Kotimaa

Sariini ja sinappikaasu käyttöön: Maavoimat ryhtyy käyttämään ensi kertaa aitoja tais­te­luai­nei­ta koulutuksessa

Maavoimat aloittaa suojelukoulutuksen Porin prikaatissa aidoilla taisteluaineilla, kuten sinappikaasulla ja sariinilla. Kuvituskuva. KUVA: Jarmo Kontiainen
Kotimaa 16.9.2019 16:32
STT

Maavoimat aloittaa suojelukoulutuksen Porin prikaatissa aidoilla taisteluaineilla, kuten sinappikaasulla ja sariinilla. Samalla prikaatissa otetaan käyttöön koulutusta varten erillinen taisteluainekoulutusalue.

Koulutus on ensimmäinen laatuaan Suomessa, ja Porin prikaati on taisteluaineiden ainoa kouluttaja.

Noin kolmen hehtaarin kokoinen harjoitusalue otetaan käyttöön tänä syksynä, ja varusmiehille koulutus aloitetaan ensi tammikuussa. Taisteluainekoulutusta annetaan myös muille viranomaisille.

– Olemme pitkään ja huolellisesti valmistelleet tätä, nyt testaamme kaikki järjestelyt ja katsomme, että kaikki toimii, kertoo STT:lle pioneeritarkastaja, eversti Matti Lampinen Maavoimien esikunnasta.

– Erittäin hyvillä ja luottavaisilla mielillä aloitamme harjoittelun.

Tähän asti Suomessa on suojelukoulutuksessa taisteluaineiden sijasta käytetty simulantteja. Taisteluainekoulutuksiin on kuitenkin osallistuttu ulkomailla.

– On huomattavasti yksinkertaisempaa ja kustannustehokkaampaa järjestää tämä koulutus kotimaassa. Tällä myös osoitetaan, että meillä on ammattitaitoa toimia tällaisessa tilanteessa ja toimivat välineet, Lampinen toteaa.

Taisteluaineet ovat ympäristölle vaarallisia kemikaaleja, mutta Maavoimien mukaan koulutuksesta ei aiheudu vaaraa ympäristölle tai sivullisille.

Harjoitusalue ei sijaitse pohjavesialueella, eikä aineita leviä suoraan maastoon.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (45)

Nyt näyttää siltä, että hulluus on saastuttanut poliitikot ja sotilaat. Maapallon väestöräjähdystä ei ole pystytty hallitsemaan, ja nyt palataan YK,n suositukseen väestömäärän vähentämisestä kolmeenkymmeneen (30 %) nykyisestä. Linkolan näkemyksetkin ovat liian optimistiset. Nykyisen poliittisen eliitin hallinnassa ihmiskunta myrkyttyy, ja kuolee sukupuuttoon muutamassa vuosisadassa. Eläinkunnan sukupuutton kuolemat eivät näy kiinnostavan dollarihurmoksessa huuruilevaa eliittiä pätkääkään!!!!!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaasut ja droonit ovat todella vaarallinen yhdistelmä ja aina pienen näpistyksen arvoinen huvi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Levollisin mielin? Myrkkykaasujen kanssa? Maailmansodassa meni pohjavesikin pilalle vuosikausiksi. Vähän on historian siipien havinaa, kuten myös Kiky eli Torpparien Taksvärkki, sekin on kotoisin noin 100v. takaa. Mitähän muuta vanhaa otetaan käyttöön 100v. kunniaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos vaikka kansalaissota, nälänhätä, espanjantauti ja keskitysleirit? Valinnanvaraa on. Tai sota? Sitähän harjoitellaan pitkin maailmaa oikein kunnolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Virheellisesti uutisoitu. Tavan mosa ei pääse näitä aineita sniffailemaan. Tätä koulutusta saat jos haluat/pääset suojelujoukkoihin koulutettavaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä homma, autenttisuutta reenaukseen. Tietotaito ei kehity, jos vain simuloidaan. Huomatkaa myös "taisteluainekoulutusta annetaan myös muille viranomaisille". Tämä on myös muihin uhkiin varautumista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi korkea aika vähentää puolutusvoimien menoja koska vaikuttaa siltä että puolutusvoimissa keksitään turhanpäiväisiä menoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiaa. Koska harjoitellaan ebola-epidemian torjuntaa oikeilla viruksilla? :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ebola ei ole mitään hyttysten levittämään malariaan verrattuna. Suomessa harjoitellaan oikeilla hyttysillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palomiehet (pelastajat) harjoittelevat ihan oikealla tulella, suojautumista, sammuttamista, ym. On erittäin tärkeää tunnistaa ja hallita mahdolliset vaaralliset aineet myös sotilaiden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syyriassa venäjä ja venäjän tukema laiton hallitus on käyttänyt hermomyrkkyjä ja rypälepommeja siviilejä kohtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ovat vaarallisia ympäristölle,mutta eivät sittenkään ole vaarallisia ympäristölle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei herra isä saa nuille myrkyille altistaa varusmiehiämme,myrkkyjä joita käytettiin 1 maailmansodassa jo ja paljon kuoli..Entäpä jos harjoituksissa suojaus pettää mitä sitten tapahtuu tulee vainajia..käyttäkää ihan niitä kyynelkaasuja ja pippuri sumetteita nuissa feikki harjoituksissa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitähän sitä just reenataankin, että miten ja milloin suojaus pettää. Siinä on lääkintäryhmä kylessä vastamyrkkyjen kans ja joka ukolla atropiinia ens hätään. Itte oisin ensimmäisenä vapaaehtoisena tämmösessä harjoituksessa! Ei meitä monta harjotellessa kuole, liikenne on paljon tappavampaa ja sota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä yhtälö tulossa. Kapiaiset on tunnetusti pitäneet noita "sotiaan" pikkuisessa ja välillä isommassaki "tuiskeessa"...välillä discopallot mukana
. ei tuommoisia leluja pojille leikkiin ennen kuin on täysin nollatoleranssi alkoholin käytlön suhteen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämmöiset harjoitukset pitäisi lailla kieltää, ei tuommoisten myrkkyjen kanssa läträäminen ole asiallista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enpä tiennyt, että Suomella on tuollaisia myrkkyjä. Korvataanko niillä jalkaväkimiinat? Taitaa edellinen persu-puolustusministeri olla kaiken takana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Verraten tätä uutista siihen ettei puolustusvoimat ota palvelukseen yhtään "heikkoselkäistä tai -jalkaista" miestä vakuutus korvausten väistelemiseksi, niin epäilen vahvasti oikeiden taistelukaasujen käyttöä varusmiehille...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (45)

Uutisvirta

18:00
Kuinka Oulun ensimmäisen kuvernöörin kahvipannu päätyi Kiiminkiin: Vasta tarina tekee esineestä erityisen Tilaajille
18:00
Toisen roska on toisen aarre Pohjois-Pohjanmaan museossa
17:39
Poliisi perustelee toimia Turkki-mielenosoituksessa sillä, että aiemmin rikottiin lähetystön ikkunat – Sisäministeri Ohisalo pyytää poliisilta selvitystä
16:52
Rattijuoppo ja useiden autojen sivupeilit hajottanut nuori mies työllistivät poliisia Kajaanissa
16:47
Kajaanilaismies hermostui ravintolassa ja kaatoi toisen miehen katuun, uhri sai sairaalahoitoa vaativia vammoja
16:36
Nelikymppinen mies uhkasi aseella kolmea muuta Kajaanissa – aseen poisottaminen johti käsirysyyn
16:15
Tallinkin Silja Europa -laivalta löytyi yöllä kaksi suomalaista kuollutta nuorta – Viron poliisi ei tällä hetkellä epäile rikosta
185
Hallitus haluaa velvoittaa kiinteistönomistajat hankkimaan lisää sähköautojen latauspisteitä – myös autottomat voivat joutua maksajiksi
38
Jalankulkijoille annettu syksyn ensimmäinen liukastumisvaroitus Oulussa, kulkuväylät voivat olla erittäin liukkaita
33
Puheenaihe: Ovatko varusmiesten yhteistuvat tarpeellisia?
30
Opetusministeri Li Andersson haluaa poistaa kotihoidon tuen yli 3-vuotiailta sisaruksilta – Käyttäisi miljoonat varhaiskasvatusmaksujen alentamiseen
19
Sadat tuhannet seniorit saavat kutsun influenssarokotetutkimukseen – "Tutkittavassa rokotteessa vaikuttavia aineita on nelinkertainen määrä"
17
Britannia pyysi EU:lta lykkäystä brexitille kirjeellä, jota Boris Johnson ei allekirjoittanut – Lähetti toisen kirjeen, jolla perui ensimmäisen
15
Haukiputaalle poliisin konttiputkaan viety henkilö sytytti putkassa tulipalon, palo laukaisi tilan sprinklerin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maataloustuet.

Jos haluamme pitää kotimaisen maataloustuotannon omavaraisena, tarvitsevat maanviljelijät maataloustukea. Maanviljelijöi... Lue lisää...
Realismia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image