Kotimaa

Raskaasti aseis­tau­tu­neet tekijät polttivat pakoauton ja katosivat kuin "tuhka tuuleen" — Poliisi avasi vanhan ar­vo­kul­je­tusau­ton ryös­töy­ri­tyk­sen tutkinnan

Raskaasti aseistautuneet tekijät yrittivät murtautua marketin pihalle pysäköidyn arvokuljetusauton sisälle.
Kotimaa 24.5.2019 12:59
Rebekka Härkönen

Konetuliasein varustautuneet ryöstäjät yrittivät avata raha-auton kyljen kulmahiomakoneella keskellä päivää Turussa automarketin pihalla 17 vuotta sitten. Pakoon kaahatessaan he tulittivat poliisipartiota. 

Poliisi pyytää yleisöltä vihjeitä 17 vuotta sitten tapahtuneesta arvokuljetusauton ryöstöyrityksestä Turussa. Poliisi avasi vanhan jutun aktiivitutkintaan rikosnimikkeillä törkeän ryöstön yritys ja kaksi murhan yritystä.

Murhan yrityksissä on kyse siitä, että tekijät tulittivat takaa-ajoon lähtenyttä poliisipartiota. Kahden poliisimiehen lisäksi hengenvaaraan joutuivat myös tavalliset kaupunkilaiset, sillä tulitus tapahtui asuinalueella parin kilometrin päässä Turun keskustasta.

– Murha tai sen yritys eivät vanhene koskaan. Törkeä ryöstö vanhenee 20 vuodessa, joten sen osalta aikaa jutun selvittämiseen on vielä kolme vuotta, sanoo jutun tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Aki Lahtinen Lounais-Suomen poliisista.

– Meillä ei ole mitään uutta tietoa tapauksesta. Rikoksen selvittämisessä tehtiin aikoinaan hyvää poliisityötä, ja sillä tiedolla mennään.

Lahtinen kuvailee rikoksen tekotapaa hyvin poikkeukselliseksi Suomen rikoshistoriassa. Teko oli suunnitelmallinen ja ammattimaisesti organisoitu. Ampumisen lisäksi tekijät yrittivät pysäyttää poliisin levittämällä tielle ajoesteitä ja piikkejä.

– Ryöstöyritys jäi täysin pimeäksi, ja se vaivaa poliisia ja henkilökohtaisesti myös minua, sanoo Lahtinen.

– Poliisi avaa säännöllisesti aktiivitutkintaan vakavia pimeiksi jääneitä rikostapauksia. Siitä minulle taidetaan maksaa palkkaa, että yritän näitä juttuja selvittää.

Tekijöitä neljä tai viisi

Arvokuljetusauton ryöstöyritys tapahtui Turussa elokuussa 2002 Tampereentien Prisman pihalla. Tekijöitä oli neljä tai viisi ja he olivat aseistautuneet konetuliaseilla.

– Ryöstäjät yrittivät tuloksetta murtautua Prisman pihalla olevaan arvokuljetusautoon keskellä kirkasta päivää.

Tekijät yrittivät avata rahankuljetusauton kyljen kulmahiomakoneella. Kassakaapin ympärille rakennettu panssarointi esti kuitenkin yrityksen.

Silminnäkijän kännykkäkuvaa arvokuljetusauton ryöstön yrityksestä Turussa vuonna 2002. Poliisin mukaan tapaus oli ensimmäisiä kertoja Suomessa, kun kännykkäkuva käytettiin todisteena rikostutkinnassa.

Ryöstäjät pakenivat paikalta Chervolet Chevy Van- merkkisellä kuorma-autolla. Poliisi ajoi asemiehiä takaa, mutta menetti heihin näköyhteyden nopeasti.

Poliisi löysi pakoauton poltettuna. Tekijät onnistuivat livahtamaan paikalta, eikä poliisi ole tähän mennessä onnistunut selvittämään heidän henkilöllisyyttään.

– He polttivat pakoauton ja katosivat itsekin kuin tuhka tuuleen, Lahtinen muotoilee.

Nyt poliisi pyytää yleisöä virkistämään muistiaan Turun tapahtumiin liittyen ja kertomaan kaikki mahdolliset tietonsa vakavien rikosten ratkaisemiseksi.

– Pienikin vihje voi olla hyödyllinen tämän tapauksen selvittelyssä, Lahtinen sanoo.

Poliisi pyytää kertomaan havainnot ja tiedot tapahtumasta sähköpostitse vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi tai puhelinnumeroon 0295 449 142.

Aloitti raharyöstöjen sarjan

Turun Prisman pihassa tapahtunut ryöstöyritys sattui vain kolmisen viikkoa sen jälkeen, kun Tukholman Arlandan lentokentällä tehtiin yksi Ruotsin historian suurimmista raharyöstöistä. Arlandassa ryöstäjät saivat saaliikseen 4,6 miljoonaa euroa, ja kaksi tekijöistä jäi kateisiin.

Arlandan ryöstö linkittyi Suomeen, kun saalisrahoja kätkettäväkseen saanut ja ne kähveltänyt ammattirikollinen Volkan Ünsal pakeni Helsinkiin. Ünsal joutui Helsingissä suomalaisten ammattirikollisten palkkamurhaamaksi.

Poliisi selvittää parhaillaan, liittyikö myös Helsingin huumepoliisin ex-päällikkö Jari Aarnio jollakin tavalla Ünsalin murhaan.

Turun Prisman pihalla tapahtunut ryöstöyritys aloitti lukuisten arvokuljetusautojen ryöstöjen ja niiden yritysten sarjan Suomessa.

Seuraava ryöstö tapahtui Turun keskustassa helmikuussa 2007, kun ryöstäjät iskivät Suomen Pankin pihaan ajaneeseen arvokuljetusautoon ja saivat saaliikseen 1,5 miljoonaa euroa. Saalisrahoja ei löydetty koskaan.

Lokakuun lopussa 2007 ryöstäjät yrittivät iskeä jälleen arvokuljetusauton kimppuun, tällä kertaa Turun naapurikunnassa Liedossa. Raskaasti aseistautuneet ryöstäjät eivät kuitenkaan ehtineet tällä kertaa toteuttaa suunnitelmiaan, sillä poliisi keskeytti teon ennen sen alkamista.

Huhtikuussa 2011 aseistautunut kopla yritti taas arvokuljetusauton ryöstöä, tällä kertaa Turun lähistöllä sijaitsevassa Loimaan kunnassa. Poliisi esti iskun. Loimaan rahankuljetusautossa oli tapahtumahetkellä 1,6 miljoonaa euroa rahaa.

Kaikissa ryöstöissä sama taustahahmo?

Tuorein ja näyttävin arvokuljetusauton ryöstöyritys tapahtui Turun moottoritiellä Salossa vuonna 2016. Raskaasti aseistautuneet ryöstäjät sytyttivät auton palamaan keskellä moottoritietä ja pysäyttivät rahankuljetusauton kesken ajon.

Ryöstäjien tarkoituksena oli räjäyttää arvokuljetusauto moottoritiellä auki, mutta operaatio epäonnistui.

Suomen Pankin ryöstöön ja Liedon sekä Salon ryöstöyrityksiin liittyi yksi ja sama ruotsalaismies, jolla on myös Suomen kansalaisuus. Lännen Median tietojen mukaan poliisi on ainakin aiemmin epäillyt miehen liittyvän jollakin tavalla myös Loimaalla tapahtuneen ryöstöyrityksen suunnitteluun.

Epäileekö poliisi tätä samaa ruotsalaismiestä myös vuonna 2002 Turussa Prisman pihalla tapahtuneesta rahankuljetusauton ryöstöyrityksestä, tutkinnanjohtaja Aki Lahtinen?

– En kommentoi.

MAINOS

Kommentoi

Juuri näin, poliisi itkee jatkuvasti resurssipulaa ja sitten oikein esimiesasemassa oleva poliisimies jaksaa jauhaa näin tyhjää asiaa ja käyttää työaikaa tällaiseen piipertelyyn, mutta kun poliisissa esimiehet eivät johda eivätkä puutu huuhaa hommiin, niin sirkus saa jatkua. Juttu on mokattu satasella silloin aikoinaan, eli paljon on tutkinnassa jätetty tekemättä ja paljon sössitty mutta turha enää itkeä, tai antaa sitten suosiolla tiedottajille kunnon massit, kyllä Rio de Riksussa lusivat konnat tietävät tekijät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko kyseessä tämän ylikonstaappelin henkilökohtainen trauma? Tuollekin työajalle olisi parempaa ja ajankohtaisempaa käyttöä kuin penkoa vuosia vanhaa juttua. Vaikkapa pyörävarkauksien selvittämiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:58
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
14:41
Työryhmä: Biojätteen erilliskeräys pakolliseksi jokaiselle taajamatalolle, pakkauskeräys vähintään viiden asunnon kiinteistöille
14:25
Rajakylän uudessa hyvinvointipisteessä hurja vilske torstaina avajaisissa
14:12
Arvio: Ad Astra vie Brad Pittin päänsisäiselle tutkimusmatkalle avaruuteen – "Elokuva tuntuu hieman paisutellulta ja omasta tärkeydestään lumoutuneelta" Tilaajille
13:51
Merivoimien uusien alusten rakentaminen Suomessa varmistui – neljä korvettia valmistuvat Rauman telakalla ja tuovat tuhansia työpaikkoja
13:49
Terentjeff: "Otamme alueelle saapuneet uudet toimijat avosylin vastaan" – Oululaiselle Kuurulle moduulisviittejä Isolle-Syötteelle
13:30
Suomen Lidl saa uuden toimitusjohtajan, kun vanha päätti jättää tehtävänsä: "Oikea hetki vaihtaa kapulaa"
77
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
50
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
36
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
35
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
32
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
30
Psykologit: Sipilän hallituksen hidasautolait pitäisi perua kokonaan – perusteluina nuorten kuljettajien aivojen kehittymättömyys
26
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image