Kotimaa

Samuel Salmi Nergin puheista: Kirkko ratkaisee itse, miten paperittomiin tur­va­pai­kan­ha­ki­joi­hin suhtaudutaan

Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi kummeksuu Päivi Nergin puheita paperittomien turvapaikanhakijoiden auttamatta jättämisestä. KUVA: Jarmo Kontiainen
Kotimaa 28.9.2016 19:41
Minna Akimo

Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi kummeksuu sisäasianministeriön kansliapäällikön Päivi Nergin puheita siitä, ettei paperittomia turvapaikanhakijoita tulisi auttaa. 

– En ymmärtänyt lausuntoa ollenkaan. Minusta on se on eettisesti arveluttavaa, sillä hän käy nyt kirkon tontille, Salmi sanoi Kalevalle keskiviikkona.

Nerg sanoi Sunnuntaisuomalaisen haastattelussa aiemmin, että ilman oleskelulupaa jääville ei pitäisi tarjota hätämajoitusta, sillä se antaa heille väärän viestin.

Salmi pitää kiinni siitä, että kirkko ratkaisee itse sen, miten paperittomiin turvapaikanhakijoihin suhtaudutaan.

– Me ratkaisemme tämän kysymyksen omilla tavoillamme ja omissa seurakunnissamme. Meillä on tähän omat ohjeet, Suomen ekumeenisen neuvoston suositukset, joiden pohjalta tähän asti olemme toimineet.

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) on kutsunut kirkon piispat yhteiseen neuvotteluun, jossa tätä asiaa käydään läpi.

Ministeri tapaa piispat marraskuun lopulla. Samuel Salmi ei tilaisuuteen pääse, sillä hän on juuri silloin ulkomailla.

– Olisin mielelläni siellä mukana.

Salmen mukaan tilaisuudessa keskustellaan siitä, löytyisikö asiassa mahdollisesti jotain yhteisiä tapoja toimia. Salmi kuitenkin pitää tiukasti kiinni siitä, että kirkko toimii tässä asiassa itsenäisesti

–Minusta ei ole hedelmällistä lukea lehdestä siitä, miten kirkon pitäisi toimia jossakin tilanteessa ja kun se tulee vielä näin yllättäen jonkun sisäministeriön kansliapäällikön kautta, Salmi sanoo.

Evankelisluterilaisen kirkon seurakunnat ovat auttaneet ja suojelleet paperittomia, kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita ihmisiä.

Arkkipiispa Kari Mäkinen totesi jo keväällä, että kirkko on varautunut tähän. Myös avustusjärjestöt ovat olleet huolissaan, miten paperittomat ihmiset selviävät talven yli.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (90)

Hieno kannanotto kirkonmieheltä. Toimitaan kuten Raamattu kehottaa. Populistiset rasistiopit eivät voi eivätkä saa muuttaa Raamatun ydinsanomaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljonko otetaan, 30 000, 100 000, 1000 0000 , 100 000 000? Tulijoita riittää ja sitä enemmän mitä enemmän vetovoimatekijöitä kuten kirkonmiesten ja naisten "suojelu".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirkohan harjoittaa silloin valtion vastaista politiikkaa. Jos noin tekisi yksityinen ihminen oikeuteen joutuisi. Luuleeko kirkko saavansa muslimeista kannattajiaan. Turha toivo tuolla hommalla menettää vain Suomalaisten luottamuksen. Miksi kenenkään kannattaa kuulua kirkkoon jos siellä aletaan palvelemaan vain kielletyn päätöksen saaneita maahanmuuttajia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirkko on eksynyt kauas alkuperäisestä ja sitten kun huomaa eksyneensä, ei varmaan osaa enään takaisin.
Alkaa EvLut kirkko olemaan jo loppunsa alussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirkko ei voi rikkoa Suomen lakia. Siitä seuratkoon lain rikkojille asianmukainen rangaistus. Seurakunnat voivat auttaa laillisesti maassa olevia, mutta kirkko ei ole erillinen saareke yhteiskunnassa, eikä kirkolla ole oikeutta ottaa suojiinsa laittomasti maassamme oleskelevia. Ekumeenisen neuvoston ohjeet eivät mene Suomen lain yli. Samoin avustusjärjestön auttaessa laittomasti maassamme olevia, tulee myös avustajia rankaista lain mukaan. Typerää edes keskustella selvästä asiasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rikkooko kirkko lakia, jos on saanut lainvoimaisen karkoituspäätöksen? Mielestäni rikkoo. Harmi, kun en voi erota kirkosta, kun olen eronnut jo aikaisemmin. Kyllä kansalaisten pitäisi hoksata tämä kirkon harjoittama peli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

virkakyöstit ovat näemmä lopullisesti alkaneet pitää jäsenistöään pilkkanaan!

Kuka haluaa vielä maksaa veroja näiden ylläpidosta?

Kun eroat kirkosta heti, et joudu enää maksamaan sinne veroja ensi vuonna!
Tuumasta siis toimen kansalaiset!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tahallisesti paperinsa, henkilöllisyytensä salaaja on tehnyt teon, jonka haluaa salata, teko ei kestä päivänvaloa. Rehellinen ihminen tietää nimensä ja syntymäaikansa. Apua tarvitseva kyllä kertoo, kuka hän on. . .Ja häntä autettakoon!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska kirkko haluaa toimia yhteiskunnan "ulkopuolella" niin annettakoon siihen täysi mahdollisuus ja eroitetaan valtio ja kirkko toisistaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne on erotettu toisistaan. Kirkko saa osan yhteisöveron tuotosta vastineeksi harjoittamastaan sosiaalitoimen alaa tukevasta mielenterveys- ja raittiustyöstä ja diakoniatyöstä sekä hautaustoimen hoitamisesta.

Jostain käsittämättömästä syystä yksityinen sektori ei halua ottaa näitä hommia hoitaakseen, vaikka asiakaskunta on lähes loputon ja työtä riittäisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvää puhetta Salmelta, kuin profeetta Samuelin suusta. Tyhjillään oleviin kirkkoihinkin saadaan asukkaita, kenties uusia jäseniä seurakuntiinkin. Toivottavasti kirkolla rahat riittää ilman että tarvitsee kirkollisveroa nostaa, toisaalta uskon surakuntalaisten senkin hyväksyvän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka kirkot (luterilainen ja ortodoksinen) varmistavat ettei joukossa ole turvallisuuttamme uhkaavia kielteisen päätöksen saaneita henkilöitä? Miten kirkko seuloo sen, keitä se ottaa siipiensä suojaan? Mistä kirkko järjestää heille asunnot, ruoat, koulutuksen, terveydenhoidon, sairaanhoidon, vaatetuksen jne...? Millä rahalla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On oikein, että hädässä olevia ihmisiaä autetaan, mutta joku järki se pitää olla tässäkin asiassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt täytyy vakavasti miettiä, että liityn takaisin kirkkoon. On hienoa, että jokin taho uskaltaa toimia, niin kuin opettaa. Turhan pelkääjiä ja valittajia näyttää löytyvän. Paperittomistakin tehdään rikollisia ilman tuomiota osassa näistä kirjoituksia. Mitä te ihmiset oikein ajattelette? Ei näytä löytyvän sitä kristillistä lähimmäisen rakkautta kaikista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trulli lienee trolli joka kuuluukin jo valmiiksi kirkkoon. Eli ei voi liittyä toiseen kertaan, vaikka kovasti olet mainostamassa palveluita. Lähimmäisen rakkaus ei liene sitä, että ihmisiä pidetään lähtökohtaisesti huonompiosaisina, jotka tulevat Suomeen, kukin eri syistä johtuen. Ei se vain mene niin. Tällaisella asenteella "hyvät ihmiset" asettuu automaattisesti maahanmuuttajien yläpuolelle, joka on halveksuttavaa. Se, etteivät ihmiset voi jäädä maahan elämään avustuksilla on jo päätetty valtion toimesta. Eipä siis ole perusteltua, että kirkko kannustaa laittomaan toimintaan. Siitä tulisi rangaista, sillä kirkko ei ole valtio.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos turvapaikanhakijalle ei ole myönnetty turvapaikkaa, siihen on hyvä ja perusteltu syy. Näin luvattomana maassa piileskelevä syyllistyy rikokseen, ja kirkko haluaa auttaa tässä laittomuudessa? Hohhoijaaa....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirkon touhu alkaa olemaan duubadaapaa. sanoma mitä nyt leipäpapit(virkamiehet) nyt horisee. Hengellisyys/pysyvyys korostaa poissaolollaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paperittomat tulee karkoittaa maasta välittömästi. Muodostavat turvallisuusuhan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (90)

Uutisvirta

14:59
Poliisi on hankkinut uusia panssariajoneuvoja – Tällainen on "Hevi"
14:36
Tietokatko Suomen ja Saksan poliisin välillä johti raiskauksesta epäillyn miehen vapauttamiseen – "En pysty kertomaan sitä, mikä tähän väärinkäsitykseen johti"
14:32
Tältä näyttää poliisin uusi luotisuojattu ajoneuvo – vastaavia ei muualla Pohjoismaissa
14:25
Kaksi pohjoismaalaista naista löydettiin kuolleina vaellusreitillä Marokossa
13:28
Tähtitanssit käynnistyvät Oulussa tammikuussa – jatkossa Radisson Blun ravintola Toivossa tanssitaan kaksi kertaa kuukaudessa
13:11
Nuori nainen ei tiennyt olevansa raskaana ja synnytti käymälään – joutui vankilaan puoleksitoista vuodeksi El Salvadorissa
12:49
Kiihtelysvaaran kirkkopalolle ei löytynyt järjellistä motiivia –"Kyse on ollut päähänpistosta"
46
Muutama karanteenissa ollut sairastui tuhkarokkoon – Sairastuneet kieltäytyvät antamasta näytettä
43
Alikulku Auranmajan kupeeseen valmistunee kesäkuussa – yli puoli vuotta suunniteltua myöhemmin
35
Oulu pyörii ensi vuoden 1,3 miljardilla - kaupunginvaltuusto hyväksyi ensi vuodelle alijäämäisen talousarvion
29
Raportit: Venäjä sekaantui luultua laajemmin Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin
24
Tuleeko Huutokauppakeisareista uusi jouluperinne? Uusinta neljän vuoden takaa osoittaa, että kaksi asiaa on Hirvaskankaalla muuttunut
23
Kysyimme: Palkansaajia hemmotellaan pitkillä pyhillä, autioituvatko työpaikat?
22
Facebook-kirjoituksista nousi kaplakka Limingassa – luottamushenkilöitä syytetään kunnan johtohenkilöihin kohdistuneesta epäasiallisesta kirjoittelusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Olen syntynyt 1971. Olen siis X-sukupolvea. Molemmiin puolin sukuani isovanhempani elivät pitkästi yli 90-vuotiaiksi. To... Lue lisää...
*****

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.12.

Fingerpori

18.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image