Kotimaa

Sauli Niinistö antoi juhlallisen va­kuu­tuk­sen­sa, myös Jenni Haukio pääsi paikalle - näin presidentti puhui

Presidentti Sauli Niinistö tervehti yleisöä ottamalla silinterin päästään Helsingin surkeassa talvisäässä Eduskuntatalolla. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 1.2.2018 12:35 | Päivitetty 1.2.2018 13:05
Anita Simola, Kirsi Turkki, Antti Pasanen

Toiselle kuusivuotiskaudelle valittu tasavallan presidentti Sauli Niinistö astui virkaansa puolilta päivin alkaneessa tilaisuudessa.

Niinistö antoi eduskunnan täysistunnossa juhlallisen vakuutuksensa, josta säädetään perustuslaissa.

Paikalla juhlallisuuksissa oli myös viimeisillään raskaana oleva presidentin puoliso, rouva Jenni Haukio. Hänen osallistumisestaan ei ollut etukäteen tarkkaa tietoa. Kun Haukio asteli lehterille, alkoivat kymmenet kamerat laulaa.

Viimeisillään raskaana oleva Jenni Haukio pukeutui mustaan leninkiin. KUVA: Joel Maisalmi

Haukio oli pukeutunut protokollan mukaiseen mustaan leninkiin.

Sää Helsingissä oli kaikkea muuta kuin helppo. Lunta pyritti aamusta alkaen, eikä lumentulo ollut hellittänyt puoleen päivään mennessä.

Eduskunnan istuntosalin ala- ja ylälehtereillä nähtiin paljon arvovieraita.

Ennen Haukion saapumista saliin tulivat entiset presidentit. Presidentti Martti Ahtisaari käveli eturiviin yhdessä puolisonsa Eevan kanssa. Molemmilla nähtiin kävelykepit.

Tiedetään, että Eeva Ahtisaari oli viime vuoden loppupuolella jalkaleikkauksessa. Tästä syystä hän ei osallistunut itsenäisyyspäivän juhliin presidentin linnassa.

Presidentti Tarja Halonen vaihtoi kuulumisia Eeva Ahtisaaren kanssa. Halonen osallistuu tapahtumaan yhdessä puolisonsa Pentti Arajärven kanssa. Presidenttiriviin ohjattiin myös edesmenneen presidentti Mauno Koiviston puoliso Tellervo Koivisto.

Samassa lehterilohkossa istuvat myös Niinistön pojat Nuutti ja Matias puolisoineen. Lisäksi siellä istuu presidentti Niinistön kannattajayhdistyksen asiamies, Niinistön pitkäaikainen ystävä Heikki A. Ollila Kangasalalta.

Paikalla on runsaasti jäseniä myös kenraalikunnasta ja diplomaatteja.

Rouva Tellervo Koivisto virkaanastujaisissa. KUVA: Joel Maisalmi

Puhemies kehui Niinistön saavutuksia

Eduskunnan puhemies Maria Lohela (sin.) sanoi puheessaan, että presidentin työ on usein yksinäinen tehtävä, mutta "raskaina ja yksinäisinä hetkinä voitte saada lohtua siitä, että takananne on kansan tuki".

Lohela totesi, että Niinistö on taitavasti puolustanut Suomen etua, kansainvälistä yhteistyötä ja luontoa.

Lohela mainitsi tästä muutaman esimerkin: Niinistö on keskustellut ilmaston lämpenemistä aiheuttavasta mustasta hiilestä muiden valtiojohtajien kanssa ja vaatinut toimenpiteitä päästöjen vähentämiseksi.

– Esittämänne aloite arktisesta huippukokouksesta tämän ja muiden asioiden sopimiseksi on erittäin tärkeä maamme ja koko luonnon ekosysteemin kannalta.

Lohela mainitsi myös Niinistön toimineen niiden nuorten hyväksi, jotka ovat kadottaneet elämästään tarkoituksen ja ajautuneet niin työelämän kuin opiskelujen ulkopuolelle.

– Olette toivonut, että jokainen suomalaisen esittäisi kysymyksen: ”Mitä minä voin tehdä tässä asiassa?”

Lohelan mukaan ihmisten on tärkeätä tulla toisiaan puolitiehen vastaan sosiaalisen eriytymisen tapahtuessa, kuplien syntyessä ja jännitteiden kasvaessa.

– Yhteiskunnallinen eheys ei säily, ellei jokainen suomalainen tule toista suomalaista puoliväliin vastaan ja tarpeen vaatiessa sen ylikin.

Yhteiskuntaan syntynyt kunnioitusvaje on Lohelan mukaan yhtä vakava kuin kestävyysvaje.

Puhemies Maria Lohela ja presidentti Sauli Niinistö eduskunnan virkaanastujaistilaisuudessa. Sekä puhemies että presidentti pitivät puheet eduskunnalle. KUVA: Joel Maisalmi

"Yhteisistä asioista pidettävä huolta paremmin kuin omistaan"

– Valinta presidentiksi on suuri kunnia, joka tuo mukanaan suuren vastuun. Otan vastuun kantaakseni nöyränä, mutta päättäväisenä. Omistaudun tälle tehtävälle, enempää ei voi luvata, Niinistö sanoi virkaanastujaispuheessaan.

Niinistö painotti kansanedustajille, että politiikka on yhteisten asioiden hoitamista.

–  Asiat on uskottu meille lainaan, kansa on antanut arvokkaan luottamuksen ja valtuuden. Ja kun on tehtävään uskottu, yhteisistä asioista on pidettävä parempaa huolta kuin omistaan.

Puheessaan presidentti muisti myös kiittää kanssaehdokkaitaan. Jokainen kahdeksasta ehdokkaasta teki Niinistön mukaan palveluksen suomalaiselle kansanvallalle.

Niinistö sanoi myös arvostavansa erilaisia näkemyksiä ja mielipiteitä. Arvokkaana tekona hän sanoi pitävänsä sitä, että kaikkien puolueiden puheenjohtajat yhdessä kunnioittivat sisällissodan uhrien muistoa ja esittivät vetoomuksen sovinnon, demokratian, yhteiskunnallisen tasa-arvon sekä eheyden puolesta.

Kansallista eheyttä tarvitaan

Niinistö muistutti kuluneen kuusivuotiskauden olleen "myrskyisää aikaa". Konflikteja on puhjennut niin Euroopassa, sen lähialueilla kuin kauempanakin.

– Ne ovat koetelleet alueellista vakauttamme ja niitä neljää pilaria, jotka ovat turvallisuutemme kannalta keskeisiä. Mutta vaikka pilarit ovat olleet paineessa, niin ne eivät kuitenkaan ole huojuneet.

Pilareista tärkein on Niinistön mukaan kansallinen. Turvallisuus ei kuitenkaan tukeudu vain aseiden varaan, vaan tarvitaan myös kansallista eheyttä, tahtoa ja valmiutta.
Kriisit asettavat Niinistön mukaan myös kansainvälisen yhteisön kovien vaatimusten eteen.

– Sekä YK:n että EU:n asemaa on kyettävä vahvistamaan.

Toinen tie on presidentin mukaan suorien kontaktien tie; lännen ja idän vuoropuhelu on välttämätöntä.

–  Eikä länsi tarkoita vain Yhdysvaltoja tai Natoa vaan myös EU:ta, eikä itä yksin Venäjää vaan myös Kiinaa. Dialogin ylläpitäminen on ensiaskel siihen, että rauhaa voidaan rakentaa.

Niinistö sanoi pyrkineensä edistämään kulkua kummallakin tiellä.

–  Ja niin tulen jatkamaan. Olen parhaan kykyni mukaan pyrkinyt pitämään Suomen niissä pöydissä, joissa tulevaisuuteen vaikutetaan. Ja tulevaisuudella tarkoitan myös ihmiskunnan isoja haasteita, kuten köyhyyttä, ilmastonmuutosta ja naisten asemaa.
Ilmastonmuutoksen torjunnan Niinistö sanoi olevan lähivuosien tärkein asia.

– Niin vain on, ettei ihminen kestä maapallon menetystä. On kai ajateltu, että onhan tuolla ylhäällä ilmakehässä tilaa – paljon pitääkin olla kun kymmeniä miljardeja tonneja hiilidioksidia sinne vuosittain päätyy. Ahdasta on jo nyt, ja se tuntuu.

Jos Niinistön ensimmäiset kuusi vuotta olivat maailmalla rauhattomia, niin hän ei odota maailman sanottavasti rauhoittuvan tulevallakaan ajanjaksolla.

–  Tämä ei kuitenkaan saa olla tekosyy luovuttamiseen. Päinvastoin, Suomi voi, ja meidän myös pitää tehdä paljon sekä oman turvallisuutemme että kansainvälisen vakauden tukemiseksi.

Presidentit Tarja Halonen ja Martti Ahtisaari sekä rouva Eeva Ahtisaari ja Pentti Arajärvi olivat paikalla. KUVA: Joel Maisalmi

Luottamus on avainsana

Niinistö sanoi usein puhuneensa eheydestä ja vakaudesta. Luottamus on hänen mukaansa siinä avainsana.

– Luottamus ei ole samanmielisyyttä, mutta kyllä tietoa ja ymmärrystä siitä, mitä toinen aidosti ajattelee.

Hän lupasi vaalia sitä, että Suomi on maailman vakain maa. Puheensa lopuksi Niinistö muistutti, että katseet pitää kääntää nuoriin.

– Meillä ei ole varaa hukata yhtäkään tulevaisuuden tekijää. Kerran menetettyä on vaikea saada takaisin.

Presidentti kehotti myös toimimaan yksinäisyyttä vastaan tutuin sanoin.

– Pieni ele voi olla huomattavasti kokoaan suurempi – ikääntyneemmän ihmisen tervehtiminen kauppamatkalla tai nuoren pyytäminen mukaan pihapeleihin. Ei ole niin pientä tekoa, että se kannattaisi jättää tekemättä. Ei ole niin kaunista sanaa, että se kannattaisi jättää sanomatta. Siis: Tehdään ja kannustetaan. Olla lähellä, se on lähimmäisenrakkautta.

Puheensa Niinistö päätti kuuden vuoden takaisiin ajatuksiin.

– Lainasin tällä samalla paikalla kuusi vuotta sitten erään ystäväni sanoja, joiden mukaan ”Presidentti ei voi solahtaa siihen elämänpiiriin, jossa tapaa vain voittajia. Eivät voittajat niinkään presidenttiä tarvitse. Presidentin pitää osata seisoa ihmisen rinnalla myös hädän ja häviön hetkellä.”

– Kuluneet kuusi vuotta ovat vain vahvistaneet näiden sanojen arvoa ohjenuorana. Mitä vähemmän ympärillämme on pahoinvointia, sen paremmin me kaikki voimme. Suomen presidentti voi olla vain koko maan ja koko kansan presidentti. Niin tämän homman ymmärrän. Niin myös jatkan.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Puheet olivat eduskunnan edessä ylevät. Harmi, että noin fiksu nainen kuin puhemies Lohela on, joutuu pois puhemiehen toimestaan PerSujen hajoitettua oman puolueensa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen samaa mieltä. Rouva puhemies Maria Lohela piti todella hienon ja puheen, jossa oli kaikki elementit ja moderni tyylikin kohdallaan. Kutn myös pres. Sauli Niinistön puheessa. On surullista, että tuon tasoinen henkilö kuin Lohela joutuu kärsimään puolueensa perinteisestä nousun ja tuhon "sisällissodasta" .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella hienot puheet sekä Maria Lohelalta että Sauli Niinistöltä. Kansakuntaa yhdistävä hieno vuoropuhelu. Harmi, että Lohela joutuu siirtymään Eduskunnan puheenjohtajan paikalta. On hoitanut tehtävänsä erinomaisesti. Onnittelut Suomen parhaalle presidentille Saulille ja hienosti hommansa hoitaneelle Marialle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lähtökohta on, että perussuomalainen ei voi hoitaa mitään kunnolla. Se on mielipiteeni, joka ei voi olla väärä. Näin sanoi muuan Soini aikoinaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huhtasaari voisi ottaa mallia Lohelasta. Muuten Lohela kiitää hänen edelleen seuraavissa presidentinvaaleissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän persut, siniset ja muut huuhentaalit ole jo kadonneet puoluekartalta seuraaviin presidentinvaaleihin mennessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulle puheesta jäi mieleen, että Niinistön johdolla Suomi hakee turvaa EU:sta ja YK:sta ikäänkuin olisi jokin suuri hätä. Suomi tukee EU:n vahvistamista ja samalla se tarkoittaa jäsenmaiden itsenäisen päätäntävallan heikentämistä. Huono tavoite.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hätä on todellinen, vain yhdessä muiden demokraattisten yhteiskuntien kanssa voimme olla riittävän päättäväisiä ja voimakkaita kohtaamaan Putinin Venäjän laajenemispyrkimykset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet käsittänyt väärin, ei sitä turvaa haeta nyt , mutta voihan sitä suunnitella yhteistyötä vastaisuuden varalle. Natoa emme kuitenkaan tarvitse, eikä se kuulu edes meille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

väittää, että hän ei ole ajamassa liittovaltiota ja Suomea siihen. Totuus lienee toinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno puhe Sauli! Uskon puheenne olleen aito ja vilpitön. Ikävä vain, etteivät kaikki ota puheitanne tosissaan vaan ihannoivat esimerkiksi täysin toisenlaisen maan toisenlaista presidenttiä, jonka suurin saavutus on ollut toimia viihdeohjelman juontajana. Antaapa hänen juontaa nyt USA-diiliä ja jatkaa pellenä esiintymistään. Meillä on semmoinen presidentti, jonka esiintymisestä ja toimimisesta juuri tämän maan edustajana voimme olla ylpeitä.

Jännittäviä aikoja Teillä on edessänne, ihan liikutuin kun näin vaimonne olevan mukana tilaisuudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnea Sauli! Hieno että olet meidän Presidentti seuraavat 6 vuotta ♡ Ilma oli vähän kehno,mutta eipä se haitannut 😊

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyylikkäästi esiintyvä puhemies tuo Maria Lohela, olisi ollut hyvä vaikka presidenttiehdokkaana, jos siniset olisivat ymmärtäneet sellaisen asettaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lohela oli tosi tyylikäs,piti hienon puheen. Meillä on loistava presidentti. Hyvä Sauli !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuossa ideassa on muuten itua.
Kuuden vuoden päästähän ne on taas vaalit, pistetäänpä muistiin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katsoin Yhdysvaltojen presidentinvaalit kokonaisuudessaa eli en siis nukkunut koko yönä. Katsoin myös Trumpin virkaanastujaiset kokonaan alkuseremonioineen päivineen. Molemmat tapahtumat täydellisen legendaarisia ja mahtavia.

Nyt sitten tämä Suomen presidentinvaali ei sitä vertaa kiinnostanut, että olisin katsonut yhtään vaalitilaisuutta tai edes yhtään puhetta. Kävin äänestämässä, mutta sekin oli siinä ja siinä kiinnostiko. Tämä Niinistön puhe ei voisi vähempää kiinnostaa. Monta minuuttia suu käy ja sieltä ei tule mitään oikeaa asiaa ulos. Uskomaton kyky puhua, mutta ei kuitenkaan sanoa mitään. Trump puhuu kieltä mitä koko maailman kansat ymmärtävät ja tästä syystä Trump tullaan aikanaan kirjaamaan koko ihmiskunnan historian parhaana presidenttinä. Odottakaas vain sillä "juhlat" ovat vasta aluillaan ja vielä emme ole kuulleet paljoa mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

3
Oulussa löydetyn hylyn tutkimukset etenevät, mutta ongelmana on miten jäännös säilytetään – "Hylky tuhoutuu helposti nostettaessa kuiville"
3
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
2
Kainuun prikaatin varusmies nosti tuvassa aseen toista varusmiestä kohti ja laukaisi – Sakkoja myös kertausharjoituksen väliin jättäneelle reserviläiselle
2
Oulun kaupungin ympäristöohjelma hyväksyttiin – tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2040
1
Runssilla: Puistolassa tarjoillaan oman talon herkkuja sekä yltäkylläisesti uusia ja yllättäviä makuja
1
Maakaasuputki Viroon valmistuu etuajassa – Näin rakentajat ratkaisivat risteyskohdan Venäjältä tulevan putken kanssa
1
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image