Kotimaa

Sattumien summa voisi johtaa sähkön kat­kai­se­mi­seen kodeista keskellä pakkaskautta

Sähköpulan riski pakkaskausina on kasvanut viime vuosina. Syyt ulottuvat tuulivoimatuotannosta Ruotsin ydinvoimaloihin ja Venäjän kankeuteen.
Kotimaa 21.11.2019 11:42
Jami Jokinen

Sähköpulan riski on kasvanut tuotantomuutosten ja siirron pullonkaulojen vuoksi. Ruotsissa suljetaan vuodenvaihteessa taas yksi ydinvoimala.

Yhdistelmä useampia eri tekijöitä saattaisi johtaa tilapäiseen sähkönjakelun katkaisemiseen kotitalouksissa pahimpana pakkaskautena.

– Vahvasti tuontiriippuvaan Suomeen on aiempaa vaikeampaa saada tuontisähköä talven kulutushuipuissa, vahvistaa johtaja Reima Päivinen kantaverkkoyhtiö Fingridistä.

Mikäli pakkaskauteen osuisi esimerkiksi merkittävä häiriö ruotsalaisessa sähköntuotannossa tai Suomeen tulevissa siirtoyhteyksissä, voisi kulutus meillä ylittää sähkön saatavuuden.

Seurauksena kulutusta jouduttaisiin rajoittamaan. Riski ei ole välttämättä suuri, mutta se on kasvanut selvästi.

Tuonnin osuus kasvaa jopa viidennekseen

Suomi on erittäin riippuvainen tuontisähköstä varsinkin silloin, kun kulutus on suurimmillaan eli käytännössä kovilla pakkasilla.

Kantaverkkoyhtiö arvioi, että tulevan talven huippuaikoina tuontisähkön osuus on peräti viidennes Suomessa käytettävästä sähköstä. Sähköä pitäisi silti riittää, jos sähköjärjestelmä ja sähkömarkkinat toimivat normaalisti.

– Arvioitu sähkönkulutus pystytään kattamaan kotimaisella sähköntuotannolla ja naapurimaista saatavalla tuontisähköllä, mikäli sähköä on naapurimaista saatavilla, Päivinen tiivistää.

Mukana on aina "jos".

Riskejä ovat kasvattaneet voimalaitosten sulkemiset Ruotsissa sekä tuulivoiman yhä suurempi rooli pohjoismaisessa sähköntuotannossa. Maiden väliset siirtoyhteydetkin voivat muodostua pullonkaulaksi.

On myös mahdollista, että iso voimalaitos kaatuu tai siirtoyhteyksiin tulee ongelmia.

Taas yksi ydinvoimala sulkeutuu vuodenvaihteessa

Pohjanlahden länsipuolella on suljettu muun muassa ydinreaktoreita, ja suunta jatkuu.

Vattenfall on jo vähentänyt tuotantoa Ringhalsin ydinvoimalan kakkosyksikössä, ja se suljetaan kokonaan vuodenvaihteessa. Ykkösyksikön vuoro on vuoden kuluttua.

Pelkästään näiden osuus Ruotsin sähkönkulutuksesta on yhtiön mukaan kahdeksan prosenttia.

Merkittävä vika jäljelle jäävissä isoissa ruotsalaisvoimaloissa voisi varsinkin talvella aiheuttaa hankaluuksia Suomessakin. Vikoja voi luonnollisesti ilmetä myös kotimaisissa voimaloissa.

Tuulivoiman varjopuoli voi realisoitua pakkasilla

Tuulivoiman tuotanto on kasvanut ja kasvaa edelleen voimakkaasti kaikissa Pohjoismaissa. Suomessakin nousee uusia tuulivoimaloita samaan aikaan, kun esimerkiksi kaupunkien sähkön- ja lämmöntuotantolaitokset vähentävät sähköntuotantoaan.

Tuulivoiman kasvu on tuonut monien hyötyjensä rinnalla riskejä. Mitä suurempi osuus sähköstä saadaan tuulivoimasta, sitä suurempi vaikutus tuulettomilla jaksoilla on kokonaisuudelle.

– Tuulivoiman saatavuudella kysyntähuipuissa on keskeinen merkitys sähkön riittävyydelle Pohjoismaissa.

Fingridin arvion mukaan tuulivoiman osuus sähkönkulutuksesta on Pohjoismaissa huippupakkasilla jo kymmenkunta prosenttia, jos voimaloista saadaan täysi teho irti.

Jos ei saada, ei säätövoima kaikissa tilanteissa riitä.

Uusi Ruotsi-yhteys valmistuu vasta 2025

Läntistä pullonkaulaa yritetään avartaa uudella siirtoyhteydellä, jota Fingrid valmistelee Perämeren pohjukkaan. Yhteys tosin valmistuu vasta vuonna 2025.

Suomeen tulee tuontisähköä myös suoraan Venäjältä, joskin määrä on ollut laskusuunnassa viime vuosina.

Pohjoismainen vaje puolestaan katetaan pitkälti sähkön siirrolla Keski-Euroopasta. Suomeen se kulkee Baltiasta.

Länsieurooppalaisella sähkömarkkina-alueella hinta määräytyy pörssissä ja sähkö virtaa sinne, missä sitä tarvitaan – jos kaikki siis toimii.

Venäjä sen sijaan ei kuulu tähän markinaan, vaan myynti perustuu kankeampaan kapasiteetimaksuun.

– He myyvät Suomeen sähköä, kun se on heille kannattavaa. Päiväsaikaan ja tiettyinä muina aikoina se ei kannata, Päivinen sanoo.

Idän-tuonti ei tämän vuoksi reagoi nopeasti sähköntarpeen muutoksiin Suomessa eikä sähköpörssin tilanteeseen muutenkaan.

Kotitalouksissa voisi olla edessa tuntien katkoksia

Kun kysyntä kasvaa nopeasti, nousee sähkön hinta. Se leikkaa kulutusta teollisuudessa, mikä vähentää sähköpulan riskiä jonkin verran.

Fingridin mukaan pula on silti mahdollinen kovan pakkaskauden aikana.

Siihen on varauduttu kantaverkon lisäksi paikallisissa jakeluyhtiöissä. Tilanne ei kantaverkkoyhtiön mukaan johtaisi kaaokseen, vaan olisi hallittavissa.

Työkaluna on sähkönkulutuksen rajoittaminen. Sähkön saanti turvattaisiin yhteiskunnallisesti tärkeissä toiminnoissa, ja rajoitukset koskisivat vain osaa sähkön käyttäjistä.

Kotitalouksissa tämä tarkoittaisi Fingridin mukaan korkeintaan muutaman tunnin keskeytystä sähkönjakelussa. Parinkymmenen asteen pakkasessa tämäkin voi olla ikävä paikka.

OL3 tasaa tuotantoa, mutta syö myös siirtokapasiteettia

Olkiluoto 3:n (OL3) pitäisi liittyä tuotantorintamaan ensi kesänä. Se helpottaa tilannetta, koska yksikön sähköteho on suuri ja ilman häiriöitä se myös pysyy tasaisena.

Tuontiriippuvuutta uusi yksikkö ei kuitenkaan poista.

Lisäksi OL3:n häiriöihin liittyvä varautuminen vie Suomen ja Ruotsin välisen siirtoyhteyden kapasiteettia 300 megawatin verran.

Sähkön tuotanto ja kulutus

Kovien pakkasten aikaan sähkön kulutus voi kasvaa Suomessa ensi talvena 15 300 megawattiin (MW), arvioi Fingrid.

Tällöin 3 400 MW olisi tuotava ulkomailta.

Samaan aikaan sähkövaje Pohjoismaissa olisi arviolta 4 900 MW, mikä olisi tuotava pääasiassa Keski-Euroopasta.

Viime talvena kulutushuippu oli 14 542 MW. Se osui tammikuun 28. päivän aamuun.

Kotimainen tuotanto oli tällöin 10 978 MW tunnissa ja nettotuontia oli 3 564 MW tunnissa.

Suomen kaikkien aikojen sähkön kulutusennätys mitattiin tammikuussa 2016. Tuolloin kulutus oli 15 105 MW tunnissa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Tuulisähkön käyttäjille toimitetaan vain tuulisähköä, sillä voidaan tasata kulutushuippuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun näin kirjoitellaan, niin se tarkoittaa sitä, että ensi talvella on katkoksia ihan varmasti. Selityskin on jo valmiina. Kesällähän hinnannousulle on selityksenä kuivuus tai liian kovat sateet Suomessa, tuulivoima, Olkiluodon ongelmat, Norja joet ja Ruotsin kuivuus ja Fennovoima jo varalta. Fingridillä on aina selitys jo etukäten tiedossa ja mahdollistaa sitten siirtohintojen noston. Nämä ovat sellaisia itsensä toteuttavia uutisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monessa kunnassa puhtaan veden jakelu voi loppua katkoksen johdosta kokonaan tai ainakin sitä voidaan joutua rajoittamaan. Ja vaikka puhdasvesipuoli pelaisikin, ei jätevesipuoli välttämättä pelitä. Tällöin on katkaistava myös veden jakelu. Haja asutusalueet ovat tästä yleensä poikkeus. Tyypillisesti niissä on vain pelkkä imeytyskenttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun sähköt on poikki, silloin ei taloissa toimi kiertovesipumput, eikä toimi myöskään öljypoltin tai maalämpöpumppu, joten kaikki muu lämmitys kuin puulämmitys lakkaa toimimasta. Hyvänä puolena on se, että samalla pysähtyy myös ilmanvaihtokoneet, joten lämpöä ei mene niin paljon harakoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

sähköautot lisäämään kulutusta
Tuulivoimaloilla ei energiatarve tule koskaan täytettyä, tarvitaan lisää perusvoimaa joko ydinvoimaa tai vesivoimaa
Mutta kumpikaan ei käy tälle keskustalaiselle punaviherhallitukselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kantaverkkoyhtiö arvioi, että tulevan talven huippuaikoina tuontisähkön osuus on peräti viidennes Suomessa käytettävästä sähköstä."
Suuntahan on hyvä. Tänään 21.11.2019 n. klo 13 sähkön kulutus Suomessa on 10331MW ja tuotanto 7385 MW ja tuonti (-vienti) 2935 MW. Tuontisähköä siis liki 30%, lähes kolmannes! Tuulivoimaa tuotannosta nyt hulppeat 510MW ja aurinkoenergiaa peräti 7MW.
Paljonko mahtaa olla öljylämmittäjien energian tarve nyt ja kovilla pakkasilla ja miten paljon tämä joukko lisää sähkönkäyttöä, kun kevytöljyn polttaminen kielletään. Kaukolämpölaitokset kai saavat tuprutella raskasta polttööljyä aluelämpökeskuksissa kovemmilla pakkasilla (Oulussa olisko -15 astetta) jatkossakin ja asiakkaat saavat lämpönsä huomattavasti edullisemmin kuin kevytöljyn kuluttajat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puun polttoa ollaan kieltämässä ja sähkövarmuus on mitä on. Onhan tää hommaa. Pelastuuko maailma tällä menolla, jos jossakin suomussalmella tulee viikkokausien sähkökatkot ja puuta ei saa polttaa? Miten ne siellä olis muuten sähköautot ladanneet? Oliko ne sähköt poikki viikkoja vai miten se meni?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomeen pitäisi saada yhä enemmän sähköautoja,ja samalla kuitenkin on koko maa entistäkin enemmän riippuvainen tuontisähköstä.Ei oikein "pelitä" tämä yhtälö,vai?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuulivoima on kovalla pakkasella täysin pois pelistä, koska silloin ei tuule. Eikö tätä osattu ottaa huomioon? Kyllä hirvittää asua sähköllä lämmitettävässä puurakenteisessa asunnossa, jossa ei ole korvaavaa lämmönlähdettä. Parin tunnin katkon jälkeen rakenteet ovat jo läpikylmät ja ainakin viisi tuntia saa lämmittää normaalihuonelämpöön. Rakenteillekaan ei pakkanen taida olla hyväksi, vaikka asukkaat kylmyydestä selviytyisivätkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sähköä tuottava pienlämpövoimalaitos ei tietenkään voi olla ratkaisu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mien se voisi olla edullisempi kuin sähköä ja lämpöä tuottava voimala? Vastaus: ainoastaan veroja kiertelemällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Biopolttoaineella tuotetaan kilowatteja, joko lämpönä tai sähkönä. Molemmista syntyy hävikkiä, jonka toinen voi käyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyvään talonrakentajat ottaa kaiken toimimaan sähköllä ja sitten ollaanki ihmeissään kun tulaa katkos ja kämppä jäähtyy.. Se on se helepppous ja ei viititä nähä vaivaa asijoitten etteen ennään vaan opittu liijan helepolla saamaan.. Tämä kostautuu vielä hyvin monelle.. Ite olen puulämmityksen kannalla ja suosin tätä, viime vuonna valamistu uusi leivinuuni jolla saa sähkökulutusta vähemälle ja lämpöä kämppään.. Patterit ovat kiinni koko ajan..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

no mites siellä kerrostalossa takkaa lämmität? tai rakennat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näissä 1800-luvun lopulla ja vähän ennen itsenäisyyttä rakennetuissa kerrostaloasunnoissa on takat tai kakluunit, isommissa useampia. Maksaa toki enemmän kuin nykyiset legotalot. Eikä kerrotalokämppä kylmene niin nopeasti kuin ok-talo tai rivari. Minulla asunnosta vain 2 seinää ulkoilmaa vasten, kummallakin puolella naapurit, samoin ylä- ja alapuolella. Lämpö karkaa hitaasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä näkee taas hallituksen typeryyden. Lisätään vain sähköautojen suosiota eikä ole kapasiteettia ladata huonoimpina aikoina ladata niitä. Toki Venäjältä saa oikein puhtaasti tuotettua sähköä ostettua. Voi kun kaatuisi tämä hallitus ja saisimme ihan oikeasti suomalaisten ihmisten asioita ajavia ihmisiä sinne. Tämä hallitus ei sitä tre

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rakentaminen kestää 20-30 vuotta. Ehtii tulla sähkökatkoksia sitä ennen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saisi Venäjä laittaa piuhat kiinni kovilla pakkasilla ja keskittyä oman kansakuntansa lämpimänä pitämiseen ja teollisuutensa pyörittämiseen.

Suomi kun on tässäkin ajanut itse itsensä tilanteeseen, josta ei kustannussyihin vedoten saa itseään ulos, ennenkuin tapahtuu jotakin merkittävän vahingollista. Tulee vielä ikävä kannattamattomia voimaloita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

13.12.
Kiviharjuntien jatkeen rakentaminen alkaa vuoden alussa OYSin tuntumassa – uusi pysäköintitalo valmistuu keväällä
13.12.
Jari Sailio iskee Kärppien kavennusmaalin
13.12.
Sarjajumbo Sport näpäytti Kärppien varamiehistä joukkuetta – Jari Sailion kavennus jäi Vaasan perjantai-illassa laihaksi lohduksi
13.12.
Insinööriliitto: Nokia purki luottamusmiehen työsopimuksen lakon jälkeen – ammattiliiton mukaan kyseessä oli kosto
13.12.
Analyysi: Kulmunilta karkasi some-mopo käsistä – sosiaalisessa mediassa poliitikko voi mokata helposti ja pahoitella nopeasti
13.12.
Ainakaan kaikkia al-Holin naisia ei voitaisi syyttää Isisin riveihin matkustamisesta – terrorismin edistämisestä voidaan tuomita jopa kahdeksan vuotta
13.12.
Hovioikeus: Oulun seksuaalirikosvyyhden syytetyn saatava tutustua uhrin salaiseen kuulustelukertomukseen – "Hänen oikeus on joka tapauksessa painavampi" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

OKT 250 neliöä omalla lähes hehtaarin tontilla lähellä palveluja, aah. Tarvittaessa palveluja saa rahalla, kun joskus se... Lue lisää...
VELATON NAUTISKELIJA

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image