Kotimaa

Sadat tuhannet seniorit saavat kutsun influenssarokotetutkimukseen – "Tutkittavassa rokotteessa vaikuttavia aineita on nelinkertainen määrä"

Influenssarokotukset alkavat sitä mukaan kun rokotteita saadaan kentälle. THL:n suosituksen mukaan massarokotukset keskitetään marraskuulle. KUVA: Eriika Ahopelto
Kotimaa 20.10.2019 6:00
Minna Akimo

THL tutkii korkea-annoksisen influenssarokotteen tehoa yli 65-vuotiailla. Yksi tavoite on selvittää sitä, suojaako vahvempi rokote influenssan jälkitaudeilta kuten vakavilta sydänsairauksilta ja hengitystiesairauksilta. Suomessa influenssarokotukset ajoittuvat pääasiassa marraskuulle. Rokotteiden jako on jo alkanut.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tutkii korkea-annoksista influenssarokotetta yli 65-vuotiailla ihmisillä.

Marraskuun aikana kutsu rokotetutkimukseen lähtee sadoille tuhansille ihmisille ja THL:n tavoite on, että tutkimukseen saadaan vähintään 34 000 tutkittavaa.

Tutkimuksessa mukana olevia ihmisiä seurataan kahden influenssakauden ajan, joten tuloksia on odotettavissa vuoden 2022 aikana.

Rokotetutkimuksella selvitetään nelivalenttisen, korkea-annoksisen influenssarokotteen tehoa ikääntyneillä kansalaisilla.

Tutkimuksessa selvitetään erityisesti sitä, suojaako vahvempi rokote influenssan jälkitaudeilta kuten vakavilta sydänsairauksilta ja hengitystiesairauksilta.

– Nyt tutkittavassa rokotteessa on samat viruskannat kuin kaikille suomalaisille pistettävässä rokotteessa, mutta vaikuttavia aineita on nelinkertainen määrä, tutkimispäällikkö Arto Palmu THL:stä sanoo.

Influenssan sairastaneiden riski sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin tai aivoverenvuotoon on kohonnut jopa vuoden ajan influenssan sairastamisen jälkeen. Ikäihmisille influenssan jälkisairaudet voivat olla hengenvaarallisia.

Tutkittu aiemmin Yhdysvalloissa

Palmu sanoo, että korkea-annoksisella influenssarokotteella ei ole vielä EU:n alueella myyntilupaa, mutta niiden käyttöä on tutkittu Yhdysvalloissa.

– Aiemmassa yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa havaittiin, että ne ihmiset, jotka olivat saaneet kolmelta viruskannalta suojaavan korkea-annoksisen rokotteen, sairastivat vähemmän influenssaa kuin ne, jotka olivat saaneet tavallisen influenssarokotteen. Tutkimuksen sivulöydös oli se, että korkea-annoksisen rokotteen saaneilla oli vähemmän sydäntapahtumia, infektioita tai muita sairaalahoitoa vaativia influenssan jälkisairauksia, hän sanoo.

Yhdysvalloissa kolmelta viruskannalta suojaavaa korkea-annoksista rokotetta on kymmenen vuoden aikana annettu yli 100 miljoonaa annosta.

Tämän perusteella on havaittu, että korkea-annoksisen rokotteen haittavaikutukset ovat pitkälti samanlaisia kuin tavallisen influenssarokotteen aiheuttamat haittavaikutukset.

– Korkea-annoksisen rokotteen saaneilla ihmisillä oli hieman enemmän paikallis- ja yleisreaktioita kuin niillä, jotka olivat saaneet tavallisen rokotteen. Sen sijaan erityisiä vakavia haittoja Yhdysvalloissa kymmenen vuoden aikana ei havaittu.

Suomessa massarokotukset alkavat marraskuussa

Kuluvan vuoden influenssaepidemia antaa vielä odottaa itseään. Varsinainen influenssahuippu ajoittunee ensi vuoden alkupuolelle.

Suomi on tilannut 1,7 miljoonaa pistettävää rokoteannosta ja 116 000 nenäsumutteena 2–6-vuotiaille lapsille annettavaa rokotetta. Näitä aletaan antaa sitä mukaan kun rokotteita saadaan kentälle. THL:n suositus on, että suuret massarokotukset pidetään vasta marraskuun lopulla.

– Rokotteen teho riippuu siitä, miten virus muuntautuu maailmalla. Seuraamme eteläisen pallonpuoliskon tilannetta ja siellä tämän vuoden rokotteesta on saatu hyviä tuloksia. On kuitenkin liian varhaista sanoa, millaiseksi virukset ovat muuntautuneet kun ne rantautuvat Suomeen, ylilääkäri Hanna Nohynek THL:stä sanoo.

Rokote suojaa influenssavirukselta

Influenssarokotteiden viruskannat valitsee Maailman terveysjärjestö WHO.

Rokotteiden viruskanta valitaan sen perusteella, millaisia viruksia sillä hetkellä maailmalla liikkuu.

Tämän vuoden rokote on nelivalenttinen rokote, joka antaa suojan A ja B -viruksia vastaan. Kaikkiaan rokote suojaa neljältä eri virukselta.

Rokotteen teho riippuu siitä, miten virukset muuntautuvat liikkuessaan mantereelta toiselle.

Influenssarokotteen ilmaiseksi saavat muun muassa kaikki 65 vuotta täyttäneet seniorit, raskaana olevat naiset, 6 kuukauden ja 6 vuoden ikäiset lapset sekä varusmiespalvelusta suorittavat henkilöt.

Influenssarokote antaa suojaa influenssaa ja sen jälkitauteja vastaan. Se ei suojaa flunssalta eli nuhakuumeelta.

MAINOS

Kommentoi

Entäs jos monikin kokeilija sairastuu. Tuleeko heistä sen tähe omaishoidettavia ja lapsille se homma vai ottaako testauttaja hoitoonsa testipiikin vammauttamat...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä on selvästi kyse hallituksen suunnitelmasta saada hoitajamitoitus kohdalleen ”luonnollisen” poistuman kautta eli kun vähennetään vanhusten määrää ja hoitajien määrä pidetään ennallaan, hoitajamitoitus korjautuu 0,7 tasolle.
Yksinkertaista, rakas Watson!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä mahtaa olla uuden rokotteen nimi sekä valmistaja? Jaa sitä ei saane paljastaa, ettei vaan rokotteen sisältö tule liian aikaisin julkisuuteen ja samalla saa jotain jännitystä elämäänsä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lenkkarit ja sukset. Säännöllinen hikiliikunta pitää aineenvaihdunnan hyvällä tasolla,kuona-aineet poistuu,mielen virkeänä , näiden lisäksi kun saunoo ja ottaa ennen nukkumaan menoa pikku hömpsyt . Ei tartteta piikkejä eikä Purana-tohtoreita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vielä ehtii aloittaa vitamiini kuurin C vitamiinia 1000mg ja D3 200mg päivässä ole ottanut muista syistä ja eipä iskenyt kausiflunssa suosittelen.
Ei tule ainakaan mitään sivusirauksia joita rokotteista aina joku saa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä sivusairauksia näistä rokotteista ”aina joku saa”?

Hieman jomotusta olkavarteen?

On se hurjaa, että olemme vuodessa 2019 ja jotkut vielä sitkaasti vastustavat rokotuksia. Yleensä korreloi perussuomalaisuuden ja uskonnollisuuden yms. kanssa. Kiehtovaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

..ja nelinkertainen määrä erilaisia apuaineita - ainakin alumiini ja formaldehydi näyttävät edelleen olevan mukana.

Vuosikymmenien takaisilla vanhamuotoisilla rokotteilla saatiin parempia tuloksia ja olivat turvallisempia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi siinä olisi nelinkertainen määrä apuaineita? Onko sulla faktaa aiheesta?

Onko myös faktaa (eikä mutua) siitä, että ennen rokotteet olivat turvallisempia? Eihän ne nytkään ole vaarallisia.

Ei rokotteissa ole koskaan puhdasta alumiinia saati elohopeaa, vaan niitä voi olla yhdisteenä.

Olet varmaan kuullut natriumkloridi-nimisestä yhdisteestä eli ruokasuolasta? Sen ainesosat natrium ja kloori erikseen ovat myrkyllisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minun vanhemmille tulevan kutsun revin välittömästä. He EIVÄT lääketehtaiden ja THL:n koekaniineiksi tule.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäpä jos antaisit vanhempiesi itse päättää.

Vihaatko vanhempiasi? Influenssa voi olla vanhalle hengenvaarallinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnea valitsemallasi tiellä. Tervetuloa vastaanotolle, kun sairastut oikeasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin ei vielä, hopeaveden myrkytysvaikutukset, joista THL varoittaa, voi tullakin viiveellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Terveellinen elämätapa ja kohtuullisuus kaikessa on perusta elämälle, lisättynä henkinen ja psyykkinen hyvinvointi.
Syökää ravintorikasta ruokaa joissa ei ole eakoodeja vaan tiedätte itse valmistaneena mitä sisältää.
Kotimainen kasvis juures marja sieni kala liha on parhaimmillaan poimittavaksi jos ette kesällä keränneet talteen kaupan pakkasesta löytyy.
Suomessa vielä toistaiseksi puhtaus on tosi asia meitä ei ole vielä ylikansoitettu ja maata viljeltäväksi olisi paljon enemmän josta voisi tulla vientituote myöskin. Mutta ei suurtuotannolle joka köyhdyttää yhdellä viljeltävällä/kasvattamalla tuotteella. Panostetaan laaatuun se voittaa aina halpistuotannon joka on tuhoon vievä tapa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Virukset muuntautuu - tänä syksynä ilmeisen nopeasti leviäviksi... Kausi-influenssarokote ei ehtinyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22.11.
Kärppien voittoputki venyi jo yhdeksään – Lukko hallitsi peliä, mutta Kärpät onnistui maalinteossa
22.11.
Kärpät otti vierasvoiton Lukosta - katso ottelukooste
22.11.
Kuvagalleria: Lumo toi iloa ja valoa marraskuiseen pimeyteen, tältä valofestivaalin teokset näyttävät
22.11.
Kaksi suomalaista mäkihypyn maailmancupin kauden avauskilpailuun – Eetu Nousiainen ja Andreas Alamommo selvittivät tiensä karsinnasta kilpailuun
22.11.
Junttilan tehoilta takasi Kärpille yhdeksännen perättäisen voiton – Rybarille kauden kolmas nollapeli
22.11.
Kalevan entinen päätoimittaja Markku Mantila palaa Vaasaan Ilkka-Pohjalaisen päätoimittajaksi – "En olisi muuten tullutkaan näihin hommiin, jos en luottaisi tulevaan"
22.11.
Kärpät tekee 0-2 maalin Lukkoa vastaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

202 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kaikissa tilanteissa, nyt ja tulevaisuudessa, AY-liike rakentaa Suomea paremmaksi ja toimii suomalaisten yhteiseksi hyvä... Lue lisää...
Yhdessä enemmän

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.11.

Fingerpori

23.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image