Kotimaa

SDP haluaa tilkitä porsaanreiät omistamisen verotuksessa

Kotimaa 16.5.2018 9:44 | Päivitetty 16.5.2018 12:13
STT

SDP haluaa tiivistää omistuksen verotusta ja siirtää verotuksen painopistettä vahvemmin varallisuuden ja siitä koituvien tulojen verotukseen. Näin voitaisiin puolueen mukaan keventää työn verotusta.

Puolue esitteli vero-ohjelmaansa, jossa se asettaa tavoitteita verotuksen kehittämisestä lyhyemmällä ja pidemmällä aikavälillä.

- Kun verrataan Suomea muuhun Euroopan unioniin, havaitaan, että Suomessa omistamisen verotus - varallisuuden ja siitä koituvien tulojen - on keskimäärin aika selkeästikin alhaisempi. Ja vastaavasti työn verotus hivenen kireämpää ainakin perinteisesti, sanoi kansanedustaja Timo Harakka vero-ohjelman esittelytilaisuudessa keskiviikkona.

SDP:n ohjelman mukaan vuonna 2015 Suomessa omistamisen verojen osuus oli 16 prosenttia, kun koko EU:ssa taso oli keskimäärin 21 prosenttia. Puolue katsoo, että lisäämällä maltillisesti omistuksen verotusta voidaan keventää työn verotusta.

SDP tiivistäisi omistamisen veropohjaa esimerkiksi laittamalla lähdeveron institutionaalisten sijoittajien ja muiden osinkoverosta vapautettujen yhteisöjen osingoille.

Ympäristöhaitat mukaan arvonlisäveron määrittelyyn

Arvonlisäveroa SDP haluaa kehittää niin, että ympäristövaikutukset ja sosiaalisesti kestävä kehitys olisivat kriteerejä, joilla arvonlisävero määräytyisi.

Puolue myöntää, että asia ei välttämättä ole toteutettavissa nopeasti tai helposti, mutta sen mukaan työ kannattaisi aloittaa

Harakan mielestä esimerkiksi muovi- tai lentoveroa koskevien pistemäisten keskustelujen sijaan verotukseen pitäisi saada kokonaisvaltaisempi näkökulma ympäristövaikutuksiin.

- Olisi hirveän tärkeää, ainakin jos meidän tavoite on, ettei ilmasto lämpene sitä kahta astetta. Että olisi jäsentynyt ja järjestelmällinen lähestymiskulma siihen, mitkä ovat planeetan kannalta kestäviä ja vähemmän kestäviä valintoja.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Kun SDP on lähtenyt ääntenkalastelussaan jo ääripopulismin tielle, kehottaisin ottamaan vielä esimerkkiä Italian hallitusneuvottelijoista:
Oikealle sijoittuva Lega Nord ja vasemmalle orientoituva 5-tähden liike katsovat (FAZ 16.05), että koalition hallitusyhteistyötä helpottaisi,
jos EKP leikkaisi Italian velkoja 250 miljardilla. Vastaava merkitsisi Suomen kohdalla tuloa EKP:ltä noin 25 miljardia. Siitä olisi tuhlareillekin melkoisesti apua luvattujen lisämenojen kattamiseen - ainakin näin aluksi. Sitten hallituskauden loppupuolella voitaisiin taas ottaa lisää velkaa. Nimittäin se on tuon SDP:n säkin kanssa sama juttu kuin entisellä papilla : pohjaton se on, ei sitä rahalla täytä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyypillistä demarisointia - miten verotusta voitaisiin kiristää? Miksi demarit eivät etsi kohteita, joita julkisen sektorin ei tarvitse tuottaa? Niitäkin löytyy muutaman miljardin edestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kiinteistöverotuksen veropohjan tiivistäminen ja uudistaminen". SDP puhuu nyt tiivistämisestä, olisiko tämä sana valittu tarkoituksella niin että sanan tarkoitus jää kuulijalle epäselväksi mitä se oikeasti tarkoittaa. Taitaa olla niin että tiivistäminen on synonyymi verojen korottamiselle ja uusien verojen luomiselle.

SDP olisi siis rahoittamassa uusia tulonsiirtoja keskiluokan maksamilla kiinteistöveroilla. Todennäköisesti myös metsänomistajat joutuisivat maksamaan metsistään kiinteistöveroa. Sinänsä hölmöä koska kiinteistöverot nostavat vuokria ja tekevät pienituloisille omistusasumisesta entistä vaikeampaa. Vessapaperin hintaankin tulisi kiinteistöveroa joten pyyhkimen olisi entistä kalliimpaa.

Tosi demari kannattaja ei usko että verot nostavat omia elämisen ja asumisen kustannuksia koska verot kerätään varakkailta. Tosi demari ei vain tiedä sitä että verot maksaa lopulta pohjan pahnimmaiset veronmaksajat jotka eivät voi siirtää veroja toisten maksattavaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kataisen/Stubbin hallituksen tärkein opetus oli, että veroja ei kannata korottaa. Neljän vuoden talouden tervehdyttämisen jälkeen palattaisiin Huittisten talouteen eli syötäisiin enemmän kuin tienataan. Ei kiitos! Talouden tervehdyttämistä on jatkettava SoTella ja paikallisella sopimisella. Eläke- ja sotujärjestelmät tarvitsevat myös remontteja. Eläkekatto on asetettava korkeintaan 2500 euroon kuukaudessa. Asumistukea on leikattava rajusti. Ihmisten on asuttava pienemmissä asunnoissa. Se ei tapa ketään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pörssiyhtiöstä yli 10 % omistavien yritysten ei tarvitse maksaa ko pörssiosingoista veroa.

Miten tämä sopii lainsäädäntömme ehdottomaan määräykseen kansalaisten tasavertaisuudesta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Demarit näemmä haluavat, että vuokrat nousevat. Niinhään siinä väistämättä käy kun omistamisen verotusta kiristetään, korotuksen maksavat vuokralaiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taivas varjelkoon meitä asunnon- ja autonomistajia demareiden himoverotukselta. Olisko sittenkin nykyinen sinimultahallitus parempi? Eli mitä yhteistä on demareilla ja vihreillä: molempien paras paikka on oppositio. Toisaalta suostun kyllä ensinmainittujen verotuksen kiristämiseen, jos ay-liikkeen omistamien vuokra-asuntoyhtiöiden ja muiden firmojen tulosta aletaan verottamaan normaalina liiketoimintana sekä ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeus poistetaan. Miltäpä kuulostaa demarit, eikö ollutkaan mieluisa ehdotus?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehdotan, että jokaiselle kansanedustajalle pitää antaa vuositavoite, joka pitää täyttää. Jos tavoitteeseen ei pääse niin edustaja vaihdettakoon. Eli TULOS TAI ULOS. Kansanedustajien palkkio lienee vuositasolla olevan noin 80 000 euroa, joten sopiva tavoite jokaiselle edustajalle on lisätä Suomen bruttokansantuotetta 10 x edustajan vuosittainen palkkio kaikkine kuluineen. Jos jokainen kansanedustaja kykenisi luomaan vuosittain noin 800 000 euroa lisää suomen bruttokansantuotteeseen, niin vuositasolla tämä tekisi 1,6 miljardia, joka tietenkin kumuloituisi vuosittain. Eipä olisi Suomella hätäpäivää tämän uudistuksen jälkeen kun jokaiseen tarpeeseen löytyisi rahaa veroja korottamatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tässä tarkoitetaan optiota pörssi osakkeita jne. Niin varmasti saa korottaa veroja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Verotuksen painopisteen siirtäminen omistamiseen tarkoittaa verotuksen kohdistamista etenkin asumiseen ja autoiluun, sillä ne ovat käytännössä ainoa omistamiseen perustuvat verot ja kun suurin osa suomalaisten varallisuudesta on kiinni asunnoissa niin etenkin kinteistövero nousee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti demarit ovat myös se taho, joka laittaa tehottomat ja kilpailua vääristävät yritystuet kuntoon. Reilut kahdeksan miljardia euroa maksetaan joka vuosi näitä tukia, joista leijonanosan vievät suuret pörssiyhtiöt. Tämänkin vuoden osingoista, joita nämä pörssiyhtiöt maksoivat muuten n. 12.5 miljardia euroa, voidaan päätellä, että tuet maksetaan näille aivan turhaan. Yritystukien kohteeksi tulisi ottaa uudet, innovatiiviset pienet ja keskisuuret yritykset, jotka työllistävätkin parhaiten. Löysää rahaa tuista voitaisiin siirtää myös varhaiskasvatukseen, koulutukseen ja pieniin eläkkeisiin, joista kaikista raha tulee takaisin kiertoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki mitä demarit puhuu ja suunnittelee tulee liian kalliiksi kansalle.
Se kun ei todellakaan kuulu demareille eikä verottajalle mitä kukakin omistaa, sillä itse on omistukset hankittu ja siitä ei tarvitse siivuja ottaa demarit eikä verottaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannatan SDP:n ajatusta lisätä omistuksen verotusta.

Koskeehan se myös ay-liikettä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En vaan jaksa ymmärtää tätä demareitten ainaista hinkua kiristää omistamisen verotusta. Jos saat palkastasi säästettyä niin nämä hyväkkäät ovat heti käsi ojossa ja syytämässä valtion kassasta rahaa yhteiskunnan eläteille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos äänestäjät sisäistäisivät esittämäsi kommentin sisällön, demareiden kannatus olisi olematon. Kateus on kuitenkin mahtava voimavara, jota demarit osaavat taitavasti ruokkia. Heidän mielestään omaisuuttaan säästäväisesti kartuttava on vihollinen, jota pitää verotuksella rankaista muka demokratian ja tasapuolisuuden takia, yritteliäisyys ei todellakaan kuulu demareiden suosikkisanoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni on ok jos instituutiot, säätiöt ja ammattiyhditysliikkeiden omistamien vuokrafirmojen asumistuista tulonsiirtona saamat tulot laitetaan verolle, mutta yksityishenkilöiden osinkoverotusta pitäisi päin vastoin keventää, että kannustetaan ihmisiä vaurastumiseen. Alle 10 tonnin osingot verovapaaksi ja siitä ylimeneneville 30% pääomaveroa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä piensijoittajana maksan jo nyt vähäisistä muutaman satasen osingoista kovempaa veroa kuin palkkatulostani. Tällä hetkellä AY-liike saa kaikkien osakkuusyhtiöidensä osingot täysin verottomana, esim. Kojamo maksaa viime vuoden tuloksesta yli 50 miljoonaa euroa osinkoja. Uskaltaako Rinne puuttua tähän?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

NÄIMMÄ VISIO JO TULEVAISUUDESTA

Täytyy kyllä tunnustaa demarien touhusta tulevaisuuteen katsominen, siellä ei haeta pikavoittoja, jos ei pääse kansa rellestämäänkään mutta jos edes menis jotenkuten. Näinkö tässä jo ropotisaation ja älylaitteiden verotuksen tulevaisuutta. Onkin järkevää verottaa koneita joilla saadaan tehokkuutta ja vähemmän niitä jotka kuluttavat ja samalla antavat ropoteille töitä. Älylaitteilla varmaan löydetään oikeanlainen verojako, lukeehan älykojeet pian meidän puolesta "lehdetkin", jolloin ne tietää, sen minkä kansa tietää jo nyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Et sitten edes lukenut aloitusta tai et järkytykseltäsi ymmärtänyt sitä. Lainaus: "...pitää osata olla menemättä lankaan... Lue lisää...
Sifferi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image