Kotimaa

Sähkön siir­to­hin­nois­sa on yhä yli kak­sin­ker­tai­sia eroja: hinnakkaimmin sähkö siirtyy Etelä-Savossa ja Jämsässä, halvimmin Rovaniemellä

Korotuspainetta sähkönsiirtohinnoille aiheuttavat muun muassa myrskykestävyyteen tehtävät investoinnit. Suomessa on vielä noin miljoona sähkönkäyttöpaikkaa, joissa vaatimukset eivät täyty.
Kotimaa 14.1.2020 18:00 | Päivitetty 16.1.2020 16:33
Jami Jokinen

Hintoja nosti viime vuonna 23 yhtiötä, ja kovimmat korotukset tehtiin Kauhavalla. Hintakeskiarvo on noin 9,8 senttiä kilowattitunnilta.

Asuinpaikka voi tulla kalliiksi sähkölaskussa, sillä sähkö siirtyy verkosta kuluttajalle yhä hyvin erilaisella hinnalla eri puolilla maata.

Kalleimman yhtiön hinta on lähes kaksi- ja puolikertainen halvimpaan yhtiöön verrattuna.

Energiaviraston tiedot kertovat, että hinnakkaimmin sähköä kotitalouksiin siirtävät yhtiöt löytyvät Etelä-Savosta ja Pirkanmaalta. Edullisin yhtiö puolestaan jakaa sähköä Lapissa.

Kallein hinta 15,33 senttiä

Tammikuun alun hintatietojen mukaan Suomen kallein sähkön siirtohinta on 15,33 senttiä kilowattitunnilta (kWh). Tämän verran veloittaa kaksi yhtiötä: Etelä-Savossa jakeluvastuusta huolehtiva Järvi-Suomen Energia sekä Pirkanmaalla Jämsässä toimiva Kuoreveden Sähkö.

Lähes sama hinta on kolmeen maakuntaan verkkonsa ulottanut Savon Voima Verkko -yhtiöllä.

Neljänneksi kalleinta sähkön siirto on Kainuussa. Kajave Oy veloittaa siitä 14,63 senttiä kilowattitunnilta.

Seitsemän yhtiötä yli 13 sentin

Neljä hintavertailun yläpään yhtiötä erottuu selvästi, sillä viidenneksi sijoittuvan yhtiön (Parikkalan Valo) siirtohinta on lähes kymmenen prosenttia halvempi (13,63 snt/kWh) kuin Kainuussa.

Liittymämäärältään Suomen suurimpiin kuuluva siirtoyhtiö Caruna sijoittuu hintavertailussa kuudenneksi 13,55 sentin hinnallaan.

Yli 13 senttiä veloittaa myös Pohjois-Karjalassa toimiva PKS Sähkösiirto.

Halvin hinta alle 6,50 senttiä

Koko maassa verkkoyhtiöiden hintakeskiarvo on 9,78 senttiä kilowattitunnilta.

Maan huokein siirtohinta löytyy Lapista, sillä Rovaniemen Verkko veloittaa kilowattitunnilta 6,46 senttiä. Tämä on vain 42 prosenttia maan kalleimpien yhtiöiden hinnasta.

Alle seitsemän senttiä veloittavat myös Turku Energia Sähköverkot ja Tampereen Sähköverkko.

Energiaviraston keräämät hinnat koskevat 3x25 A sulakkeilla varustettua pientaloa, jonka keskimääräinen sähkön vuosikulutus on 5 000 kWh.

Muutama kova hinnannosto

Sähkönjakeluvastuusta huolehtii Suomessa 77 verkkoyhtiötä. Niistä 21 nosti siirtohintoja kuluneen vuoden aikana.

Lain salliman enimmäiskorotus on 15 prosenttia.

Suurimmat korotukset viime vuonna teki Outokummun Energia, joka korotti hintaa yli 14 prosenttia. Imatran Seudun Sähkönsiirto korotti hintoja noin 13 prosenttia.

Valkeakosken Energian ja Järvi-Suomen Energian hinnankorotus oli noin kahdeksan prosenttia. Muiden korotukset jäivät tätä pienemmiksi.

Miljoona paikkaa vielä vaatimusten tavoittamattomissa

Verkkoyhtiöiden kustannuksia on kasvattanut erityisesti sähkön toimitusvarmuuden parantaminen.

Linjastoja on uusittu ja uusitaan paremmin esimerkiksi myrskyjä kestäväksi. Käytännössä se tarkoittaa muun muassa maakaapelointia.

Vuonna 2014 alkaneet, yhtiöitä koskevat lakisääteiset toimitusvarmuusvaatimukset astuvat voimaan asteittain vuoteen 2028 saakka.

Tuoreimman tiedon mukaan vaatimukset eivät ole vielä täyttyneet lähes miljoonassa sähkön käyttöpaikassa. Valtaosa niistä on kaava-alueiden ulkopuolella.

Kahdelle verkkoyhtiölle on myönnetty velvoitteiden täyttämiseen jatkoaikaa vuoteen 2032 ja kymmenelle yhtiölle peräti vuoteen 2036.

Ruotsissa tuottotasoa laskettiin poliittisella päätöksellä

Energiavirasto on arvioinut, että sähkön jakeluverkko edellyttää lähes kymmenen miljardin euron investointeja vuosien 2014-2036 välillä.

Toimitusvarmuuden parantamisen osuus on tästä noin kolmannes.

Investointitarpeella ei kuitenkaan voi perustella siirtohintojen korotuksia rajattomasti. Koska sähkönsiirtoa ei voi kilpailuttaa, energiavirasto valvoo jakeluyhtiöiden tuottotasoa.

Tuottotaso on viime vuosina laskenut vajaan puolen prosenttiyksikön tahtia, ja on nyt noin kuusi prosenttia. Virasto odottaa laskun jatkuvan juuri alkaneen nelivuotiskauden aikana edelleen.

Energiaviraston ylijohtaja Simo Nurmen mukaan tuottotaso on Suomessa kohtuullinen.

– Huomionarvoista on, että Ruotsissa laskettiin tuottotasoa poliittisella päätöksellä alle neljään prosenttiin valvontajaksolle 2020-2023, hän kertoo.

Edellisellä nelivuotiskaudella taso oli Ruotsissa yli kahdeksan prosenttia.

Juttua on muokattu 16.1. klo 16.33. Jutussa on täsmennetty kohtaa, jossa kerrotaan Turku Energia Sähköverkjojen ja Tampereen Sähköverkojen perimistä siirtohinnoista. Yhtiöt perivät sähkönsiirrosta alle seitsemän senttiä kilowattitunnilta.

Oikaisu 15.1. klo 18:09: Korjattu hinnankorotuksia koskevia tietoja. Alkuperäisen jutun mukaan eniten siirtohintaa olisi nostanut Kauhavalla toimiva Jylhän Sähköosuuskunta. Sen hintoja oli kuitenkin tulkittu energiavirastossa virheellisesti, ja todellisuudessa osuuskunta ei nostanut hintoja viime vuoden aikana lainkaan. Myös Valkeakosken Energian korotus oli tulkittu virastossa väärin. Korotus ei ollut 13 vaan kahdeksan prosenttia.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Muistanet varmaan sähkölaskua "ihaillessas" että,kenen karunan aikaan saannos on tämäkin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sähköenergian hinnoittelu on kieroa. Mikäli vaihtaa sähköntuottajaa edullisempaan niin sähkönsiirron toteuttaa kuitenkin alueella toimiva yhtiö. Sähkösiirtohinta ei siis alenekaan. Täytyy harkita sähkön tuottamista itse omaan kotitalouteen ja lähiomaisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monopoliyhtiöt saisivat rahoittaa investointinsa edullisella lainarahalla, asiakkaat maatuu ennenkö pankit kaatuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huikeat siirtohinnat ovat tarkoitettu sähkövarmuuden parantamiseen. Onko sähköyhtiöitten talouksia ratsattu miten perityt kymmenet miljoonat eurot on käytetty nimenomaan sähkönsiirron turvaamiseen ? Taviksen on mahdota saada tietää paljonko kaapeleita on kaivettu maahan, ja kuinka paljon ilmakaapeleiksi on vaihdettu kumitettuja kaapeleita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sähkönsiirtohinnoissa on "kuplia", kun sähkönsiirtolaskun summa on niin iso. Sähkövarmuuden turvaamiseen kuluttajilta perityt summat ovat ylimitoitettuja, maakaapelointitöitä ei ole nähty.

Sähköä tarvitsevat kaikki, mutta sähköä voi tuottaa myös itse. Tähän asti talvi on ollut lauha ja se on vähentänyt sähkön kulutusta, koska kulutushuippukorotusta ei ole tullut, mutta ilmiö on ohimenevä. Siis sähkön omatuotantoa !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käyttösähkölasku on pienempi kuin sähkönsiirtolasku. Miten se on mahdollista? Sähkönsiirrolla Kempeleessä kartutetaan pankkitilien saldoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos talvet lämpenee niin sähkön kulutus laskee ja täytyy nostaa siirtohintoja + pakottaa osataan sähköauto.
Sähköyhtiön tulotaso täytyy säilyttää vaikka huijaamalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkein karmeinta,
edellinen hallitus hyväksyi sähkönsiirtoyhtiöille vielä yhden tavan lisärahastaa eli salli ns kulutushuippukorotuksen siirrosta ajalle, jolloin sähköä kulutetaan eniten.
Eli juurikin pakkasilla tammi-maaliskuussa, kun mökkiläisten on pakko lämmittää pöksiään sähköverkosta.
Tämän kymmenien prosenttien lisämaksun mahdollisti sipilän hallitus, joten ei ne mitään oppineet kataisen katastrofipäätöksestäkään.
Tai sitten oma käsi oli siellä samassa taskussa...

Tuolla kulutushuippukorotuksella tehtiin tyhjäksi ihmisten tavoite saada kulutuksensa mahdollisimman pieneksi laittamalla aurinko, tuuli ja agregaatti -virityksiä avuksi. Nyt ne kerää tuolla huippukulutuksella nekin rahat jokatapauksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurpääoma nauraa, kun sen agentit hallituksessa ja eduskunnassa tekevät ostettuja? päätöksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuetaanko Carunan alueella olevia verorahoilla kun se pystyy pitämään niin halvat hinnat? Pitäisi varman muutkin verkkoyhtiöt myydä ulkomaille jos hinnat laskisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurten hintaerojen taustat täytyy tutkia. Hintojen täytyy perustua todellisiin kustannuksiin ja kohtuullisiin tuotto-odotuksiin. Huijausta ei voi, ei tarvitse hyväksyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Järvi-Suomen Energia osaa kyllä laskuttaa sähkönsiirrosta.
Vaan sähköt pätkii kohtuuttomasti.
Eikö kukaan valvo näiden ryöstöfirmojen toimintaa.
Hinnat vaan nousee, mutta mitään ei tapahdu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meilläkin niitä katkoja on useasti vaikka verkko on jo kaapeloitu. Soitin Järvi-Suomen energialle ja kysyin pitäisikö ostaa agrigaatti. Suoraan kysymykseen sain kyllä suoran vastauksen. Pitäisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oottakaas kun on saatu sähköautot pakkomyytyä kansalle. Sitten alkaa todellinen iltalypsy. Sähkönsiirto ja verotus hilataan niin ylös, että hirvittää ja mitään et voi kilpailuttaa. Vuodessa saa nämä monopolisiirtofirmat tehdä valtion suojeluksessa 7% tuottoa.

Noh, sitten pääsee myös vihreät autottomat myös osallistumaan verokeräykseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinhän se sovittiin silloin aikoinaan Haaviston ollessa valtioyhtiöiden omistuksesta vastaavana ministerinä.

Pikakauppoja tehdessä ei muka ymmärretty, että myydessään sähkönsiirron,
- siis hintaryöstön mahdollistamisen meiltä kuluttajilta uusille, ahneille ulkomaalaisomistajilleen, niin samassa virhekaupassaan jätettiin osa maamme alueesta,
juuri Carunan siirtoverkon alue ulkomaalaisomistuksessa on suoranainen turvallisuusriski meille sähkönkulutajilleen, jos jakelu ei toimisikaan, niin asunnothan jäätyisivät eikä sähköä olisi edes teollisuuden, yleisemminkään infran ylläpitoon tai edes välttämättömään normivalaistukseenkaan sisällä tai ulkona pitkinä pimeinä vuodenaikoina!

Eikö laajoja vaaratilanteita osattukaan arvioida ennakkoon yhtään, vaan eikö ehditty harkita mitään näitä tulevia, monia haittaseurauksia? Hintojen nostonhan arvasimme me kaikki paikalliset heti, miksei hoksattu ministeriössä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kaikki Sulmen henkilösutot olisivat sähköautoja niin sähkön kulutus nousisi vain 11 %. Totuuden vieroksujat eivöt tätä usko, mutta on siitä monta julkaisua ollut. Sähköverot tuottavat valtiolle 1,1 miljardia. Autoilu 8 miljardia. Verotus sähkössä pitäisi nostaa lähes 8 x. Ei sitä tulla tekemään joten turha sillä pelotella. Parempi ratkaisu olisi laittaa km kohtainen vero eli ajojen mukaan. Sillä voisi korvata autoveron ja käyttövoimaverot ja mitä nyt olikaan. Eikö tämä olisi ihan hyvä ratkaisu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:01
Syyttäjä vaatii rangaistusta yhdelle henkilölle Turussa 17 vuotta sitten tapahtuneesta arvokuljetusauton ryöstöyrityksestä
11:50
Koira jäi pulaan veden ympäröimälle jäälautalle Kalajoella – oli jäätynyt tassuistaan lauttaan kiinni
11:23
Korkeakoulujen kevään yhteishakussa ennätysmäärä hakijoita – haettavina vieraskieliset ja Taideyliopiston koulutukset
11:19
Oululaista äijäbalettia ja ilmakitaransoittoa on luvassa Talent Suomi -ohjelman aloitusjaksossa
11:12
Suomen Tieyhdistys kannustaa hakemaan avustuksia yksityisteiden perusparannuksiin – rahoitustilanne parempi kuin vuosiin, yhdistys sanoo
10:58
Lumo-valofestivaali avaa teoshakunsa vuodelle 2020
10:51
ELY-keskus rahoitti hankkeita Pohjois-Suomessa reilulla 28 miljoonalla – Pohjois-Pohjanmaalla rahoituksen määrä laski huomattavasti
99
Metsäteollisuuden laaja kolmeviikkoinen lakko alkoi – alan tuotanto pysähtyy lähes kokonaan Suomessa
58
Lakko pysäyttää työt mekaanisessa metsäteollisuudessa, pelkästään Pyhännällä lakon piirissä on noin 140 työntekijää
9
Metsäteollisuus vastaa lakkoon kolmen päivän työsululla, sovintoa haetaan valtakunnansovittelijan toimistolla
9
Metsänomistajille on suunnitteilla ensimmäinen valtiontuki täysin ja ainoastaan ilmastolähtökohdista – kompensaatioiden taustalla hiilinielujen vahvistaminen
8
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
8
Ylen MOT-ohjelma: Veikkaus jätti kilpailuttamatta kymmenien miljoonien sopimuksen – lakitoimiston arvio sopimusmuutoksen laittomuudesta ohitettiin
7
Jalkansa loukannut joutsen huolettaa oululaisia – lintu kököttänyt Raatissa jään päällä pakkasessa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan keski- ja itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kainuun maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon, Taivalkosken ja Pudasjärven kuntia sekä Enontekiön kunnassa jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

212 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pulut kaupan edustalla

Näät heti siinä Lidlien pihalla. Heille se mättö käy, kun eivät ole parempaan tottuneet. Lue lisää...
ASIAKAS KUNNAN TASO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image