksesta – Haluaa estää rajan yli tapahtuvan hallitsemattoman maahantulon ja turvapaikanhaun
35
Vima hakeutuu konkurssiin – uusien vuokralaisten puuttuminen kiinteistöstä söi asiakasvirtoja
20
Ylitöillä korvataan tuhansia työntekijöitä teollisuudessa – "Äijät menevät loppuun, kun joka viikonloppu ruuvaavat"
20
Soinin luottamus säilyi, mutta jälkilöylyt jatkuvat – keskustalla keitti yli kokoomuksen "kestämätön toiminta"
16
Kärppien ilta venyi voittomaalikisaan Mikkelissä, Pyörälällä kolmen maalin peli – katso kooste ottelusta
12
Kommentti: Kansalaisuuden saa vain, jos suostuu paiskaamaan kättä virkamiehen kanssa – kättelemisestä tuli Tanskassa poliittinen kiistakysymys
9
Pohjois-Pohjanmaalla varaudutaan voimistuvaan tuuleen ja sen aiheuttamiin vahinkoihin – palomestari kehottaa tarkastamaan veneiden kiinnitykset

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa on vaarallisen voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Koillismaalla ja Etelä- sekä Keski-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta aamusta alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

161 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Kerropa minullekin nuo yhteiskunnan hyvätuloisille jakamat sosiaaliavut ja kuinka yhteiskunta muutenkin auttaa hyvätuloi... Lue lisää...
Lukija

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image