Kotimaa

Ruotsi esittää tukevansa Suomea krii­si­ti­lan­tees­sa viidellä tuhannella sotilaalla – Asiantuntija: Kyse vasta esityksestä, ei ole sitova

Suomen ilmavoimien ruotsalaisvalmisteinen Jas 39 C Grippen ilmasotaharjoituksessa vuonna 2015. KUVA: Iines Jakovlev
Kotimaa 14.5.2019 19:22
Hannu Toivonen

Ruotsin puolustuslinjauksessa esitetään voimakkaita panostuksia maan puolustusvoimiin. Asevelvollisten määrä nostettaisiin yli kaksinkertaiseksi ja hävittäjiä lisättäisiin.

Ruotsin esityksestä tukea Suomea kriisitilanteessa viidellä tuhannella sotilaalla ei kannata tehdä liian pitkiä johtopäätöksiä, sanoo Maanpuolustuskorkeakoulun strategian opettaja Antti Pihlajamaa.

– Se on merkittävä ja kunnianhimoinen lausunto, ja asia on ilmaistu siinä aika suorin sanankääntein, Pihlajamaa toteaa.

Hän muistuttaa, että kyseessä on vasta esitys.

Ruotsin tänään julkaiseman vuosien 2020–2025 puolustuslinjauksen mukaan Ruotsi on valmis lähettämään viisi tuhatta sotilasta Suomen avuksi kriisitilanteessa, tai jos lähialueilla on sota. Asiasta uutisoi SVT.

Pihlajamaa muistuttaa, että kaikki maat laativat suunnitelmia ja ehdotuksia omaan puolustukseensa ja puolustusyhteistyöhön liittyen, mutta vasta ajan myötä selviää, toteutuvatko suunnitelmat.

– Ensi vuosikymmenellä nähdään, mitä tämä uusi ehdotus tulee merkitsemään.

Osoitus maiden välisestä yhteistyöstä

Ruotsin esitys sotilaallisesta tuesta ei ole sitova, eikä se lupaa Suomelle apua kriisitilanteessa. Pihlajamaa näkee esityksen osoituksena maiden välisestä yhteistyöstä.

– Suomi ja Ruotsi näkevät turvallisuusympäristön pitkälti aika samalla tavalla, vaikka suoristuskykyjen suhteen ollaan eri vaiheessa.

Suomi ja Ruotsi tekevät puolustusyhteistyötä, mutta mailla ei ole sopimusta yhteisestä puolustuksesta.

Pihlajamaa ei lähde arviomaan tarkemmin, kuinka suuri merkitys viidellä tuhannella ruotsalaissotilaalla olisi Suomen puolustukselle. Suomen sodanajan vahvuus on 280 000 sotilasta, joten siinä valossa viisi tuhatta ei ole iso lisäys.

Joukkojen merkittävyys riippuisi hänen mukaansa paljon siitä, minkälainen kriisi olisi ja minkälainen joukko olisi kyseessä.

– Se riippuisi siitä, olisiko kyseessä prikaatti, joka on harjoitellut yhdessä vai erilliset joukot, jotka ovat yhteensä prikaatin suuruiset. Niiden suorituskyvyssä on aika suuri ero.

Voimakkaita panostuksia Ruotsin puolustusvoimiin

Raportissa ehdotetaan voimakkaita lisäyksiä Ruotsin asevelvollisten määrään, sodanajan vahvuuteen ja puolustusvoimien määrärahojen lisäystä.

Pihlajamaan arvion mukaan raportti osoittaa, että Ruotsi jatkaa määrätietoisesti puolustusvoimiensa kehittämistä.

– Ruotsi on ehkä palauttamassa puolustusvoimiaan siihen kylmän sodan ajan asentoon, josta se luopui 1990- ja 2000-luvun alussa, kun he arvioivat Itämeren turvallisuustilannetta eri tavalla kuin nyt, Pihlajamaa toteaa.

Raportin ehdottamat panostukset puolustusvoimien kehittämiseen vaativat todella suuria rahasummia ja mitään varmuutta ei ole rahojen riittävyydestä, huomauttaa Pihlajamaa.

– Jos kaikki uudistukset toteutuvat, Ruotsin puolustusvoimat ovat sen jälkeen suorituskykyisemmät kuin tällä hetkellä.

Ruotsin puolustuslinjaukset vuosille 2020–2025

  • Ruotsin puolustusministerin Peter Hultqvistin (sd.) asettaman valmisteluryhmän laatima loppuraportti vuosien 2020–2025 puolustuslinjauksista julkaistiin tiistaina.
  • Ruotsi aikoo nostaa asevelvollisten vuosittaisen määrän 3 000:sta 8 000:aan.
  • Sodanajan vahvuus nostetaan 60 000 sotilaasta 80 000:aan. Luvuissa on mukana kodinturvajoukot.
  • Sukellusveneiden määrä ehdotetaan nostettavaksi neljästä viiteen.
  • Hävittäjien määrää lisätään. Nykyiset Jas 39 C/D:t pidetään käytössä sen jälkeen, kun uudet Jas 39 E:t otetaan käyttöön.
  • Ruotsi perustaa neljä uutta puolustusvoimien yksikköä.
  • Puolustusmenoihin esitetään yli 460 miljoonan euron vuosittaista lisäystä vuoteen 2025 saakka. Tämä nostaisi Ruotsin puolustusmenot lähes 7,9 miljardiin euroon, mikä vastaisi 1,5 prosenttia maan bruttokansantuotteesta.
MAINOS

Kommentoi

Käytännössä Ruotsi on angloamerikkalaisten sylikoira. USA/CIA hoitelee likaiset taustatyöt kuten Olof PALMENja Anna LINDHIN murhat. Molemmat korkeat poliitikot vastustivat amerikkalaisten sekaantumista itsenäisten valtioitten asioihin sekä laajoihin asekauppoihin sotaa käyviin maihin. Ruotsi kumartaa siionistipankkiirien mafiaa ja pelaa valtiotasolla vapaamuurari hallituspeliä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän me tietääkseni ole edes pyydetty niiltä apua, vai ehtikö se sininen sotaministeri sellaisestakin jo sopia ruotsin kanssa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensin Ruotsin pääministeri käy kauppaamassa Jas Gripeniä, sitten Ruotsi esittää puolustusyhteistyötä. Kova on halu saada kaupat tehtyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja Norja on ilmoittanut että sulkee ruotsin ja norjan välisen rajan jos ruotsissa alkaa menemään vielä heikommin esim uudet turvapaikanhakija kriisit tms. Mutta eihän suomen valtamedioissa puhuta koskaan mitään tämän kaltaisista asioista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai lupaapi se Ruotsi viistuhatta sotilasta? Mitä niillä ruotsin sotilailla on virkaa? Infrapunakamerassa näkymättömät hiusverkot nillä vain on. "Ruotsin armeijan salainen ase".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Suomen ilmavoimien ruotsalaisvalmisteinen Jas 39 C Grippen ilmasotaharjoituksessa vuonna 2015." Jaaha, mistälähtien Suomen ilmavoimat on käyttänyt ruotsalaisvalmisteisia Grippeneitä - ja vielä Ruotsin kansallisuustunnuksilla???? Kone on muuten Gripen - yhdellä p-kirjaimella!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Ruotsi esittää tukevansa Suomea" nimeomaan esittää. Suomi voisi lähettää Ruotsille parin muljardin euron laskun vuoden 2015 tapahtumista, kun Ruotsi valutti Suomeen 30 000 enemmän tai vähemmän laitonta maahantulijaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu. Mitäpä Suomen suurvalta-armeija tekee 5000:lla ruotsalaissoturilla, tai Ruotsin laivaston (mukaan lukien sukellusveneet, joita meillä on nolla) ja ilmavoimien tuella.

Monenko muljardin laskun Ruotsi sitten voisi mielestäsi esittää Suomelle? Me otimme 2015 vastaan 32000 turvapaikanhakijaa, Ruotsi 163000.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:18
Uusi ryhmä ehdolla kirkolliskokousvaalissa Oulun hiippakunnassa
9:06
Metallirockin suurnimi Volbeat on Qstockin lauantain pääesiintyjä ensi heinäkuussa
8:59
Poliisi: Mies katosi Pallastunturilla – liikkui ilmeisesti laskettelusuksilla ja liitovarjolla
8:42
Yksi ihminen kuoli ja seitsemän loukkaantui ampumisessa pikaruokaravintolan edessä Seattlessa ruuhka-aikaan – kahta ampujaa etsitään
7:49
Mopoauto syttyi palamaan ja tuli levisi myös viereiseen henkilöautoon Ylivieskassa – pelastuslaitos esti palon leviämisen taloon
7:00
Päivän leffapoiminnat: 1970-luvun salaliittojännäri muistuttaa, että Warren Beatty oli aikanaan karismaattinen tähti
7:00
Lentoturmatutkinta kiinnostaa ja opettaa – sarjaa on esitetty vuosituhannen alkupuolelta saakka eikä sen tenho ole laantunut vieläkään
13
Eri puolueet odottavat Niikolta selvityksiä esille nousseista Kiina-yhteyksistä – epäluottamusta ei kuitenkaan ole tässä vaiheessa
11
Volkswagenille Kanadassa miljoonasakot päästöhuijauksesta – päästöhuijaus maksanut autonvalmistajalle yhteensä kymmeniä miljardeja
8
Kyllästetyn puun kierrätyksestä vastaava Demolite Oy ihmettelee Kiertokaaren hinnoittelua – pelkää korkean jätemaksun johtavan puun ohjautumiseen jatkossa vääriin paikkoihin
8
Suomen pääministerin hehkuttajien "kerho" täydentyi Davosissa – Marinin kannattaisi käyttää nyt Davosin-nostetta hyväksi, jotta julkisuus tulisi teoista
7
Kiinalaismatkailijat täyttävät nyt Rovaniemen, mysteerivirus saanut matkailuyrittäjät tarkkailulinjalle – "Eihän siitä vielä kovin paljon tiedetä", sanoo Joulupukin kammarin yrittäjä
7
Kemiin kaavailtu tehdas ei jää väylistä kiinni – Meri-Lapissa vieraillut ministeri Timo Harakka vakuutteli, että valtio kantaa kortensa kekoon Tilaajille
5
Lääketukkuri Oriola halusi salata viimeiseen asti raportin, joka kertoo kriittisistä Suomen lääkejakelua vaarantaneista puutteista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Viikot töissä toisella paikkakunnalla ja viikonloput kotona

On tietenkin kokemuksia. Melko avartavia myös ammatillisesti. Se tämä meidänkin valtakunnan väki on melko erilaista, voi... Lue lisää...
Pontus.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image