Kotimaa

Raportti paljastaa: Näin nigerialaiset naiset joutuvat seksityöhön Suomeen

KUVA: Jarmo Kontiainen
Kotimaa 15.9.2016 11:00 | Päivitetty 15.9.2016 11:09
Juha Vainio

Nigerialaistaustaisten seksuaalisesti hyväksikäytettyjen uhrien osuus Suomen ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmässä kasvaa vuosi vuodelta. Näin kertoo torstaina julkaistu yhdenvertaisuusvaltuutetun selvitys.

Raportin mukaan Maahanmuuttoviraston ihmiskauppaviitteisistä oleskelulupapäätöksistä yhä suurempi osuus koskee seksuaalisesti hyväksikäytettyjä, nigerialaistaustaisia ihmiskaupan uhreja.

Tyypillistä on, että uhrit ovat joutuneet seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvän ihmiskaupan uhriksi Euroopassa ensin Italiassa. Sieltä uhrit ovat päätyneet muihin maihin.

Myös valtaosa Suomeen päätyvistä uhreista on kulkenut maahan Italian kautta.

Eurooppaan saapuville uhreille on usein luvattu töitä muun muassa kampaajana, kotiapulaisena tai tarjoilijana.

”Vaikka jotkut heistä ovat tienneet joutuvansa prostituutioon, kukaan heistä ei ole osannut kuvitella sitä väkivaltaa ja hyväksikäyttöä, jonka kohteiksi he Italiaan saavuttuaan ovat joutuneet alistumaan. Järjestö on havainnut, että naiset joutuvat aikaisempaa vakavamman ja raaemman väkivallan ja hyväksikäytön uhreiksi”, raportissa kerrotaan kansainvälisen siirtolaisuusjärjestö IOM:n selvityksestä.

Laajaa ja organisoitua ihmiskauppaa

Raportin mukaan Nigeria on ihmiskaupan lähtö-, kauttakulku- ja kohdemaa. Naiset joutuvat hyväksikäytön uhriksi niin Länsi- ja Keski-Afrikan kuin Euroopan maissa.

Nigerialaisiin naisiin kohdistuva ihmiskauppa, jota harjoitetaan Euroopassa, on raportin mukaan yksi laajimmista ja organisoiduimmista ihmiskaupan ilmiöistä.

”Sen vastaista toimintaa vaikeuttaa tekijöiden EU:n laajuinen verkosto, joka kykenee pitämään hallussaan koko ihmiskauppaketjua värväämisestä hyväksikäyttöön ja rekrytoimaan entisiä ihmiskaupan uhreja tekijäportaalle”, raportissa kerrotaan.

Suurin osa Euroopassa tapahtuvasta ihmiskaupasta (69 prosenttia) liittyy seksuaaliseen hyväksikäyttöön (mm. paritus) ja 80 prosenttia uhreista on naisia tai tyttöjä.

Raportti myös avaa sitä, mistä ja miten nigerialaistaustaiset uhrit päätyvät Suomeen ja muihin Euroopan maihin.

Suurin osa uhreista on kotoisin Etelä-Nigeriassa sijaitsevan Edon alueelta, usein alueen pääkaupungista Benin Citystä tai sen lähikylistä. Viimeaikaisten tutkimusten valossa yhä suurempi osa uhreiksi joutuneista on nuoria naisia. Alaikäisten uhrien osuus on kasvussa.

Uhrit ovat usein kasvaneet suurissa ja köyhissä perheissä, ja he ovat usein lukutaidottomia tai vähän koulutettuja.

”Värvääjät ovat usein naisille entuudestaan tuttuja. Matka Eurooppaan voi kestää vuosia, ja jo sen aikana naiset joutuvat monesti seksuaalisen väkivallan ja hyväksikäytön uhreiksi.”

Rajua uhkailua

Kun naiset viimein päätyvät Eurooppaan, heidät sidotaan vuosia kestävään hyväksikäytön kierteeseen kymmenien, jopa satojen tuhansien eurojen tekaistuilla veloilla.

Naisia uhkaillaan myös taikauskoon liittyvillä voodoo- tai juju-rituaaleilla. Näin uhreille uskotellaan, että heille tai heidän läheisilleen tapahtuu jotain, jos tapahtuu jotain vakavaa, elleivät he alistu ihmiskauppaan.

”Kohdemaassa toimintaa valvovat madamet, jotka ovat usein itsekin joutuneet aikaisemmin ihmiskaupan uhreiksi.”

Kohdemaiden joukossa on Suomen ja muiden Pohjoismaiden lisäksi Italia, Espanja, Ranska, Itävalta, Belgia, Ranska, Saksa, Kreikka ja Sveitsi.

Maahanmuuttovirasto kiistää, että nigerialaisia ihmiskaupan uhreja koskevat päätökset olisivat epäjohdonmukaisia. Sisäministeri Paula Risikko (kok.) sanoo, että asiaan liittyvä lainsäädäntö arvioidaan.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Seksin ostamisen parituksen uhrilta kieltävä lainsäädäntö toimii tässä tapauksessa täsmälleen päinvastoin kuin mitä lainsäätäjä on ajatellut. Käytännössä prostituoitujen ainoita ihmiskontakteja Suomessa (ja Oulussa) ovat asiakkaat. Nyt lainsäädäntö aiheuttaa sen, että nuo asiakkaat eivät missään oloissa ole halukkaita ilmoittamaan poliisille ihmiskaupasta tai muusta epäilyttävästä toiminnasta, saati että suostuisivat todistajiksi. Toiminta pysyy tiukasti maan alla. Jälleen kerran voidaan nähdä, että hyvää tarkoittava moralistinen kieltolaki vie asioita pahempaan suuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä ihmettä, miksi suomessa ei pysäytetä tuollaista toimintaa. Älkää leikkikö ja pelatko ihmishengillä. On ne naiset ihmisiä muuallakin, miksi sivistyneiden maiden ihmiset osallistuvat tuohon vääryyteen. Seksi on sairasta ja se sairastuttaa ihmiset. Vain rakkaussuhteen sexi on tervehdyttävää, toisin kuin luullaan se olevan aina. Tuollainen kaupallinen sexi on aina vaarallista terveydelle. Sexi kuuluu tunne-elämään, ei koskaan kaupalliseen. Kaupallinen sexi tuhoaa sen antajat ja käyttäjät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten seksi on sairasta? Tarkoitatko myös, että prostituutiota on vain sivistyneissä maissa....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten näin suuri määrä ihmisiä pääsee Suomeen ohi kontrollin? Kuka on lahjottu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

73
Aviin kannellaan hoivakodeista yhä useammin, suurimpana huolena henkilöstön riittävyys – Attendo: Työvoiman saatavuus ongelmien syynä
27
Terrafamen vuoden 2018 liikevaihto on noin sata miljoonaa euroa parempi kuin 2017 – käyttökatekin lähes kaksinkertaistui
27
Oulun asemanseudulla kuokka uppoaa maahan vuonna 2023 – Kaupungilla suuret odotukset alueen rakentamiselle
23
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kieltää antaneensa Anne Bernerille kirjallisen lausunnon – epäselvyyksiä myös ruotsalaispankin kokouspäivästä
21
Oulun poliisilaitos: Henkilökorttihakemusten määrä pomppasi, lupapalvelut ruuhkautuneet
20
Kommentti: Oppositio hihittelee sivusta, kun hallituspuolueet tunaroivat – ”Kuka haluaa äänestää puoluetta, jossa ministeriksi valitaan Berner?”
14
Hulevesilasku kolahtaa oululaisten kiinteistönomistajien postiluukkuihin jo maaliskuussa – Summat viime vuoden tasolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

269 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mitä teille on antanut tämä Juttutupaan kirjoittelu

Onhan se tietynlaista viihdettä seilailla tämän Kalevan ylläpitämän "seinälehden" kirjoituksia. Näkeehän tästä mitä jut... Lue lisää...
Ällistelijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image